Hihi tajuk yeye je kan. Hmmm okay from where to start? Hari ni kami bangun awal. Actually tiap2 hari pun bangun awal sebab nak siapkan bentou hubby but then join Ihsan tido. Bila dah cuaca just nice xsejuk xpanas ni sedap jela tido sampai nak dekat2 tghari baru bangun. Bila jadi macam ni Ihsan pun nap siang makin lewat sebab bangun lewat. So dia nap masa petang2 resulting malam dia tido lewat sama dengan waktu Mama Papa masuk tido. Inilah juga punca kenapa Mama kekurangan my ‘me time’. Sebab sepatutnya Ihsan masuk tido paling lewat pun pukul 10.00 pm. So at least I could have 1 hour to 3 hours kalau stay up untuk buat apa2 yang I nak buat. Selalunya waktu tu la juga I boleh spend masa untuk have quality time with hubby nak bincang2 apa2 ke, study DSLR yang entah bila nak khatam, study Nihongo yang entah bila nak pandai sebab progress slow sangat, update housekeeping book, update blog and etc. Furthermore xsuka sebenarnya bangun lewat2 sebab not good for kecerdasan Ihsan. Seperti yang dipesan oleh orang city hall, baby bangun awal and tido awal akan jadi anak yang bijak 😀 Apart from malas baca buku lah apa lah haa itu lain cerita laa. Selain tu juga kan orang selalu cakap pagi2 rezeki murah 🙂

Actually jadual kami terubah since balik Msia hari tu. Awal2 tu okay je macam biasa. Then once hubby balik Japan I start to stay up until very late. Harus lah pagi2 mengantuk tahap gaban. So lama2 Ihsan pun jadi terikut dengan I tido lewat bangun lewat. Kalau dia dah ubah jadual adalah menjadi sangat susah. So I nekad la kena ubah balik. Tambah2 dlu2 zaman anak dara I memang bukan morning person. Once dah kawin pun susah sangat nak kick the habit. Bila dah ada anak ni je berjaya mengubah tabiat buruk ni. So kalau nak ubah jadi lebih baik kesimpulannya beranak banyak2 LOL 😛 Anyway sebelum keadaan menjadi lebih buruk so kena lah cepat2 ubah jadual kembali kepada sedia kala. Actually xsusah pun. Tapi sebab sebelum ni sejuk kan so memang xsanggup kalau xduduk dalam selimut. Dengan nak jimat minyak gas heater so potponed la hihi 😛 Hubby pun dah perli2 kan. Dia risaukan Ihsan je sbnrnya. I perasan itu je ubatnya kalau nak anak tido awal ialah bagi dia bangun awal. Nap siang plak paling lewat ialah tghari and jgn lbh drpd waktu tu. Kalau tak confirm time nak tido malam dah tutup lampu pun dia boleh cergas sorang2 lagi. Haih I xboleh la berterusan macam ni. Ini juga la sebab nape I slalu stress lately asyik nak marah je. Not good not good!

So Alhamdulillah hari ni berjaya lawan nafsu nak join Ihsan tido. Tadi pagi bangun masak nasi goreng. Then hubby dah gi kerja terus kejutkan Ihsan. Dia dok senyum2 sambil tutup mata dengar I nyanyi2 and panggil2 dia. Last2 bangun gak. Ni dia tgh layan Disney Channel. I pilih2 jugak. Selalunya yang pagi2 ni educational punya. Waktu2 lain I xbagi tgk pun. Sebelum tu td dia tengok NHK utk kids punya. Tapi dia xminat sangat. Maybe sebab xdibiasakan dari kecik. Dia lagi minat yang English. Mat saleh lah sangat kan LOL Tapi Dinsey Channel pun dia suka Mickey Mouse Club House, Winnie The Pooh and Handy Manny. Yang lain2 tu xberapa. So tadi dah breakfast. Lepas ni boleh buat activities dengan Ihsan. Baca buku cerita and main2 sket sampai dia ngantuk. Then baru sama2 morning nap. Then bangun balik before tghari and lunch apa semua. Lepas tu buat lah apa2 patut macam biasa. Hopefully dapat lah ikut balik jadual macam biasa and perhaps diperkemaskan dengan lebih manfaat, InsyaAllah! Distraction paling utama ialah internet yang sentiasa ON ni la paling bahaya. Mama kena dok jauh2 sket. If not banyak benda xjalan.

Hihi nak citer benda lain tapi citer pasal bangun tido awal plak. Nantilah citer pasal sakura hanami last week ke, pasal mimpi I yang pelik2 tapi menarik lately :P, pasal cuti2 Msia ritu pun xtercerita lagi and so on. Gambar pun dah lama xletak. Malas sbnrnya nak godek2 gambar 😛 Okay nanti sambung lagi.

Setting Toddler’s Sleep On Schedule

5 thoughts on “Setting Toddler’s Sleep On Schedule

  • April 21, 2011 at 9:07 AM
    Permalink

    betul2. tu jela ubatnya kalo nak anak2 bangun awal, kena tido awal. memang kalo buat betul2 untuk semingggu pastu anak2 akan terus terbiasa. cam kita wat kat onechan n kimi tepat pukul 8 kita akan suruh berus gigi n buang air. pastu tutup tv, masuk bilik on lampu kuning tu jek. baring2 baca doa, baca ayat yg dah hafaz pastu mak dia akan terlelap dulu, depa 2 org dok golek2 paling lama dlm 20min derang akan tertido. buat hari2 InyaAllah akan jadi. pagi pulak dlm kul 7 derang akan terjaga. kita biasanya dlm kul 10 mlm tu akan terjaga balik coz abi balik then akan tido balik dlm kul 12. wiken biasanya akan terbabas sikit kalo kuar jenjln ke tapi sebolehnya try gak nak ikut time tu. gambatte mummy, InsyaAllah nanti akan jadik rutin (^o^)

    Reply
  • April 21, 2011 at 9:54 AM
    Permalink

    nazhan pun tidur lambat around 11-12. then sensei tegur suruh tidurkan dia awal. paling awal boleh bg dia tdo kul 9;30 mlm la..tu pun jenuh nak kena duk diam2 dan nenenkan dia.

    tp mmg dia xleh nk tdo awal sgt la sbb dinne rpun kul 8. pagi2 kalau nak kejut gi nursery kena bukak tv NHK tu dgn volume sekuat mungkin bg dia terjaga ehehehe.

    Reply
  • April 22, 2011 at 8:36 AM
    Permalink

    Murni,
    Aah seeloknya kena cuba maintain dengan rutin tu kan. Ni blk Msia jadual lari hihi. Actually Ihsan ni dia xde masalah mmg bgn 7-9 pg n tdo 9-10 mlm. Yg masalahnya Mama dia ni once dah start habit smbung tdo pas Papa g keje tu yg bahaya tu. Kdg2 Ihsan dh bgn Mama paksa suruh tdo balik sbb mmg xlarat nk buka mata. Yelah tdo lewat nk dkt subuh. Alhamdulillah smlm Ihsan ikut seperti dirancang. Yg penting Mama la sbnrnya kena disiplin hihi 😛

    Yatie,
    Wah xpenat ke Nazhan dh g skolah mlm stay up plak hihi. Ihsan dh bgn awal kdg2 tdo lewat gak sbb nap sian lama. So kena jaga2 xleh bg dia tdo siang lama or lewat sgt.

    Reply
  • April 22, 2011 at 1:04 PM
    Permalink

    betulla ina noli pernah terdengar atau terbaca jugak, kunci kecerdasan untuk anak anak adalah tido awal , dan yang penting dapatkan jumlah tido yg cukup…
    bagus jugak cara murni tu, main golek golek dulu hihi…
    haikal ni tak dak masa tetap tapi pling lewat pukul 10….entry ina ni buat noli berfikir untuk tetapkan masa tido yg rutin untuk haikal dan yousuff…

    ina tak terganggu tido ka dengan jishin…moga selamat ina sekeluarga….salam sayang untuk ihsan

    Reply
  • April 22, 2011 at 10:13 PM
    Permalink

    Norlin,
    Aah Norlin golek2 pn bagus jugak utk galakkan anak2 tdo. Kiter dlu time Ihsan kecik2 rajin la. Kul 9 msk bilik. Kul 930 dia tdo. Skrg dia dh bsr malas sbb kdg2 tu lama plak temankan dia bergolek2 tp xtdo gak. Tambah2 dh pandai main hihi. Nk try buat semula rutin golek2 tu. Alhamdulillah skrg tdo makin lena. Jishin dh xkuat so xrasa. Harap2 keadaan makin okay.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge