Pejam celik pejam celik dh hari Jumaat. Hari ni poser lagi. Ni hari yg ke 29. Dari minggu lepas lagi poser berturut2 sbb nk hbskan poser ganti ni cepat2. Selalunya kalau dh terbenti nk start balik tu yg payah. So lepas hbs PMS 2 mggu lps cpt2 psg semangat nk hbskan ganti. Esk kalau boleh nk poser jugak alang2 sambung je terus dgn hari ni kan. Lgpun hubby keje esk. So InsyaAllah esk last day ganti poser. Pastu raya! hihi ;P Ceh punya la lambat sambut raya. Org dh nk sambut next Ramadhan dh awak baru nk raya tahun lps punya. Ehhh bukan ke I awal2 lagi dh raya last year? 😛 Sabtu ni nk masak special sket la utk bukak poser sempena meraikan kejayaan mengganti poser 30 hari. Xtau la lagi nk masak apa. Kalau buat ala2 mcm pagi raya pn best jugak kan? Ewah2 apsal xcakap je nk buat kuih raya skali siap lemang bagai? haha 😛 Jauhnyer berangan. Kasik habis ganti dlu esk then baru boleh bergumbira ye. Ntah2 esk masak mcm biasa je.

Yelakan bukan sng tau nk ganti poser 30 hari. Hinsss tarik nafas jap. Masa mula2 belum start ganti poser lagi slalu terpk2 ish boleh ke ganti ni? Kalau xsempat cmner? Tp I dh nekad nk xnk kena hbskan ganti jugak2. Alhamdulillah la nampak gayanya mmg sempat sgt2. Mmg kena kuat semangat n jgn tangguh2 dr mula lagi. Kalau dh tggu lewat2 mmg la xsempat kan? So I buat dr awal if xsalah once Ihsan dh started on solids. Masa tu Ihsan dh makan so kalau bm affected pun at least leh la top up dgn solids masa siang hari. Lgpn krg la sket penat poser tu sbb Ihsan dh xbergantung dgn bm semata2. Dh la every time after bf tu harus la rasa haus mcm xminum air 7 hari kan. So I pn poser la sket2 especially bila hbs PMS je cpt2 ganti. Bukannya susah sgt nk ganti poser. Yelah bukannya I ni budak baru nk blajar poser ke. Kalau poser time Ramadhan tu mmg dh wajib so xde alasan la xnk poser. Lgpn sumer org poser so takkan la xnk poser plak kan.

Tapiiiii….. haaa ada tapi tu. Kalau nk poser sendiri2 ni la banyakkk sgt cabarannya. Cabaran paling utama mestila malas! hihi 😛 Suka sgt bertangguh2… nanti la… nanti la… Pastu dok pk2 ala penat la… lapar la… Mcm xpernah poser je. Lagi satu cabaran dkt part nk bgn sahur. Kalau masa musim sejuk2 haritu perghhh rasa terseksa sgt2 nk kuar drpd futon pastu nk meredah perjalanan ke dapur tu rasa jauhhh sgt. Sementara nk tggu heater on tu rasa lambat nyerrr. Jenuh la tahan sejuk n gigil2 bagai. Makanya slalu la miss utk sahur even dh tersedar dh pun n sudahnya xjd la poser hihi. Skrg ni even dh panas n siang pjg tp rasa ok je. Xpela pjg sket drpd terseksa nk bersahur time sejuk2 beku tu 🙂 Ganti poser pn nk kecoh. Org lain relax je 😛 Anyway harap2 nyer this is gonna be the last time la kena ganti poser sebulan. Pasnih xnk dh. Lgpn xbest langsung xde rasa mcm Ramadhan or Syawal pun last year. Tambah2 dok sini sndiri2 je. Kalau kt Mesia tu terasa gak la kan suasananya. Kalau xleh poser pun dok dgr org Terawikh kt masjid ke kan. Pastu sama2 menyibukkan diri berbuka poser mkn sedap2 n sambut raya mkn kuih raya even xposer haha 😛 Last year kesian hubby sorg2 sahur apa semua bagai. Lepas2 ni kena plan la utk tidak bersalin masa poser hihi 😛

Owh btw jgn salah paham ye. Masa pregnant kan Ihsan pun both hubby n I mmg merancang. Kami ada discussed either nk proceed conceiving or stop kejap. Sbb memikirkan masa tu kitorg akan blk Mesia bercuti n kalau bersalin mmg ngam2 time poser. So hubby xnk la I bercuti dlm keadaan xlarat due to 1st trimester pregnancy sicknesses n kena plak bersalin masa poser. I sndiri pun berbelah bagi. Tp disebabkan masa tu dh xsabar sgt2 nk baby. Apatah lagi dh started trying again since 4 months after giving birth to ‘Abid. By that time dh 2 bulan la xberjaya. Sgt depressed bila apa yg kiter nk xdpt plus lg la dok teringat kt ‘Abid. Lgpn kalau nk hold on dlu nk kena tggu masa nyer tiba utk try conceiving blk haa harusla I meroyan membelek kalendar and slashing the days 40 kali sehari haha 😛 Sungguh ni xtipu! Naik lunyai kalendar. In fact semenjak habis confinement bersalinkan ‘Abid tiap2 hari la I dok belek2 buku nama baby sampai la I got pregnant with Ihsan. Haa imagine la meroyan ke xmeroyan nyer I masa tu. Tp bila dh started pregnant kan Ihsan harus la belek lg buku nama2 baby sbb nk cari nama Ihsan plak 😀

Anyway… so bila dh pikir2 I told hubby I wanted to proceed. Kalau xdpt jugak xpela at least I xnyesal sbb dh cuba. Tp what I couldn’t bear was the thought mana la tau kot2 Allah nk bg tp sbb we both decided to hold on masa bulan tu so mmg la xdpt kan? Even actually I xtau pn sbnrnya kan Allah mmg nk bg ke tak. Then I also told hubby apa la sgt nk kena ganti poser sebulan sumer tu compared to what we will get at the end. Sekali haa hamik ko mmg betul2 Allah bagi. Rupa2nya mmg Allah nk bg betul2 6 bln lepas bersalinkan ‘Abid. Sama seperti yg dirancangkan oleh we both pada asalnya. Jenuh la bercuti2 Mesia dgn keadaan lembik pastu gigih mengganti poser sebulan plak sbb Ihsan lahir d day right before Ramadhan started hihi 😛 Btw even dh decided dgn hubby not until 6 months but I suddenly rasa nk cuba lagi after 4 months sbb xtahan tension nk baby sgt2. Tp Allah tau bila masa nyer yg terbaik kan. By that time I pn dh much better physically, emotionally and spiritually lepas 6 months tu. Doctor pn dh kata seelok2nya tggu la at least 6 months.

Somehow… Alhamdulillah syukur sgt2 for all the blessings n I never regret even a bit of the decision we had made 🙂 Dapat la Ihsan Mama yg comel, cheeky, clever n bykkk sgt songeh tu 😛 I slalu terpk2 kalau la we decided to hold on, ntah2 Ihsan xde pn lg skrg ni n mungkin jln hidup kitorg semestinya la dh ikut jln citer lain kan. Ntah2 ‘Abid xde adik nama Ahmad Izzul Ihsan tp ada adik nama Nur Izzatul Hasanah ke kan. Perasan tak nama Ihsan kalau nk match kan makna dia dgn nama girl jd mcm tu la. Haa mula la merepek ni haha 😛 Tp sblm ni xde baby lagi so sbb tu la every chance counts. Lepas2 ni xdela sampai mcm tu skali. So dh xkisah la nk merancang n elakkan bersalin time poser, InsyaAllah. Cukup la skali ganti poser sebulan. Ada jln sng so kiter jln pilih jln susah. Ala bkn susah apa pun. Susah nk tahan dugaan la kalau nk kena ganti poser sorg2 n byk2 hari plak tu hihi 😛 Anyway hari ni masak laksa for dinner. Mcm biasa la I buat laksa ikut shortcut. Janji sedap itu yg penting. Tp buka puasa dgn spaghetti Bolognese dlu utk hbskan apa yg ada. Tahniahla utk diri sndiri sbb berjaya ganti poser 30 haro. Syabas! (Patting myself on the back) 😀

So, have a nice weekends everyone. Next time I’ll blog about our bbq that held on last week. Skrg ni xde mood sgt nk berblog sbnrnya. I’m having writer’s block. Dan bertambah2 tersekat2 dgn ada nyer assistant kecik kt sebelah ni. Yes… dia dh jd ala2 baby kangaroo dh. Kt mana Mama di situ la dia. Takut sgt Mama hilang. Cuma nyer Mama xde kantung je nk usung dia ke sana sini. Kalau ada pun xkoser la Mama. Berat wei. Kamu jln la sndiri 😀

PS – I buat entry ni sbb sbnrnya nk try tulis pendek2. Tp boleh jd pjg mcm ni? Hampeh tul la.
Ganti Puasa Sebulan

8 thoughts on “Ganti Puasa Sebulan

  • June 18, 2010 at 8:22 PM
    Permalink

    waa bestnya dah abes ganti. kita ni dah 2 tahun dah puasa genap. harap2 tahun ni dpt puasa full gak coz period tak tentu sekarang, kadang2 2 bulan sekali dtg, kadang2 dtg 3 ari jek. adoila.. takut gak tak normal. penah jadik tak camni?

    Reply
  • June 18, 2010 at 11:17 PM
    Permalink

    Murni,
    Sng la Murni kalo poser penuh xyah susah2 ganti 😀 Oyeke gitu. Agaknya sbb bb kot ek? Kiter sepjg bf Ihsan ni period masih normal. Mmg dtg je tiap2 bulan. Cumanya xdela cycle tepat 30 hari. Selalunya lambat 1 week or 2 weeks. Tp bila dh dtg mcm biasa period lbh krg seminggu.

    Reply
  • June 19, 2010 at 6:25 AM
    Permalink

    Ina,
    tahniah2!
    at last hbs gak ganti.ngam2 dekat dah nak masuk ramadhan,hehe.
    thn ni kita puasa dlm summer,perghhh kurus laa hahaha.
    lps ni klau nak preggy lg fith rasa nak plan bg b4 raya,nanti bleh raya dgn baby baru,haha,berangan tak hbsss…

    Reply
  • June 19, 2010 at 8:52 AM
    Permalink

    hoho..syabbas ina…dah nak abis 30 ari ko ganti poser…jenuh tu nak menghabiskan….

    aku ni nanti pon kene time pose gak..tapi aku rase takde la sampai 30 ari kot..agak2 aku dah abis niffas sume..aku pose je la..hehe kalo tak masak aku nanti nak mengganti 30 ari…

    Reply
  • June 19, 2010 at 6:03 PM
    Permalink

    Fith,
    Tq Fith. Haah best jugak tu Fith mcm tu nnt raya ada ahli baru mesti meriah sgt kan. Raziqh pn dh bsr dh tu. Xlama lg ada number 3 la plak agaknya tu hihi 😉

    Ita,
    Hihi org lain xkisah kot ganti byk2. Tp aku cukup ler skali ni. Oyeke Ita ko time poser jugak. Best la nnt raya ada org baru. Sure meriah sgt2 kan. Aah kalau ko larat ganti la cpt2. If not xpela lmbt sket. Baru bersalin lgpun kan. Yg pnting ko n bb sihat, InsyaAllah 🙂

    Reply
  • June 20, 2010 at 12:07 PM
    Permalink

    waaa. da abis ganti pose ye kak ina. sue yang 3 ari pon xabis2 lagi.. baru ganti sehari ;). hihi. insyaAllah, esok cadang nak puasa, student da cuti ni senang sikit, xletih sgt nk puasa..

    Reply
  • June 20, 2010 at 9:42 PM
    Permalink

    Sue,
    Sebulan tinggal selagi xhbs ganti dok susah hati je. Skrg dh lega la hihi. Sue 3 hari best la sket je. Slamat mengganti ye 🙂

    Reply
  • June 23, 2010 at 10:54 AM
    Permalink

    yeay.. dah abis da ganti. arini puasa lagi, buat cover puasa yang ada lobang sini sana.. terkurang pahala..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge