15 Tips Atasi Tumit Kaki Kering Merekah

Masalah tumit kaki kering merekah adalah perkara common dihadapi kebanyakan orang. Semakin usia meningkat, masalah ini boleh menjadi semakin ketara. Tumit kaki kering merekah menyebabkan ketidakselesaan dan kadangkala kesakitan kepada individu. Kaki juga nampak buruk dan hodoh. Kadang-kadang kalau teruk sangat boleh menyebabkan jangkitan kulit sekunder dan menyebabkan gatal-gatal, pedih-pedih dan luka berdarah. Aktiviti harian juga boleh terganggu.

Punca Tumit Kaki Kering Merekah

MASALAH TUMIT KAKI KERING MEREKAH, PUNCA TUMIT KAKI KERING MEREKAH, KULIT KERING, BERAT BADAN, BERDIRI LAMA, PENYAKIT KULIT, JANGKITAN, ATHLETE'S FOOT, PSORIASIS, ECZEMA, THYROID DISEASE, DIABETES, PENUAAN, ELASTISITI, KEKURANGAN VITAMIN, MINERAL TERTENTU, TIPS ATASI TUMIT KAKI KERING MEREKAH, BASUH KAKI, GOSOK TUMIT, PENYENTAL, PUMICE STONE, LOOFAH MANDIAN, LAP KAKI HINGGA KERING, SAPU KRIM PADA KAKI, SAPU PELEMBAP, RENDAMKAN KAKI DALAM AIR, EMOLLIENT, PAKAI STOKIN, KELEMBAPAN, SENAMAN KAKI, KEBERSIHAN, NASIHAT PAKAR KULIT, BERUS KAKI, MINUM AIR, BAGAIMANA PRODUK SHAKLEE BOLEH MEMBANTU, MULTIPURPOSE HERBAL BLEND CREAM, KRIM SERBAGUNA, MELEGAKAN KULIT KASAR, KULIT PECAH, LUTUT, SIKU, TUMIT, VITAMIN B COMPLEX, RADIKAL BEBAS, KEROSAKAN KULIT, VITAMIN C, VITAMIN E SHAKLEE, MULTIVITAMIN VITALEA IRON FORMULA, GLA COMPLEX, COLLAGEN POWDER SHAKLEE, OMEGA GUARD, OMEGA 3
Ada banyak faktor yang menyumbang kepada punca tumit kaki kering dan merekah. Antaranya ialah:

 • Kulit yang semulajadi kering ataupun kulit kering yang tebal disekeliling bahagian tumit kaki lebih cenderung untuk merekah kalau banyak buat aktiviti menggunakan kaki.
 • Berat badan yang berlebihan memberikan tekanan yang lebih kepada tapak kaki menyebabkan tapak kaki mengembang ke tepi dan mudah merekah.
 • Banyak melakukan kerja dalam keadaan berdiri lama. Lantai yang keras menyebabkan tumit mudah merekah.
 • Memakai kasut yang terbuka di bahagian belakang membuatkan tumit terdedah dan isi di bawah tumit mengembang ke tepi.
 • Penyakit dan jangkitan seperti Athlete’s foot, Psoriasis, Eczema, Thyroid disease, Diabetes dan beberapa penyakit berkaitan kulit boleh menyebabkan tumit kaki kering dan merekah.
 • Kaki yang terdedah kepada air secara berterusan terutamanya air yang mengalir boleh menghilangkan minyak semulajadi pada kulit menyebabkan kulit menjadi kering dan kasar. Berdiri lama pada tempat lembab seperti bilik air menyebabkan tumit kering dan merekah.
 • Penuaan menyebabkan kulit hilang elastisiti jadi tumit merekah boleh menjadi semakin teruk seiring dengan peningkatan umur.
 •  Tidak menjaga kebersihan kaki ataupun persekitaran yang kotor juga boleh mempengaruhi keadaan tumit.
 • Kulit tidak sihat, kering bersisik disebabkan oleh penyakit ataupun cuaca.

15 Tips Untuk Atasi Tumit Kaki Kering Merekah

MASALAH TUMIT KAKI KERING MEREKAH, PUNCA TUMIT KAKI KERING MEREKAH, KULIT KERING, BERAT BADAN, BERDIRI LAMA, PENYAKIT KULIT, JANGKITAN, ATHLETE'S FOOT, PSORIASIS, ECZEMA, THYROID DISEASE, DIABETES, PENUAAN, ELASTISITI, KEKURANGAN VITAMIN, MINERAL TERTENTU, TIPS ATASI TUMIT KAKI KERING MEREKAH, BASUH KAKI, GOSOK TUMIT, PENYENTAL, PUMICE STONE, LOOFAH MANDIAN, LAP KAKI HINGGA KERING, SAPU KRIM PADA KAKI, SAPU PELEMBAP, RENDAMKAN KAKI DALAM AIR, EMOLLIENT, PAKAI STOKIN, KELEMBAPAN, SENAMAN KAKI, KEBERSIHAN, NASIHAT PAKAR KULIT, BERUS KAKI, MINUM AIR, BAGAIMANA PRODUK SHAKLEE BOLEH MEMBANTU, MULTIPURPOSE HERBAL BLEND CREAM, KRIM SERBAGUNA, MELEGAKAN KULIT KASAR, KULIT PECAH, LUTUT, SIKU, TUMIT, VITAMIN B COMPLEX, RADIKAL BEBAS, KEROSAKAN KULIT, VITAMIN C, VITAMIN E SHAKLEE, MULTIVITAMIN VITALEA IRON FORMULA, GLA COMPLEX, COLLAGEN POWDER SHAKLEE, OMEGA GUARD, OMEGA 3,
1. Basuh kaki setiap hari dengan sabun lembut dan air suam tapi tidak terlalu lama dan keterlaluan.
2. Masa kaki masih lembap, gunakan penyental, span, pumice stone ataupun loofah mandian dan gosokkan pada tumit yang kering dan kasar.
3. Basuh kaki dengan bersih dan lapkan hingga kering. Kemudian sapukan pelembap. Untuk tumit yang sangat kering, boleh gunakan krim tertentu yang khas untuk kulit kering.
4. Elakkan menyapu pelembap di antara jejari sebab kelembapan berlebihan pada jejari boleh menyebabkan jangkitan kulat seperti Athlete’s foot.
5. Merendamkan kaki sekali hingga 3 kali seminggu dalam larutan air suam bercampur 1/4 cawan cuka dalam besen boleh membantu memperbaiki keadaan kulit pada tumit. Rendamkan untuk 10-15 minit sahaja sebab kalau rendam lama-lama boleh mengeringkan kulit. Sapu pelembap selepas lap kaki. Ataupun boleh juga rendam kaki dalam air suam sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk lancarkan peredaran darah. boleh letakkan juice daun pudina dalam air untuk legakan kaki yang merekah.
6. Untuk penyembuhan cepat dan segera, boleh cuba sapu pelembap emollient pada tumit dan pakai stokin daripada kapas. Pemanasan daripada stokin membantu kulit menyerap kelembapan.
7. Untuk mereka yang mempunyai masalah susah nak capai tumit kaki contohnya sebab berbadan besar, boleh letak pelembap pada tray dan pijak pelembap dalam tray tersebut. Kemudian lapkan kaki pada tuala bersih di lantai untuk bersihkan lebihan krim pelembap. Alternatif lain, boleh gunakan berus yang panjang macam berus lukisan untuk sapukan krim pada tumit.
8. Dapatkan nasihat pakar kulit ataupun ahli farmasi untuk dapatkan krim pelembap yang berkesan.
9. Pastikan kaki bersih dan selalu jaga kebersihan.
10. Buat senaman kaki dengan lebih kerap untuk elakkan berdiri ataupun kaki statik terlalu lama.
11. Melembap dan berus kaki dengan lembut secara konsisten.
12. Elakkan berjalan dengan berkaki ayam. Walaupun dalam rumah, boleh pakai indoor slipper. Amalkan memakai kasut yang melindungi kaki dengan sempurna. Dan amalkan pakai stokin! Jagalah aurat! 😀
13. Elakkan berdiri di tempat lembap dalam tempoh yang lama contohnya semasa membasuh bilik air. Mungkin boleh pakai boot atau selipar semasa mencuci. Bahan pencuci yang digunakan juga boleh memburukkan lagi masalah tumit kaki kering merekah
14. Amalkan menyapu pelembap lepas mandi.
15. Minum air secukupnya setiap hari untuk mengekalkan hidrasi dan kulit yang sihat.

Bagaimana Produk Shaklee Boleh Membantu Atasi Masalah Tumit Kaki Kering Merekah?

Antara vitamin yang boleh membantu masalah tumit kaki kering merekah ialah:

 • Krim serbaguna yang melegakan dan dapat membantu melegakan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku dan tumit.

 • Memperbaiki kerosakan kulit akibat daripada serangan radikal bebas.
 • Melambatkan kesan penuaan pada kulit.

 • Vitamin C adalah komponen penting penghasilan kolagen pada kulit. Kolagen sangat penting untuk mengekalkan ketegangan dan kekuatan kulit.
 • Vitamin C juga adalah antioksidan yang melambatkan kesan kerosakan akibat radikal bebas yang menyebabkan haris halus, kekeringan dan rekahan pada kulit.

 • Mengurangkan kerosakan tisu kulit akibat daripada radikal bebas.
 • Mengurangkan kekeringan kulit akibat terdedah kepada cahaya matahari.
 • Membantu melembutkan dengan mengekalkan kelembapan kulit.


5. Multivitamin Vita-Lea Iron Formula

 • Tumit kaki kering merekah kerap disebabkan oleh kekurangan vitamin dan mineral penting dalam tubuh.
 • Vita-Lea lengkap dengan semua vitamin dan mineral yang diperlukan untuk menampung kelompongan zat dalam tubuh badan.
 • Vita-Lea membekalkan iron (zat besi) yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit dengan membekalkan oksigen yang cukup kepada sel tubuh.

Antara vitamin lain yang dapat membantu mengatasi masalah tumit kaki kering dan merekah ialah:


6. GLA Complex 

 • Membekalkan Omega 6 untuk meningkatkan kelembapan kulit terutamanya bagi wanita yang semakin meningkat usia.

7. Collagen Powder Shaklee

 • Melembapkan kulit supaya tidak kering dan menggelupas.
 • Melalui ujian klinikal, penggunaan selama 8 minggu terbukti meningkatkan kelembapan kulit hingga 90%.
 • Mengandungi 7 ramuan utama termasuk Vitamin C dan Vitamin B yang baik untuk kulit.
8.  Omega Guard

 • Membekalkan Asid Lemak Omega 3 untuk mengelakkan kehilangan kelembapan pada kulit. Juga membekalkan Omega 9 yang penting bagi mengelakkan keguguran rambut, kekeringan kulit dan ketidaksuburan.

9. Zinc Complex

 • Bertindak sebagai mekanik untuk memperbaiki tisu-tisu kulit yang rosak dan mempercepatkan pemulihan luka.

10. Ostematrix 

 • Sumber kalsium yang penting untuk mengekalkan lapisan pelindung kulit iaitu keratinocytes.

Macam banyak je kan vitamin-vitamin yang penting untuk atasi masalah tumit kaki kering merekah ni. Tapi tak semestinya kena ambil semua. Saya cadangkan ambil No. 1 hingga No. 5 sudah memadai kalau budget terhad! Jadi kalau nak kan tumit yang licin, sihat dan cantik, boleh segera dapatkan produk-produk berkenaan. Malu kan usia muda lagi tapi kaki bergaris-garis merekah macam dah tua sangat. Yang pastinya setiap vitamin memberikan lebih daripada satu manfaat. Bukan untuk tumit je, tapi ada banyak kebaikan lain untuk kesihatan! 😀
Klik sini untuk pembelian terus vitamin untuk kesihatan dan kecantikan tumit! http://bit.ly/tumitkering
Hubungi saya pengedar Shaklee Taman Pelangi Semenyih, Semenyih, Kajang, Beranang, Rinching dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi dan pendaftaran keahlian Shaklee:
HAZRINA NASIR [ID 951651]
Call/ SMS/ Whatsapp: 0192692301
Email: blossomwidad@yahoo.com
Facebook Page: Blossom Widad
COD: Lokasi penghantaran adalah di Tesco Semenyih

*Rencana ini tidak bertujuan mendiagnosis, merawati, atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan. 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.