Kelebihan Vitamin C Dalam Bentuk Kunyah Ataupun Chewable

Perbezaan Sustained Release Vita-C 500mg Dan Chewable Vita-C 100mg
Shaklee menyediakan 2 jenis Vitamin C iaitu Sustained Release Vita-C 500mg  dan juga Chewable Vita-C 100mg. Kedua-dua jenis vitamin ni tak kurang hebatnya. Masing-masing ada kelebihan masing-masing. Tapi ramai orang salah faham! Kebanyakan orang sangkakan Sustained Release Vita-C 500mg tu untuk orang dewasa dan Chewable Vita-C 100mg tu untuk kanak-kanak. Tapi sebenarnya salah! Okay jom saya terangkan sikit macam mana setiap jenis Vitamin C ni bekerja ye
Cara Tindakan Setiap Vitamin C Dan Kelebihannya
Cara Tindakan Chewable Vita-C 100mg
 • Vita-C 100mg adalah Vitamin C berbentuk kunyah. Setiap tablet kunyah mempunyai kepekatan 100mg Vitamin C. Ianya diberi nama ‘Chewable’ kerana ianya perlu dikunyah seperti gula-gula. Apa yang istimewanya ialah apabila anda mengunyah Vitamin C jenis ini, air liur akan membantu menghadamkan Vitamin C tersebut dan seterusnya membolehkan ianya sedia untuk diserap sebaik sahaja sampai ke usus kecil. Malah, kajian menunjukkan mengunyah Vitamin C dalam dos yang kecil beberapa kali sehari adalah lebih berkesan untuk penyerapan berbanding mengambil sebiji Vitamin C dalam dos yang besar sekaligus!
CHEWABLE VITAMIN C SHAKLEE LEBIH MUDAH DISERAP, PENYERAPAN BERKESAN, PERBEZAAN VITAMIN C TABLET DENGAN BENTUK KUNYAH, KELEBIHAM VITAMIN C DALAM BENTUK KUNYAH, COD SHAKLEE SEMENYIH, DAFTAR AHLI SHAKLEE
 Chewable Vita-C 100mg
Kelebihan Chewable Vita-C 100mg
 • Rasa lebih sedap dan lebih seronok untuk dinikmati.
 • Lebih mudah dikunyah.
 • Lebih sesuai untuk seisi keluarga.
 • Menarik minat kanak-kanak untuk mengambil Vitamin C dan dos nya sudah bersesuaian untuk kanak-kanak.
 • Lebih sesuai untuk golongan berusia yang mempunyai masalah penghadaman yang lemah dan susah untuk menelan disebabkan sakit ataupun faktor ketuaan.
 • Lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah fizikal dalaman seperti gastroesophageal reflux disease ataupun ketumbuhan esophageal yang mempunyai masalah menelan tablet.
 • Lebih sesuai untuk mereka yang selalu berada di luar kerana melancong dan sebagainya. Jadi, pengambilan Vitamin C jenis kunyah lebih mudah sebab tidak memerlukan air untuk dimakan.
 • Dos Vitamin C yang rendah dalam setiap tablet kunyah adalah lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai perut sensitif seperti gastrik, pedih hulu hati dan cirit-birit. Pengambilan Vitamin C dalam dos yang besar boleh menyebabkan ketidakselesaan. 
Cara Tindakan Sustained Release Vita-C 500mg 
 • Vita-C 500mg ni adalah Vitamin C berbentuk tablet. Setiap tablet mempunyai kepekatan 500mg Vitamin C. Ianya diberi nama ‘Sustained Release’ kerana setiap tablet dicipta untuk membebaskan 1.5 Vitamin C buah secara berterusan perlahan-lahan ke dalam badan. Ujian klinikal menunjukkan Vitamin C dalam 2 tablet mampu bertahan selama lebih kurang 5 jam dan mampu kekal dalam plasma darah kita sehingga 24 jam!  Dengan kata lain, 2 tablet Vitamin C boleh melindungi badan kita selama sehari suntuk! Berbanding dengan tablet yang tidak diperbuat daripada teknologi ‘Sustained Release’, Vitamin C akan terus dihadam oleh usus dengan cepat dan sebahagian Vitamin C akan terus dibuang dan dibazirkan sebab usus tak dapat menyerap sepenuhnya Vitamin C tersebut. Rugi kan?
VITAMIN C SUSTAINED RELEASE SHAKLEE, LINDUNGI BADAN SELAMA 24 JAM
 Sustained Release Vita-C 500mg
Kelebihan Sustained Release Vita-C 500mg
 • Sesuai untuk individu yang tiada masalah menelan.
 • Tidak perlu ambil berulang kali.
 • Dengan formulasi ‘Sustained Release’ ataupun ‘Pelepasan Masa’.
Jadi, Vitamin C jenis yang mana satu sesuai untuk anda? Pada pendapat saya, kalau tiada apa-apa masalah kesihatan boleh je pilih mana-mana satu pun! Lagi senang kan? Boleh tukar-tukar. Kalau dah bosan nak telan-telan, boleh ambil yang bentuk kunyah ataupun sebaliknya! Jadi, jangan takut kalau Sustained Release Vita-C 500mg tu tiada stok, boleh je ambil Chewable Vita-C 100mg tu. Apa yang penting… anda tetap dapat khasiat Vitamin C untuk kebaikan kesihatan! 🙂
Untuk maklumat lanjut Pengambilan Vitamin Semulajadi dan Pendaftaran Ahli Shaklee:

Hubungi – HAZRINA NASIR

0192692301

heartilyina@gmail.com

http://www.facebook.com/BlossomWidad

*** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.