Woah from where to start? So many things to tell but so little time. Well, okay last weekend hubby worked on Saturday. On Sunday we went to visit Nuha-chan’s family in Matsumoto. Nuha-chan baru dapat adik nama Wafa-chan! Nuha-chan dulu lahir besar tapi adiknya sama gang dengan Ihsan chiccai 2.5kg kawaiii! Rasa suka pula tengok baby kecil2 ni. Halus je gerammm! Yelah dia takkan mengecil. So xpelah lahir kecil pun nanti membesar kat luar. Bila tengok Wafa-chan baru terasa wah besarnya Ihsan. I asyik tanya2 hubby ‘Eh betul ke Ihsan kecil macam ni dulu?’ hihi 😛 Rasa macam xpercaya sebab nampak Wafa-chan kecil sangat! I cuma bawa sikit2 barang baby and stok makanan I. Ihsan macam biasa ‘Ihsan xkisah’ 😛 Dia sibuk main mainan kakak Nuha. Tapi bukannya nak main dengan kakak Nuha ye! Pandang pun tak. Pastu sibuk kacau Aunty Nisah. Mama penat tunjuk baby dia sikit pun xhairan and xpandang okay.

Eh eh tetiba kami jadi 5 beranak hihi! ;P

Mama dengan 2 anak dara instant 😀

Tengok Ihsan tu memang buat hal dia je.

Wafa Rushda 🙂


Ihsan memang xmalu suka kacau mak orang. Tamak betul xcukup ke dah ada Mama sorang? haha! Teringat last week masa gi ambil 2nd ke 3rd ek? Polio immunization Ihsan. Kat bilik menunggu tu ada ramai mak budak, baby baya Ihsan, yang kecil sikit and yang besar sikit pun ada. Macam biasalah dia langsung xpandang ‘kawan2’ dia tu even ada yang datang nak tegur. Dia sibuk merangkak and berjalan dengan lajunya ke hulu ke hilir. Sibuk nak usik barang orang pastu sibuk nak berpaut and suruh mak orang dukung dia! Mama yang malu je kena ikut bontot dia kejap ke hujung sana lepas tu ke hujung sini. Sambil ke sana ke mari tu mulut dia dok buat bunyi geram. Then ada one time tu dia berajalan dengan lajunya lepas tu menjerit and gelak hakhakhak macam tu as like saying ‘Lihatlah dunia aku dah boleh jalan!’. Kahkahkah Mama dengan Papa punya la nak tergelak 😀 Agaknya dia sangat jakun sebab tengok orang ramai and bilik tu sangat luas. Yelah rumah kan kecil je.

Owh back to cerita hari Ahad. Kami singgah rumah Nuha-chan kejap je sebab kami actually nak gi kubur. Xpuas betul bersembang and mengulit Wafa-chan. Terkejar2. Tapi bila masuk je highway nak bertolak ke kubur tengok kat navi ehhh kul 5.00pm baru akan sampai. 5.30pm dah Maghrib. Ingatkan dari Matsumoto tu dah dekat. Rupanya kena pusing balik sikit sebelum turn arah ke Kofu-shi. Macam sama je bertolak dari rumah kami kalau macam tu. Makanya xjadi la pergi. Xde rezekilah nak visit kubur ‘Abid. Salah Mama and Papa la lambat bertolak dari rumah. Memang plan nak keluar pagi2 tapi kesian kat Papa penat Saturday tu dia occupied pagi sampai malam. Xpelah Mama Papa tiap2 hari doakan pun untuk ‘Abid. Actually memang kalau nak gi kubur kena spend time khas untuk dia je. Sebab agak jauh and alang2 nak pergi boleh spend masa lama sikit buat apa2 patut. Xpelah next time ada lagi. Ihsan pun dah besar masa tu. Actually before buat keputusan finally nak gi kubur tu memang Mama sangat buntu berbelah bahagi nak ikut Papa sekali ke tak. Akhirnya xjadi juga. Allah knows best 🙂 Kalau tau awal2 xjadi gi baik lepak lama sikit main dengan Nuha-chan and Wafa-chan. Then on Monday hubby kerja.

Today Ihsan and I woke up late. Itu pun sebab Ihsan pun bangun lambat because last night dia tidur lambat. ‘Tolong’ Mama and Papa kemas rumah and barang. ‘Tolong’ la sangat kan. Kalau dia x’tolong’ lagi cepat kot Mama siap kerja hihi 😛 Actually sepanjang last week I busy dok mengemas rumah. Eh banyak okay nak kena kemas. I kemas kabinet dapur yang penuh dengan stok makanan, pilih2 foods untuk bagi orang and yang nak dibuang, lap kabinet dapur yang dah lama xlap and ada banyak kotor2, cuci sink and counter, kemas almari baju yang besar tu, basuh mainan and segala barang2 Ihsan yang dah kena macam2 foods tumpah lah apa lah, vacuum siling rumah yang rupanya ada banyak sawang tersembunyi, kemas almari buku yang ada banyak benda2 yang xberguna, basuh kipas2 yang dah berhabuk, check and buang segala benda yang xberguna kat semua cupboards dalam rumah ni, kemas almari kasut yang dah penuh segala habuk, cuci fridge, cuci bathroom and toilet and macam2 lagi okay. Penat! Nampak je sikit2 semua tu. Tapi bila dah kumpul2 cuci, kemas, susun benda2 yang jarang2 disentuh banyakla jadinya. Dah rasa macam ala2 berkemas untuk balik for good pun ye juga. Huish xsanggup bayangkan waktu betul2 nanti 😛

So by yesterday baru I started packing. Banyak barang nak bawa balik sebab nak balik lama kan. Kalau ikutkan hati semua benda dirasakan penting. Tapi nampak gayanya ada yang nak kena keluarkan balik. Nant beli lain la balik Msia. Bab ni yang malas nak mencari2 balik yang menepati kehendak. Omiyage kami beli foods je jajan2 macam tu. Nanti nak balik for good pula so masa tu lah cari omiyage yang best sikit. Lagipun sebelum2 ni dah banyak bawa balik macam2. Itupun jajan2 je dah penuh 1 bag. Memang xmuat bag nak sumbat semua. Silap juga sebab bag kami kecil. Dah ada extra baggage seorang ni patutnya kena upgrade la juga saiz bag. So rasanya kena beli 1 lagi bag besar untuk tukar dengan yang kecil tu. Pening kepala I nak packing. Nanti nak kena check and repacking balik. Actually ada lagi saki-baki benda yang perlu disettlekan. Memang esok kena siapkan semua2. Mesti tinggalkan rumah dalam keadaan puas hati. So xdelah risau2 nanti teringat itu ini.

Okaylah. Actually I wished boleh buat 1 lagi entry before bertolak balik. So, esok I tulis entry pasal balik ni, InsyaAllah 🙂

I Don’t Like Packing

6 thoughts on “I Don’t Like Packing

  • October 13, 2010 at 6:17 AM
    Permalink

    haha tak tahan tang ‘ihsan tak kesah’ tu,lawak!dia mmg buat hal sndr je ek,bagus gak,klau dah berkenan sgt anak org pun susah jugak ina.mcm budak2 ni,asyik nak sentuh anak org,penat nak kepung,adehhh…
    hebat sungguh mama ihsan,kemas beg dlm bbrp hari je.klau fith kan,sebulan b4 blk dah kemas dah,hahaha,teruk kan?punyalah excited…
    moga semuanya baik2,kemas elok2,jgn pening2 yer…syoknya nk blk msia…

    Reply
  • October 13, 2010 at 7:35 AM
    Permalink

    hii, skrg sume baby sue pegang lahir2 3.++kg. xde yg 2.++. mesti tecik giler kak ina kan..

    geram tol ngan baby comel2 nieh..

    Bestnye xlama lg balik mesia, agak2 ada jodoh x nk jumpe ek.

    Reply
  • October 13, 2010 at 9:52 AM
    Permalink

    hahaha…ihsan buat dunno kat baby, mama dia lega laaa tu.. hahaha… eh, bila nak balik mesia? balik lama mana?

    Reply
  • October 13, 2010 at 11:02 AM
    Permalink

    Fith,
    Itula xrisaula Mama nak tambah Adik haha! Tapi xtaula nanti2 mcm mana plak perangainya kan. Dia ni okay je dgn semua orang. Kdg2 naik risau. Mmg langsung xboleh biar or leka kot dia ikut siapa2 ke kan. Kowai! Haa kalau fith kena ubahlah tajuk jadi’I Like Packing’ hihi. Kiter plak kena buat step-by-step dah kemas semua baru ‘nampak’ and senang hati nak packing. Lagipun xleh packing awal2 sangat. Ni pun dah penuh bilik and asyik tersadung dengan bag. Belum masuk bab berapa kali punggah susun balik hihi. Tapi kalau rumah lapang macam Fith maybe packing awal2 jugak 😀

    Kak Su,
    Esok 14hb 😀

    Sue,
    Aah gerammm tengok baby kecik2. Tapi kalau kecik sangat pun risau jugak especially kalau time pregnant asyik dok pk mcm2 hihi. Haa agak2 terserempak tegur2 la ye 😀

    Yatiey,
    Dah rindu dah Yatiey even xbalik lagi ni ;P

    Mash,
    Lega. Tapi nak gakla tengok kot dia nak tunjuk ciri2 Abang penyayang ke kan tapi xde. Hampa Mama haha! Balik esok. Lama gak at least 5 months sebab hubby ada kerja and training.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge