Ouch ouch my head is throbbing! Dia punya sakit nyut nyut nyut. Haa bayangkan lah. Ni gara2 xcukup tidur ye sebab gigih stay up nak update blog. Sekali update punya lah lama macam nak buat thesis kaedahnya padahal beberapa paragraphs je. I really don’t know what’s my problem. Ingatkan tulis in English je lama. Rupanya in Malay pun lama juga. Susah sangat nak buat ayat. Bukan susah apa pun. Tapi susah sebab diri sendiri ada habit cerewet and suka perhati benda2 kecil in detail. Nak fikir guna perkata ‘je’ or ‘saja’ or ‘sahaja’ pun susah nak decide wahaha! Itulah dia kalau orang skema badut perfectionist memang macam ni ye kawan2. So siapa yang susah, diri sendiri yang susah. Kawan2 cuma susah sebab susah2 je klik masuk sini tapi xde update baru hihi 😛

Ihsan is already asleep and hubby too. I was the one who first got into the bedroom right after Isya’ prayer and I thought of getting a nap to ease my headache before waking up again. Sekali bila my 2 heroes dah snoring away I still couldn’t get myself to sleep. Tension betul lah. I memang jenis susah nak tertidur. Nak2 plak tadi dalam kepala asyik rewind lagu NHK in English version Try It, Clap Your Hands, Spring Has Come Up and etc dalam kepala ni. Ni akibat dok dengar Ihsan dok main musical book dia tu satu hari 1000 kali. Memang berhantu betul lah melekat dalam my CPU dalam kepala ni. Dok elak2 sambil baca zikir ke apa ke tetiba tup2 dia terselit masuk balik lagu2 tu. Sabar je lah.

Anyway siang tadi forwarders or movers tu datang kul 10.00 am. 3 orang saja termasuk ketua dia. Tapi okay lah 3 orang pun sebab itu pun dah penuh ruang dalam rumah ni untuk diorang buat kerja. Kalau lagi ramai silap2 kami kena dok luar rumah plak hihi 😛 Sampai2 je dah ucap selamat, hubby bagi arahan and tunjukkan sekali areas yang nak dipack. After that ketua dia bahagi2kan tugas then terus diorang start buat kerja dengan pantas. Nasib baik dah bahagikan bahagian yang nak dipack so senanglah diorang buat kerja. Diorang check juga satu2 apa isi kat dalam, bungkus satu2 mana yang perlu especially fragile things and senaraikan setiap parcel yang dah dipacked dalam list including with the description. Diorang tu tinggi2, besar and big built. As for ketua dia pun dah 20 years buat kerja ni. Jadi memang cekaplah zasssss je dah siap sekotak2. By 12.30 pm semua dah siap. Yelah 3 orang je kan. Kalau ramai lagi cepat lah. Barang pun banyak. Hubby hidang air kosong sejuk yang memang sedia ada dalam fridge tu je. Berpeluh2 diorang buat kerja basah lencun although dah pasang aircond and buka semua tingkap and sliding doors.

Owh by the way kami guna Si Kucing Hitam Yamato. Atau pun Kuroneko Yamato. Atau nama pendek selalunya orang panggil Kuroneko or Yamato je. Memang senang lah guna service movers yang macam ni sebab dia door to door. Cuma of course mahal. Sebab tu kami berkira2 juga bawa balik yang penting2 saja sebab dia kira ikut meter padu. Lagipun given kami balik xduduk rumah sendiri so xkisah sangat lah kalau banyak barang yang ditinggalkan pun. Tapi ni company uruskan. Kalau sendirian berhad uruskan haruslah ambil je 1 kontena and tanpa segan-silu boleh angkut je semua barang masuk penuhkan satu kontena tu. Cuma penat lah kena pack sendiri barang2 and dah sampai Msia until port saja then kena upah forwarder lain plak uruskan sampai ke rumah. As for us, xpayah pening2 dah. Tunggu je nanti sampai ke rumah. Diorang packed pun cantik so InsyaAllah barang2 selamat.

Overall semua tadi ada 42 parcels. Terlebih daripada yang dianggarkan. Asalnya dia aggarkan 35 parcels atau boleh kurang lagi. Terbalik plak 😛 Nanti barang2 tu akan dihantar direct terus ke my grandparents’s house which is also in Semenyih juga. Hohoho sian lah diorang rumah penuh dengan kotak nak raya nanti. Tapi xpe dah minta izin. Nanti susun kat dapur bawah. Atuk nenek terpaksa pasrah demi cucu kesayangan hahaha 😛 Eh xdelah cucu lain pun kesayangan juga. So barang2 tu nanti kami akan angkut sikit2 je dulu depends on mana je nak guna. The rest memang tinggal situ je dulu until dah masuk rumah sendiri which is entah bila. But we target the latest until end of the year lah perhaps dah boleh tinggal di rumah sendiri. Takpun rumah sewa lah. Kalau ikut schedule diorang bagi tadi barang2 akan sampai on August 5th. Then kena tunggu custom clearance lah. Kalau cepat, cepat lah. Kalau lambat, nasib ler xleh buat apa. Memang tang part ni lah xsuka. Harapnya cepat2 lah diorang buat kerja and xperlu hold lama2. Paling lambat pun probably by August 20th lah more or less barang akan sampai rumah.

Hmm harap2 cepat lah sebab dah nak dekat raya. Owh ye before forwarders datang tadi I dah keluarkan lagi barang2 from our luggage. So InsyaAllah muat lah nk letak barang2 lain the rest including foods. Tinggalkan baju beberapa helai je. Baju raya kitorang termasuk Ihsan punya pun masuk sekali dalam parcel. Haa so kalau sampai lambat harus lah gelabah nanti nak cekau baju raya baru. Tadi lepas diorang balik baru kitorang solat, makan apa semua. Hubby plak terus keluar naik densya nak setelkan urusan. Sakit kaki berjalan semalam xlega lagi hari ni tambah lagi. Gigih betul dah jadi macam zaman nak mulakan hidup dulu hihi 😛 Dah lama xberjalan kaki or exercise haa semput lah! Nak2 plak tengah panas ni. Dia kata tadi dia hampir2 dah nak sewa kereta. Gigih dia berjalan jauh. Sekali bila dah sampai orang kedai cakap sumimasennn kereta semua dah kena booked tsk tsk! Xpelah kalau rasa nak nanti later boleh sewa 1 hari je. Boleh gi mandi sungai lagi like last week or gi ulang lagi makan sushi ke tendon ke taiyaki ke kan Yang kan? haha 😛 Harus dia xjadi nak sewa kalau baca ni.

Masa hubby keluar tu I tried to sleep. Memang rasa nak merangkak dah masa tu sebab kepala berdenyut2. Ajak Ihsan tidur sekali. Sempat lah I tidur sekejap tapi terjaga2. Xhilang sakit kepala tu. Tidur petang memang xbest sebab I susah nak tidur juga. Then dah lewat, bangun gak masak dinner segala. Ingatkan malam ni juga boleh settle kemas rumah yang bersepah2 ni. Haih esok siang la jawabnya. Hubby pun tadi joined I and konon jap lagi nak bangun semula. Tu dah sedap krohhh-ing away. Xpelah esok dia boleh bangun awal. Badan dah fully recharged senang sket nak kemas rumah. Plus dia ada urusan lain lagi nak kena gi kaisya. Owh ye cerita sampingan. Fake samurai sword yang hubby posted last week kena tahan kastam hahaha 😀 Tah pape je. Okay lah… memang dah kerja diorang kena berhati2 plus it’s a rare thing pun kat Msia so mana lah diorang tahu apa2. Baik lah faham lahhh. Tapi sebab pedang tu banyak plak hal nak kena buat. Tunggu balik Msia nanti baru settle kan. Kalau malas sangat bagi je lah pedang tu kat kastam tu. Xkoser nak bersusah-payah. Serious! Murah je pun and kami pun dapat free. Cuma rugi lah dah bayar postage fees 4000 Yen. Boleh beli momo 12 biji. Lagi sedap!

Last Wednesday In Nihon

5 thoughts on “Last Wednesday In Nihon

  • July 14, 2011 at 12:59 AM
    Permalink

    ooo baru ku faham,pakai servis international post laa ni,guna kuroneko tu yer.selama ni dok ingatkan ina nak pack masuk kontena,tp pakai org dtg susun2 brg,hehe.mmg senang kan pakai servis diorg,sampai depan rumah terus,tak payah nak fikir pi ambil kat port dah…

    mesti dah lega rumah dah kosong.lps ni tinggal sket2 je lg.boleh rest byk2 ye ina nanti blk msia,mesti penat kan…

    pasal pedang tu,mmg songeh.fith pernah bawa blk naik flight few years ago,kena tahan kat klia n diorg kata kena ada surat dari kementerian pertahanan msia,haha,hampeh je.susah nak lepas sbnrnya,unless bawa blk dgn kontena…

    Reply
  • July 14, 2011 at 1:13 AM
    Permalink

    Fith,
    Haah Fith pakai door to door ni sng. Xperlu bersusah payah. Company uruskan ada lah chance guna Kuroneko ni kalau tak jgn haraplah. Tula bak kata hubby baru rasa aman tengok rumah. Nampak sangat sblm ni rumah serabut. Bukanlah sepah pun tp sebab penuh brg hihi. Wah Fith bwk naik flight lagi. Slalu dok dgr je sblm ni. Then Fith buat mcm mana pedang tu? Buat surat semua la? Tah pape kan dia xbagi lepas pdhal kt Nihon sndiri xde masalah. Kami post awal2 sebab atas nasihat org Kuroneko tula dia xgalakkan. Takut nanti brg tersekat semata2 sbb pedang. Same case as foods tula. Tp kalau pakai kontena sng la kan boleh pack sembunyi sendiri.

    Reply
  • July 14, 2011 at 3:08 AM
    Permalink

    tudia ina..sampai pening pening kepala takleh tido…kalau noli pun memang tido taklena dah akhir akhir ni…mesti sayang nak tinggaljepun kan…dah jadi macam rumah pertama…

    pedang samurai tak lepas tu macammana…noli pun ada ni satu kat rumah ni, beli masa gi kochi 3 tahun lepas…ada surat dari penjual pedang tu kata pedang tu untuk hiasan…ingat nanti nak bubuh dalam kontena ja..harap oklah kot kalau masukkontena…

    semoga ina dapat selesaikan urusan kemas rumah pulak…bab bab bungkusan dah selesai…lega la sikitkan….noli doakan ina sekeluarga sihat dan dapat enjoy hari hari terakhir di jepun ni….noli pun tumpang terasa perasaan bercampur baur nak tinggalkan nihon…..selamat semua ina! 🙂

    Reply
  • July 14, 2011 at 11:46 PM
    Permalink

    waaa… aku da bnyk miss la blog ko ina. sowi mowi. ni bru baca half way hubby da blk! aku kt dallas ni, nnt sambung baca kt houston la. waaaaa da nk blkkkkkkkkkk..!! =D

    Reply
  • July 15, 2011 at 12:05 AM
    Permalink

    Norlin,
    Hihi kita sakit kepala tu sebab mlm2 tdo lewat nk update blog haha. So jadila xcukup tdo. Pasal pedang tu mertua lah inform sbb dpt call drpd pejabat pos. Tggu kami balik dlu baru sng nk tau apa ceritanya. Eloklah Norlin ada surat drpd penjual tu. Simpan surat tu sekali dgn resit pembelian. Selain tu kalau boleh ambil siap2 gmbr2 family dlm rumah yg boleh menampakkan pedang tu dijadikan hiasan. Sbb mertua kata diorang ada tanya benda2 tu nak minta sebagai bukti. Selain tu ada juga diorang suruh buat surat minta kebenaran dprd ketua polis selangor lah apa lah. Tula kalau Norlin pack sendiri masuk kontena maybe lepas kot. Tapi nasib2 lah kalau kebetulan kastam tercheck kat pedang tu risiko takut semata2 pedang barang2 semua tertsadai sama.

    Lisa,
    Eh xpe je. Aku menulis untuk ingatan sendiri je supaya xlupa hihi 🙂 Nway have fun in the States! 🙂

    Reply

Leave a Reply to Fith Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge