The kids are already asleep. At the moment I’m feeling sleepy too ALREADY?! Despite of I did took my nap with the kids in the afternoon. In fact masa Ihsan went to school this morning pun I had a short nap. Apasal lah mengantuk je. But I guess I know why. Macam dah cakap dalam entry lepas. Kalau stress samada I will feel sleepy all the time and sleep or rasa nak kemas rumah hihi 😛 Stress sebab fikir macam2. Fikir pasal Ihsan especially. Aiyarkkk everyday pun fikir pasal anak bertuah tu 🙂

 

Jemari tangan dan kaki yang comel!
Tiny toes and little fingers <3

 

Kelahiran anak ke 3, it's a girl!
Surprise! It’s a girl! After a few hours fresh from the oven!

 

Widad is 1 month young!
Umur 1 bulan!

 

Widad is 2 months young!
Umur 2 bulan! Cik pinky!

 

Widad is 3 months young!
Umur 3 bulan!

 

Widad is 4 months young!
Umur 4 bulan!

 

After dinner tadi I let Ihsan watched YouTube on tab. Hajat dihati nak ajar dia. But Widad wanted to be held pulak. Later tadi went I had my supper, Ihsan came to find me. Tab pun dah tutup. Dah ngantuk lah tu nak tido. So I sent him to the bedroom and set him to sleep. I closed the door and he fell asleep by his own. Alhamdulillah lah bila dah besar panjang ni he doesn’t has problem sleeping on his own. Mudah plak latih dia dalam bab ni. Then I continued to entertain the littlest one. Kelam-kabut nak put Ihsan to sleep sebab Widad dah menjerit2. This little girl will turn 4 months young tomorrow. She now weighs 6 kg! Debab dan sedap 😀

I do realize that I haven’t written much about Widad. Not that I don’t have interesting story to tel about her. But it’s just due to time constraint. Somehow anyway Alhamdulillah Widad is one very easy baby. Since the day she was born, I noticed that she is very responsive. She is very alert. With her I feel so much connected. I feel that she is near to me and we could understand each other. We could communicate, Alhamdulillah. I pray everyday that she will have a good development, InsyaAllah. In term of personality, Widad looks a bit serious. Her eyes are a bit squint if compared to Ihsan. Ihsan’s trademark’s is his eyes. He has charming big round eyes. I think Widad has beautiful eyes too. I think her eyes are beautiful. And owh… I think Widad looks A LOT like me. A very copy of me. The mouth especially, suka moncong hahaha! Comel apaaa 😀

Although Widad looks serious, but she smiles easily! Her smile really melts the heart and blow away all the worries. Bila tengok dia rasa tenang. Rasa hilang kekusutan. Dia tak cerewet. Tak kisah bising2. Senang tido. Sangat sabar kalau Mama lambat ambil dia. Yang kelakarnya I could tolerate with her crying. Maybe sebab melody dia menangis tu tak berapa menakutkan macam Ihsan so I usually take time to settle first whatever I’m doing. But not all the time lah hihi 😛 Tapi minah kecik ni suara power. Kuat okay! Ihsan suara kuat jugak. Tapi kalau Ihsan pitching dia power. Kalau Widad ni vokal memang mantap! Although mudah smile tapi Widad kalau ketawa dia pendek2 je. Bunyi macam engine kereta nak start tak boleh hihihi 😛 Tapi kitorang dah boleh dah buat dia ketawa panjang2 kalau kena dengan gayanya.

Widad when she was 1 month young… I noticed that she already responsive. We could connect. Other than that dia tak berapa mudah terkejut. Sikit2 je. Masa sejak dalam pantang lagi dia suka berdiri, tegak2 kan kepala. Kadang2 tu sampai terhantuk2 and terhoyong-hayang. Tak padan dengan kecik! 😀 Later when she was 2 months young… dia makin suka sembang. Sangat suka orang layan dia. Boleh tahan ramah jugak. Ada waktu sesekali mulut dia bising betul sembang sorang2. Dia dah mula rajin senyum. Dia makin alert dengan orang sekeliling. Dia as like macam dah kenal the family members especially kalau Abang Ihsan lalu sebelah, dia usaha nak toleh tengok. Leher pun cepat kuat. Kalau letak on tummy memang dia boleh angkat dada. Dah pandai hulur2 tangan nak cuba capai benda. Suka hisap jari siap bunyi lagi dari bilik lain boleh dengar. Suka main2 jari sendiri dan pegang2 tangan orang. Masa umur ni kulit dia gelap betul. Boleh pulak bertukar2 kaler bagai hihi 😀 Tapi Ihsan dulu pun macam tu jugak. Kita tengok nanti dia dah besar sikit kulit dia kaler apa sebenarnya. Jangan kaler hijau ke biru ke dah lah 😛

Masa 3 months young plak… dia dah mula kenal orang. Dia dah mula pilih2 siapa dia suka. Kalau strangers atau pun orang jarang jumpa dia akan nangis ke, marah ke, membebel ke dengan muka cebik2 dia tu. Bab bersembang tu of course makin rancak. Kadang2 dia dulu yang tegur kita bunyi macam ni, “Eh eh eh!” hihi 😀 Dah mula pandai ketawa tapi susah nak buat dia ketawa. Dah pandai jerit2 panggil orang kalau dia dok sorang2. Dah pandai kibas2 kaki dan tangan kalau excited atau pun memberontak. Suka tarik rambut Abang Ihsan. Dah mula mengiring2 sikit. As of 4 months young… makin rajin mengiring tapi belum sampai tahap meniarap. Dia belum pandai nak adjust tangan dan bontot yang debab tu. Makin demand for attention! Kalau boleh nak orang mengadap muka dia je. Kalau kita bangun dia nangis. Dah pandai buat suara nangis merajuk atau memberontak. Kelakar okay! 😀 Suka dukung sekarang niii of course lah! Ehhh siap boleh plak geliat2 and hempas2 badan kalau tak kena dengan cara dukung tu. Dan dah namanya gegirl… macam pandai jugak lah merajuk. Kalau menangis tu air mata meleleh2. Sensitif kot hihi 😀 Okay lah cukup lah tu…

Alhamdulillah everything seems well and fine with her development. I pray that she will grow up as solehah, bright, beautiful, healthy, successful and loving girl. As of so far… memang nampak perbezaan dia dengan Ihsan. Secara tak langsung only now I realized and lebih faham banyak benda about Ihsan, Alhamdulillah. I always believe that giving a sbiling to Ihsan is very good for his development. I know my kids would compliment each other. I’m grateful to experience the presence of each of them in my life. My kids are my real teachers 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.