This is a fast update, perhaps. I have only 10 minutes. Sebab I’m going to sleep early tonight. After months since at the end of my third trimester of pregnancy, I have been staying up late. Jadinya bila bangun pagi memang lesu. Tak suka sangat sebenarnya stay up sebab akibat2 nya tu lah terbawa2 sampai lah sehari suntuk. Tapi tu lah… staying up late sangat lah tempting.

Masa tu lah rasa macam dapat masa untuk diri sendiri. Nak buat itu ini mahu pun just nak melagha2 hihi 😛 Okay tapi malam ni I’m going to put a stop to it. Kalau dulu anak sorang boleh lah lagi. Tapi sekarang kalau sleep deprived, diri sendiri yang cranky. Then nak kena layan budak berdua ni. Yang baby kecik tu tak banyak hal. Cuma sesekali bila bangun nak ajak main lah minta dukung.

Tapi baby besar ni yang all the time nak perhatian. Kejap2 datang kat Mama. Maka tahap kecerdasan otak dan kesabaran hati perlu berada pada tahap yang paling tinggi. The only way to ensure that, is to get myself a quality sleep!

Sepanjang minggu ni agak tough. Ihsan ada therapy. Minggu ni banyak tantrum. Eh trademark lah tu. Kalau autism mesti ada tantrum. Kalau tantrum mesti ada autism, eh??? hihi 😛 Takde lah… Tapi betul lah tu. Tantrum behaviour is common among autism kids. Dan tantrum diorang wah bukan calang2 okay. Sungguh hebat. Until today I’m still tertanya2 adakah sebab saya sangat hebat sebab tu dipilih untuk menghadapi autism child yang tantrum?

Hihi apakah yang saya merepek ni 😛 I don’t like to portray how miserable the tantrums were. Sebab I’m going to face it for more years ahead. So let’s make it sounds like I’m so used to it already. Although every day there’s always new adventure that I need to learn. Isn’t it interesting? 🙂 My son is my real teacher in life. I learn a lot trough him. May I be a better person and especially a better mom to him, InsyaAllah 🙂

Nak cerita benda lain tapi cerita benda lain hihi 😛 But it’s good to get to babble although I’m not pouring out everything in detail (like for example during a few tantrum episodes I also cried when dealing with Ihsan :P), but it’s good to let off some steam. Saya ni jenis perempuan yang sentiasa kena bercakap untuk melegakan perasaan. Tak leh simpan2 😀

Owh minggu ni juga anak2 tak berapa sihat. Aisyah dah lega selsema tapi ada saki baki batuk2. Tekak dia gatal. Batuk sampai muntah. But minum susu apa semua okay so okay lah tu. Ihsan plak demam on off. Still runny nose at times. Kejap ceria, cergas. Kejap moody. Kejap tak bermaya. Chemical imbalance kah? Tadi pun tak lalu makan. Tiba2 badan suam balik. Then bagi makan ubat apa semua terus dia sendiri baring nak tido. Kesian… 🙁

Owh Aisyah plak macam biasa ler waktu2 macam ni lah pukul 12.00am to 2.00am dia bangun main2. Ajak orang sembang. Nak suruh orang angkat dukung menegak. Kalau tak tu bising je mulut bebel2. Haa ni lah juga sebab kenapa Mama sleep deprived tsk tsk! Ngantuk lah Adik oi! Kadang2 sambil tido berbaring tapi tangan saya dukung dia menegak. Haa boleh bayangkan tak? haha! 😛 Tapi tido 5 saat boleh lah macam tu. Mana boleh tido terus! 😛

Aisyah ni rajin bersembang. Since dalam pantang lagi. Siap sahut2 apa kita cakap. Dengan dia juga saya suka main eye-contact game. Anak mata dia ikut je anak mata kita. Entah lah… saya rasa boleh connect dengan dia. Other parents of autism kids mesti boleh faham kenapa saya cakap macam ni 🙂 Dengan Ihsan pun boleh juga… InsyaAllah he will improve, Amin 🙂

Haa sebenarnya nak cakap pasal raya. Hmm esok hubby pergi Kelantan untuk kenduri kahwin adik dia. Ni kenduri sebelah pengantin lelaki. Adik hubby pengantin perempuan. Saya tak ikut sebab… hmm Aisyah kecik lagi. Nak jalan jauh2 tu hmm hmm 😀 Ihsan plak hubby kata nak bawak sebab boleh dia berjalan2. Kesian Ihsan dok rumah je. Dah lah Papa selalu busy. So boleh lah Papa spend time dengan Ihsan.

Tapi nya… dah demam balik ni hmm. Tengok lah esok macam mana. Bagus juga Ihsan ikut… boleh dia bergembira sikit. Mama pun boleh bergembira dengan Aisyah kat rumah hihi! 😛 Owh and boleh jugak Mama buat bahan untuk speech therapy (ST) yang baru. Banyak projek pending ni. Kalau time Ihsan berjaga kat rumah… Mama memang sangat occupied sebab Ihsan sangat demanding for attention. Tapi risau lah jugak kalau Ihsan jauh dengan Mama ni.

I just couldn’t trust any other person could take care of Ihsan as good as me although hubby pun huuu… Tapi sampai bila Ihsan nak duduk bawah ketiak Mama. Mama pun perlu belajar melepaskan lah…

Aih nak cakap pasal raya ni apsal asyik cakap pasal Ihsan ni ler… Okay so macam tu lah. Saya plak tak pergi mana2. My parents balik Langkawi. Next week baru balik sini sebab my father ada meeting. My in-laws pun of course lah pergi Kelantan. Yang ada cuma sorang my brother. So maybe esok balik kampung sebelah my mom yang dekat Semenyih ni jugak. Tengok lah lepak2 kejap lepas tu balik rumah semula.

Maybe pergi rumah kenalan dekat2 sini jugak kalau takde hal. Persediaan raya? Takde apa2. Dah terbiasa kat Nihon dulu tak raya. So semua macam biasa je. Our parents plak yang kesian2 kat saya sebab tak raya haha 😛 Okay lah pening dah. Cermin mata saya patah. Ihsan kepak :(( Ni pun pakai sambung dengan selotape haha! Sadis sungguh! 😀 Tak sempat lagi nak pergi kedai. Esok lah kot. Anak dara dah bising kat belakang tu. Dok hek hek! Suruh angkat.

Memang waktu dia berjaga laa ni. Nak pujuk dia tido. Harap2 dia tido awal lah malam ni. Dia bising2 takut Ihsan bangun plak! Okay selamat hari raya! Hati2 di jalan raya! Nak letak pics tapi Aisyah dah bising2 so tak payah lah. Ehh lebih daripada 10 minit dah ni 😛

 

Selamat Hari Raya Aidiladha 1433H
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge