On Monday, June 21st, 2010 Ihsan turned 10 months young and on Wednesday, June 30th, 2010 we attended Ihsan’s 9 to 10 months check up at the city hall. So hubby was on leave that day. The check up was held in the morning and we were the second last to arrive. Honestly I kinda really looking forward for this check up because I was excited to see Ihsan’s reaction being among other babies. I thought it was quite interesting la jugak since baby masing2 dh besar2 n active. Jadi most of the times during the check up session I realized all the mothers didn’t really concentrate listening to the explanations. Because masing2 busy monitoring and being fascinated dgn gelagat each baby. Including us! hihi 😛 Kesian plak tgk officers tu mcm ckp sorg2 je hihi 😛 The check up session as usual started with bacaan buku cerita, explanation pasal perkembangan otak baby, explanation pasal pemakanan baby, eating session and lastly consultation ikut giliran. We were the last to leave since we were among the last to arrive plus ada byk sgt queries berkaitan dgn Ihsan punya coming check ups and immunization schedule.

Throughout the session the officers scattered toys in the middle of the hall so babies masing2 pn apa lagi busy dok mengutip toys la. Ada babies yg sgt friendly habis dia pusing and tegur semua org. Ada yg buat hal sendiri. Ada jugak yg moody. Si Ihsan dia buat hal sendiri. Xde plak dia nk tegur2 other babies. Even ada je babies lain yg tegur2 and pgg2 dia. Dia tepis tgn diorg ada la. Eceh jual mahal ke? 😛 Ada one time tu, sorg baby girl duduk parking betul2 membelakangkan Ihsan. Dh la dgn muka ayu and rambut toncet kt atas. Pastu kt blakang rambut kembang mengurai plak. I ckp kt hubby mcm ada chance je Ihsan nk g tarik rambut budak tu. Skali ahaa mmg betul pun! Tp nasib baik I sempat tahan Ihsan drpd tarik. Dia sempat genggam je. If not xpasal2 je anak org tu nangis hihi 😛 Spjg sesi check up tu Ihsan xde la g jejauh sgt. Dia keje kutip and baling toys. Itu pn toys yg dkt2 and beberapa jns je. Dia ni mmg jns attracted to 1 toy je. So I dok tgk je takut dia campak toys kena kt babies lain. Selain tu dia busy dok aimed anything yg berkaitan dgn kertas. Dia ni mmg mat kertas! Suka renyuk and mkn kertas. So I pn asyik la nk kena control dia drpd menyambar dokumen2 org lain. Dia g jejauh pn sbb nk terkam buku2 and kertas org punya.

I perasan xde pun baby yg dh pandai jln sendiri lagi. Rasanya paling2 pun sama mcm Ihsan la dh meniti or berdiri sendiri or bertatih. Ada jugak yg dh ada byk gigi. Over all kebanyakannya lbh krg sama jela cuma ada sorg je baby mcm delay sket. Dia ni dr dulu sama gang la dgn Ihsan sama2 kecik. Tp xsure la plak why dia sorg je masih meniarap and belum pun melunjur ke depan. So yesterday the officers bg perhatian lebih jugak la kt dia. Maybe dia sbnrnya xde masalah cuma perlukan push or help je kot. If mmg ada problem pun elokla dpt detect awal2. Sian plak tgk mak dia mesti risau and pressured even all the times dia nmpk cool je. Sian jugak tgk baby tu nangis2 masa officers cuba ajar dia utk melunjur. Xpela esok2 boleh la tu. Bila dh pandai terus teradvanced plak ke. Mana la tau kan. Then masa eating session Ihsan mkn sket je. Jenuh nk suap. Anak org lain siap mkn bertambah2 lagi. Sudahnya mcm biasa la Mama la yg kena habiskan. Masa check up tu I perasan jugak kalau compare Ihsan dgn other babies if skali pandang nmpk mcm sama je. Tp kalau tgk betul2 even diorg dh active tp isi lengan and peha diorg gebu betul siap berlipat2 lagi. Si Ihsan ni biasa2 je. Maybe genetic dan pemakanan diorg sama la kot. Ihsan ni Mama xleh nk buat pape la dh mkn pn setakat cukup syarat je hihi 😛 Xpelah janji Ihsan sihat Mama pun xsusah hati.

Over all Alhamdulillah Ihsan is progressing well as he should. Although kalau tgk graf pembesaran Ihsan tu mcm biasala dr dulu lg dia punya graf tu bhgian bwh. Tp masih dlm range normal. So definitely there’s nothing to worry about. After the check up we went to Nishimatsuya shopping baju Ihsan. Sungguh sakan Mama merembat. Ini baru ada baby boy sorg pun dh rambang mata. Kalau shopping utk baby girl lagi lah 2 kali ganda! Tapi bila dh beli baju Ihsan byk2 ni I rasa mcm for next baby pun nk boy jugak 😀 So that baju2 Ihsan tu boleh guna balik. Mostly semuanya masih elok2 lagi hihi 😛 Well… mana2 je lah. Lambat lagi pun nk plan for next baby even hati rasa dh xsabar nk bg Ihsan kwn! 😛 If tgk dlm gambar tu ada jugak beli 2 pistol air. Ni Papa la ni. Kononnya nk bg Ihsan berendam dlm pool. Tp kt Nishimatsuya xde jual pool. Maybe kena carik nnt kt BabiesRUs la kot. Ada jugak beli Anpanman tamborine. Ini pun Papa la yg nk. Sbb nyer during the check up earlier hubby ada tgk sorg baby ni pandai tepuk2 main tamborine. Blk rmh penat la ajar Ihsan. Tp dia jns main ambik brg campak ambik campak haha! 😛 Yg lain2 tu baju je la… 4 short sleeves t-shirt utk pakai dlm rumah, 2 overalls, 4 shirts for outing and 2 pants for outing. Blk rmh Mama yg hati berbunga2 terkinja2 mcm Mama yg dpt baju baru. *Tq Papa, I love u!* Eh tetiba haha! 😛

Hasil rembatan IHSAN! Buktinya tu tgk tgn Ihsan tu xsabar2 nk main. Hihi Ihsan plak yg disalahkan 😛


Honestly I xajar la anak I pakai baju branded2. I xkisah ada brand ke xde brand ke. Asalkan cantik di mata and jahitannya kemas dan yg paling penting murah I akan beli. Kalau on sale lagi lah harus I rembat. Xsemestinya murah tu xde kualiti. Haritu balik Mesia ada jugak beli baju Ihsan kt Tesco. Byk je yg elok2 tp kena la pandai pilih. Alhamdulillah kulit Ihsan pun elok je xde plak berkudis semata2 sbb pakai baju cap Tesco. Baju2 tu pun elok je lagi xlusuh and xkoyak pun even dh dipakai berulang2 kali. I xnk ajar anak I high maintenance. Byk lagi perkara yg lebih penting perlu dirisaukan drpd risau2 pakai baju ada brand ke xde brand ke. Xperlu jd brand slave sampai kan nk jejak pasar malam, kedai mamak or pakai baju cap Mydin pun geli-geleman. Cukup lah bersederhana. Kalau dia ada duit byk pun I nk dia tau ada byk lagi cara yg lebih berfaedah utk dihabiskan duit tu. Kalau sesekali tu xpela setakat utk reward diri sendiri ke. Tp tu pun jgnlah sampai membazir. I perasan penyakit brand slave ni sgt berleluasa kt Mesia. I berani ckp sbb I pn bknnya xpenah dok Mesia. Ni nnt nk blk Mesia dh. Tp ni pendapat I la. Org lain lantak korg la I xkisah pun. Eh dh tersasar plak 😛 Ok lah nnt smbung lagi dgn Ihsan’s 10 months milestones. Anak ku dh tgh dok mkn buku sambil nangis2. Kejap2 tarik2 and mkn rambut Mama. Seek for attention la tu. Nk kena g layan dia plak hihi 🙂

Ihsan’s 10 Months Check Up

7 thoughts on “Ihsan’s 10 Months Check Up

  • July 2, 2010 at 3:15 PM
    Permalink

    haha ina, sama la kite, baju arissa pakai kat umah nih memang semua lama2 punye, restock dari zaman kitorg adik beradik masa kecik pun ada, gile terrer mak simpan baju belas tahun dulu, elok lagi..silap ari bulan boleh jadi 3 generasi punye baju.. tesco toksah kat, beli barang dapur, beli baju pakai kat umah sepasang.. itu le kejenyer.. baju branded nak gi jalan aje, pun ala takat jenama kiko, mahal sket poney, itu pun kena sales dulu.. muehehe..

    Reply
  • July 2, 2010 at 4:33 PM
    Permalink

    berkudis pakai baju cap tesco,haha,sungguh dalam maknanya,sinis!but,I setuju amat sgt!kami pun jenis tak kesah brand,in fact beli je baju kat pasar mlm esp yg nak pakai kat rumah,klau selesa dan cantik,what’s wrong kan?tp betul laa ina,tgk org msia sgt2 pentingkan jenama,tu sbb nak berlumba2 menunjuk2 je lebih.duit sanggup hutang utk benda2 penting tp bab brgan anak taknak kalah,pelik!haha mengata org plak,hek!

    bestnya shopping,kat nishimatsuya tu murah2 kan.dah lama gak tak gi,fith lately byk shopping kat internet je.psl kolam tu kan,baru2 ni ada jumpa kat yahoo shopping ada sale,murah gak laa.suruh laa hubby try tgk,hehe.best kan umah atas tanah,boleh buka kolam utk anak,huhu.

    psl check up,kat sini takde plak check up gitu utk baby 10months,kena tunggu 1thn 6bln.lain tmpt lain kot ek sistemnya,hehe.amboi ihsan belum masuk fasa berkwn lg mama,tunggu laa sket hari nanti,kot jenuh nak berkepung dia sibuk nak berkawan,hehe.
    anak2 jepun mmg montel2 kan,geram betul.taktau diorg buat apa sampai gemuk2,mkn byk kot.raziqh ni makan byk pun kurus jugak.tu laa bila org kata dia mcm anak nihongjin fith kata tak sama lgsg,sbb anak jepun ni gemuk2,raziqh alahaiiii…

    Reply
  • July 2, 2010 at 5:37 PM
    Permalink

    wahh..syioknyer tgk baju2 ihsan tu.igt lagi masa gi nihon 2bln ngan rayyan dulu pon,sakan shopping kat kedai baby..baju murah2 jer,pastu comel2..nak2 bila ada sale akhir season.siap beli baju utk umur 2th siap2 sbb murah bangat..nih yg rasa cam nk kirim sesape kat nihon beli utk rayyan n rifqi.. tunggu nak dekat abis natsu nnti.hehehe..

    Reply
  • July 3, 2010 at 12:53 AM
    Permalink

    ooo… ingatkn org jepun pon slim2 mcm anak2 kita, sbb sama2 asal asia kan, rupanya diorg pon smgt2 jgk eh, berketak2 tgn dan peha. kalo kat UK ni, mmg aisyah kategori kecik la (9th percentile aje), tp ingatkan sbb depa anak mat salleh. mungkin factor pemakanan la kot campur skali.

    satu lg, kalo Ihsan fully BFing, x leh nak sama kan ngan budak2 yg x, sbb nya yg biasa minum formula normally lebih berisi badannya. even utk graf checkup aisyah, dia pakai graf lain utk BFing babies, sbb growth chart dia x sama kan. i wonder if kat jepun BFing is popular? (teringin nak g jepun, honest!)

    yg psl baju tu kan, i mmg sokong sgt2. x denya berkudis pakai baju x de brand. aisyah ni byk i beli baju 2nd hand aje, yg dari carboot sale pon byk. mmg masy kita kat msia dah ramai jd hamba label, esp brg2 baby. kitaorg pindah sini x lama lps aisyah lahir, so x la amik port psl branded babywear or baby items mcm stroller, carseat etc, sbb kat sini mcm biasa2 je, even beli yg 2nd hand, asal elok dan berkualiti. skali balik msia kejap hari tu, rasa terkejut sgt n nak pengsan tgk ‘perlumbaan’ antara mak2 dan anak2 di sekeliling.

    patut la ramai yg bila tau kita nak balik kjp drpd UK tu kirim mcm2 brg branded from here, walhal kitaorg kat sini pon mcm x pki brg2 tu, even mat2 salleh pon x pakai sgt (x semua mat salleh ada duit pon), sbb item yg sama tp x de brand adalah sama eloknya dan murah pula. siap ckp kat my hubby, ‘rasa mcm lps ni x leh nak survive kat msia, kalo nak maintain upkeep yg sebegitu’.

    how leh?

    Reply
  • July 3, 2010 at 9:11 AM
    Permalink

    haha, kalo pakai baju tesco mydin berkudis lama dah anak2 ku berkudis.. muahaha, sihat walafiat jek pakai. betulla, kalo bab pakaian memang anak 2nd rasa nak sama sex sebab leh pakai kat adik. kita setuju sgt sebab sekarang mengalami prob tu. nasib baikla kat yokohama ni ada gak bb girl yg leh bagi baju2 maira dulu. kalo nak simpan buat sempitkan store jek sebab rasa payah pulak nak wat balik semua baju2 tu ke mesia nanti. lagipun entah bila nak tambah lagi.. hihi cakap pandai..
    baju2 zayyan ni semua akak kita bagi coz dia punya la berlambak baju boys anak laki 4 org la katakan. dah la akak kita ni jenis branded n pandai sgt jaga baju. so bila dpt kat zayyan memang nampak baru lagi baju2 tu. rezeki zayyan tak payah mak dia beli baju guess, esprit bagai tu dpt free jek.. suka mak ni ha.. hihi.. so pada akak kita sila la beli baju mahal2 nanti leh pass kat zayyan lagi.. haha cam akak kita baca jek ayat ni..

    Reply
  • July 4, 2010 at 12:56 AM
    Permalink

    Aina,
    Ihsan baju jln2 pn kdg2 buat pakai kt rmh. Kdg2 buat pakai tdo lg. Sbb nyer bknnya hari2 jln2. Syg je baju baru bape kali pakai tau2 dh xmuat or sendat xleh button sbb bdn dh memanjang. Bdk2 cpt bsr kan 😀

    Fith,
    Kiter mmg suka tulis makna tersirat dlm2 ni hihi ;P Xkisah pn org nk bli baju branded ke tak ke lgpun hak masing2 kan. Asalkan sndiri rasa bahagia n xkcau org lain dh la. Tp yg xtahan tu smpi jd riak, membangga diri, sombong, menghina n pndang rendah org lain. Suka dok compare nk judge bila tgk org lain. Never judge a book by it’s cover! Lain org lain priority nyer. Bg kiter byk lg benda lain yg perlu dirisaukan drpd nk susah hati samada pakai baju ada brand ke tak. Benda ni sbnrnya byk buat leka dgn keduniaan je. Ni ingatan utk diri sndiri la ni di masa dpn hihi. Ada org bli pad Kotex just bcz it’s Kotex. Laurier xmain la! If u get what I mean. Kronik betul. Tula bestnya Fith shopping online boleh dpt good price. Kiter nasib la xpandai Nihongo. Boleh je nk shopping jugak tp leceh sket la. Mmg dh suruh pn hubby carik pool online. Actually hubby yg lbh2 nk bli pool. Dia nk masuk sama2 dgn Ihsan. Jgn pecah sudah haha! Yelakot Fith psl bb tu lain ken lain la kot kan. Kt sini yg wajib tu 3 bln skali. Tp ada gak kelas2 free berkaitan dgn bb yg xwajib. Tp kiter xjoin la sbb xphm Nihongo lgpun buat weekdays. Kt sini byk kemudahan2 mcm ni tp syg nyer xleh join sbb language barrier. Tulakan Fith prasan tak bb Jepun ni sepesen je sumer kan? hihi 😀

    Mai,
    Prasan tak kt Nihon ni byk baju bb yg jns overall tu. Kiter suka sgt baju cmni sbb sepasang terus n sng nk salin n tkr diaper. Nnt blk for good nk borong baju cmni byk2. Haa pesan la Mai. Rasanyer ramai je yg nk blk raya nnt hihi 😀

    Reply
  • July 4, 2010 at 1:01 AM
    Permalink

    Kak Oyis,
    Bb Jepun xsama dgn bb Mesia. Kebanyakan bb Jepun gebu2, bulat2 (muka mcm belon. mcm sin chan. tp comel!), berlipat2. Tp ada jugak yg biasa2 je. Kiter prasan kalau kt Mesia terbalik. Kt Mesia ada je yg semangat tp kebanyakannya biasa2 je. Kalau dh slalu tgk bb Jepun ni mmg diorg ni sepesen je. Maybe sbb org Jepun pure xbyk cmpur2 mcm kiter org Mesia dh cmpur mcm2 dgn Jawa nyer Siam nyer etc. So maybe sbb genetik la kan then pemakanan buat bb Jepun jd gitu. Xtau la diorg bg bb diorg mkn apa hihi 😛 Kt Jepun bfing is a normal practise. To me, boleh dikatakan lg advanced bnding dgn Mesia. Kt sini kalau g mana2 xyah risau sbb bfing room slalunya ada je. Haah kak I do realize psl different graph for bf bb. Saje je compare Ihsan. But actually more to wondering cmner diorg leh jd ketak2 gitu. Teringin gak nk tgk Ihsan ketak2. Tp mcm xde chance je hihi sbb Ihsan pn mkn nk xnk 😛 Tula… actually xsalah lgsg pn nk bli baju branded ke tak ke after all it’s ur money. Kalau duit dh berlebih2 sgt why not kan? Tp ikut kemampuan masing2 lah. Jgn lah xmampu tp nk jugak belagak mcm org berduit tp hutang keliling pinggang. Tu xmasuk lg bila dh xmampu siap berhasad dengki bagai. Xpayah la nk kutuk2 org. Kalau dh org tu byk duit suka hati dia lah nk buat apa pn dgn duit dia asalkan dia xkacau org lain. Org yg byk duit pn ingat2 jugakla jgn sampai pndg rendah n hina org lain. Agak kronik kan fenomena ni kt Mesia. Kiter yg xkisah ni pn boleh jd pressure sbb mmg terasa org sekeliling berlumba2. Ada org siap check label baju anak org lain! Rasanya if we want to survive kena la ajar anak to not feel inferior kalau xpakai baju branded. It’s not a must pun. Ada byk lg cara lain nk keep up d self esteem, feel good etc. Plus our kids should know there r more important things for them to prioritize drpd asyik dok risau pasal brand. Bila dh byk duit jgn sampai leka dgn kemewahan plak. Moreover siapa lg nk support Made in Msia kalau bkn kiter Msian? Ini tak asalkan Made in Oversea je mesti pk bagus/best/ada class etc. Jom kiter kikis sikap double standard ni! Eceh tetiba. Melalut plak 😛

    Murni,
    Sama la Ihsan ni Murni byk baju org bg tp ada yg xterpakai pn. Nak2 plak kt sini 4 musim so byk la baju yg mmg xsempat dh nk pakai. Kalau pasni dpt girl xtau la bila nk dpt boy lg drpd simpan2 baik bg org leh gak dimanfaatkan. Haah Murni xsalah pn nk bli or pakai baju branded. Tp sebagai ingatan utk diri kiter sndiri kiter kena hati2 jgn sampai ter set dlm fikiran anak2 utk jd high maintenance, kecik2 lg dh pandai demand. Drpd sini nnt dia blaja memilih bulu, xreti nk bersyukur, xpandai nk survive kalau tetiba susah n so on. I want them to know brand doesn’t matter.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge