Sekarang ni dah ramai ibu moden yang menyusukan bayi. Dah jadi trend dah. Alhamdulillah bagus lah tu sebab susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi! Apatah lagi ianya disarankan dalam Al-Quran. Jadi semestinya banyak kebaikan disitu. Untuk ibu menyusukan atau breastfeeding bayi, Shaklee ada mencadangkan beberapa vitamin untuk membantu memelihara kesihatan ibu bayi serta bayi sepanjang proses penyusuan. Dalam masa yang sama, vitamin ini boleh membantu menambahkan jumlah penghasilan dan kualiti susu. Ada 4 set vitamin penyusuan susu ibu yang boleh dipilih mengikut bajet:
COD SHAKLEE SEMENYIH, DAFTAR AHLI SHAKLEE, ONLINE BUSSINESS, WAHM, VITAMIN SHAKLEE UNTUK TAMBAHKAN SUSU, SET PENYUSUAN SUSU IBU SHAKLEE, SET BREASTFEEDING SHAKLEE, SET IBU BERPANTANG, VITAMIN UNTUK IBU MENYUSU, VITAMIN UNTUK IBU MENGANDUNG, VITAMIN UNTUK IBU HAMIL, SET BERPANTANG SHAKLEE, SUPPLEMENT UNTUK TAMBAH SUSU, MILK BOOSTER, ALFALFA BANYAKKAN SUSU, ESP BANYAKKAN SUSU, BUAT STOK SUSU PERAHAN EBM, TINGKATKAN KUALITI DAN KUANTITI SUSU IBU, VITAMIN UNTUK BANYAKKAN SUSU
Shaklee Mencadangkan Vitamin Berikut Untuk Ibu Hamil, Menyusukan Bayi Dan Berpantang
Set Penyusuan Susu Ibu
1. Set B
Vitamin Apa?
– B-Complex, Vita-Lea, Vitamin C, Alfalfa Complex
Keterangan?
– Merupakan set yang paling asas.
Untuk Siapa?
– Set ini untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Tetapi mahu amalkan pengambilan vitamin lebih kepada tujuan hendak memperkayakan susu dengan zat dan nutrisi.
2. Set E
Vitamin Apa?
– B-Complex, Vita-Lea, Vitamin C, Alfalfa Complex, OsteMatrix
Keterangan?
– Set B dan ditambahkan dengan Ostematrix sebagai sumber kalsium.
Untuk Siapa?
– Untuk ibu yang ada halangan untuk melengkapkan keperluan kalsium contohnya ibu yang tak suka minum susu.
– Untuk ibu yang susu merudum ketika period cycle atau PMS .
– Untuk membantu ibu kekal cergas walaupun kurang tido serta untuk membantu ibu mudah tidur malam.
– Untuk menggantikan kalsium ibu yang hilang dan membekalkan cukup kalsium untuk bayi.
– Alternatif bagi ibu yang hanya mahu sumber kalsium tapi dalam masa yang sama susah untuk makan tablet vitamin, boleh gantikan Set B kepada Energizing Soy Protein (ESP). Terutamanya untuk ibu yang ada masalah penghasilan susu yang lambat, bengkak susu dan bayi cepat lapar.
3. Set Triple M – Set yang menjadi pilihan ramai para ibu! 🙂
Vitamin Apa?
– B-Complex, Vita-Lea, Vitamin C, Alfalfa Complex, OsteMatrix, Energizing Soy Protein (ESP)
Keterangan?
– Set B yang ada tambahan OsteMatrix dan ESP
Untuk Siapa?
– Set yang paling lengkap dan paling bagus!
– Utuk ibu yang memang mempunyai masalah penyusuan walaupun telah memerah susu setiap 2 jam dan minum air 3 liter sehari.
– Untuk ibu yang hendak buat stok susu EBM sebelum mula bekerja semula.
– Untuk ibu yang sedang relaktasi atau induce penyusuan.
4. Eufor Pack
Vitamin Apa?
– B-Complex, Vita-Lea, Vitamin C, OsteMatrix
Keterangan?
– Set E tanpa Alfalfa Complex
Untuk Siapa?
– Kadang-kala ada ibu yang alahan atau allergic dengan Alfalfa contohnya sekira ibu tersebut penghidap penyakit Systemic Lupus Erythematosus (SLE), jadi ibu ini tidak digalakkan untuk mengambil Alfalfa Complex.
– Alfalfa Complex adalah bersifat herba jamu lembut. Jadi ibu yang bayinya mengalami jaundice atau kuning tidak digalakkan mengambil Alfalfa Complex kerana sifatnya yang panas.
5. Eufor Pack Plus
Vitamin Apa?
– B-Complex, Vita-Lea, Vitamin C, OsteMatrix, ESP
Keterangan?
– Set Triple M tanpa Alfalfa Complex
Untuk Siapa?
– Untuk para ibu yang ada alahan dengan Alfalfa ataupun ibu yang bayinya mengalami jaundice ataupun kuning.
– Ada ESP yang membantu memekatkan memekatkan susu ibu selain membantu mencantikkan kulit, rambut dan kuku ibu.
Khasiat Setiap Vitamin:
Vita-Lea
– Dengan formula zat besi.
– Merupakan multivitamin untuk mengatasi sebarang kekurangan nutrient dalam badan secara keseluruhan.
B-Complex
– Membantu mengatasi kelesuan.
– Baik untuk kesihatan mental kerana ianya membantu mencegah kemurungan dan elok untuk mengurangkan stress (tekanan) terutamanya kepada ibu baru.
Vitamin C
– Membantu tingkatkan taraf sistem pertahanan badan.
– Mempercepatkan penyembuhan luka.
– Mencantikkan kulit.
Alfalfa Complex
– Salah satu jenis tumbuhan paling lengkap dan kaya pemakanannya yang terdapat dalam alam semulajadi.
– Diambil secara tradisi untuk atasi sakit sendi dan allergy atau alahan.
– Mengandungi banyak trace minerals yang penting untuk fungsi sel.
– Mengandungi 10 vitamin, 15 mineral, gentian dan amat kaya dengan protein.
– Juga bagus untuk diamalkan untuk kesihatan keseluruhan.
ESP @ Energizing Soy Protein
– Berasaskan protein soya yang dihasilkan secara organik (non-GMO).
– Penting untuk membina dan memperbaharui sel tisu, hormon dan enzim.
– Diperlukan untuk mereka yang sentiasa sibuk, ibu mengandung, kanak2 yg membesar dan ibu menyusukan anak.
– Diperlukan untuk kesihatan kuku, rambut dan kulit.
– Membantu kurangkan kolestrol.
– Bagus untuk diamalkan untuk kesihatan keseluruhan.
OsteMatrix @ Calcium
– Membina tulang, gigi yang kuat. P
– Penting untuk darah membeku sempurna.
– Membaiki rangsangan urat saraf.
– Mengelakkan dari kekejangan otot.
– Menstabilkan denyutan jantung dan darah tinggi.
Vitamin Tambahan Bersama Vitamin Set Penyusuan
Para ibu juga boleh menambahkan beberapa vitamin lain untuk manfaat berikut:
Omega Guard
– Untuk tingkatkan paras DHA dalam susu ibu disamping membantu mengawal paras kolestrol dalam badan ibu
Lecithin
– Untuk memecahkan lemak dan membantu ibu kembali ke berat badan asal
Vitamin E
– Untuk kesihatan dalaman wanita, kecantikan dan keintiman.
GLA Complex
– Juga untuk kesihatan dalaman wanita, kecantikan dan keintiman.
– Membantu menstabilkan hormon ibu. 
Amalan pemakanan seimbang, berkhasiat dan pengambilan set vitamin penyusuan memang dapat membantu meningkatkan penghasilan susu. Tapi para ibu perlulah sentiasa ingat bahawa syarat asas untuk berjaya dalam penyusuan ialah memenuhi konsep ‘supply-on-demand’ yang mana penghasilan susu adalah bergantung kepada kekerapan menyusukan bayi. Jadi, janganlah harapkan susu melimpah ruah kalau malas nak susukan bayi ataupun pam susu sekurang-kurangnya 2 jam sekali! 🙂

Klik sini untuk membaca, Tips Penyusuan Susu Ibu
Untuk maklumat lanjut Pengambilan Vitamin Semulajadi dan Pendaftaran Ahli Shaklee:

Hubungi – HAZRINA NASIR

0192692301

heartilyina@gmail.com

http://www.facebook.com/BlossomWidad

*** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.
Banyakkan Susu Dengan Set Vitamin Penyusuan Shaklee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge