First of all, I think it’s still not too late to wish Salam Ramadhan to all my blog readers. Ceh macam la ramai orang baca blog ni kan. Padahal bape ketul je. Maaf kalau ada salah dan silap yang xsengaja malah disengajakankan (wah sengaja tu!) sepanjang kiter kenal dan xkenal (yelah kalau dah silent reader macam mana nak kenal kan? ;P) samada dalam blog dan diluar blog. Semoga Ramadhan kali ni dapat dimanfaatkan sebaiknya berbanding tahun2 yang lepas. Even hopefully dapat la diteruskan bila Ramadhan dah habis nanti. Bukannya masa Ramadhan je nak pulun buat amalan tapi habis puasa pulun melagho plak hihi. Ingatan untuk diri sendiri la ni ye. Xde kaitan dengan orang lain yang di luar sana samada masih hidup atau telah mati 😛

I also nak wish happy summer holiday to my friends in Nihon. Ramai yang dah start cuti since last weekend lagi kan. Tapi my hubby baru start cuti hari ni! Itu pun today macam xde beza je sebab he went to Nagano-shi to amik visa I and Ihsan yang dah renewed together with our re-entry visas. So esok la kot baru betul2 rasa macam hubby bercuti. But esok dah already Friday. Orang lain dah habis setengah holiday dah. Anyway… before that, on Wednesday last week kami sempat g tgk hanabi lagi. This is the biggest in Matsukawa town. Ramai sungguh umat manusia. Puas hati la tengok compared to masa matsuri sebelum ni. Yang matsuri tu ala bape ketul je fireworks nyer. Buat cukup syarat je. Then on last weekend jugak right before puasa I sempat la kemas rumah sikit2. On Saturday pagi2 lagi we went to skin specialist sebab nak amik my ubat tangan dah lama habis. Then balik rumah terus cabut2 semua langsir, basuh and sidai. I vacuumed skali sliding doors and windows. Banyak betul habuk. Kat situ susah nak vacuum betul2 sebab selama ni ada langsir kan. Selalunya setakat mana boleh nampak and campai je la I bersihkan. Then I kemas Ihsan’s storage boxes. Ada barang2 dia yang dah boleh simpan. Then petang tu pasang langsir balik.

Hanabi yang tengok Ihsan ye sebab dia tdo! Sekuat2 nyer berdentum-dentam dia boleh tdo.


On Sunday plak we woke up late. Dah bangun je terus siap2 and pegi momo gari at a farm dekat dengan rumah ni. Tapi peaches nye dah xbanyak habis rupanya. Pastuh mahal plak tuh fee per person and ada limit masa 1 hour je. Peach pun tinggal yang dah last2 a few pokok je. Xbanyak yang betul2 ripe. So kena pulun gak la mencari yang ripe. All in all okay la best jugak sebab first time kan. At least dah merasa sekali tapi cukup la pasni g budou gari plak ke xmerasa lagi. Tapi bagi I yang paling puas hati and berbaloi is ichigo gari (strawberry picking) and ringo/nashi gari (apple/pear picking). Memang puas hati sangat makan. Murah pun ye. Tapi dengan syarat jangan g kat farm yang ada limit masa. Anyway lepas momo gari tu kitorg g shopping sket kat Shimamura then g Jusco for grocery shopping pastu balik. On Tuesday plak the day before puasa sempat la vacuum2 kemas rumah lagi. Actually ada lagi yang xbuat but xpe la boleh buat pelan2 nak dekat raya nanti.

Momo gari


Alhamdulillah Ramadhan kali ni I dapat puasa. Tahun lepas sehari sebelum puasa bersalinkan Ihsan. Jadinya sepanjang bulan puasa tahun lepas I langsung xamik tahu dah pasal Ramadhan ni. Hubby pun pandai2 la sahur and berbuka sendiri segala. In fact siap jaga anak bini lagi berpantang. Syabas lah tu my dear hubby. Banyak pahala Abang dapat puasa tahun lepas ye? hihi 😀 Tapi even I xdapat puasa tahun lepas Allah bagi peluang untuk buat ibadat dari segi lain pulak. Yelah jaga anak pun ibadat jugak. Tambah2 first time jaga baby sendiri2 pulak tu. Mana nak jaga emosi and fizikal sendiri. Ni la yang paling susah. Mana nak jaga baby lagi. Kalau ingat2 balik hmmm rasa macam xsangka pun ye I survived. Yelah what choice do I have pun? Nak tak nak kena survived kan jugak! 🙂 This also means if ikut kalendar Hijrah Ihsan dah pun 1 year old! Alhamdulillah 😀

So puasa kali ni bertiga dengan si kecik ni. Masa first sahur yesterday Ihsan pun bangun jugak. Actually I dah bf him. Tapi dah sebab waktu sahur I xde la tggu sampai dia betul2 nyenyak kalau tak nanti lambat. So bila I bangun dia pun terbangun sekali sebab dia rasa xde orang sebelah dia. Ihsan ni kalau nak tau dia tdo mesti parking betul2 bawah ketiak Mama and muka ngadap Mama. Tangan pun kdg2 peluk Mama. So sepanjang kami bersahur Ihsan pun mengikut jela ke dapur. Tapi nyer dia dok membebel2 and sesekali merengek2. Itu yang malas nak dengar tu. Yelah dia ngantuk kan nak ajak orang tdo la tu. Sampai la habis solat Subuh baru dia tdo betul2. Nak Mamaaa jugak!

Today dah 2 Ramadhan. Alhamdulillah hari ni nyaman je sebab hujan renyai2. In fact dari yesterday lagi. Walaupun semalam basuh kain berlambak and hari ni xdapat nak sidai kat luar, but it’s okay! Sebab apa? Sebab pagi tadi kami terlepas nak sahur tsk tsk! 😛 Xsedar alarm berbunyi. Sedar2 je elok2 tgh azan Subuh. Dan2 tu jugak risau alamak macam mana ni? I bukan risau apa. I risau sebab dok bf si Ihsan ni. I takut by evening nanti I dah melepek. Hmmm xpe2 so far I’m still good. Maybe i’s just the state of the mind. I should think that I will be okay throughout the day. Cuaca pun ok sedap je so membantu gak la kan. Yang xmembantunya penat dok ulang alik mengangkat Ihsan ni haa! Xdok diam ada je projek dia. Nak panjat meja la… nak tepuk2 tv la… gigit Mama la itu la ini la. Haih sabar ye Mama!

Tadi pagi tanya hubby camner dengan nasi goreng tu sumer takkan nak buang? Hubby kata berbuka nanti makan tu je la semua habiskan dulu. Simpan dalam fridge je. So maknanya hari ni dah xpayah masak untuk berbuka. Tambah sket2 je apa2 yang patut. Kalau ikutkan plan asal hari ni nak buat pizza. So pizza buat esok je. Btw yesterday kitorg berbuka dengan nasi goreng sambal belacan, ayam tandoori, salad timun and tomato with sesame dressing, banana coffee muffin, buah pear, air sirap selasih, warm green tea and kurma. Muffin tu I buat banyak2 sekaligus kelmarin then wrapped and simpan dalam fridge. So tahan lah untuk dessert for a few days. Nak makan panaskan je. Tapi hari ni ingat nak tambah buat bun apa2. Jap lagi nak cari recipe. Buat yang simple2 je untuk makan sahur esok nya. Anyway puasa tahun ni I ada lah azam sket2 dan harap2 dapat la buat. Alah bukan susah pun sebenarnya senang sangat pun. Tapi bab nak disiplinkan diri tu yang payah. Xpe2 mesti buat! 😀

Okay la selamat berbuka and menunaikan badah untuk semua ye. Rajin2 la share juadah berbuka. Boleh I cedok kalau xde idea nak masak apa 😀

Salam Ramadhan 1431H

12 thoughts on “Salam Ramadhan 1431H

  • August 12, 2010 at 12:44 PM
    Permalink

    amboi2 mama ihsan,berderet2 menu berbuka,sib baik tak buh gambar,klau tak,hbs ler terliur,hehe…nanti kongsi2 resepi yer,nak tiru jugak!fith masak simple2 aje skrg ni,belum ‘panas enjin’ mood memasak,malas pun yer gak…
    slmt berpuasa!gambatte ne,insyaAllah kuat tu sampai berbuka even tak sahur pun…

    Reply
  • August 12, 2010 at 1:12 PM
    Permalink

    slmt berpuasa….
    Uishhh…berderet2 tuuu menu…siap sempat buat muffin tu…sugoiii..
    kitorang smlm buka biasa je…ikan sambal + sayur lemak + pengat sket + karipap(org bagi)…

    Reply
  • August 12, 2010 at 1:33 PM
    Permalink

    aku dah mule pose sejak semalam lagi …hehee

    kalo tak sahur, aku rase mmg aku melepek la kalo dah petang…

    aku kene gigih bangun sahur gak sebab nak bf qaseh..sian die nanti…

    alhamdulillah air susu mencurah2..rezki qaseh..

    Reply
  • August 12, 2010 at 2:03 PM
    Permalink

    rajinnya u masak. i hari ni berbuka dgn lauk sahur semlam je x habis lg. tu pon letak dlm fridge gak, blk jap lg panas kan je hehe

    Reply
  • August 12, 2010 at 2:23 PM
    Permalink

    Fith,
    Ala fith kiter pn simple2 je. Nama je berderet tp bukannya apa sgt pun. Tiap2 hari makan mcm ni jugak. Lauk, sayur, buah wajib ada. Yg lain tu sampingan je hihi. Tula ni dh kul 3 rasa mcm ok boleh la kot bertahan InsyaAllah. Tu pn sbb Ihsan siang2 xbape nk nyusu.

    Kak Su,
    Sedapnya menu Kak Su! Ala kiter wat yg senang2 je. Apa yg sugoinyer haha. Sejam dh siap masak. Muffin tu buat skali byk simpan dlm fridge. Ni cara orang malas ehh silap orang bijak nk keje sng n jimat masa hihi

    Ita,
    Yeke ko dh poser hihi. Sng la mcm tu. Tula aku xleh watpe la gigih xgigih dh terlepas sahur nk wat cmner. Alhamdulillah byk susu utk Qaseh ek. Jgn lupa wat stok siap2 nnt sng nk keje 😀

    Yatie,
    Wah mcm gini pun ada org kata rajin haha! Haa I hari ni pn makan menu semalam je tau sbb pagi tadi terlepas sahur. Tambah sket2 pape patut je 😀

    Reply
  • August 12, 2010 at 2:45 PM
    Permalink

    wah ina…byk nya makanan berbuka puasa…ni baru betul betul bukak posa ni…terliur pulak dgr….hihi..

    haikal pun sahur pagi tadi…bawak dgn kura kura bantal peluk dia tu ..gi dapur buat muka ngantuk, pastu tido atas riba mama…nasib baik tak kacau mkn..

    Reply
  • August 12, 2010 at 9:17 PM
    Permalink

    Norlin,
    Alamak semua org ckp banyak. Sket je sbnrnya ni Norlin. Tiap2 hari pn mmg kami makan begini. Simple2 je serba sikit. Kalau kt Mesia agaknya lagi meriah kami makan hihi. Haa ni bahaya citer byk2 ni nnt Norlin teringin hihi. Jangan teringin yg mmg xleh dpt dah la ye 😀

    Reply
  • August 13, 2010 at 9:12 AM
    Permalink

    selamat berpuasa utk ina sekeluarga…

    puasa2 nih tgk gmbr buah momo mmg menguji.. mai mmg suka sgt momo masa dok jepun..kat msia nih mahal pastu xberapa sedap…

    ihsan tido ke masa hanabi tu? huhuhu..sian dia,hero dah penat eh?

    Reply
  • August 15, 2010 at 1:31 PM
    Permalink

    Mai,
    Tq Mai. Tula kiter usaha gak nk g momo gari sbb kt Mesia nnt dh xmerasa. Tp xpuas pun makan sbb byk dh hbs. Haah dh ngantuk sgt tula dia tdo. Rugi betul Ihsah ni hanabi yg tgk dia hihi. Dia tgk kejap je.

    Reply
  • August 16, 2010 at 8:50 AM
    Permalink

    selamat berpuasa.. hihi baru nak wish.. jgn lupa kongsi2 resepi yea.. gelak jek tgk gambar ihsan yg lena berhanabi tu. agak2 mesti bunyi2 hanabi tu termasuk dlm mimpi sikecik tu.. hihi

    Reply
  • August 17, 2010 at 8:03 AM
    Permalink

    Selamat berpuasa…selalunye dalam pengalaman i..berpuasa negeri orang ni macam lebih bermakna..yelah you je yang puasa and you tak ramai melayu pulak tu..jadi lebih menghayati bulan ramadhan..pada we all lah..i ingat my husband dulu, lemang and dodol semua buat sendiri..terror tak…

    Apa apa pun,selamat berpuasa!

    Reply
  • August 18, 2010 at 1:51 PM
    Permalink

    Murni,
    Sama la ye hihi. Okay kalau ada resepi menarik nnt kiter share. Tula rugi la Ihsan bknnya slalu tgk hanabi ;P

    Superwomanwannabe,
    Salam kak and selamat berpuasa to u too 😀 I know I’ve been stalking your blog dah more than 2 years but I never thought you would drop by my blog plak hihi. But seriously I enjoy reading to ur ramblings. Btw betul tu kak bknnya sng nk dpt pengalaman berpuasa n beraya di perantauan. Mmg byk jugak la hikmah nyer n dpt blaja mcm2 kan. Cuma kalau xramai org ni boring la sket. At least if ada pengisian majlis ilmu beramai2 ke interesting la jugak. Tp dh xde org lain ni buat sndiri2 jela. Wahhh buat dodol sndiri? Terror lah! Kalau my hubby buat dodol itu adalah sgt miracle haha!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge