Tuesday, 2nd April was World Autism Awareness Day and April is World Autism Awareness Month. Banyak bangunan terkenal yang lit up in Blue such as empire State Building, New York Stock Exchange, Burj Al-Arab, Sydney Opera House, Egyptian Pyramids, Cork iconic buildings in Ireland, Japan’s Twin Arch, Elvis’ Graceland were all lit up in Blue. Students in China wore blue ribbons.

Tapi… in Msia… it seems a bit… ordinary je kahhh! πŸ˜› πŸ˜› πŸ˜› Nampak sangat Msia masih not so aware of Autism. Kata macam advanced benar Msia ni. Tidak lah sangat rupanya ye. Maybe as an individual I have to make more efforts to spread autism awareness.

 

Setiap 2 April setiap tahun adalah Hari Autism Sedunia
Bulan April setiap tahun adalah bulan Kesedaran Autism

 

So on last Tuesday we went to Alamanda Putrajaya for a short outing. Actually we didn’t plan to celebrate the day pun. Kebetulan je hubby free waktu tu so kitorang decided to bring Ihsan and of course Aisyah too for social therapy cum behavior therapy. We wore blue although our blue masing2 tak berapa memenuhi the Autism’s blue color hihi πŸ˜›Β Except Aisyah I dressed her in pink. Actually our initial plan was nak bawak Ihsan jalan2 outdoor.

Tapi memandangkan Msia ni always so hot kan. Tambah2 kalau tengah tengahari rembang memang saja seksa diri lah kalau nak jalan2 outdoor. Sini bukan Nihon wey nak berangan jalan2 tengok2 scenery. Kat Msia ni kalau nak jalan2 dalam taman memang lah sangat tidak saya gemari. Because I don’t like hot and sweat. Nanti mood ku senang nak hot-hot gitu hihi πŸ˜›

So once we reached Alamanda, we headed to food court untuk lunch. Then we went to the surau for Zohor prayer. After that we walked towards Parkson. Before reaching Parkson we stopped at an indoor playground. Lagi best sebab weekdays so tak ramai orang hihi πŸ˜› Bagi Ihsan main2 kat situ. Seronok jugak dia punya playground tu. Sebab ada macam jaring2. Ihsan could walk on that but he was quite careless.

Memang best kalau ada benda tu boleh jadi OT equipment yang sangat bagus. Sebab dengan benda tu Ihsan can practise being careful, practising proper grasp, hands-eyes-legs coordination, balancing etc. Perhaps someday we could install one like that at home. Lepas dah main2, kitorang jalan masuk Parkson sebab I wanted to survey for Mr. Potato toy for Ihsan and baby food blender for Aisyah. Sebab Mr. Potato tu ada guna masa ST. Tapi dua2 pun takde.

Then finally we headed out.Β Masa nak balik tu, singgah Burger King kejap tapau. Lepas tu bagi Ihsan main coin van gerak2 tu. Lepas tu dah balik… πŸ˜€ Hihi nampak macam takde apa2 je kan? Memang takde apa2 pun. But it was a good outing. Memang kitorang takde apa nak cari. The main objective was to bawak Ihsan jalan2. Which is specifically nak train Ihsan to stay put and behave himself.

Sepanjang berjalan hubby yang banyak controlled Ihsan sebab Ihsan lebih dengar cakap hubby. Hubby lebih calm dan senang nak kejar. Kalau saya, gelabah sikit kot dan susah nak kejar kalau Ihsan lari. Most of the times masa keluar Ihsan boleh ikut bontot hubby. Ikut arahan. Takde lari2 uncontrollably. But of course dia ada tendencies untuk wonder away.

Tapi kami bagi dia jalan jugak. Tak terlalu menghalang sebab nak bagi jugak peluang untuk dia bebas dan explore. Standard lah budak2 umur macam Ihsan ni macam2 benda dia teringin nak buat dan tengok even kalau budak typical pun.Β Kitorang observe dari jauh. Cuba panggil2 tapi kalau dia tak datang dan pergi jauh sangat baru hubby pergi ambik dia and warned him dengan tegas.

Ada waktu kitorang sembunyi sebab nak tengok dia akan cari kita balik ke tak. Ada waktu dia cari which is bagus lah sebab dia ada rasa takut etc. We constantly saying to him ‘pegang Papa’ or ‘pegang Mama’ etc. Waktu makan pun dia boleh duduk kat kerusi. Ada lah sesekali jalan2 tapi dia datang balik. In fact masa beli foods pun dia ikut hubby. boleh lah tunggu sebelah hubby. Waktu solat pun hubby bawak dan dia boleh stay around there.

Alhamdulillah Ihsan has improved A LOT dalam hal ni. Kalau dulu terfikir nak makan luar je rasa macam ‘arghhh tak payah lah!’. Sebab Ihsan tak boleh duduk diam langsung. Sekarang maybe sebab dia pun dah matang sikit kot. Tapi tu lah… dengan hubby lah. Kalau dengan orang lain even saya pun susah sikit. In fact saya sendiri rasa tak yakin nak bawak dia jalan2 sorang2. Letih kalau dia buat perangai tak nak dengar cakap tu.

From the outing I learned that I myself should learn to be more calm. Sebab nak handle budak macam Ihsan ni kita kena calm dulu baru lah dia calm dan dengar cakap kita. Kalau kita kalut dia pun akan jadi double kalut dan rebel tak nak dengar cakap. Kita kena maintain dominan. Sebab diorang ni pandai manipulate. Dia tau kat mana kita lemah or lose control mula lah dia buat perangai comel2 tu.

Dalam melatih Ihsan to stay put ni… kita tak boleh terlalu keras. As like macam main layang2. Kita lepas sikit, lepas tu kita tarik balik sikit slowly. Kita kena bagi dia masa dan tak boleh terlalu drastik. Bila kita perlu firm, kita cakap dengan tegas tapi jangan jerit. Kalau perlu jentik sikit2 tu takpe hihi πŸ˜› Sebab dia tetap kena belajar ada benda kita boleh tolerate tapi ada benda yang ‘no is no!’.

Hopefully Ihsan will continue to improve. So… macam tu lah kitorang kalau keluar jalan2 ye… Bukan nak shopping ke apa ke… tapi nak train Ihsan πŸ˜€ Tugas outing ni hubby yang incharged. Saya adalah assistant je. Kat rumah Mama yang incharge. Kat luar Papa lah pulak πŸ˜€

Last time Papa bawak Ihsan outing kat Alamanda berdua je. Kisahnya waktu nak solat, Ihsan terlepas ke tengah2 saf. Papa tak dapat nak tarik. Ihsan pergi tuggang Pak Imam. Dah puas tunggang dia pergi julur kaki dia kat tengah2 kaki Pak Imam macam yang dia dok buat kat kitorang kat rumah. Lepas tu dia boleh pulak main cak-cak dengan makmum.

Dia geram tengok kepala makmum tu and tangan dia dah ready nak gosok2 kepala brader tu tapi nasib baikkk Papa sempat tarik dia kahkahkah! Perghhh tak tau lah aku nak cakap apa. Tepuk dahi! Tapi benda dah lepas and we had a good laugh about that and of course more hard work has to be done hihihi :P. Kalau Papa dapat train Ihsan to stay put masa Papa solat kat surau sampai Papa habis solat. That would be kejayaan yang sangat besar lah.

Papa, gambatte ne! Mama bagi mandat ni kat Papa πŸ˜›

 

April Is Autism Awareness Month
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge