Vitamin Persediaan Haji Dan Umrah

Vitamin Persediaan Haji Dan Umrah
Alhamdulillah musim Haji 2013 tiba lagi. Rombongan pertama ke Mekah dah berlepas malah dah ramai pun yang tiba di Mekah dan mula tunaikan Haji. Sebelum pergi haji para jemaah dah berbulan-bulan sibuk mempersiapkan diri untuk ke Mekah. Barang persiapan seperti keperluan asas, ubatan, pakaian dan tak lupa juga pemeliharaan kesihatan juga sangat penting untuk memastikan tubuh cukup sihat nak buat Haji. Walaupun ada orang yang muda tapi kebanyakan jemaah Haji adalah golongan berusia. Kalau tak banyak, sikit-sikit pun mesti akan ada kesan terhadap kualiti kesihatan masing-masing. Harapnya para jemaah Haji kita sentiasa terpelihara kesihatan dan kebajikan supaya dapat dipermudahkan urusan Haji mereka.
Pihak Tabung Haji sendiri dah menyebut tentang amaran penyakit berjangkit, langkah persediaan sebelum berangkat dan langkah pencegahan semasa di Mekah. Ini kerana perbezaan dari segi cuaca, suasana dan keadaan semasa sangat berbeza berbanding di Malaysia. Apatah lagi bercampur gaul dengan orang ramai dari pelbagai latar belakang, jemaah mungkin terdedah kepada pelbagai kemungkinan penyakit seperti wabak Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), Pandemik Swine Flu (H1N1) dan yang terbaru Middle East Respiratory Syndrome Corona Virus (MERS-CoV) dan lain-lain. Paling minimum pun, ramai jemaah mudah terkena jangkitan biasa macam demam, batuk dan selsema. Sedikit sebanyak jika kesihatan terjejas, tetap akan mengganggu perjalanan ibadat Haji. Peluang pergi Haji adalah peluang keemasan. Seboleh-bolehnya kita harapkan dapat menunaikan Fardhu Haji dengan lancar.
Persediaan Sebelum Berangkat
Antara persediaan yang boleh dibuat oleh para jemaah Haji sebelum berangkat ialah:
1. Sentiasa pastikan tahap kesihatan berada dalam keadaan baik terutamanya yang berpenyakit kronik.
2. Mengambil vaksin tambahan Influenza dan Penumococcal dan mematuhi arahan pegawai kesihatan.
3. Membawa bekalan penutup hidung dan mulut dan pencuci tangan.
4. Mengikuti perkembangan semasa mengenai wabak dan mengambil langkah pencegahan dari semasa ke semasa
Untuk memastikan tahap kesihatan yang baik, salah satu langkah yang boleh diambil oleh para jemaah ialah dengan mengamalkan pengambilan makanan tambahan/ supplement/ vitamin sebelum berangkat dan semasa di Mekah. 
Vitamin Untuk Haji Dan Umrah
SHAKLEE SEMENYIH, VITAMIN PERSEDIAAN HAJI DAN UMRAH, VITAMIN UNTUK JEMAAH HAJI DAN UMRAH, VITAMIN PERSIAPAN HAJI DAN UMRAH, JAGA KESIHATAN SEMASA HAJI DAN UMRAH, PEMELIHARAAN KESIHATAN SEMASA HAJI DAN UMRAH, RISIKO JANGKITAN PENYAKIT SEMASA HAJI DAN UMRAH, TESTIMONI NUTRIFERON, NUTRIFERON UNTUK DEMAM BATUK SELSEMA SAKIT TEKAK, NUTRIFERON UNTUK KUATKAN SISTEM IMUN JEMAAH HAJI DAN UMRAH, LANGKAH PERSEDIAAN SEBELUM BERANGKAT KE MEKAH, KESIHATAN YANG BAIK MEMBANTU IBADAT HAJI YANG LANCAR
 Vitamin Untuk Jemaah Haji Dan Umrah
1. Nutriferon 
– Semasa menunaikan Haji, jemaah terdedah kepada pelbagai jangkitan penyakit. Jadi pengambilan Nutriferon dalam membantu mempastikan kesihatan kekal berada dalam keadaan baik.
Protein yang dihasilkan oleh sistem imun tubuh apabila berlaku jangkitan. 
– Interferon berfungsi membantu merangsang dan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh untuk menyerang dan membunuh jangkitan virus, kuman dan mikrob dalam tubuh. 
– Nutriferon membantu tingkatkan sistem imun dengan segera dalam masa 3 hari.
– Membantu meringankan stress dan kelesuan semasa sibuk menunaikan Haji.
– Melindungi daripada influenza dan pelbagai jangkitan penyakit.
– Nutriferon adalah berbentuk sachet dan sangat mudah dibawa serta boleh dimakan dengan segera tanpa air.
2. Performance Drink
– Semasa di Mekah, jemaah Haji sudah pasti banyak menggunakan tenaga secara optimum kerana hendak menunaikan ibadat. Jadi Performance Drink dapat membantu mengekalkan tenaga para jemaah Haji.
– Performance Drink dengan rumusan OptiCarb membantu meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberikan tenaga, memelihara sirkulasi tubuh dan mencegah penyahhidratan.
– Serbuk Performance Drink boleh dipekkan ke dalam bekas plastik dan mudah dibancuh semasa berada di Mekah.
3. B Complex
– Vitamin B Complex membantu menukarkan makanan kepada tenaga seterusnya membantu mengelakkan kelesuan dan keletihan.
– Membantu melawan tekanan dengan memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
4. Chewable Vita C 100mg
– Vitamin C ini adalah berbentuk tablet kunyah dan boleh diambil tanpa memerlukan air. Rasanya juga sedap seperti gula-gula kunyah.
– Vitamin C dapat membantu memelihara sel badan, kesihatan tulang, gigi, gusi, mata, otot dan salur darah.
– Membantu menguatkan sistem imun dan menghindarkan selsema.
5. Ostematrix
– Kalsium yang kurang dalam tubuh menyebabkan sistem imun yang lemah dan menyebabkan mudah diserang virus penyakit.
– Pengambilan kalsium dapat membantu memperbaiki simptom insomnia, ketidakseimbangan emosi, kelesuan, anemia, kekejangan otot, kebas-kenas dan sebagainya.
Testimoni Nutiferon
Ramai yang dah cuba Nutriferon dan Alhamdulillah berkesan untuk demam, batuk, selsema, sakit tekak dan sebagainya. Nutiferon ni ibarat first aid kit ataupun painkiller yang boleh gantikan panadol dan memang patut sentiasa ada di setiap rumah dan dibawa kemana-mana saja!
Testimoni Nutriferon
InsyaAllah, semoga dengan bantuan pengambilan vitamin semulajadi Nutriferon bersama kombinasi vitamin-vitamin seperti yang dicadangkan di atas, kesihatan para jemaah Haji dan Umrah sentiasa baik semasa di Mekah. Yang penting sekali, berpuas hati sebab dapat menunaikan ibadat dengan baik dan lancar. Bukan senang nak ke sana. Hanya tetamu istimewa jemputan Allah saja yang berpeluang. Sebab tu penting berusaha untuk membuat persediaan rapi, disamping berdoa dan bertawakal kepada Allah. Apa-apa pun semuanya atas izin Allah jua 🙂

Untuk maklumat lanjut Pengambilan Vitamin Semulajadi dan Pendaftaran Ahli Shaklee:

Hubungi saya sekarang! ^-^
HAZRINA NASIR
Shaklee ID: 951651
Call/ SMS: 0192692301
Email: blossomwidad@yahoo.com
Facebook Page: Blossom Widad

Rencana ini tidak bertujuan mendiagnosis, merawati, atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan.

One Reply to “Vitamin Persediaan Haji Dan Umrah”

  1. I have a little question If a person has the ability to go for hajj then he should go for it, do worship as more as he can, supplicate for himself, for his family as well as for all the Muslims of the world. and what about the latest umrah packages with flights

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.