5 Tips Bagaimana Melatih Sistem Imun Mencegah Selsema Dan Influenza

Perubahan cuaca yang tak menentu boleh memberikan kesan kepada kesihatan tubuh. Contohnya influenza merupakan penyakit yang paling kerap menyerang kebanyakan orang. Influenza adalah infeksi pada sistem pernafasan dan boleh menyebabkan pelbagai gejala seperti batuk kering, selsema, sakit tekak, mual, muntah dan kehilangan nafsu makan.
Influenza sangat mudah merebak sebab ianya tersebar melalui udara. Cara berkesan untuk lega daripada influenza adalah rehat yang cukup dan minum air yang mencukupi tapi pencegahan adalah kaedah yang terbaik. Kita boleh mencegah influenza dengan cara melatih sistem imun tubuh melawan virus influenza yang menyebabkan selsema.
PERUBAHAN CUACA, INFEKSI PADA SISTEM PERNAFASAN, BATUK KERING, SELSEMA, SAKIT TEKAK, MUAL, MUNTAH, KEHILANGAN NAFSU MAKAN, MEREBAK MELALUI UDARA, CARA BERKESAN UNTUK LEGA DARIPADA INFLUENZA, REHAT, MINUM AIR MENCUKUPI,MELATIH SISTEM IMUN TUBUH MELAWAN VIRUS INFLUENZA, SELSEMA, TIPS MELATIH SISTEM IMUN UNTUK MENCEGAH SELSEMA DAN INFLUENZA, BAWANG PUTIH, ALLICIN, ANTIVIRUS, VITAMIN C, MENINGKATKAN FUNGSI SISTEM IMUN, KEROSAKAN AKIBAT RADIKAL BEBAS, SUPPLEMENT, MAKANAN TAMBAHAN, GINKO BILOBA, MENINGKATKAN PEREDARAN DARAH, TIRAM, ZINK, IDENTIK, AFRODISIAK, MAKAN SAYUR, KEKEBALAN TUBUH, BAYAM, ASID FOLIK, MRANGSANG PENGHASILAN SEL-SEL BARU, MEMPERBAIKI DNA, SERAT, ANTIOKSIDAN, SET VITAMIN, NUTRIFERON, T-CELLS, B-CELLS, MACROPHAGE, FLU, ALLERGY DAN INFLAMASI, GARLIC, ANTIBIOTIK SEMULAJADI, ZINK, PENGELUARAN KELENJAR THYMUS, MENENTANG KANSER, PEPPERMINT GINGER PLUS, MELEGAKAN MASALAH PENGHADAMAN, PENCERNAAN, MERANGSANG PENGELUARAN PELUH

5 Tips Melatih Sistem Imun Untuk Mencegah Selsema Dan Influenza

Tips Mencegah Selsema 1
– Tambahkan potongan bawang putih segar ke dalam sup. Kajian mendapati bawang putih boleh meningkatkan sistem imun. Kandungan allicin dalam bawang putih mengandungi komponen antivirus.
Tips Mencegah Selsema 2
– Makan makanan yang kaya dengan Vitamin C seperti kiwi, strawberi, oren, nenas dan anggur. Vitamin C meningkatkan fungsi sistem imun dan melindungi tubuh dalam melawan jangkitan influenza. Vitamin ini juga memberi perlindungan daripada kerosakan akibat radikal bebas.
Tips Mencegah Selsema 3
– Apabila memakan supplement ataupun makanan tambahan secara rutin, cuba pilih yang mengandungi ginko biloba. Herba yang berasal daripada dari cina ini boleh meningkatkan peredaran darah dalam tubuh. Peredaran darah yang lancar membantu penghantaran vitamin dan mineral yang diperlukan.
Tips Mencegah Selsema 4
– Lindungi tubuh daripada serangan virus dengan mengambil tiram. Kandungan mineral zink dalam makanan laut yang identik dengan afrodisiak ini juga mempunyai kesan antivirus.
Tips Mencegah Selsema 5
– Rajin-rajinlah makan sayur. Salah satu sayura yang disyorkan untuk meningkatkan kekebalan tubuh adalah bayam. Kandungan asid foliknya akan merangsang penghasilan sel-sel baru dan memperbaiki DNA. Sayuran hijau ini juga kaya vitamin C, serat dan antioksidan. Tapi jangan memasak bayam terlalu lama untuk mendapatkan manfaat optimum sebab zat dalam bayam akan rosak akibat kepanasan.
Rujukan daripada: Majalah iSihat

Set Vitamin Untuk Menguatkan Sistem Imun Bagi Mencegah Jangkitan Selsema Dan Influenza

Nutriferon Merangsang dan mempertingkat sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh T-cells, B-cells dan macrophage. Melindungi tubuh daripada faktor persekitaran yang terdedah kepada mikrob dan virus yang menjadi punca kepada ancaman influenza, selsema, flu, allergy dan inflamasi.
Vitamin C Bertindak sebagai antioksidan yang mengelakkan kerosakan selular akibat radikal bebas dan menguatkan sistem imun sel untuk melawan jangkitan.
Garlic – Antibiotik semulajadi yang selamat digunakan untuk jangkamasa panjang untuk menguatkan sistem imun, mencegah punca penyakit berjangkit seperti selsema, kulat, kuman, virus dan yis candida.
Zink – Membantu pengeluaran kelenjar thymus. Kelenjar thymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluaran T-cells untuk menentang kanser dan infeksi penyakit.
Peppermint Ginger Plus Melegakan masalah berkaitan penghadaman, pencernaan. Menyekat demam dan selsema dengan merangsang pengeluaran peluh.
Omega Guard – Minyak ikan boleh membantu melancarkan peredaran darah dan menguatkan sistem imun untuk melawan jangkitan penyakit demam, batuk, selsema. Minyak ikan mempunyai fungsi yang hampir sama seperti ginko biloba walaupun daripada sumber kumpulan berbeza.
Influenza membuatkan badan rasa letih, lesu, tak bermaya. Of course sangat mengganggu konsentrasi dan urusan harian. Walaupun influenza nampak biasa tapi sekiranya tak dirawat dengan baik boleh menyebabkan jangkitan serius pada organ pernafasan dan menyebabkan kematian.
Hubungi saya pengedar Shaklee Taman Pelangi Semenyih, Semenyih, Kajang, Beranang, Rinching dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi dan pendaftaran keahlian Shaklee:
HAZRINA NASIR [ID 951651]
Call/ SMS/ Whatsapp: 0192692301
Email: blossomwidad@yahoo.com
Facebook Page: Blossom Widad
COD: Lokasi penghantaran adalah di Tesco Semenyih

*Rencana ini tidak bertujuan mendiagnosis, merawati, atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan. 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.