Semalam adalah Hari Ibu. Ke hari sebelum tu? Honestly, it’s not my tradition celebrating Mother’s Day. Mungkin sebab tu tak berapa nak ingat tarikh Hari Ibu. Bila tengok sana-sini people mention pasal Hari Ibu baru tersedar. Bukan lah maksudnya saya tak menghargai Ibu. Setiap hari saya doakan Mama saya dan ahli keluarga yang lain. Tapi sebab bukan kebiasaan. So, jadi janggal la sikit kot. Although ada yang kata ni semua budaya Barat sambut Hari Ibu sedangkan Ibu perlu diingati setiap hari. But personally bagi saya tak salah kita nak meraikan para Ibu pada satu hari yang tertentu. Tiap2 hari dah doakan Ibu dan ingat Ibu. Tapi ada ke hari2 kita raikan dia bagi kek ke, masak special ke, bagi hadiah ke, cakap I love you ke? Jarang kan? Jadi apa salahnya ada satu hari yang kita peruntukkan special khas untuk Ibu. Masa hari tu kita raikan dia dan buat dia rasa special. Baru lah dia rasa seronok and appreciated. Kalau tak tu hambar je takde apa2 sebab setiap hari pun sama je kan. Tapi tak semestinya Hari Ibu diraikan pada satu tarikh tetap je. Korang nak buat tarikh sendiri pun boleh. My point is… tak salah raikan Ibu pada tarikh tertentu macam Hari Ibu.

My idea of a great Mother’s Day celebration adalah… bangun pagi… I would be greeted by husband and kids with a shout out of Happy Mother’s Day Mama! There’s a presents for me from the family especially the kids. A card conteng2 by the kids. Owh there’s also a cake for me to cut and we have cake for breakfast. Then sepanjang hari saya rehat tak perlu buat apa2 kerja. We would go out shopping for myself… atau pun going to theme park etc together having fun as one family. Atau pun I’m sent to a spa to have a facial and body massage to pamper myself. Baru lah muka tu rasa berseri sket. Hilang lah sket segala blackheads and whiteheads. Badan pun rasa segar sebab hilang semua lenguh2 dan sengal2 tu. Untuk meals plak we eat out to have my favorite foods dekat restoran yang santai tapi mesra kanak2. We could take pictures of the day so that could I frame it. To end the day… I get a bouquet of flowers right before I go to bed. And owh… of course big hugs and lots of kisses from the family!
Indah kan? 🙂
But no… just in my dream 🙂 Even my kids still don’t know pasal Hari Ibu apatah lagi nak faham tentang Hari Ibu.
Last Friday… at kindy kawan2 Ihsan sibuk buat kad Hari Ibu for their mom. Teacher did mention that Ihsan tantrum sebab tak dapat kad. Then only I figured out Ihsan didn’t join the activity. Yelah dia tak pandai nak join if takde orang guide. Somehow… I’m sure he would be very excited kalau dapat conteng2 dekat kad tu. Tak kisah lah walaupun dia tak faham. Kalau dia nak tulis of course teacher yang kena guide pegang tangan. Teacher could help Ihsan paste a picture of flower or anything on the card. I’m sure Ihsan would be extremely happy. And of course… I would be so much happy if I found the card when I check his school bag.
Tapi… takde.
It’s okay son. Without a wish… without a card… I know you always have a big heart loving me as your mom. A love that’s so sincere from a very pure heart. Tak sama macam kasih sayang orang lain. ‘Abid, Ihsan and Aisyah, thanks for making me a MOTHER! Kid’s, I will always love you with all my heart and soul. I’m not perfect. But I will always try to be the best mom.
Happy Mother’s Day to my Mama and Ibu. Semoga sentiasa diberi kebahagiaan dan dirahmati Allah. Amin.
Happy Mother’s Day To All Mothers In The World

2 thoughts on “Happy Mother’s Day To All Mothers In The World

  • May 13, 2013 at 3:09 PM
    Permalink

    Kenapa teacher tak guide Ihsan yer? Sorry to ask.. Selalu sangat dengar cikgu2 sisihkan budak2 dalam kelas kalau budak tu tak boleh apa2.. Pelik tul.. Patutnya kena encourage atau bagi special attention laa kan…

    Tapi your idea of Mother’s Day is same like mine.. Haha.. Memang indah sungguh bila dibayangkan tapi hakikatnya? Adeh laaa.. Tak larat nak kejar anak kalau makan kat luar ada ler.. :p

    Reply
  • May 13, 2013 at 4:33 PM
    Permalink

    Mash,

    Yeah very good question! 😉 That’s why Autism Awareness is veeery important. Also, if our country has better facilities for special need kid, this kind of things won’t happen. Dlm keadaan sekarang, we could just try to make do of whatever we have around us dan yang termampu.

    The thing is kids like Ihsan suggested by specialists to go to normal kindy so that they could mix around and improve their skills. But the problem is kebanyakan normal kindy awal2 lagi dah reject (normal issue for parents to Autism kids.. cuba tanya kawan2 lain betul tak? hihi) even belum pun tgk anak tu macam mana. Aku bersyukur at least kindy ni terima Ihsan dgn berbesar hati, jaga dia dgn baik and penuh kasih sayang.

    Tapi tulah, teachers sikit, student ramai. Lack of knowledge on Autism some more. Aku pun tak boleh nak cerewet dan expect from them lebih2. Although I believe a teacher with very sincere heart could always give attention that Ihsan needs. Teachers Ihsan bagi setakat mampu je lah. Tapi aku tetap syukur 🙂

    Ni kisah biasa je. Banyak lagi kisah lain 🙂

    Tapi… I have plans for Ihsan lah. Perhaps I could make things better for him. InsyaAllah moga ada rezeki dan dipermudahkan. Doakan ye 🙂

    Reply

Leave a Reply to mamaeesya Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge