Vitamin Untuk Tambah Selera Makan

Punca Kekurangan Selera Makan

Kurang selera makan boleh berpunca daripada pelbagai sebab. Antara punca hilang selera makan antaranya ialah:
1. Kesakitan seperti demam, batuk dan selsema
2. Tekanan perasaan contohnya kesedihan melampau
3. Jangkitan virus penyakit seperti Viral Gastroenteritis
4. Anorexia Nervosa
5. Kesan sampingan pengambilan ubat
6. Penyakit berkaitan organ dalaman seperti ginjal, hati, usus dan sebagainya
7. Gaya hidup yang tidak sihat dan tidak seimbang
8. Kekurangan zat dan nutrien seimbang daripada pemakanan harian
9. Faktor psikologi seperti amalan diet
10. Kesibukan harian dan lain-lain

Kesan Kurang Selera Makan

Kekurangan selera makan menyebabkan nutrien penting untuk fungsi tubuh yang sempurna tak dapat dibekalkan secukupnya kepada badan. Bila dah takde selera, lagi kurang makan, lagi kurang nutrien penting dalam badan, lagi menjadi-jadi masalah kurang selera makan tu. Akibatnya, pelbagai masalah lain yang timbul kesan daripada kurang selera makan seperti:
1. Fungi sistem tubuh yang terganggu
2. Sistem imun tubuh lemah dan mudah mendapat penyakit
3. Penyembuhan daripada penyakit yang lambat
4. Keletihan dan kelesuan
5. Otak dan minda tidak dapat berfikir dan berfungsi secara optimum dan fokus
6. Susah tidur
7. Anemia dan pengsan
8. Sakit kepala dan kepeningan
9. Kekurangan berat badan
10. Prestasi harian yang menurun dan lain-lain.

Peranan Vitamin B9 Untuk Menambah Selera Makan

Mengikut UMMC (Maryland Medical Center), Vitamin B9 atau dikenali sebagai Asid Folik sangat penting dalam mempengaruhi selera makan. Untuk menambahkan selera makan, kajian UMMC mendapati Vitamin B9 membantu merangsang pembentukan asid pencernaan. Kekurangan Asid Folik walaupun sedikit dapat menyebabkan kehilangan selera makan, situasi yang dikaitkan dengan pengambilan alkohol, ‘irritable bowel syndrome’ dan penyakit celiac.
Wanita hamil secara semulajadi lebih kerap lapar disebabkan tubuh mereka perlu membekalkan nutrien untuk 2 orang. Wanita hamil memerlukan lebih Asid Folik untuk mempastikan fetus dalam kandungan menerima nutrisi yang secukupnya dan tidak dilahirkan tidak cukup berat.
Akibat daripada kekurangan Vitamin B12, Vitamin A, Vitamin B1 (Thiamine), Vitamin B6 (Biotin), Zat Besi, Zink dan Vitamin D juga boleh mempengaruhi sistem tubuh yang seterusnya boleh menyebabkan kekurangan selera makan.

Vitamin Untuk Tambah Selera Makan

PUNCA KURANG SELERA MAKA, HILANG, SAKIT, DEMAM, BATUK , SELSEMA, TEKANAN PERASAAN, KESEDIHAN MELAMPAU, JANGKITAN VIRUS PENYAKIT, VIRAL GASTROENTERITIS, ANOREXIA NERVOSA, SAMPINGAN PENGAMBILAN UBAT, ORGAN DALAMAN, GINJAL, HATI, USUS, ZAT, NUTRIEN SEIMBANG, FAKTOR PSIKOLOGI, AMALAN DIET, KESIBUKAN HARIAN, KESAN KURANG, AKIBAT, SISTEM TUBUH TERGANGGU, IMUN LEMAH, LAMBAT, KELETIHAN, KELESUAN, OTAK, MINDA, BERFIKIR, OPTIMUM, FOKUS, SUSAH TIDUR, ANEMIA, PENGSAN, SAKIT KEPALA, KEPENINGAN, BERAT BADAN, PRESTASI HARIAN, PERANAN VITAMIN B9, ASID FOLIK, MEMPENGARUHI,  MERANGSANG PEMBENTUKAN ASID PENCERNAAN, ALKOHOL, 'IRRITABLE BOWEL SYNDROME', CELIAC, WANITA HAMIL, KERAP LAPAR, FETUS KANDUNGANI, DILAHIRKAN, CUKUP BERAT, VITAMIN B12, A, B1, THIAMINE, B6 (BIOTIN), ZAT BESI, ZINK, VITAMIN D, VITALEA IRON FORMULA, ZAT BESI, CERGAS, BERTENAGA, PUCAT, PENGSAN, HEMOGLOBIN, MEMORI, TUMBESARAN, JANGKITAN LIDAH, MULUT, KEKEJANGAN, HORMON, PEREDARAN DARAH, LOWER BLOOD PRESSURE, CIRIT-BIRIT, MIGRAIN, ULSER, B-COMPLEX, PENGHADAMAN, LEMAK, KARBOHIDRAT, PROTIN, TENAGA, SEL DARAH MERAH, ANTIBODI KUAT, MEAL SHAKES, LESITIN SOYA, LARUT LEMAK, LAKTOSA, SEL-SEL KULIT, KUKU, RAMBUT
Vitamin Vitalea Iron Formula, B-Complex dan juga Meal Shakes Shaklee mengandungi nutrien penting Asid Folik ataupun Vitamin B9 dan juga semua komponen vitamin penting yang dapat membantu keberkesanan dan tindakan diantara satu sama lain. Oleh itu vitamin-vitamin berkenaan boleh membantu memperbaiki masalah kurang selera makan.
1) Vitalea Iron Formula
– Dirumus khas dengan 30 vitamin penting dan mineral untuk kesihatan yang optimum. Formula terbaru Vita-Lea dilengkapi dengan zat besi.
– Bantu buatkan badan rasa lebih cergas dan bertenaga.
– Mengelakkan letih, lesu, pucat dan pengsan akibat kekurangan hemoglobin.
– Memperkasa memori, untuk kecerdasan mental dan membantu tumbesaran.
– Baik untuk anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.
– Menghasilkan hormon, merangsang peredaran darah, lower blood pressure, merawat kepeningan, cirit-birit, migrain, ulser.
2) B-Complex
Mengandungi 8 komponen penting Vitamin B termasuklah 100% biotin dan Asid Folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada Vitamin B Kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.
Membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan.
– Melawan tekanan dengan memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
– Mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pemerhatian atau fokus.
– Mencegah anemia dengan membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi yang kuat, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat dan mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat atau laut.
3) Meal Shakes
Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. Ia turut mengandungi lesitin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak.
– Membekal nutrisi kepada tubuh kerana meal shakes kaya dengan protin (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel-sel kulit, kuku, rambut, organ, darah sistem imun dan lain-lain.
– Membantu tumbesaran kerana ia kaya dengan Asid Folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses membesar.

Untuk Maklumat Lanjut Pengambilan Vitamin Semulajadi dan Pendaftaran Ahli Shaklee:

Hubungi saya:
HAZRINA NASIR
Shaklee ID: 951651
Call/ SMS: 0192692301
Email: blossomwidad@yahoo.com

Facebook Page: Blossom Widad
Rencana ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawati atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.