Jadual Dan Aturan Makan Vitamin Shaklee

Sebenarnya takde cara yang spesifik untuk makan vitamin. Sebab vitamin bukanlah dalam kategori ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, adalah digalakkan untuk mengambil vitamin pada waktu yang sesuai dengan cara makan vitamin yang sesuai. Ini untuk pastikan vitamin yang dimakan akan diserap dengan baik dan dapat berfungsi dengan berkesan dalam tubuh. Kalau tak, rugilah sebab vitamin tu akan terbazir macam tu saja!

Cara Makan Vitamin

Okay ni cara pengambilan vitamin secara kasar yang selalu saya cadangkan kepada customer saya. Tapi sebaiknya, anda perlu merujuk secara personal dengan SID ataupun pengedar anda untuk double confirm sebab selalunya sedikit ubah-suai perlu dibuat mengikut jenis vitamin yang anda ambil dan juga tahap kesihatan masing-masing. Tambah-tambah kalau ada makan ubat dan ada penyakit-penyakit tertentu, cara makan vitamin pun berubah. Kalau tak rujuk kepada pengedar dan main ikut saja jadual yang ada dalam internet ni, mungkin boleh mengganggu kesihatan.
CARA SPESIFIK MAKAN VITAMIN, UBAT-UBATAN, WAKTU SESUAI, CARA MAKAN VITAMIN, VITAMIN DISERAP DENGAN BAIK, BERFUNGSI, BERKESAN DALAM TUBUH, CARA PENGAMBILAN VITAMIN SECARA KASAR, BIMBINGAN CARA MAKAN VITAMIN, AWAL PAGI, ESP, MEAL SHAKE, CINCH, PERFORMANCE DRINK, SELEPAS SARAPAN, B COMPLEX, VITAMIN C, VITA-LEA, AJHT, COQHEALTH, MINUM PAGI, SELEPAS MAKAN TENGAHARI, ALFALFA, LECITHIN, GARLIC, OSTEMATRIX, CAROTOMAX, MINUM PETANG, SEBELUM MAKAN MALAM, ZINC, SELEPAS MAKAN MALAM, LECITHIN, OMEGAGUARD, ALFALFA, SEBELUM TIDUR, OSTEMATRIX, HERB-LAX, VITA-E, VIVIX, COLLAGEN, GLA, PENGAMBILAN AIR KOSONG, 3 LITER SEHARI, VITAMIN LARUT LEMAK A, D, E, K, BERMINYAK, VITAMIN LARUT AIR, KALSIUM, MAGNESIUM, IRON, MULTIVITAMIN, VITAMIN YANG DIGALAKKAN DIAMBIL WAKTU PAGI, KELEBIHAN JADI AHLI SHAKLEE, DISTRIBUTOR SHAKLEE KAJANG, AGEN SHAKLEE TAMAN PELANGI SEMENYIH

Dietary Supplement Intake Guide

Awal Pagi: ESP, Meal Shake, Cinch, Performance Drink
Selepas Sarapan: B-Complex, Vita-C, Vita-Lea, AJHT, CoQHealth
Minum Pagi: ESP, Meal Shake, Cinch
Selepas Makan Tengahari: Alfalfa, Lecithin, Garlic, Ostematrix, CarotoMax
Minum Petang: ESP, Meal Shake, Cinch, Performance Drink
Sebelum Makan Malam: Zinc
Selepas Makan Malam: Lecithin, OmegaGuard, Alfalfa
Sebelum Tidur: Ostematrix, Herb-Lax, Vita-E, Vivix, Collagen, GLA
Pengambilan Air Kosong: 3 Liter Sehari

Cara Pengambilan Vitamin Yang Betul

Vitamin Larut Lemak A, D, E dan K
Diambil selepas makan makanan berlemak atau berminyak sebab vitamin ni memerlukan lemak untuk dilarutkan dan memudahkan penyerapan.
Vitamin Larut Air B-Complex dan Vitamin C
Vitamin ni tak dihasilkan oleh badan dan perlu ambil setiap hari. Digalakkan ambil vitamin ni bersama air kosong untuk mempercepatkan larutan vitamin dan keberkesanan penyerapan.
Ostematrix (Kalsium)
Digalakkan diambil bersama produk tenusu seperti susu. Supplement kalsium seperti Ostematrix yang mengandungi magnesium adalah lebih mudah diserap.
Iron
Digalakkan pengambilannya bersama Vitamin C untuk membantu penyerapan berkesan oleh tubuh. 
Vitamin Yang Digalakkan Diambil Waktu Pagi
Multivitamin Vita-Lea digalakkan diambil pada waktu pagi sebab multivitamin ni adalah gabungan bermacam jenis vitamin yang ambil masa untuk dilarutkan dan boleh berfungsi ataupun bekerja dalam badan sepanjang hari. Lagipun Vita-Lea sangat cepat melarut. Jadi elok diambil bersama-sama makanan yang kita makan. B-Complex pula vitamin yang menghasilkan tenaga. Jadi siang kita banyak guna tenaga. Kalau ambil pada waktu malam, mungkin boleh mengganggu tidur sebab kita rasa segar instead of mengantuk!
Hubungi saya pengedar Shaklee Taman Pelangi Semenyih, Semenyih, Kajang, Beranang, Rinching dan seluruh Malaysia untuk maklumat lanjut vitamin semulajadi dan pendaftaran keahlian Shaklee:
HAZRINA NASIR [ID 951651]
Call/ SMS/ Whatsapp: 0192692301
Email: blossomwidad@yahoo.com
Facebook Page: Blossom Widad
COD: Lokasi penghantaran adalah di Tesco Semenyih

*Rencana ini tidak bertujuan mendiagnosis, merawati, atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan. 

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.