I first got my car license when I was 18 years old. I was still in foundation program at Pusat Asasi Sains UM. Cakap pasal driving, saya memang semangat nak drive tapi masalah utamanya ialah saya sangat takut nak drive. Tak confident langsung. Tapi even takut tetap teruja nak drive juga. But I’m a very lousy driver. Memang menggelabah dan ntah apa2. Disebabkan itu, adalah bahaya kalau saya drive on the road.

Sejak dapat license tak pernah officially drive a car. Duduk Jepun for 5 years lagi lah tak drive. Mana satu pedal break pun tak ingat haha πŸ˜› Tapi sejak balik Msia ni kena lah mula belajar berdikari. Lagipun sampai bila kan? Kena lah paksa dan cabar diri sendiri supaya tak manja sangat. Lagipun sungguh tak cool lah tak boleh drive. Susah. Kehidupan sekarang memang memerlukan seorang isteri apatah lagi as a mom untuk drive!

Anyway it has been more than a month since I last drove my car. Tapi hari ni keadaan memaksa saya untuk drive ke klinik. Sebab Aisyah is having runny nose dah 2 malam. Last night dia tidur2 ayam je. Saya pun rasanya tidur for 2 hours je kot. Hubby plak pagi ni pukul 5.00am dah bertolak ke Teluk Intan atas urusan kerja. Esok petang baru balik. Pagi tadi serious rasa tak larat nak bangun.

Actually Ihsan pun runny nose juga tapi sikit2 je. Tapi dia ada dah ubat. Ikut2 hati memang malas nak siapkan Ihsan. Tapi… haih tak boleh jadi. Kalau dia ada kat rumah jangan mimpi lah dapat nak rehat apatah lagi nak pergi klinik. Ihsan ni bukan macam anak orang lain boleh duduk diam2 hoho πŸ˜› Maka ku gagahkan juga bangun siapkan awang sorang tu. Ihsan pergi skool dengan Pak Lang dia, my brother naik scooter.

Sekarang ni pagi2 selalunya Ihsan keluar sekali masa my brother nak pergi kerja. My brother kerja dekat2 sini je. Mudah lah sikit Pak Lang secara tak langsung banyak membantu.Β Lepas tu… saya pun cepat2 siap. Dalam dah bersiap tu pun kena juga salin baju Aisyah lagi sekali sebab muntah. Before keluar tu pun siap called my mom tanya saya better drive kereta hubby or kereta dia. Kereta Honda Stream hubby ada kat laman sebelah rumah.

Takut nak drive kereta dia sebab takut tak lepas nak keluar pagar. Stream tu panjang sket. Lagipun kereta dia ada installed alarm dan saya sangat cuak sebab pantang salah sikit mesti alarm tu nak menjerit πŸ˜› Kereta Honda CRV my mom plak memang ditinggalkan kat rumah ni. Memang parked kat porch. So before keluar tu saya try duduk2 dulu dalam CRV lepas tu duduk2 dalam Stream haha! πŸ˜€

Then decided tu drive CRV lah sebab rasa macam lagi luas pandangan. Kalau Stream tu saya rasa macam terperangkap kat dalam. Lagipun tak nak ambil risiko nak keluar pagar tu. Masa keluar rumah berjela2 doa ku baca sebab tak pernah bawa kereta big size hihi πŸ˜€

Alhamdulillah selamat pun pergi balik. Rasa best plak drive CRV hihi πŸ˜€ Mula2 pergi klinik. Doctor checked paru2 ok. Aisyah pun tak demam. Doctor pun reluctant nak prescribed ubat sebab Aisyah kecil sangat lagi. Dia kata kalau rasa teruk nanti datang lah ambil ubat. So dia just bagi ubat titik untuk lapangkan hidung kalau perlu. Actually saya pun tak prefer bagi ubat. Tapi pergi juga klinik sebab risau kan. At least kita boleh dapatkan nasihat doctor.

So tadi dah tanya apa2 patut. Setakat ni apa yang saya buat cuma keep Aisyah warm je. Sapu minyak panas kat kaki. Sapu air kunyit hidup kat batang hidung dia. From time to time saya sedut hingus dia guna nasal aspirator kit yang guna mulut tu. Very efficient. I think every mom must have it. It works wonder! Of course Aisyah tak suka dan tak selesa. Kesian pun ye. Tapi kalau tak sedut lagi lah kesian dia susah nak breath.

Alhamdulillah lah Aisyah actually ok cuma of course lah risau kan πŸ™

Masa on the way balik, singgah kedai runcit beli kunyit hidup, singgah our home and jenguk2 dari luar je and ambil surat lastly beli nasi lemak sebab malas nak masak. Dalam takut2 tu merata gak melencong hihi πŸ˜€ Today is the 45th day after I gave birth to Aisyah. So my confinement actually ended yesterday. So that was how I celebrated my end of confinement hihi πŸ˜› Celebrate lah sangat kan. Tapi okay lah tu berjaya cabar diri sendiri hari ni.

Thanks to Aisyah lah sebab dia lah saya kena keluar. Hari ni juga first time drive semula and keluar sendiri dengan Aisyah. Hopefully nanti boleh drive kereta hubby plak. Owh sekarang ni hubby guna kereta Myvi saya sebab kerja dia banyak travel sana sini. Kereta tu boleh menjimatkan minyak dengan sangat efficient sekali. So kira kitorang tukar kereta lah. I deserve a pat in the back, *Pat! Pat!* Good job Mama!

Alah tau lah korang dah lama hebat drpd saya πŸ™‚ But someday kalau saya berjaya keluar, drive sendiri dengan anak2 ESPECIALLY Ihsan yang active tu… that would be kejayaan yang paling besar kalau saya dapat capai hihi πŸ˜€ InsyaAllah someday πŸ™‚

Ok lah. Nak tidur. Dull post sebab tak boleh concentrate. Sambil2 layan Aisyah yang tak sihat. Poor my baby πŸ™

 

Celebrating The End Of Confinement ;P
Tagged on:     

4 thoughts on “Celebrating The End Of Confinement ;P

  • October 20, 2012 at 3:39 PM
    Permalink

    hahah sue pon baru sebulan kak ina drive kereta sendiri hari2 pergi kerja. sebelum ni ada driver, p driver dah dapat motosikal, sue kena drive sendiri la pergi kerja. sangat takot lagi2 dengan bajar lori dan treller besar di pasir gudang ni hah, mulut ni dari rumah sampai opis tak sudah2 baca bismilahitawakal.. hehehe

    Reply
  • October 20, 2012 at 4:25 PM
    Permalink

    Su,

    Laaa yeke Su pun sama macam akak. Ingatkan akak sorang je baru nk blaja2. Xpe sama2 kita berusaha jadi driver yang pro hihi πŸ˜€ Moga kita sentiasa selamat lah hendaknya πŸ˜€ Su mmg terpaksa drive hari2 mesti cepat cekap punya. Akak ni drive ikut mood memang lambat lah sikit πŸ˜›

    Reply
  • October 30, 2012 at 11:56 AM
    Permalink

    Ina, org pun sama… Ada je lesen, peram buat pekasam jer.. Sbb selalu dpt keje satu tempat dgn suami.. So, bila ada driver sendiri, mmg takder chance pegang stereng dan dh malas nak drive.. Taktau la bila nak mula drive sndiri.. Haha

    Reply
  • October 31, 2012 at 12:11 AM
    Permalink

    Diyana,

    Laa ramai rupanya geng kita ye hihi πŸ˜€ Kita sangkakan dok rasa selama ni kita aje lah yang xreti2 nak drive. Tp okla Diyana sama tmpt kerja. Kita ni even kat rumah tapi perlu drive if not susah byk kerja xjalan! πŸ˜€

    Reply

Leave a Reply to surayajafar Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge