Owh wow… lamanya xupdate blog. 2 bulan ko! Bukan xnak update. Banyak kali keinginan nak update tu datang. Tapi maybe sebab routine hidup sekarang ni yang agak hectic membuatkan usaha untuk mengupdate blog tu agak kurang dititikberatkan. Memang xperlu dititikberatkan pun. Xpenting pun hihi πŸ˜› Rasa kelakar plak tulis dalam BM. Ayat agak skema. Tapi xpe, dah ngantuk punya pasal. Kita update sempoi2 je. Xreti sebenarnya update sempoi2. Tengok orang lain boleh update dalam masa 5 minit je. Terpegun betul lah. Nak buat macam mana. Memang dasar skema badut. Maka macam gini lah jadinya.
Mata dah ngantuk ni. Tapi hati still xnak tidur lagi. Now kat Subang. Esok last day Ihsan akan attend speech therapy (ST) and occupational therapy (OT) sebelum bercuti panjang. Owh esok ada appointment dengan Dr. Tunku Taayah jugak sebab dia nak tengok Ihsan’s progress sebelum bercuti panjang. Terpaksa lah bercuti panjang sebab Mama dah sarat. Hujung minggu depan InsyaAllah dah 36th weeks pregnancy. Jalan pun dah slow. Apatah lagi nak ke hulu ke hilir. Penat. Itu pun pergi therapies sama2 dengan Jiddi and Jiddah Ihsan. Terus terang cakap kalau dengan Mama sorang memang xboleh la. Xlarat weh nak kejar. Itu pun pergi bertiga, bila balik rumah semua flat hihi πŸ˜› Letih mengawal Ihsan yang xnak duduk diam. Ihsan is not hyperactive. But he is very restless at new environment or during outing. Restless because he is lack of focus and attention. Anyway, InsyaAllah hujung bulan October or in November baru Ihsan start balik with the therapies and kindy masa dah balik Semenyih semula. Sebab maybe berpantang segala di Kedah. Hopefully by that time everything dah well managed lah.
Dalam masa sebulan ni memang busy asyik ulang-alik balik ke Subang weekly. Sebab Ihsan therapies kat SJMC. Nasib baik ada rumah grandparents Ihsan kat sini and diorang lah tukang bawa ke hulu ke hilir. Diorang juga lah yang bawa Ihsan pergi berurut saraf every Monday. Owh banyak lagi… xtersenarai kat sini. Owh dalam masa sebulan ni juga selalu ponteng kindy hihi πŸ˜› Tapi teachers dah tau Ihsan banyak kena attend therapies bulan ni. Alhamdulillah Ihsan pun semua orang cakap nampak banyak good progress. So starting next month Mama kena tumpukan lebih untuk diri sendiri and baby. Dalam masa yang sama usaha buat homework dengan Ihsan kat rumah setakat mana mampu. Sekarang ni pun cepat penat. Nak garang2 kat rumah pun dah xlarat. Xpelah asalkan Ihsan xregress. Take one at a time. Buat sket2 asalkan berhasil. Drpd nak rush sangat nanti dua2 stress. Nanti boleh start consume on supplements yang Tok Tokwan Ihsan belikan. Nanti boleh monitor apa kesannya. Tok Tokwan pun selalu balik ke Semenyih drpd Kedah sana sebab nak tengok cucu bertuah sorang ni. Alhamdulillah semua orang sangat supportive and sayang dengan Ihsan. Xmampu parents Ihsan nak balas jasa grandparents Ihsan.
Starting next month juga ada banyak events akan take place. Uncles Ihsan kat Egypt pun dua2 nak balik. Both are hubby’s younger brothers. Sebab Uncle Ikmal nak kahwin in September. So harus banyak kerja kahwin nak kena buat. Elok loh stop therapies dulu sebab Jiddah Ihsan nak kena concentrate dengan kerja kahwin. Mama pun dah nak bersalin ni. Nak kena rehat puas2. Siapkan mental and physical. Nama baby pun tak decide lagi. Tapi Alhamdulillah persediaan tu dah 98% ready lah. Memang pregnant kali ni semuanya serba sempoi sebab busy dengan Abang Ihsan. Tapi xbermakna Mama lupakan baby. Setiap masa Mama doakan untuk baby juga and niatkan semua yang buat dengan Abang Ihsan, baby pun dapat manfaat. Hari2 dok dengar Mama ajar Abang Ihsan hopefully baby pun cepat pandai ye, InsyaAllah. Nanti lah esok2 nak update on pregnancy plak. Kita cerita pasal baby je okay. Btw baby kali ni maybe sama gang dengan Abang Ihsan juga. Tapi tula… xberapa nak confirm. Tapi baju ada lah beli sikit2 for boys. Xpelah mana2 pun asalkan sihat, sempurna, selamat. Mama Papa xkisah. Abang Ihsan lagi lah xkisah kehkeh! Kalau girl nanti kita suruh Papa pergi borong baju pinky2 hihi πŸ˜›
Dalam tempoh 2 bulan ni juga ada macam2 perkara berlaku. Papa’s career transition. Antara perkara terpenting yang mempengaruhi hidup our family. Actually masih dalam proses. Selain tu juga sibuk dengan kerja rumah kitorang. Alhamdulillah early this month dah dapat kunci. InsyaAllah before raya sempatlah siap apa2 yang patut. Tapi xdelah nak pindah segera. Lambat lagi. Hmm memang 2012 ni tahun yang sangat mencabar and banyak perkara penting yang berlaku dalam kehidupan kitorang. Sekarang pun dah genap 1 tahun balik for good. Masih belum betul2 settled down. Bukan senang rupanya nak settle down kan. Banyak benda akan terlibat sama… yang dijangka dan xdijangka… and kebanyakannya ambil masa untuk diuruskan. But apa2 pun semoga Allah permudahkan segala jalan dan urusan. Semoga semuanya berjalan seperti yang dirancang. Dan yang penting sekali semoga Allah sentiasa memberi petunjuk, kekuatan dan kesabaran, memberi rahmat, memberi yang terbaik dan menunjukkan hikmah disebaliknya. Semoga perjalanan hidup kami ni akan mematangkan lagi diri kami, meningkatkan lagi keimanan dan seterusnya menguatkan lagi kasih sayang dan kebahagiaan keluarga kami, Amin.
Ok lah nak tidur dulu. Esok nak sahur. Lepas tu pagi2 esok dah nak pergi SJMC. Sebelah petang kalau xde hal nak pergi HUKM booking therapies Ihsan kat sana plak then balik Semenyih. Perghhh letih. Harap2 esok tunggu appointment Dr. Tunku Taayah xlama lah. Kalau sebelum ni waktu tu Ihsan dah cranky sebab letih. Harap2 esok Ihsan okay jeee, InsyaAllah. Last but not least, selamat berpuasa kepada semua. Selamat memanfaatkan bulan Ramadhan sebaiknya πŸ™‚
PS – The reason why I haven’t updated my blog not at all sebab stress ke, sedih ke, malu ke. NO. Not even a bit. Tapi memang sebab busy dengan macam2 hal. I’m adapting well with Ihsan. I’m getting better at knowing my son. Kelakar kan kalau for a mom saying that dia xkenal anak dia. Only the one who experiences would understand πŸ™‚ I love my son unconditionally and I’m so very proud of him. He is the biggest blessing in my life. Plus… Ihsan handsome. Eh tetiba kehkeh πŸ˜€
Ramadhan 2012

2 thoughts on “Ramadhan 2012

  • July 31, 2012 at 8:02 AM
    Permalink

    klu tak ibu berbangga dan menyayangi anaknya sepenuh hati…siapa lagi kan? tak sbr nk tgk si kecil tu kuar…heheheh…tahniah ina!

    Reply
  • July 31, 2012 at 2:34 PM
    Permalink

    Kak Ina,
    Honestly, when talking about special kid no matter how mild mmg ada ibu yg xdpt terima anaknya sepenuh hati. This kind of thing really happens. Alhamdulillah I never have that feeling even a pinch and hopefully never will, Amin. In fact I feel that he is a very precious blessing to us.

    Reply

Leave a Reply to Heartilyina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge