Apa Itu Coenzyme Q10 (CoQ10) Ataupun Ubiquionol?

Apa Itu Coenzyme Q10 (CoQ10)?
CoQ10 adalah zat makanan larut lemak yang hadir semulajadi dan ditemui disetiap sel tubuh kita untuk berfungsi dengan baik. Ia lebih banyak ditemui dalam organ-organ yang bekerja lebih keras dan memerlukan tenaga selular yang banyak untuk organ seperti jantung, hati, buah pinggang dan pankreas berfungsi.
Perbezaan Coenzyme Q10 (CoQ10) Dengan Ubiquionol
Coenzyme Q10, Ubiquinol ataupun CoQ10 adalah kompaun yang sama yang boleh ditukar-tukar cara penerangannya mengikut fungsi. Ubiquinol adalah CoQ10 yang dikurangkan komponennya yang berfungsi sebagai antioksidan. Tidak seperti CoQ10, Ubiquinol tidak memerlukan Vitamin E untuk berfungsi sebagai antioksidan. Jika anda mengambil CoQ10, ianya menggunakan Vitamin E semulajadi di dalam badan untuk bertindak sebagai antioksidan. Ubiquinol secara umumnya diangap sebagai nutrien pelindung kardiovaskular, tapi ianyanya juga efektif dalam mencegah sesetengah penyakit neurodegenerative, sakit kepala berpunca daripada migraine dan juga tekanan darah tinggi.
DAFTAR AHLI SHAKLEE, APA ITU COENZYME Q10, APA ITU COQ10. APA ITU UBIQUINOL, COQHEALTH PLUS SHAKLEE, PERBEZAAN COQ10 DENGAN UBIQUINOL, COQ10 MEMBANTU JANTUNG BERDEGUP, COQ10 UNTUK KESIHATAN JANTUNG, COQ10 UNTUK KESIHATAN KARDIOVASKULAR, COQ10 MEMBERI TENAGA KEPADA JANTUNG, FAEDAH DAN KEBAIKAN COQ10, KESAN KEKURANGAN COQ10, COQ10 MEMBEKALKAN ALIRAN TENAGA TUBUH, FUNGSI COQ10, COQ10 MENGUKUHKAN OTOT JANTUNG, COQ10 SOKONG KEUPAYAAN MENGEPAM DARAH, COQ10 ANTIOKSIDAN KUAT, COQ10 MENYOKONG FUNGSI SALURAN DARAH, COQ10 MENGEKALKAN TEKANAN DARAH SIHAT DAN NORMAL
CoQ10 Semakin berkurangan apabila usia meningkat
Fungsi CoQ10
CoQ10 amat penting bagi jutaan sel tubuh, menghasilkan tenaganya sendiri dan kekal berfungsi. Untuk menghasilkan tenaga ini, sel-sel tubuh membakar gula dan lemak daripada makanan yang kita makan. Nutrien ini kemudiannya terurai dan ditukarkan kepada tenaga, dan proses tersebut memerlukan kehadiran CoQ10 sebagai pencetus tenaga.
Proses penghasilan tenaga ini berulang-ulang beribu-ribu kali untuk membolehkan jantung kekal BERDEGUP dan seterusnya membolehkan organ-organ tubuh lain berfungsi bagi mengekalkan aliran tenaga berterusan.
Faedah Dan Kebaikan CoQ10
CoQ10 telah ditunjukkan dapat membantu mengukuhkan otot-otot jantung, menyokong keupayaan mengepam darah, dan memperbaiki peredaran darah ke seluruh tubuh. CoQ10 juga menyokong pertalian antara saluran darah yang menyumbang kepada paras tekanan darah sihat/ normal.
CoQ10 juga bertindak sebagai satu antioksidan kuat dan membantu melindungi arteri bagi menangani masalah pengoksidaan lipoproteins berkepekatan rendah (LDL) dan memudahkan pengaliran darah. Ini penting dalam membantu menyokong fungsi saluran darah, termasuk pengaliran darah ke jantung.
Kesan Kekurangan CoQ10
CoQ10 berkurangan seiring dengan pertambahan usia dari seawal 20an. Di usia 40an tubuh akan mula kehilangan CoQ10 secara mendadak. Kekurangan CoQ10 dikaitkan dengan tanda-tanda penuaan dan pengurangan kadar tenaga tubuh.
Tanpa CoQ10, sel-sel lain tidak dapat menghasilkan tenaga dan organ tubuh lain tidak dapat berfungsi dengan baik bagi menyokong kehidupan.
Untuk maklumat lanjut Pengambilan Vitamin Semulajadi dan Pendaftaran Ahli Shaklee:
Hubungi saya sekarang! ^-^
HAZRINA NASIR
Shaklee ID: 951651
Call/ SMS: 0192692301
Email: blossomwidad@yahoo.com
Facebook Page: Blossom Widad
Rencana ini tidak bertujuan mendiagnosis, merawati, atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.