Kebaikan Penyusuan Susu Ibu Kepada Ibu Dan Bayi

Makanan terbaik untuk bayi bagi tempoh 6 bulan pertama kehidupan adalah susu ibu!

Alangkah bahagianya menjadi seorang ibu apatah lagi boleh menyusui sendiri bayi yang dilahirkan. Secara lahiriahnya setiap ibu mampu menyusui sendiri anaknya. Susu ibu merupakan makanan terbaik bayi anda. Ia mengandungi khasiat pemakanan yang seimbang untuk tumbesaran dan perkembangan bayi bagi memastikannya membesar dengan sihat dan kuat. Susu ibu juga mempunyai daya tahan yang diperlukan oleh bayi anda demi melindunginya daripada serangan dan jangkitan yang biasa dihidapi oleh bayi yang baru lahir. Malah, kebanyakan susu tepung bayi boleh menyebabkan jankitan biasa dan ciri-birit dikalangan bayi.

Selain bayi, ibu juga mendapat manfaat kesihatan daripada penyusuan tersebut. Sesetengah jenis kanser seperti kanser payudara dan ovari jarang berlaku pada ibu-ibu yang menyusui bayinya. Penyusuan secara eksklusif disarankan untuk diberi sehingga 6 bulan, dan selepas itu diteruskan penyusuan dengan makanan tambahan sehingga dua tahun atau lebih. Diet yang seimbang amat penting bagi para ibu yang menyusui bayinya bagi mengekalkan komposisi dan pengeluaran susu disamping mengekalkan kesihatan ibu.

Senarai di bawah adalah saranan nutrien yang perlu diambil oleh para ibu yang menyusui bayi bagi memastikan kesihatan bayi dan ibunya:

 

Makanan terbaik untuk bayi bagi tempoh 6 bulan pertama kehidupan adalah susu ibu!
Susu ibu adalah susu terbaik untuk bayi!

 

Multivitamin

Multivitamin menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ianya tidak boleh diperolehi daripada diet harian. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat disamping menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara menyeluruh.

 

Protein

Bayi memerlukan protein yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna. Sumber protein yang baik seperti protein soya didalam diet penyusuan anda amat penting untuk pengeluaran susu. Protein membantu dalam membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. Mereka disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya tiga hidangan protein berkhasiat sehari.

 

Vitamin C

Dalam satu kajian terhadap para ibu yang menyusui bayi dan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C tersebut tertumpu pada bayi. Oleh itu menyusui bayi secara eksklusif dapat melindungi bayi anda daripada kekurangan vitamin C. Vitamin C penting bagi menguatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat.

 

Vitamin B Kompleks

Vitamin B Kompleks merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisma yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk menyeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Ibu yang menyusui bayi perlu mendapatkan vitamin B Kompleks untuk memberikan khasiatnya kepada bayi mereka melalui susu ibu.

 

Kalsium

40% daripada susu ibu adalah kalsium. Kalsium diperlukan untuk membina tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Wanita yang menyusui bayi disarankan mengambil sebanyak 1300mg kalsium setiap hari.

 

Asid Lemak Omega-3

Pengambilan dan tambahan Asid Lemak Omega-3 dalam tempoh penyusuan susu ibu dapat menggalakkan perkembangan otak dan mata anak. Ia telah dibuktikan secara saintifik bahwa neuron lelih mudah berhubung apabila kandungan Omega-3 lebih banyak di dalam otak.

 

Alfalfa

Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dan pelbagai vitamin seperti K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Semua bahan-bahan tersebut penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfalfa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.

 

Oleh itu, Shaklee menawarkan satu rangkaian suplemen berkhasiat untuk memenuhi keperluan nutrien untuk penyusuan ibu

 

Rangkaian suplemen yang mengandungi keseluruhan nutrisi untuk kekal cergas dan sihat. Memberikan tenaga dan makanan berkhasiat untuk tubuh yang sihat:

 

 

Energizing Soy Protein (ESP)

Memberikan tenaga berpanjangan kepada ibu bayi untuk kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari.

Protin soya adalah susu yang bantu boost penghasilan susu badan
Susu untuk ibu menyusu bantu banyakkan susu

 

Vita-Lea

Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki. Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Multivitamin untuk ibu yang breastfeeding
Multivitamin untuk ibu menyusu

 

Sustained Release Vita-C Plus  

Sebagai satu antioksidan yang kuat, vitamin C merupakan nutrien yang mempunyai fungsi menyeluruh yang dapat menyokong kesihatan jantung, kesihatan imun, keutuhan sel serta kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan pembuluh darah.

Vitamin C bantu kuatkan sistem imun dan pelihara tulang, gigi dan gusi baby!
Vitamin C bantu kuatkan gusi, gigi dan tulang baby tau!

 

B-Complex

Shaklee B-Kompleks yang mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh anda bagi menggantikan nutrisi Vitamin B yang hilang untuk membantu menguatkan jantung, peparu dan organ-organ penting yang lain.

B Complex bantu tingkatkan tenaga ibu sebab banyak berjaya malam susukan baby
B Complex bantu ibu atasib rasa letih dan stress sebab tak cukup tidur dan rehat

 

Ostematrix

Menyediakan nutrien matriks unik termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan banyak lagi bagi mengekalkan tulang dan gigi yang sihat.

Ostematrix bantu elakkan ibu kekurangan kalsium dalam badan
Ostematrix bantu bekalkan ibu dengan sumber kalsium yang cukup untuk pelihara tulang

 

OmegaGuard

Menyediakan potensi Asid Lemak Omega-3 ultra-tulen yang bergred farmaseutikal dengan spektrum menyeluruh.

Minyak ikan bekalkan Omega 3 yang baik untuk perkembangan otak bayi
Minyak ikan bekalkan DHA yang bagus untuk perkembangan otak baby

 

Alfalfa Complex

Alfalfa Complex yang dicipta oleh Dr. Forrest C Shaklee pada tahun 1950an merupakan Formula Milik Penuh Shaklee (Shaklee Signature Formula). Ia mengandungi pelbagai vitamin dan mineral.

Alfalfa boleh bantu tambahkan susu ibu
Alfalfa adalah herba lembut yang bantu banyakkan susu ibu

Kredit: Shaklee Today

 

Klik sini! Untuk terus membuat pembelian dan pembayaran secara online melalui sistem eSell Shaklee.

 

 

Dapatkan produk berserta diskaun 15-25% yang lebih menjimatkan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee sekarang

Hazrina Nasir

ID 951651

SMS/ Whatsapp 019 269 2301

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.