Okay sementara Ihsan tidur boleh la I memblog sekejap kalau tak nanti memang xsempat. Ikut2kan selalunya time Ihsan nap pagi ni memang I pun sama tidur sekali. Tapi ni nak curi sikit2 buat apa yang nak dibuat. Kalau sempat nanti I join sekali. Kalau xjoin langsung nanti petang I pula yang mengantuk. Yelah malam2 I bukannya tidur awal. Sebab tu usually I akan nap juga sekali waktu siang which is selalunya pagi la sampai tengahari. Sebab I jenis susah nak tidur petang. Some more petang2 banyak kerja nak kena buat. Weekend lepas kami xbuat apa2. Satudar hubby xjadi gi kubur sebab hubby ada report nak kena buat. Tapi konon nak buat report dok lengah2 itu ini last2 xgi buat pun. Tapi hubby ada gi buat Pjotobook Ihsan sebab ada dapat free coupon. On Sunday hubby gi buat report kat kaisya I dok rumah dengan Ihsan. Lagipun I ada buat makan2 untuk my friend. Itu nanti cerita kemudian.

By the way Alhamdulillah Ihsan dah sihat. Dah xdemam dah. Actually demamnya sikit je and sekejap je. Sehari lepas demam tu Ihsan dah ceria balik. Tapi lepas tu sampai la yesterday Ihsan jadi super cranky, clingy, whiny and fussy. Kerjanya menangis je on off. Mama hilang sekejap menangis. Bukan tu je. Kerjanya asyik nak melekap. Sampai tertidur2. Tapi tu pun ada waktu bukannya dia menyusu betul2. Just nak main2 and comfort himself. Bila I xde kerja boleh la I sua je sebab I pun xlarat nak dengar dia merengek and menangis. Tapi kalau time terpaksa buat kerja memang berperang gak la. Dia nak berdukung je and nak diulit2 je. Dia pun langsung xceria and xnak gelak2. Kiter main2 dengan dia pun kiter balik yang kena marah. Honestly hubby and I rasa buntu and stressed ya amat! I xtau apa yang xkena and apa yang dia nak. Kalau boleh cakap senang la kan. Ni jenuh nak berteka-teki. I checked juga la sakit kat mana, xselesa kat mana, nak apa, nak macam mana and so on. Sampai kan dah naik penat rasa give up. Kalau hubby ada xpe lagi. Tapi kalau time hubby xde memang I xboleh nak buat apa2 langsung and dah berapa kali lost control I pun ikut sama menjerit sekali.

Memang la I xsuka buat macam tu. But I simpan2 pun xboleh juga. So I need to release off some steam itu pun bila betul2 dah xboleh tahan sabar. Better I buat macam tu daripada I lay my hands on him. At least dia terkejut dengar suara I berdentum je tapi xdela sakit physically. Selalunya lepas tu I tinggalkan je dia biar la dia nak meraung ke apa ke. Nangis la lagi kuat2! I gi buat apa yang I nak buat and bila dah cool down baru I datang ambil dia balik. Even so pun I feel so bad but at least okay la daripada kalau I pukul dia ke apa ke lagi la I rasa much worse. It’s really upsetting bila tengok anak buat perangai macam ni and even depressing bila xdapat nak solve. Nasib baikla bila I dah jadi macam ni hubby pula still can bertahan. Kalau dua2 dah xtahan payah la kan. Yelah kesian kat Ihsan sama I know dia bukan sengaja nak buat macam tu. I told hubby I’m sure there’s something wrong somewhere but kiter still xdapat nak cari apa puncanya. Kenapa? Kenapa? Kenapa?!!!

At the same time Ihsan xde selera sangat nak makan. I have to coax him. Right after demam tu dia ada muntah ala2 muak. Tekak dia tu senang sangat tercekik. Then after that I masak mashed potato. Dah soft macam tu pun still dok nak termuntah. So since yesterday I xmasak. Bagi nestum je. Kalau dia xnak makan pun I xde la sakit hati sangat. Tu pun jenuh nak pujuk. Besides that I bagi fresh milk. Nasib baik dia nak minum. Pastu bagi biscuit Ritz yang dia suka tu dengan keropok ikan la apa la. Asalkan dia nak makan. I terfikir juga dia ni sakit tekak ke apa ke. I tried to check his mouth kot ada ulcer ke apa. Ada nampak benda tapi xsure. Bila hubby tengok dia kata biasa la lelangit memang macam tu. I dok fikir nak bawa Ihsan g klinik dah. Bila jadi macam ni I terfikir2 kat mana yang kurang, kat mana yang xbetul, apa yang I dah buat and apa yang I perlu buat. Mungkin Ihsan just demands for attention or maybe it’s just a phase. Yelah bila dah besar otak pun makin cerdik and angin pun berubah2. Sebab bila tidur malam pun dia asyik terbangun2 menangis2 sampaikan kitorang ended up xcukup tidur and rehat. In fact kalau baru cakap sikit ‘Eh’ je xmarah pun lagi dia dah nangis! Manja and cembeng sangat.

Setakat ni I try turutkan je kehendak dia. Dia nak diulit so I ulit2 la. Kalau semua xjalan I bawa dia keluar rumah. Surpisingly kalau keluar rumah dia elok je happy! I pula tertanya2 eh yang nangis2 tadi tu siapa? Maybe I need to spend more time and do more activities with him exclusively which is lately I kurang buat sebab I ada banyak benda lain nak buat. Cuba ceriakan dia balik and main2 dengan dia. Lately I cuma main sambil2 je dengan dia sambil buat kerja. As of today xtau la Ihsan dah okay ke tak. But until before he slept je now semua berjalan lancar. His mood seemed getting better. Although ada la nangis sikit2 bila Mama hilang sekejap. Hopefully he will get back to his cheerful self. I don’t to brag but truly usually is very nice. Dia very independent pandai main sendiri bila Mama buat kerja, cooperative, charming and very cheerful. I can’t hold on seeing him being upset all the time and I can’t be so patient myself too. It’s sad seeing your baby behaving like that. And it’s more frustrating when it ends up with all hells break lose. Okay enough about Ihsan.

As of now it’s confirmed we will be going back on next Thursday, October 14th, 2010. We will be boarding Singapore Airlines from Nagoya Chubu Central Airport. Hubby’s ticket dah beli pergi balik and tarikh balik Nihon semula is on early January. But he could prolong his stay in Msia depends on his work. Kalau dah boss kata kena extend so lagi lama lah Ihsan and I will stay in Msia. If hubby balik Nihon bulan January, we will follow suit in March. But if hubby balik Nihon in March, we will follow suit in May. I have decided akan still follow hubby back to Nihon xkisah la even for a short while only. Besides of all petty things, I baru realized that I MUST come back here because I need to visit my first son’s place at least for the last time. And I need to bring Ihsan too. He need to see where his late brother laid rest at least once although he might not really understand what it’s all about. Okay enough talking about this. I can be so depressed talking about this. Because I can’t imagine years ahead facing the fact that I can’t visit my son’s grave which is by then will be thousands miles apart across the seas. I realized about this when I remembered usually on Raya morning people go to visit grave but I can’t do that. And honestly this fact fiercely ripping my heart. Even it’s just a grave. But that’s all I have left to see.

Anyway… talking about going back, I have started kemas2 barang. I have settled with the almari baju, book shelves, kitchen kabinet and a few other things. But I still got many other things to do. Yang mana kalau difikir2kan rasa risau pula kalau xsempat kemas. I want everything to be in tiptop condition. At the moment I’m still in the middle of managing the kitchen. Yesterday I buat makan2 for my Chinese Msia friend. Dia la satu2nya kawan Msia yang duduk setempat dengan I. She came with her sons. I buat nasi ayam and murtabak lapis je. Lepas makan dia tapau some bawa balik. So I dah pass kan kat dia 2 big boxes of food stocks. Actually 1 box lagi tu yang dah baru expired I nak buang. Dia nak angkut sekali haa ambil la lagi senang kerja I. Actually selalunya I makan je foods yang dah expired. Tapi tengok la jenis foodsnya. Kalau yang kering2 macam rempah tu I makan je. Tapi kalau yang basah2 or makanan kering yang banyak perasa macam perencah I buang la. Haih pening kepala nak clear kan dapur especially fridge. Jenuh nak menghabiskan and makan. Sekarang ni tinggal sikit2 je lagi. Masih terfikir2 macam mana nak buat. Sebab I fikir nak simpan sikit some of the foods sebab malas nak bawa balik segala mak nenek nanti. Dah la nanti berapa bulan je lagi kat sini. I fikir some of the foods nanti nak simpan dalam bekas letak kat luar. Nanti kan sejuk. So hopefully xrosak la. Sebab sama la macam letak dalam fridge.

Okay lah Ihsan dah bangun la pula. Xsempat Mama nak join tidur. Hopefullu Ihsan dah okay la. Kalau nak menempek berdukung je lagi xsempat la Mama buat apa2.

PS – Nanti I upload pic photobook Ihsan 🙂

What’s Wrong Baby?

7 thoughts on “What’s Wrong Baby?

  • October 4, 2010 at 12:15 PM
    Permalink

    ihsan nk manja lebih2 la tu ina… kena sabar byk2… kalau xtahan, join ihsan jerit sama2..heheh.. mai pon camtu gak.. kadang2 derang pon release tension dgn nangis.i think it’s just a phase.tp kalau lama berterusan, bawa la gi consult.takut lain cerita lak.

    selamat berkemas & selamat pulang ke msia. kan best kalau boleh jumpa! =)

    p/s: xsabar nk tg photobook ihsan..

    Reply
  • October 4, 2010 at 12:33 PM
    Permalink

    siannya u Ina..mana nak layan Ihsan yg tgh grumpy, man anak berkemas utk balik lg …hope all went well for the three of u 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 1:48 PM
    Permalink

    sabar2,hehe,biasa laa tu,ihsan saja je nak test mama,kat rumah ni pun sama je ina,si raziqh ni pun kdg2 meleweh2 manja,klau dah geram sgt fith gomoi je,takpun suh rafiqh buat lawak,satgi dia gelak laa,haha…
    eh dah nak blk dah,cepatnye.nanti sure rindu nak baca blog ina.klau ada masa terluang,please update ye,at least letak gambar ihsan dah pun takpe,hihi…
    have a nice holidays,wah holidays panjang sungguh2 ni.take care.moga2 semuanya berjalan baik…

    Reply
  • October 4, 2010 at 6:26 PM
    Permalink

    hukhukhuk, Ihsan nak bercuti panjang kat umah tok yea. tak sempat nak gomol Ihsan banyak2 aritu. nanti update tau kalo ada kesempatan. take care, kalo ada peluang leh kita jumpa kat mesia bln 1 nanti, hihi..

    Reply
  • October 4, 2010 at 9:31 PM
    Permalink

    Mai,
    Angin dia berubah ikut musim kot. Tambah2 lately mendung je so dia pun gloomy sama hihi. Hopefully xlama la. Baru elok demam so mood pun take time nak okay balik. Tapi kalau berterusan risau juga. Eh Mai boleh je nak jmpa. Xnak jemput gi rumah Mai ke? hihi ;P

    Yatie,
    Tq Yatie. Tula I okay lagi. Tapi sian kat Ihsan orang xtau apa yang xkena. Hopefully dia makin okay la, Amin.

    Fith,
    Aah selalunya baik je so sesekali buat perangai pula la. Cuma Mama tahan xtahan jela kan hihi. Tapi kali ni puting beliung apa tah yang melanda. Melawak pun memang xlaku. Actually memang ada benda2 yang buat dia xselesa, tambah2 dengan baru baru baik demam and orang xdapat faham pula kehendak dia tula yang menjadi2 tu. Kesian sebenarnya kat dia. Runsing hati bila tengok dia macam tu. Btw tq Fith. InsyaAllah ada peluang kiter update 🙂

    Murni,
    InsyaAllah akan cuba update. Kiter pun nanti mesti rindu nak baca blog and berblog. Haa turun KL gtau la kot leh jalan2 sama2 hihi 🙂

    Reply
  • October 5, 2010 at 10:47 AM
    Permalink

    Akak faham tu..kadang tu akak pun naik stress juga dibuatnya… lagi2 bab nak pujuk anak supaya OK… dia org lom reti cakap…kita pun tak tau kot2 sakit ke…huhu

    kalau buat tak tau pulak kesian kat anak2,…nak tak nak layan je lah ragam anak tu…w/pun kadang naik stress juga..

    Reply
  • October 8, 2010 at 10:37 AM
    Permalink

    Permata Hati,
    Haah kak. Mmg kesian kat dia kan. Tapi kalau kiter pn dh penat kesabaran tu menipis juga. Tapi kalau xsabar karang dia kena marah lagi kesian. Pastu kita pula menyesal marah dia haih.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge