Suatu masa dulu saya pernah tak suka tempat ni. I took long time to adapt to the new surrounding which is totally different than the place where I’ve grown up. Right after hubby graduated from Ritsumeikan University (Biwako Campus) in Shigaken, he moved to Matsukawachou in Naganoken. Matsukawachou is a small town surrounded by mountains since Naganoken is a perfecture that located at the Central Alps of Japan. Matsukawachou is situated at the south part of Naganoken and the nearest city is Iidashi. Apa ada kat Matsukawachou ni? Hmmm penuh dengan gunung2 kiri kan sejauh mata memandang, hutan pokok pine, sungai mengalir jernih dan udara yang sungguh fresh! Serious tak tipu. Sebab bila kami jalan2 gi Tokyo… udara kat sana ada satu bau dan rasa sesak. Tak macam kat Matsukawachou πŸ™‚ MatsukawachouΒ  pekan yang sangat tenang, aman, damai. Tak bising macam kat big cities Tokyo, Osakashi, Nagoyashi and so on. Naganoken is negeri perladangan. Makanya Matsukawachou is pekan apple and pear. Dalam kawasan kampung tempat kami tinggal pun merata2 kebun apple and pear. Pilih je nak gi makan kat mana bila tiba musim apple picking and pear picking.

Matsukawachou takde apa sangat lah untuk orang yang nak cari entertainment. Kadang2 kalau nak jalan2 tu taktau nak gi mana. Mana ada mall yang happening. Kat kawasan ni activities yang biasa orang buat are like hunting, fishing, camping, sight-seeing, jungle-trekking, mountain climbing etc. Lebih kepada activities yang berbalik kepada alam semula jadi. Jadi bila weekend selalunya kami gi supa je beli groceries. Kadang2 makan luar. Gi Jusco. Gi window shopping kat kedai2 especially kedai 2nd hand hihi πŸ˜€ Best sangat! Kadang2 gi taman ataupun gi tepi sungai. Tengok musim jugak lah. Kalau masa musim bunga ataupun autumn boleh lah jalan2 tengok scenery. Kalau musim sejuk boleh main yuki. Kalau musim panas boleh buat bbq and mandi sungai πŸ˜€ Dekat Matsukawachou ni nak jalan2 mana2 pun naik kereta lah selalunya. Sebabnya sini kawasan gunung2. System rail tak macam kat bandar berselirat2. Dekat sini 1 line je. Lambat plak tu trainnya. Train pun tak panjang dan tak laju sebab track bengkang-bengkok. Tapi kalau nak menikmati pemandangan, memang best sanngat naik train. Subhanallah pemandangan cantik sangat2 sepanjang perjalanan. Rugi tak ambil gambar dulu. Ada cuba. Tapi dalam gambar tak secantik tengok sendiri. Kalau pandai ambil and kamera canggih memang boleh lah dapat kot. Selain tu kat Matsukawachou ni takde jam macam kat big cities. Sangat best!

 

Purple Hardy Ice Plant
The plant in front of my house. I never appreciated this plant. Or rather didn’t know how to. But now I think I miss this plant.

 

Hydrangea flower
The hydrangea beside my house. Also never care of the plants. But during our last days, they were blooming beautifully.

 

Syataku - Japanese House
The little house where we used to live. That holds so many memories πŸ™‚

 

Tapi sekarang dah kat Msia πŸ™‚ Cuma dapat ingat balik segala memori yang ada. Biasalah manusia. Adat lah. Bila dah takde sesuatu kat depan mata baru kita dapat rasa makna rindu. Lately selalu sangat hujan. Kadang2 tu senyap je hujan halus2. Tengok2 luar rupanya dah basah. Kadang2 tu angin kuat sangat. Suasana pun mendung2 and dingin je. Kawasan rumah ni dah lah jauh drpd jalan besar. Rumah kat hujung plak tu. Jadi memang secara tak langsung suasana tu rasa sama sangay macam kat rumah di Matsukawachou tu dulu. Sama macam masa musim bunga nak masuk ke musim panas. Ataupun masa musim panas nak masuk ke musim luruh. Lebih kurang je. Memang sangat2 hampir. Kadang2 rasa macam… hmmm taktau nak cakap. Mungkin boleh ambil hikmahnya secara positif… nak gi Matsukawachou semula memang tak lah. Sangat2 mustahil. Jadi mungkin Allah hadiahkan suasana sebegini untuk mengubati rindu? Tapi… honestly rasa makin rindu adalah hihi πŸ™‚ Alhamdulillah pernah rasa semua tu. Walaupun mungkin I didn’t make use of the time I had before sebaik2nya. Sememangnya Matsukawachou tersangat banyak menyimpan cerita2 yang sangat mahal dalam hidup kami. Suasana sebegini yang Allah bagi lately mesti ada hikmahnya yang Allah nak sampaikan. Ingat balik memori yang lepas untuk diambil pengajaran… semangat… etc. Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah πŸ™‚

 

Missing Matsukawachou
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge