Vitamin Shaklee Tak Berkesan?! 5 Tips Makan Vitamin Dengan Cara Betul

‘Iye betul! Sungguh-sungguh beli tapi tak jadi apa pun. Langsung tak rasa apa. Kawan saya lagi lah lagi teruk kulit dia lepas makan vitamin. Memang menyesal lah! Membazir je beli mahal-mahal!’ – kata seorang Cik Kak
Tapi… betul ke? 😀
Kena tengok balik apa sebab vitamin ni dikatakan tak berkesan terhadap beliau dan kawan beliau.

Faktor Mempengaruhi Keberkesanan Vitamin

VITAMIN SHAKLEE TAK BERKESAN, VITAMIN SHAKLEE PENIPU, TAK JADI APA, TAK RASA APA, JADI LAGI TERUK MAKAN VITAMIN, SEBAB VITAMIN TAK BERKESAN, FAKTOR MEMPENGARUHI KEBERKESANAN VITAMIN, VITAMIN SEMULAJADI, BAHAN KIMIA, UBAT, PERU MASA UNTUK BERTINDAK SECARA SEMULAJADI DALAM BADAN, KEADAAN KESIHATAN PENGGUNA VITAMIN, DALAMAN TUBUH, MEMBERIKAN KESAN BERBEZA-BEZA MENGIKUT INDIVIDU, BANYAK MASALAH, HEALING CRISIS, TANDA POSITIF, PROSES PEMULIHAN DALAM BADAN, SABAR BANYAK-BANYAK, KONSISTEN MAKAN, AIR KOSONG, DISINGKIRKAN KELUAR, SUPPLY NUTRIEN PENTING, MAINTENANCE CELL, TUBUH LEBIH SIHAT, PENGAMBILAN VITAMIN DENGAN KAFEIN, JARAKKAN 2 JAM, PENGAMBILAN VITAMIN BERSAMA UBAT-UBATAN, PRODUK KESIHATAN, BERLAWAN-LAWAN, MAKAN SEMUA VITAMIN FULL DOSAGE SERENTAK SEKALIGUS, NAK MAKAN VITAMIN, CONSUME VITAMIN, KEPEKATAN DARAH, BUAH PINGGANG TERBEBAN, MAKAN MASA SESUAI, PENGEDAR SHAKLEE KAJANG, KONSULTASI, BIMBINGAN, KESAN MAKAN VITAMIN, AKIBAT
1. Vitamin Semulajadi
Mula-mula kita kena faham, vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi. Takde bahan kimia ataupun ubat tertentu yang membuatkan vitamin boleh bertindak sepantas kilat macam ubat ajaib. Vitamin Shaklee perlukan masa untuk bertindak secara semulajadi dalam badan. Jadi, perlu bagi masa kepada vitamin untuk menjalankan fungsinya.
2. Keadaan Kesihatan Pengguna Vitamin
Setiap tubuh badan kita adalah berbeza-beza. Lain orang, lain masalahnya. Kadang-kadang secara luaran kita nampak macam sihat tapi kita taktau dalaman kita macam mana. Jadi vitamin bertindak dan memberikan kesan berbeza-beza mengikut individu. Selalunya, badan yang banyak masalah akan mengalami healing crisis yang lebih ketara. Terutamanya orang-orang tua. Healing crisis ni tanda positif menunjukkan vitamin tengah buat proses pemulihan dalam badan. Jadi kena sabar banyak-banyak dan konsisten je makan terus vitamin macam biasa sambil banyakkan pengambilan air kosong. Bagi orang yang tak rasa apa-apa, bukan bermaksud vitamin tak bagi kesan. Mungkin badan masih sihat dan tak banyak masalah jadi tak banyak benda nak disingkirkan keluar oleh vitamin. Tapi dalam masa sama vitamin dapat supply nutrien penting yang terbaik untuk maintenance cell menjadikan tubuh lebih sihat.
3. Pengambilan Vitamin Dengan Kafein
Kalau makan vitamin, sangatlah penting untuk elakkan mengambil kafein. Jarakkan sekurang-kurangnya 2 jam. Sebab kafein menghalang penyerapan nutrien baik oleh sel tubuh. Jadi zat-zat vitamin ni akan dibuang keluar melalui perkumuhan macam tu je. Sama juga kalau makan nasi dan makanan berkhasiat lain, sebaiknya jarakkan 2 jam untuk elakkan diambil bersama-sama.
4. Pengambilan Vitamin Bersama Ubat-Ubatan
Sebaiknya jarakkan juga pengambilan vitamin serentak dengan ubat-ubatan atau apa-apa produk kesihatan lain. Sebabnya vitamin ada cara bekerja sendiri. Ubat juga berfungsi dengan caranya tersendiri. Jadi kalau ambil serentak, badan pun akan confused nak ikut mana satu. Ubat dan vitamin pun akan berlawan-lawan untuk buat kerja jadi masing-masing tak dapat berfungsi dengan sempurna. Lagi risau kalau mengakibatkan kesan yang lebih buruk dan tak sepatutnya terhadap tubuh. Lain yang diharapkan, lain yang jadi!
5. Makan Semua Vitamin Full Dosage Sekaligus!
Dalam sehari mungkin ada beberapa jenis vitamin yang kita nak makan. Setiap vitamin ada waktu yang paling sesuai untuk dimakan mengikut fungsi dan fokus masing-masing. Jadi, sebaiknya bahagikan vitamin mengikut waktu. Buat jadual pengambilan vitamin. Boleh juga diambil secara berselang-selang kalau vitamin yang kita nak makan tu banyak sangat. Berbanding kalau kita ambil semuanya penuh segenggam serentak, boleh menyebabkan vitamin juga berlawan-lawan untuk buat kerja masing-masing. Kepekatan darah juga boleh jadi terlalu pekat atau cair dengan terlalu cepat menyebabkan kita rasa pening-pening. Buah pinggang juga boleh terbeban sebab tiba-tiba je dapat workload berlebihan.
Sebaiknya, selalulah merujuk dengan pengedar Shaklee anda untuk dapatkan nasihat dan konsultasi secara berterusan berkaitan vitamin yang anda makan dan cara pengambilan yang betul. Jangan takut atau segan nak tanya sebab ni hak anda sebagai pembeli. Lagi bagus kalau sebelum beli tu tanya dulu samada dia boleh bagi bimbingan tak sepanjang anda jadi customer dia. Carilah pengedar yang berilmu. Semoga dengan pengambilan vitamin dengan cara yang betul, anda akan dapat lebih manfaat dan kebaikan yang seterusnya meningkatkan lagi tahap kesihatan! 🙂
Hubungi saya pengedar Shaklee Taman Pelangi Semenyih, Semenyih, Kajang, Beranang, Rinching dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi dan pendaftaran keahlian Shaklee:
HAZRINA NASIR [ID 951651]
Call/ SMS/ Whatsapp: 0192692301
Email: blossomwidad@yahoo.com
Facebook Page: Blossom Widad
COD: Lokasi penghantaran adalah di Tesco Semenyih

*Rencana ini tidak bertujuan mendiagnosis, merawati, atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan. 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.