Assalamualaikum, yuhuuu I’m back! After more than 2 months being MIA, I hope this time my blogging spirit will maintain at the highest level. Anyway, Alhamdulillah domain hazrinanasir.com dan www.mamawidad.com have reached 1 year! Walaupun sebenarnya dah bertahun-tahun berblog, tapi sepanjang setahun pengalaman baru guna self-hosted domain ni ohh memang best! Kalau lah tau, dah lama dulu guna private hosting. Tapi berbayarlah kan.

 

Personal blog HazrinaNasir.Com
Blog Super Mama

 

Awal bulan Februari lepas dah renew untuk kedua-dua domain. Fyi, saya guna hosting serverfreak. Sebenarnya mula-mula dulu saya tak faham sangat pun apa bendanya domain dan hosting tu. Dengar je pun takut. Nak buat apa entah lagi. Rasa macam komplikated sangat. Sudahnya memang malas nak ambil tau. Tapi nak tak nak sampai satu masa terpaksa fikir pasal ni.

 

Blog kehamilan, berpantang, penyusuan, kecantikan dan kesihatan MamaWidad.Com
Beautiful Motherhood

 

Yelah orang bisnes online ni blog ataupun website ni ibarat macam aset. Bila dipertimbangkan faedah-faedah yang saya boleh dapat, maka akhirnya saya pun ambil keputusan nak upgrade. Mula-mula tu pening nak pilih hosting apa. Tapi lepas tanya review daripada kawan-kawan, saya nekad nak guna khidmat serverfreak. Dan Alhamdulillah memang puas hati sangat dengan servis diorang setakat ni.

 

Apa Yang Bestnya Serverfreak Ni?

 

hosting serverfreak
Serverfreak

 

Saya suka dan pilih serverfreak ni sebab:

  • Saya nak beli domain dan guna hosting daripada provider yang sama. So that nanti setiap kali nak renew perlu berurusan dengan 1 pihak je.
  • Nak set up mudah je agak straight forward. Daripada beli domain sampailah ke setting up blog kita tu, dah ada guide yang kita just ikut je.
  • Staff serverfreak sentiasa bagi feedback yang pantas kepada client. Kalau ada masalah atau nak tanya apa-apa kita boleh terus email atau open ticket hatta di tengah malam. Nanti ada staff yang akan bantu kita secara online.
  • Web beroperasi dengan baik. Takde pun lambat ke apa ke bila nak loading. Unless kalau internet down atau dah exceed bandwidth limit tu lain lah kan.

Ok itu je terfikir setakat ni. Masa mula-mula dulu saya guna Value Package. Lepas tu ada sekali masa hampir hujung tahun lepas blog saya exceed bandwidth, so upgrade ke Semi-Pro.

 

Samada guna free web-hosting atau self-hosted website, masing-masing ada kelebihan dan kekuatan masing-masing mengikut apa platform yang kita guna. Bagi saya kalau serius nak berblog why not invest untuk at least guna domain .com sendiri. Kalau tak, yang free pun dah ok! 😉

HazrinaNasir.Com & MamaWidad.Com Domains Have Reached 1 Year!
Tagged on:

2 thoughts on “HazrinaNasir.Com & MamaWidad.Com Domains Have Reached 1 Year!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge