Today is quite a challenging day. Hubby is still on leave. At first we thought he was just having the normal headache. But his temperature getting higher by yesterday’s evening and his headache hasn’t gotten better. So this morning he went to the clinic. The doctor carried out the influenza test on him but the result was negative, fortunately. But his fever has yet to subside. So, probably tomorrow he’ll need to go to clinic again because it could be influenza. But I really hope it’s not. Possibly hubby would be on leave again tomorrow. Although I did mention I love having hubby around at home yet it’s not fun seeing him being sick. I could see he’s having terrible headache. When he was asleep during the noon today I noticed his forehead throbbing, seriously. That surely painful 🙁
Even hubby is at home I wished I could be more of a help to ease his pain or at least make him feel comfortable. Unfortunately I don’t know why but Ihsan was being super clingy and easily irritated. He threw tantrum when he didn’t get what he want or he didn’t get thing the way he want it. Macam tadi dia marah I threw his dirty bip into the laundry basker. Nangis sedu-sedan okay! Bila I bagi semula bip tu dia usung rata tapi nangis jugak as like dah merajuk so dah xberguna Mama bagi semula LOL 😛 He immediately cried on top of his lung once he felt things has gone totally wrong. When this happened, he would demand for more attention which means more nursing, coaxing, holding, hugging, pampering and all. And he wanted only me to be with him. Even if I left him for a while he would start to cry, follow me, and he keep hugging my legs when I tried to walk. He wanted me to keep carrying him around wherever I go and never put him down. Like just now, hubby went to sleep as soon after dinner and Ihsan was only on my lap for good 2 and a half hours enjoying me hugging, rocking and lullaby him with the usual zikir. Serious kebas kaki. I hoped that I could put him to sleep early but no. Instead he really enjoyed me doing so perhaps because he felt that he was so much loved by me. I noticed that when he has had a rough time with me, he later would demand a compensation moment with me. Pasrah lah Mama oi!

Today also hasn’t been quite a good day for me because I simply couldn’t be a good person myself. I feel physically a bit unwell. Plus last night I kept waking a few times every time Ihsan cried. Lately he keeps waking a few times every night because he’s angry with the blanket covering him, or he doesn’t feel me near to him or he feels cold or he wants to be nursed and sometimes he feels like talking and playing. So since the morning today I have started scolding Ihsan because he kept disturbing me while I tried to catch some more sleep. Sounds selfish I know but I feel really tired today okay. He kept poking and digging my eyes and nose, kicking my head, pulling my hair and all. Honestly I don’t mind but I really don’t like it that he really likes to play with his feet on our heads. I’ve tried to teach him about this but he has yet to get the message that what he’s doing is rude. Or maybe he understood but refused to listen yet? Anyway, while dragging myself out of bed this morning I thought that I wished I’ve stuck myself at an island where no one could disturb me and all I should think about is me me and me! In your dream! 😛

To add more spices, Ihsan is being a little bit energetic today which of course not a good combo considering the parents conditions. So, I have been on top of my lungs a few times today. I regret it that I couldn’t be much of a help to hubby and the fact that he needed to hear us screaming on and off. Sorry Yang 🙁 I feel guilty towards Ihsan too for I couldn’t fulfill his desires and play a lot with him. I’m biologically unstable at the moment and that of course affected my physical momentum thus both resulting me emotionally drained. So my patience was as thin as an onion’s skin. Heck, I’m not a robotic mom. So bila bercampur2 semuanya mestilah semua serba tak kena kan. Anyway, I just hope that hubby will get better and be ready to start working again. He got lots of work to do and I’m sure he’ll get tensed too having many pending works. On leave or not, either way isn’t really fun lah macam ni. But I pray he will fully recover soon and eventually rejuvenates his motivation to face workload that’s waiting for him. Well, pity hubby. Takpelah sakit pun, tanda Allah ingat. Sabar ye Ucuk. Plus boleh tido banyak2 kan best tu? 😀

Get well soon, Papa!

As for my beloved little toddler, I hope he will slow down on the Terrible 2 syndromes. Especially part throwing tantrum tu Ya Allah Ya Tuhanku, lembutkan lah hati anakku Ihsan. Aku tahu dia cerdik sebab tu dia banyak akal dan banyak kerenah. Aku bersyukur kerana diberikan anak yang pandai berfikir ada je idea nak curi perhatian Mama Papa dia. Tapi berilah kami kesabaran yang sangat tinggi untuk menghadapi Ahmad Izzul Ihsan, Amin Ya Rabbal Alamin. Perhaps Ihsan will be such a dear tomorrow and the day onwards sampai bila2 dan Mama pun banyak2 lah bersabar Mama oi, InsyaAllah! And last but not least, buck up Mama! Don’t know what’s waiting for you tomorrow but all best wishes to thyself 🙂

Off The Track

12 thoughts on “Off The Track

  • April 7, 2011 at 5:04 AM
    Permalink

    hang in there Ina. the phase will go away, soon before u realize it. Nazhan pun sama macam Ihsan few months back, Alhamdulillah skrg ni dah kurang ngamuk walaupuin masih super clingy when we were in fron tof other people.

    Reply
  • April 7, 2011 at 8:02 AM
    Permalink

    ina memang anak lelaki yang tengah umur membesar ni memang menguji kesabaran sungguh,,memang letihla mak ayah…memang tenaga anak anak ni luar biasa memang tak tahu letih hihi…tapi tula org tua tua cakap anak cergas ni cerdik, otak dia berjalan ja nak buat apa,…nanti bila besar sikit baru ok sikit kot kelasakan dia, tapi nanti mai adik baru pulak..tak sempat nak tarik nafas hihi.jawabnya seorang ibu ni memang akan letih sampai lali….sama sama kita jadi ibu yg baik walaupun kadang kadang tercubit termenjerit termengamuk hihi biasala tukan…

    Reply
  • April 7, 2011 at 9:59 AM
    Permalink

    wah2 ihsan,kemain eh dia,pandai sangat dah skrg.takpe ina,sabar2,tu baru terrible 2 tu,honestly bagi fith terrible 2 is nothing kalau nak compare dgn sikap n kerenah diorg once dah turn 3++,lagi mencabar kot sbb mendidik kids yg kita sndr tak sure diorg betul2 faham atau tak tu tak semencabar mendidik kids yg kita sure dia dah faham tp buat2 tak faham,uihhhh tertekan!hahaha.sabar ek ina,insyaAllah ihsan anak yg soleh,saja je nak test2 mama…

    moga hubby ina cepat2 sembuh n hopefullt bukanlah influenza yg teruk2.

    u 2 ina,take care!

    Reply
  • April 7, 2011 at 1:06 PM
    Permalink

    salam.. tak aci.. dah byk entry bulan ni.. kita baru 1.. hihi

    semoga papa Ihsan cepat sembuh, amin..

    betul2 tunggu sebulan dua lagi ok balik Ihsan, dia saja nak ‘test p0wer’ mama tu (^o^)

    Reply
  • April 7, 2011 at 3:25 PM
    Permalink

    salam ina..
    siannye..sabar byk2 ye ina..memang kita takdapat jadi perfectionist, menjadi ibu yg baik dan isteri yg solehah pada satu masa memang impian, tapi apa yg ina dah buat sepanjang minggu adalah yg terbaik..sama2 kita bersabar ye menghadapi anak yg sedang meningkat naik ni..ina pun sama jaga diri, kalau mama yg taksihat rasanya abisla..bak kata sorg kawan kite ni selalu2la baca zikir fatimah sambil2 penat buat keje rumah atau layan anak, insyaallah akan sentiasa dipermudahkan.(subhanallah, walhamdulillah..)
    kite pun akan lalui fasa itu nanti huhu, so ini jugak utk diri sendiri 🙂

    Reply
  • April 8, 2011 at 1:48 PM
    Permalink

    mak aihh.. tekejut jgk aku baca ni ina. *duk terbayang mcm mane kalo aku di tmpt ko. hukk.. so far faheem xde lah cranky mcm tu. cume penah skali die btol2 buat akal on sabtu n ahad. da la dua2 hari tu kitorang bnyk kali keluar msk umh nk setel mcm2 hal, x penah2 die nk dukung je smbil rengek2. 1st time in our life tgk die cmtu! da la bdn penat sgt ya ampun.. dan 1st time jgk la papa die jerit sekuat hati kt faheem tu suruh tdo time tu. dan 1st time jgk la aku rs takut yg amat kt suami aku time tu. hahaha.. lps weken tu die da ok. tp xtaula lps2 ni mcm mane. anyway, seriously aku xtau nk nasihat mcm mane. just that sabar bnyk2 k. mase kecik ni ihsan cmtu, nnt dia da besa esok2 die la yg bantu ko mcm2 dunia akhirat sape tau kn? amin aminn..

    eh free nnt YM aku jap k! smooches to ihsan!

    Reply
  • April 8, 2011 at 2:17 PM
    Permalink

    Yatiey,
    Hope so lah Ihsan xberterusan clingy. Makin bsr ni bila dia buat perangai camtu dia nak melekat dgn Mama je. Susah la sket especially kalau ada kerja nak buat. Btw tq 🙂

    Norlin,
    Betul tu Norlin. Jadi mak ni takkan hilang letihnya sampai la kita menutup mata. Lagi ramai anak lagi banyak kerenah. Setiap hari berubah2. Tapi tulah sebagai Mak pun ‘battery’ dia tu ada turun naik. Bukanlah merungut cuma sekadar meluahkan perasaan. Kalau disimpan2 nanti tension berganda xleh berfikir dgn waras plak. Kalau boleh xnak la jerit2 n ngamuk2 gitu sian kt anak sbnrnya.

    Fith,
    Betul tu Fith. Kalau dia dah faham tapi buat2 xfaham n xnak dgr cakap tu yang buat hati ni panas membara. Kadang2 terfikir jugak cara kita mendidik ni kat mana yang salah? Kat mana yang perlu diubah? Tapi tula xde guidline yang perfect kan sebab anak2 pun berbeza2. Makin bsr lain plak perangai. Tapi dia buat perangai tu pun sbnrnya dlm proses blaja la tu kan. Kena doa n hembus lebih2 sket la kat Ihsan pasni kalau dia buat perangai cantik manis. Mama pun kena sabar byk2 lagi hihi. Btw tq Fith.

    Murni,
    Tq Murni. Hihi ala confirm Murni boleh kejar punya. Rajin2 update tau dah rindu nak baca ni 😉

    Ainul,
    Tq Ainul. Betul tu kalau Papa xsihat ok lagi. Kalau Mama yg xsihat habis lah! Unless kalau ada maid boleh la bantu kan. Alhamdulillah mmg kita amal zikir Fatimah tu. Maybe kena buat byk2 lagi la kot tambah2 bila sabar tu dah menipis hihi. InsyaAllah moga anak2 kita soleh2 n baik2 saja, amin.

    Reply
  • April 8, 2011 at 2:26 PM
    Permalink

    Lisa,
    Hihi it’s ok la Lisa aku ok je. Dah biasa dah 24-7 dok rmh dgn Ihsan macam2 perangai aku dok tgk. Tp yelah Mama pun ada hari turun naik. Bila combination masing2 xkena so terhasil lah entri luah perasaan macam ni. I believe if I be u xsempat kot nak naik hantu sgt dgn anak sbb masa dgn anak pun terhad kan so mesti spend quality time dgn anak everytime. Ahaa Faheem pun sesekali bagi suprise la tu kat Mama Papa dia. Believe me they are full of them not only that brings laughter to us but also tears sometimes haha. Yet, semoga anak2 kita jadi anak2 yg soleh dan baik, InsyaAllah. In d meantime Mama akan cuba sabar byk2 hihi. Btw tq Lisa 🙂

    Reply
  • April 8, 2011 at 6:45 PM
    Permalink

    as for me, tak sedar bila rayyan starts having that terrible 2..skg dah nk masuk 4..perangai dia mcam sama jer..ke mama dia yg xperasan..anyway, rasanyer sampai umur berapa pun, kita as parents kena byk bersabar n byk doa utk anak2..doa supaya kita pon kuat jugak nk didik derang… i say, forget that terrible 2 terms n take it as a normal thing in babies growing wiser 😉

    semoga papa ihsan cepat sembuh 🙂

    Reply
  • April 8, 2011 at 10:26 PM
    Permalink

    Mai,
    Tq Mai. Alhamdulillah Papa Ihsan pn dah sihat. Honestly I feel grateful to see Ihsan’s growing up development. He acts like a normal baby and as expected, Alhamdulillah. Esok2 lain plak ‘kepandaian’ dia. Surely will always continue praying for his goodness. Dok baik senyap mcm anak patung nnt susah hati plak 😛 Yg xbestnya sometimes kesabaran tu sng betul rapuh especially bila diri sendiri not in good condition. If not usually relax je leh gelak2 lagi. Of course, not blaming Ihsan at all 🙂 Actually I hesitate the term Terrible 2 tu. Tp waktu tulis entry ni xterjmpa better word to replace. But now I’ve found better one. Ingatkan nk blog on these terms later. Nway I’d rather say Terrific 2, 3, Fantastic 4, 5 etc 🙂

    Reply
  • April 9, 2011 at 2:18 PM
    Permalink

    Akak!!

    Hisashiburi!

    Hopefully papa ihsan will get well soon, and obviously mama ihsan too.

    p/s:kami rindu kt ihsan,dh berbulan2 x jumpa:-)

    Reply
  • April 9, 2011 at 2:30 PM
    Permalink

    Anon,
    Tq Alhamdulillah dh sihat 🙂 Ummi Nuha+Wafa eh ni? Xde nama terpaksa teka. Haa jom2 jumpa 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge