Habis laaa dah pukul 1 lebih tapi tak tido lagi. Esok karang ada pulak yang tak gi skool. Ehhh orang lain yang tido lewat orang lain yang tak gi skool apa hal ni? hihi 😛 Anak2 dah lama tido. Mama dia je melagho. Ehhh tak lah. Buat apa2 patut ni ha. Waktu macam ni lah kelam-kabut nak buat itu ini pun. Kalau waktu dua2 orang berjaga memang tak dapat lah. Waktu Mama tengah kritikal bertungkus-lumus nak siapkan kerja (kan nak jadi WAHM berjaya katanya kan? :P) waktu tu lah dia datang bawa buku cerita hulur kat Mama sambil senyum. Haaa I really couldn’t say NO okay. Kalau cakap NO dan teruskan buat kerja harus lepas tu rasa bersalahhh ya amat dan teringat2. Even kalau dapat siapkan kerja pun masih terasa something is missing somewhere. Jadinya stopped lah buat kerja dan baca buku tu. Kalau kita ngelat langkau2 muka surat dia tau plak tu. Bila dah bacakan tu kena baca dengan aksi dan perasaan. Selagi tak cukup syarat dia takkan buka next page. Makanya gigih lah bacakan buku cerita tu walaupun dalam hati dok cakap ‘cepat lerrrrr!’ Si kecik Aisyah ni plak tak berapa nak sihat. Memang merap aje memanjang. Dah tu dah besar lah sangat kan. Jadi dia pun dah pandai lah sangat. So dia memang nak berdukung je. Kalau dunia dia mendatar mula lah menjerit. Dunia dia mesti menegak ye. Budak ni badan tegap dan keras. Kalau duduk pun dah boleh sikit (with support) tapi meniarap sendiri tidak lah juga lagi. Sabar je lah
So macam tu lah. Walau macam2 mana pun my priority number 1 adalah untuk anak2. On top of that I have a special son. Jadi nak tak nak tak dapat nak mengelat. If he is typical… I would have said ‘baca lah buku tu sendiri’ or ‘tunggu lah kejap’ or ‘gi lah main benda lain dulu’ etc. Actually I do say all those things to him pun in fact I don’t really want to think that he is special. So at times I would just treat him just like any other typical kid. Surprisingly dia faham plak tu. Although of course ada benda dia tak faham lagi kadang2 tu. But still… ignoring to his request won’t help him towards his progress. Jadi that’s why lah kena juga bagi attention to him. All the little efforts ni lah yang selama ni banyak membantu dia untuk progress. Talking about progress, Alhamdulillah Ihsan lately sangat2 behaved, patuh, cooperate, matang, less tantrum, less screaming etc. Selain tu banyak benda baru dia tunjuk yang dia boleh buat. Words also banyak yang keluar. In fact hari tu I was so teruja bila dia cakap, ‘Ihsan wants to minum susu’ sambil tangan pointing at susu dekat atas rak dengan kaki terkinja2. Nak tak nak Mama terpaksa lah bagi walaupun dia belum dinner lagi dan minum susu dulu telah menyebabkan dia tak habis makan his dinner. Alhamdulillah sangat. Maybe just nothing to others. But small achievement like this means a world to me. Sebab… phew… just to get him talk and pointing tu berbulan2 dan bermacam2 usaha perlu dibuat pagi petang siang malam! Alhamdulillah!
Hari ni entah angin apa melanda I started on potty training. Ihsan kalau theory nya dia faham. Tapi kalau praktikalnya fail. Dalam masa setengah jam siang tadi 2 kali mop lantai hahaha! Harus bersihhh je lantai rumah lepas ni. Kalau tak tu seminggu sekali nak mop pun belum tentu. Haa kan dah kantoi 😛 Selain tu I started on Iqra’ 1. Selama ni belajar mengaji ikut sesedap rasa je mengajar. Tapi sekarang ni kena start belajar betul2 lah. Alhamdulillah dia dapat baca muka surat pertama dgn jayanya. Selain tu today juga dah start ajar makan guna fork and spoon. Bukan nak suruh dia jadi mat saleh. Dia boleh makan dengan tangan although tak lah sekemas kita yang dewasa ni. Tapi bayangkan lah kalau dah umur 15 tahun nak makan laksa or soup or puding pun nak guna tangan? Kan ke pelik dan hodoh benar tu. Jadi nak tak nak kena latih guna sudu dan garfu. Ihsan boleh buat cuma sebab tak biasa sebab tu dia tak suka kot. Motor skill issue lah ni. Ihsan does has motor skill issues which is 1 of the thing yang I’m struggling to tackle. Belum cakap bab sensory issue lagi haaa. Banyak benar issue nya. Behavior issue lah apa lah. Ihsan dah considered 4 years old this year. Memang nampak beza dia dengan typical kid yang lain. So nak tak nak kena mula lah starting this year kena lebih serious. Or else he will be left behind.
Ehhh bukan ke tadi rasa macam nak cakap pasal benda lain? hihihi 😛 Kalau dah cakap bab Ihsan memang tak boleh berhenti. Ok lah lain kali lah
My First Priority

4 thoughts on “My First Priority

  • February 28, 2013 at 8:15 AM
    Permalink

    dunia mendatar dan dunia menegak ??? hahahaha…pertama kali dengar..aisyah oh aisyah, mama oh mama!!

    Reply
  • March 12, 2013 at 5:26 PM
    Permalink

    Kak Su,
    Iyer Kak Su… dia nk dukung je skrg. Mcm koala dah. Duduk dh tegap. Tapi meniarap xjugak lg ha. Risau dah ni hihi

    Reply
  • March 14, 2013 at 9:17 AM
    Permalink

    Ina, rajinnya Ina spend time ajar Ihsan untuk progress.. Keep up your good work Ina.. Orang ni kadang2 malas ja bila Zakwan mintak bacakan buku.. Hehehe..

    Reply
  • March 14, 2013 at 10:31 AM
    Permalink

    Diyana,
    Tq Diyana. Ini lah ‘kerja’ kita hari2. Ihsan memang kena 1 to 1. Kalau tak ajar nanti dia syok dok dlm dunia dia je sbb dia susah nak fokus. Dia boleh, tapi kalau tak fokus takut makin ketinggalan. Masa dia muda lagi ni nak kena sungguh2 latih. Ajar special kid ni lain kaedahnya 😀

    Reply

Leave a Reply to Hazrina Nasir Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge