It’s 1.30 am and I’m still not sleeping. Actually today, which actually means yesterday I was a bit busy preparing things for this weekend. I did mention previously that we are going for berjalan2 ke tempat a little bit jauh from our home. Tempat which both of us xpernah pergi lagi. But actually kalau hubby tu nak kata pernah sampai tu pernah la kot. Cuma dia xpernah singgah je. So, after Asar I baked upside-down pineapple cake dengan mini pizza bun then baru masak dinner as usual. Tadi pulak after dua2 heroes dah tidur I ironed all the clothes that need ironing. Actually dari semalam lagi dah mula kemas2 itu ini. Wah bunyi macam nak pergi bercuti sebulan je kan. Tapi biasalah xretilah main hentam macam koboi je. I kumpul siap2 baju kotor and basuh plus lipat kain sebab lepas balik berjalan2 baju mesti automatik berlonggok sebeban dalam bakul. Transfer gambar daripada kamera ke PC, lipat dan kemas baju-bajan yang nak bawak, pampers, bekalan ubat, health documents Ihsan, chargers, and etc. macam2 lagi. Kalau berdua dulu boleh tahan lagilah barang2. Ada anak sorang bertambah sebeban. Kalau 2 3 orang nanti xtaulah 😛

Packing awal2 ni bukannya apa tapi sebab kami plan nak mulakan perjalanan tengah malam hari ni. Which means awal2 pagi Sabtu nanti. Bertolak waktu ni sebab dah masuk weekend toll exit kat mana2 pun 1000 Yen je which is sangatlah murah! Government Nihon bagi discount on weekends. Selain tu of course la tempat yang nak dituju tu jauh. So semua benda termasuk bekal dah siap tinggal nak kemas sket2 je lagi. Siang nanti tinggal nak kemas rumah je plak. Masak dinner awal esok and makan awal lepas tu tidur awal. Sebab nanti hubby nak drive I mesti xboleh tidur punya. Bukannya dia xbagi tidur tapi I selalu memang teman dia drive. At least boleh borak2 dengan dia and hulur dia sweets ke air ke apa ke. Kalau ikut plan, kami akan heading straight to Tottori-ken. Then terus ke Hyogo-ken. Lepas tu ke Osaka-ken and bermalam kat sana. Esoknya Ahad ke Wakayama-ken plak and bermalam kat situ. Hari Isnin baru pelan2 balik ikut jalan biasa sebab dah xde discount hihi 😛 Kalau sempat singgah Nara-ken. Kalau tak, balik terus ke Nagano-ken home sweet home.

Tapiiiii unfortunately ramalan cuaca nampaknya xberpihak kepada kami. Sekarang ni tengah ada taufan plak menuju dari bawah ke atas. Hari Sabtu tengok percentage boleh kata seluruh negara hujan except Hokkaido kalau xsalah. Ahad and Isnin mungkin hujan jugak takpun mendung. Tsk! Tsk! Camner nak jalan2 ni??? Semua tempat kami nak pergi ni outdoor and dekat2 dengan pantai. Kalau dah namanya ribut patutnya kenalah dok jauh2 dari pantai. Tapi hotel semua dah booking. Kalau cancel pun takleh refund balik. Kalau hujan sket2 bolehlah gagah2 lagi jalan2 berpayung. Kalau lebat susahlah comfirm lencun. Nak bawak keluar kamera pun takut. Huwaaa sedihlah pulak. Ni kira percutian yang lastlah kat Nihon. Lepas ni cuma nak pergi Yamanashi-ken lagi sekali kot untuk visit kubur ‘Abid je. So takde dahlah. Xsangka plak nak jadi macam ni. So sekarang ni agak blur sekarang and terfikir2 macam mana nak buat ni ye? Nak kena cari indoor places ke untuk visit atau tukar destination ke apa ke? Hmmm esok pagi2 kena bincang dengan hubby. Sempat lagi sekurang2nya kalau nak selamatkan keadaan. Tapi 100% tu taklah kan.

I’m not complaining pun. Ada hikmahlah tu kat mana2. Actually memang sekarang ni perubahan ke musim panas so akan selalulah hujan yang lebat disertai guruh berdentum. Ribut pun selalulah datang. Kebetulan plak nak terkena. Kami pun this week je last chance sebab masuk bulan June dah susah nak berjalan2. Xpelah hopefully semuanya akan tetap dipermudahkan, berjalan lancar and kami selamat dalam perjalanan pergi dan balik, InsyaAllah. Takde choicelah kena enjoy je the moment. One thing for sure, gambar xberapa cantiklah kalau hari mendung. Ya Allah, lindungi lah kami dan rahmatilah percutian kami hujung minggu ni, Amin.

Rain Rain Go Away Come Again Another Day

4 thoughts on “Rain Rain Go Away Come Again Another Day

  • May 29, 2011 at 11:43 AM
    Permalink

    ish bestnya pusing2 nihong.take care ye,moga taufan tu lari jauh2,hehe.

    ni baru sempat nak komen entry2 ina.dah nak balik rupanya yer.takpe ina,mana2 pun ada pro n contra,samada tinggal kat nihong atau msia,masing2 ada cabarannya kan,kita kena terima dgn hati terbuka.moga dipermudahkan segala urusan.nanti kot kalau dtg ipoh,meh laa dtg rumah fith,by the time ina blk tu fith still kat msia lg,hehe…

    Reply
  • May 31, 2011 at 4:42 PM
    Permalink

    wow ke totoriken yer….musti nk rs ala2 duk padang pasir nih heheh byk ken jgk akak travel nih…..penat2 singgah ler kagawa xjauh pon dr totori dlm 2jam jek

    Reply
  • May 31, 2011 at 5:33 PM
    Permalink

    Yatie,
    Tq Yatie 😉

    Fith,
    Hihi org lari jauh2 dr taifu, kami ni terbalik plak 😛 Haah Fith altho ada rasa berat hati tp sbnrnya rasa lega juga sbb akhirnya dh nk blk Msia. Lambat laun pn kena blk juga. Alhamdulillah masanya dh tiba. Byk benda yg xde kt Nihon ni boleh dpt kt Msia. InsyaAllah ada rezeki jom jmpa ye 😀

    Sabar,
    Haah g pdg pasir tula Sabar best sgt. Sabar dah g ke? Ala kalau singgah Kagawa pun Sabar xde! ;P

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge