Kenali Tanda-Tanda Stress, Tekanan Ataupun Depression!

Disebabkan pelbagai faktor, ramai antara kita mengalami stress. Peringkat stress ni juga adalah pelbagai dan berbeza-beza antara individu. Bagaimana setiap orang mengendalikan stress juga berbeza-beza. Tapi pada pendapat saya ramai orang yang sebenarnya mengalami tekanan ataupun depression tapi dia tak sedar pun yang dia tengah sangat tertekan! Dia tak tahu yang dia tak tahu. Ini sangat bahaya sebab boleh memberikan kesan terhadap kesihatan mental iaitu psikologi dan emosi serta boleh mempengaruhi tahap kesihatan. 
Mengenali tanda-tanda stress, tekanan dan depression dapat membantu kita mengambil langkah awal menangani stress sebelum ianya memudaratkan. Menangani tekanan dan depression membantu kita menjalani hidup dengan lebih berkualiti, bahagia dan gembira.
FAKTOR, MENGALAMI STRESS, PERINGKAT, MENGENDALIKAN STRESS, TEKANAN, DEPRESSION, KESAN KESIHATAN MENTAL, PSIKOLOGI, EMOSI, MENGENALI TANDA-TANDA STRESS, LANGKAH AWAL MENANGANI STRESS, APAKAH TANDA-TANDA STRESS, SAKIT KEPALA, MIGRAIN, PENGALIRAN DARAH, KEJANG OTOT, SARAF SYMPATHETIC, SAKIT SEKITAR MULUT, TEKANAN BERLEBIHAN GUSI, GUSI BERDARAH, HORMON KORTISOL, IMUNISASI BADAN, JANGKITAN BAKTERIA MULUT, JERAWAT, HORMON TIDAK SEIMBANG, MENGIDAM MAKANAN MANIS, KEGATALAN KULIT, PENGAKTIFAN SARAF, SENSASI GATAL, IMUNOGLOBULIN E, IGE, SENSASI ALAHAN, SAKIT PERUT, TUA SEBELUM WAKTUNYA, TELOMERE, BERPELUH, CIRIT-BIRIT, AIR KECIL, KEINGINAN SEKS MENURUN, SELERA MAKAN BERUBAH,PENGAMBILAN ALKOHOL, KUAT MEROKOK, KEKECEWAAN, KEGELISAHAN, VITAMIN B COMPLEX, SAKIT KEPALA, KEMURUNGAN, INSOMNIA, OMEGA GUARD, EPA, DHA, MINYAK IKAN, KEBIMBANGAN, ANXIETY, NEURASTHENIA, INSOMNIA, AUTISM, KANAK-KANAK HYPERAKTIF, SCHIZOPHRENIA, OSTEMATRIX, TEKANAN DARAH, MEMELIHARA DENYUTAN JANTUNG, PENENANG SARAF, MENGGALAKKAN TIDUR, MEMPERBAIKI JANTUNG

Apakah Tanda-Tanda Stress, Tekanan Ataupun Depression?

1. Sakit kepala (migrain) – Akibat peningkatan mendadak pengaliran darah
2. Kejang otot – Akibat saraf sympathetic yang tinggi
3. Sakit sekitar mulut – Tekanan berlebihan ke atas gusi
4. Gusi berdarah – Hormon kortisol meningkat, mengurangkan keupayaan imunisasi badan seterusnya mengakibatkan jangkitan bakteria mulut
5. Jerawat – Hormon tidak seimbang
6. Mengidam makanan manis – Bukan kerana estrogen, namun kerana logik stress semat-mata
7. Kegatalan kulit – Pengaktifan saraf yang memberi sensasi gatal pada kulit
8. Alahan berlebihan – Imunoglobulin E (IgE) dirembeskan ke dalam darah memberi sensasi alahan
9. Sakit perut tiba-tiba – Teori saraf di otak yang stress menyebarkan tindak balas ke saraf di sistem perut yang sepatutnya tidak berlaku dalam keadaan normal
10. Tua sebelum waktunya – Jika anda tidak mahu tua sebelum waktunya, jauhi stress. Kajian yang dilakukan oleh penyelidik di Boston Brigham and Women Hospital mendapati wanita yang sering cemas secara signifikan memiliki telomere lebih pendek. Dan tanda telomeres yang lebih pendek dianggap sebagai tanda penuaan dipercepat.
11. Banyak berpeluh
12. Rasa tidak sihat
13. Cirit-birit dan terasa hendak membuang air kecil
14. Kaki dan tangan terasa sejuk
15. Keinginan seks menurun
16. Selera makan berubah
17. Terasa amat letih
18. Pengambilan alkohol berlebihan dan semakin kuat merokok
19. Sakit-sakit badan yang tidak jelas puncanya
20. Perubahan perasaan atau fikiran seperti kemurungan, kekecewaan, sikap bermusuhan, rasa tidak berdaya dan kegelisahan

Sumber: Majalan iSihat

Vitamin Untuk Mengurangkan Stress, Tekanan Ataupun Depression

Antara vitamin yang dicadangkan oleh Shaklee yang dapat membantu mengawal dan memperbaiki stress ialah:
1. Vitamin B Complex Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
2. Omega Guard Kajian telah membuktikan bahawa EPA dan DHA dalam minyak ikan mempunyai keupayaan untuk menstabilkan emosi dan membantu dalam perkembangan kesihatan mental, termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety), neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hyperaktif dan penyakit schizophrenia.
3. Ostematrix  Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.
Hubungi saya pengedar Shaklee Taman Pelangi Semenyih, Semenyih, Kajang, Beranang, Rinching dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi dan pendaftaran keahlian Shaklee:

HAZRINA NASIR [ID 951651]
Call/ SMS/ Whatsapp: 0192692301

Email: blossomwidad@yahoo.com
Facebook Page: Blossom Widad
COD: Lokasi penghantaran adalah di Tesco Semenyih

*Rencana ini tidak bertujuan mendiagnosis, merawati, atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan. 

2 Replies to “Kenali Tanda-Tanda Stress, Tekanan Ataupun Depression!”

  1. tq sis, berguna sungguh entry ni utk sy.

    1. Sama2. Moga bermanfaat 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.