Assalamualaikum… 🙂 First and foremost Selamat Menunaikan Ibadah Ramadhan untuk semua. Although agak terlambat but takpelah better late than never kan? Alhamdulillah 17 Ogos ni genap sebulan kami balik ke Msia for good. Rasa macam dah lama sangat2 tapi sebenarnya baru sebulan? Kadang2 rasa xsangka juga. Rasa macam dah lama. Mungkin sebab banyak sangat things yang took place in within this 1 month period membuatkan I rasa terlalu pantas masa berlalu. Yelah kitorang balik haritu 2 weeks before Ramadhan. Sekarang ni diam xdiam kita dah dipertengahan Ramadhan. Okaylah kita flash back balik sikit towards our last days in Nihon. Haritu I stopped on last Thursday kan? So on last Friday and Saturday tu macam biasa keep repacking our luggage and cleaning up the house. In fact Saturday tu jadual sangat packed and kitorang mengemas rumah hingga ke saat terakhir before keluar rumah hihi 😛 Yelah sebab a few things nak taknak xboleh nak simpan atau buang terus sebab masih nak guna. Tapi dalam sibuk2 tu sempat lagi kitorang gi mandi sungai for the last time and makan tendon for dinner. Actually hari Sabtu tu juga ada matsuri kat pekan Matsukawa. Tapi sebab kitorang dinner kat Jusco so xsempat lah nak gi matsuri. Considering ada a few things lagi nak buat. Masa on the way balik tu cuma nampak Nihonjin masing2 tengah bersurai. Last time lah dapat tengok orang pakai yukata masa natsu 🙂

Balik je rumah kami terus proceeded buat apa2 patut. Malam terakhir in Nihon tu hubby langsung xtidur sebab dia buat kerja sampai tengah malam. Nanti subuh2 pagi dah nak bangun. Dia takut kalau dia terlepas xterjaga. I plak after tolong hubby terus tidur sebab kepala dah mula sakit. Nasib baiklah hubby memang xtidur sebab I pun langsung xsedar alarm dah bunyi 3 4 kali masa subuh tu. Kalau ditakdirkan dua2 tidur, harus kami terlepas flight haritu 😛 Nampak je lepas pos barang2 dengan movers tu macam dah xbanyak kerja nak buat. Tapi banyak lagi rupanya! Repacking luggage je dah berapa kali sebab ada je barang tertinggal lah apa lah sampai lah ke saat nak keluar rumah, cuci dapur, tukar kertas yang dah berlubang2 dekat pintu and tingkap tolak2 tu (Ihsan lah suka koyak2), cuci bathroom, giving out stock foods (penat juga buat kerja ni tau!) and etc. Tapi Alhamdulillah kami berjaya bangun awal. Sempat lah bergambar sikit2 depan rumah. Masa balik tu ramai juga yang menghantar kitorang ke tepi highway. Masing2 muka baru bangun tidur lagi. Bangun semata2 nak hantar hubby hihi 😛 Dah nak balik tu pun masih dapat duit drpd a few person. Pemurah betul orang Jepun ni bagi hadiah duit. Segan betul dengan diorang. Kitorang gi airport dengan highway taxi. It was actually a big van. Okaylah smooth journey cuma cara driver tu drive je xsmooth. Seksa betul menahan azab hoho 😛 Belum apa2 lagi Ihsan dah muntah kat Mama. I pun dah hampir2 nak muntah juga tapi nasib baiklah sempat sampai airport.

Sampai je airport Nagoya terus gi toilet cuci apa2 yang patut. Gi cari makan and sempatlah gi bergambar sikit2 kat skyway. Then terus checked-in. Alhamdulillah our flight smooth and very satisfied dengan SIA punya service. The stewardess pun very helpful sebab kitorang bawa baby. Rasanya Ihsan was the youngest sebab xnampak baby lain kecil drpd Ihsan. As for Ihsan okaylah boleh bagi full 10 markah. He behaved like a normal baby. Tetap menguji kesabaran and membuatkan Mama Papa drained out. Macam biasa ada orang pandang2 dengan keletah dia tu. Ihsan pun ada nangis2 sikit. Ada jerit2 sikit and macam2 lagi. But as long as he didn’t behaved extraordinarily out of normal macam makhluk asing ke haa kira okaylah tu kan 😀 Adat lah bawa baby. Kira okaylah Ihsan xmembuatkan Papa Mama trauma ke. But still at this moment I rasa cukup lah naik long hours flight dengan Ihsan sebab penat nak layan dia. Tambah2 sekarang ni dah pandai ada kehendak sendiri. Nak jalan sesuka hati lah apa lah. So tunggu dia besar sikit baru jalan2 jauh2 lagi. Setiap kali teringat naik flight dengan dia je dah rasa letih. Biarlah letih tu hilang dulu haha 😀 Kami transit kat Spore and then sampai KLIA pukul 8.00 pm kot xingat. Lepas tu terus gi makan kat restoran and barulah balik rumah. Phew!

Pukul 4.30 am dah get ready depan rumah. Dah cerah masa ni. Tapi still boleh tengok bulan warna putih. Yelah subuh pun masuk pukul 3.00 am masa summer. This is right before leaving our home sweet home. The home which hold so many memories. Cukuplah gambar satu ni je dulu. Xsempat nak edit gambar2 lain.

At this moment we are still living in USJ Subang Jaya at hubby’s parents’ home sebabnya hubby pinjam kereta ibu dia untuk pergi balik kerja. Sesekali kitorang stay kat my parents’ home kat Semenyih kalau diorang balik. Rumah Semenyih ni persinggahan je sesekali my parents and adik2 balik. Cadangnya bila dah pencen next year baru my parents akan menetap terus kat situ. Actually tempat kerja hubby lagi dekat dengan Semenyih tapi tulah rasanya lepas raya lah kot baru pindah sana. Rumah Semenyih tu xde siapa2. At least kat Subang ni Ihsan and I ada kawan so xsunyi sangat. I pun suka je dok rumah PIL. Lagipun ada urusan yang still xsettle so lebih senang duduk sini sebab PIL ada boleh tolong. I plak xmahir lagi drive and tengah nak belajar driving semula hoho 😛 Dah 10 tahun xpegang stereng okay. Dahlah xconfident. Tangok cara orang Msia bawa kereta lagilah rasa takut. Tapi nak taknak kena mahirkan jugak! So after raya ni InsyaAllah kereta hubby pun dah sampai and our second car pun dah dapat so bolehlah duduk Semenyih. Iye… kami masih duduk menumpang sebab masih mencari2 rumah yang sesuai. Rumah tu of course lah banyak tapi nak jumpa yang menepati citarasa and yang paling penting budget tu adalah susah. Kalau budget besar xpelah xpayah nak pening2 kepala sangat sambar je mana berkenan betul tak? hihi 😛

Owh ye… Alhamdulillah we are adapting well in Msia although of course at times sangat rindu Nihon. Yet, life must go on. Biasalah first 2 weeks tu payah nak tidur sebab rasa panasnyaaa! Yet since balik dari Nhon pun time natsu so most of the times rasa Msia lagi sejuk je dari Nihon hihi 😛 Ihsan pun xbanyak masalah. Masa awal2 tu je ada runny nose sikit kami anak beranak tapi sekejap je Alhamdulillah. Seminggu pertama tu je dia cranky sikit2 sebab perubahan suasana tapi lepas tu okay dah. Riang gembira je dia sebab kat sini ramai tukang layan and asyik keluar naik kereta je. Masa mula2 balik haritu kami terus je proceed settlekan segala macam urusan. Gi Pejabat Pendaftaran Putrajaya untuk renew IC hubby, buat MyKid Ihsan, buat cabutan sijil kelahiran Ihsan, cari handset and line, gi bank, gi bank, gi bank dan gi bank lagi. Wah macam banyak je duit kan kerja pergi bank hahaha 😛 Bukannya urusan duit sangat tapi nak activate account lah, buka account lah apa lah segala mak nenek. Selain tu kitorang jalan2 juga survey kawasan (macam YB lah plak) rumah. Tengok rumah sana sini sinun. Kadang2 terjumpa rumah yang okay tapi kawasan tak okay. Itulah pentingnya kena gi tengok kan. Lepas tu gi showroom and booked for second car. Kereta biasa je sesuailah untuk I yang xmahir and nak belajar semula bawa kereta. Ambil yang murah je (which is xdelah murah kan sebab bukannya puluh2 sen tapi tetap puluh2 hibu :P) sebab at least kalau I tergesel2 bontot kereta (na’uzubillah) dengan pokok ke xdelah ralat sangat and xdelah teruk kena marah 😀

So sekarang ni cuma tinggal a few urusan saja lagi xsettle. As for example sign up for insurance, apply for phone line and internet kat rumah Semenyih, a few more urusan bank, immunization Ihsan, urusan raya (wah 1st time after dah lamaa xraya!) and etc. Banyak sangat benda yang nak kena fikir regarding settling down ni. Penat jugalah. Tapi dulu pun banyak juga benda nak kena fikir. Tapi mungkin sebab semuanya hubby buatkan so xdelah rasa apa. Sekarang ni kena share sama2 buat itu ini so mungkin sebab tulah terasa busy and berat je. Dah banyak plak komitmen. Sekarang ni xboleh nak larilah kalau hubby minta tolong suruh settlekan itu ini. Kalau dulu boleh bagi excuse xtau Nihongo. Eh xpayah bagi excuse pun sebab automatik awal2 lagi hubby dulu yang pening kepala. Even though berkaitan dengan sakit puan macam contohnya masa pregnant dulu hihi 😛 Hmm banyak sebenarnya nak cerita. Tapi as for starting cukuplah ni dulu secara summary merangkumi semua. Nanti update lagi. Again, selamat berpuasa and selamat buka puasa 😀

Adapting Well In Msia 🙂

9 thoughts on “Adapting Well In Msia :)

  • August 16, 2011 at 9:23 AM
    Permalink

    I pun kalau balik Msi aseram nak bawak kereta…takut dgn kerempitan driver2 msia hehe

    Reply
  • August 16, 2011 at 9:48 AM
    Permalink

    haritu ada miscall. ada kah encik ihsan yg tercall auntie?? =D

    Reply
  • August 16, 2011 at 10:27 AM
    Permalink

    Ina.. welcome back.. Selamat memulakan hidup baru!

    Reply
  • August 16, 2011 at 11:44 AM
    Permalink

    Yatie,
    Itulah kdg2 org dh hati2 tp org lain xberhati balik2 yg xbersalah juga yg jd mangsa kan?

    Lisa,
    Ahaa itu aku yg call. Nk tanya something then xjadi. Anggaplah it means ‘hi!’ hihi

    Diyana,
    Thanks dear 🙂

    Reply
  • August 16, 2011 at 11:53 AM
    Permalink

    hi ina,
    lame betul tunggu update blog ni, tapi takpela yg penting buat n setelkan bende2 yg penting dulu. raya nanti kite jumpe, story2 panjang ok, take care!

    Reply
  • August 16, 2011 at 8:55 PM
    Permalink

    ina,welcome home n selamat berpuasa..ina dah settle down sikit kat msia,mai pulak tgh berdebar2 nk ke nihon semula…apapun,semoga kita sama2 dipermudahkan urusan 🙂 raya dtg la rumah..

    Reply
  • August 16, 2011 at 8:58 PM
    Permalink

    welcome home dear….u r so near to me, bleh bebila hv lunch together (i mean after raya ler ek) kat subang parade

    Reply
  • August 17, 2011 at 3:11 AM
    Permalink

    Ina
    Alhamdulillah dah selamaat sampai semua.
    Bila tgk news pasal Iida, mesti teringat kat Ina;)

    Selamat berpuasa too!

    Reply
  • August 18, 2011 at 10:36 AM
    Permalink

    Ainul,
    Hihi xdela sentiasa sibuk pun. Tp tula kena tggu masa sesuai kan nk berjmpa. Harap2 lepas raya ek leh jmpa. Xsabar tgk Aiman n Ihsan main sama2 🙂

    Mai,
    Tulakan. Kami ni sibuk2 nak settle down. Tp bila teringat Mai ada gak terfikir ok ke kalau kami berhijrah lagi someday. Mesti the cycle akan repeat semula. Apa2 pun all best wishes for both of u and me 🙂

    Suryati,
    Kak Yati! Aah dh dkt sgt dgn Subang Parade tu. Nnt Kak Yati msg no phone kt fb ye. Sng nk cntct nnt 🙂

    Dayot,
    Selamat berpuasa to Dayot juga. Kita plak everytime baca news and updates kwn2 kt Nihon mesti teringat n terbayang2 life kt nihon dulu. Rindu! 🙂

    Reply

Leave a Reply to Lisa Hz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge