Apakah Itu Alergi?

Apakah Itu Alergi?
Alergi adalah reaksi keterlaluan sistem imun terhadap bahan-bahan yang dikenali sebagai alergen yang pada amnya tidak mengancam kesihatan.
Apakah Punca Alergi?
Persekitaran dan pewarisan genetik telah disahkan memainkan peranan dalam menyebabkan alergi. Alergen yang biasa termasuklah alergen yang bersentuhan dengan kulit, laluan pernafasan, permukaan mata (contohnya debunga, kulat, najis haiwan dan habuk), makanan dan ubat/ dadah yang ditelan, dan hampir semua bahan yang bersentuhan dengan badan. Sesetengah orang mempunyai reaksi alergi terhadap cahaya panas atau sejuk, cahaya matahari, ataupun lain-lain rangsangan fizikal.
Apakah Simptom Seseorang Yang Mengalami Alergi?
Alergi menyebabkan ekzema, resdung dan athma. Keseriusan simptom berbeza dari seseorang ke seseorang. Simptom yang biasa menyebabkan ketidakselesaan seperti kegatalan, bengkak, penghasilan mukus, kekejangan otot, ruam, sukar bernafas, muntah dan cirit-birit. Sesetengah orang boleh mendapat reaksi yang mengancam nyawa yang dipanggil anaphylaxis. Sesetengah penyakit seperti lelah dan ekzema mungkin berkaitan dengan alergi.
Bagaimanakah Pemakanan Dapat Membantu Mencegah Alergi?
COD SHAKLEE SEMENYIH, DAFTAR AHLI SHAKLEE, APAKAH PUNCA ALERGI, ALERGI PENYEBAB ASTHMA, ALERGI PENYEBAB ECZEMA, ALERGI PENYEBAB RESDUNG, SIMPTOM ALERGI, ALERGI PUNCA KEGATALAN, ALERGI PUNCA BENGKAK, ALERGI PUNCA ANAPHYLAXIS, SET VITAMIN UNTUK ALERGI, SET VITAMIN UNTUK ECZEMA, SET VITAMIN UNTUK RESDUNG, SET VITAMIN UNTUK ATHMA, KUATKAN SISTEM IMUN UNTUK MENENTANG ECZEMA, OMEGA GUARD CEGAH ECZEMA, OMEGA GUARD CEGAH ALERGI, ASID LEMAK OMEGA 3 ATASI ECZEMA, ASID LEMAK OMEGA 3 ATASI ALERGI, ASID LEMAK OMEGA 3 ATASI INFLAMASI KULIT, CARA MENGAWAL PUNCA ALERGI, PEMAKANAN DAPAT MEMBANTU MENCEGAH ALERGI, CARA MENCEGAH EZZEMA, CARA MENCEGAH ALERGI
Antara Vitamin Yang Sesuai Untuk Masalah Alergi, Eczema, Resdung Dan Athma
1. Pencegahan haruslah bermula dari masa bayi. Jika seseorang bayi mempunyai alergi dalam keluarganya, bayi itu harus diberi susu ibu. Anda digalakkan berbincang dengan doktor tentang cara alternatif untuk menyusu bayi menggunakan formulasi hypoallergenic jika susu ibu tidak mencukupi. Pengenalan makanan berbentuk pepejal disyorka bermula hanya selepas 4-6 bulan. Makanan yang paling kurang berpotensi alergenik patut diperkenalkan terlebih dahulu.
2. Lengkapkan diet pemakanan dengan OmegaGuard Shaklee yang kaya dengan Asid Lemak Omega 3 yang merupakan komponen terpenting dalam struktur membran sel. Ia juga memainkan peranan penting dalam mengawal inflamasi dan aktiviti sistm imun. Kekurangan Asid Lemak Omega 3 telah dijumpai dalam orang yang menghidap alergi, lelah dan penyakit kulit seperti ekzema dan psoriasis.
3. Selain itu, dalam mencegah kesan alergi, anda perlu membina sistem imun tubuh yang kuat. Antara makanan tambahan yang dapat membantu mengawal alergi ialah zat daripada CaratoMax, B Complex, Vitamin C, Vitamin E, Zinc, Vita-Lea, Nutriferon, Alfalfa Complex dan Energizing Soy Protein (ESP). Untuk sapuan pula, boleh gunakan krim Herbal Blend Shaklee. Zat-zat ini diperlukan untuk membina set-sel imun yang sihat selain menguatkan sistem imun.
Bagaimanakah Mengawal Faktor-Faktor Persekitaran Yang Menjadi Punca Alergi?
1. Di rumah, bertukarlah kepada cecair pencuci rumah yang lebih selama dan toksik seperti Basic H.
2. Bersihkan persekitaran rumah atau tempat kerja dengan AirSource Mobile Shaklee.
3. Cegah atau kurangkan pendedahan kepada alergen yang boleh mengakibatkan tanda-tanda alergi.
4. Amalkan gaya hidup sihat seperti pemakanan diet seimbang, menjaga kebersihan, bersenam dan sebagainya.
Sumber diolah daripada: Shaklee Today

Untuk maklumat lanjut Pengambilan Vitamin Semulajadi dan Pendaftaran Ahli Shaklee:

Hubungi – HAZRINA NASIR

0192692301

heartilyina@gmail.com

http://www.facebook.com/BlossomWidad

***Rencana ini tidak bertujuan mendiagnosis, merawati, atau mengubati. Anda seharusnya berjumpa dengan pakar perubatan dan kesihatan untuk mendapatkan nasihat perubatan.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.