Ihsan turned 9 months young on last Friday, May 21st, 2010. So now he has passed the same period he spent in my tummy before. In within 3 months to come he’s gonna be 1! I’m starting to visualize already on how are we gonna celebrate his 1st birthday. Maybe I’m just too excited an really hoping it will turn out perfectly (on my own definition of perfect la). I have few thoughts in mind but well… I don’t know hihi 😀 But one thing for sure I wish to let him go wild with his own birthday cake. We’ll see! Anyway… my little man is getting brighter and cheekier from day to day. He weights about 8.1 kg and I think he’s gaining weight slowly nowadays. No doubt though since he’s getting mobile and thus put his activeness to the most optimum limit. But as long as he’s happy and healthy, I shouldn’t be worried 🙂 Itupun dh xlarat nk dukung! Dh la Mama ni kecik je. Bila dukung dia terasa makin mengecik plak 😛

Bila br bgn tdo dh mcm baby lion je rupa rmbut mengerbang! 😛

Skrg tidak lagi sbb Mama dh potong. Sket nyer susah nk potong Ihsan menjerit2 meronta2. Siap tobek2 bagai. Nasib la. Papa kata dh hilang laa kecomelan Ihsan. Mama pn rasa mcm tu. Tp nk wat cmner rmbut dh pjg. Xsekata plak tu. Dh la skrg panas asyik berpeluh2 je sian Mama tgk. Xpela nnt pjg blk 🙂 Skrg dh mcm muka nakal plak.


There are so many things if I were to jot down everything on Ihsan nowadays. Especially kalau nk citer segala kerenah dia mmg xhbs la. I think I’m just gonna do it randomly especially on stuffs which I think most interesting. Wait… what’s not interesting about him anyway? hihi 😛 First of all as I said earlier, Ihsan is getting very mobile nowadays. He crawls to get to anywhere. He’s starting to cruise (meniti?) and at times when he’s standing, although he seems scared he would try to let go both his hands for a few seconds before holding tight back at where he’s standing. He’s still learning to transit from standing to sitting down position. He’s mastering the art of climbing and jumping down or sliding down. Budak ni kalau bab terjun2 ni xtau takut! Mama dgn Papa yg takut in fact awal2 lg dh slamatkan dia dlu. Tp kalau memanjat2 ni ada sedikit manja. If possible he would always want me to pick him up even though actually he could do it by himself. Sanggup menangis and buat panjat2 jatuh panjat2 jatuh. But usually I would let him and force him to come to me by himself unless I dh xtahan dgr suara dia menjerit2 😛

Ihsan xpndai pegang sndri sbb Ihsan xbiasa minum susu guna bottle 😛


Since he’s everywhere, from time to time he keeps tumbling down at here and there too. Fortunately until to this day he just got minor bumps and bruises about twice which lasted for only a few hours, Alhamdulillah. buas betul dia skrg ni. Risau je. Tambah2 plak dh pndai bukak sndiri pintu ke entrance. That also explains why I never could stay put for more than 10 minutes at one place because I would always need to get to him which most of the times stopping him from whatever he’s doing or saving him from any dangerous situations. But ada jugak terlps especially bila Mama g dapur kejap ke. Tau2 je tgk2 tgh berbaring2 dikelilingi wires la apa la isk! We just bought new toys for him last Saturday with the hope to keep him occupied and make him enjoy playing. Most importantly safely. But as usual, he prefers playing the things he shouldn’t play at all. He loves pulling the wires, hitting the heater and CPU, hitting and throwing all the things he could grab on his hands, eating plastics and papers, pulling and throwing books, playing with windows and on top of all sucking on straps! Besides that, I also noticed Ihsan just loves playing with label. Any kind of label be it shirt’s label, futon’s label, blanket’s label as long as the label is in one small piece. He could be very fascinated and concentrate playing with it by his hands or sucking it. Xberjaya nmpk nyer ye. Kdg2 rasa nk sedekah je kt org toys yg melambak2 ni 😛

Cubaan membahayakan diri sndiri. Mama msk je bilik tgk2 dia hilang dh. Rupanya senyap je dia kt bwh tu main straps.

Cubaan mengconquer pc. Sket hari lagi keyboard ni jd arwah la kot.

I love eating straps. Siap basah lencun n ada bunyi chup chup lagi.


Ni pn sama. Ribbons baskets tu sumer dia la punya keje habis kena tarik. 1 hari ada la berpuluh2 kali Mama nk kena kemas cupboard ni sbb Ihsan wat sepah. Nk kena ubah semula susunan brg sbb cupboard ni xde cover.


Ihsan is quite determined while doing things he likes. But at the same time he gets frustrated easily too when he doesn’t get the things he wants. Usually I encourage him to not give up easily by helping him and such. Kdg2 tu mmg Mama n Papa xbg pun n amik drpd dia sbb benda tu xleh dibuat main. Bila xdpt mesti lepas tu marah2 then nangis ngamuk2! He understands when we say dame! But most of the time he refuses to obey. Cebik, nangis, marah tp tgn tu tetap gerak buat jugak benda yg org xbg buat tu. One more thing, this little guy is also getting manja from day to day. Bila Mama marah or bila dia dh nangis Mama lambat pujuk ke… after that bukan main lama lagi nk kena pujuk balik. I need to constantly hug him, kiss him and pamper him, let him brushing his face (and hingus) all over my shirt 😛 and so on. Kdg2 dh berenti nangis dh in fact dh gelak2 pn but suddenly starts to cebik2 and whimper again pastu tenung2 muka Mama. Hubby said he takes on me. But part xsabar n suka ngamuk tu ikut perangai Papa la kot hihi 😛

Xtau la apsal skrg susah betul nk tukar diaper n pakaikan baju. Nmpk diaper je nangis n ngamuk2. Tendang2 Mama. Xleh bersabar sket. Kena umpan dgn diaper n nursing pad. Habis dia hisap2 n mkn. Tp kdg2 xjalan gak.

Skrg dh pns boleh la main2 air dlm bath tub. Mula2 Ihsan xpndai main air. Mama tnjuk skali 2 je Ihsan dh pndai tepuk2 air tu. Mmg basah la Mama teman kan dia mandi.


These days if I call home, the grandparents will always ask what Ihsan is already capable of. Then mesti diorg kata xlama lg dh boleh jalan la ni. Xtaula. Even skrg ni pantang nmpk Mama nk duduk je dpn pc dgn laju nyer menempek kt Mama. Terus tinggal benda lain sumer. Tau2 je dh duduk atas riba Mama. Kalau Mama buat xtau je mesti Ihsan nangis2 sbb dia nk Mama bg perhatian n tgk aje muka dia. Kalau boleh Ihsan nk Mama ulit2 dia je keje. Dh nk jd baby tua dh la Ihsan hihi 😛 Selagi Ihsan xtdo mmg Mama xleh dh berpoya2 dgn aman dpn pc. Sket hari lagi mesti dia sibuk nk panjat meja pc ni. Skrg ni pn kdg2 dh xlarat nk kawal dia. Ni baru terpk2 kelasakan dia yg akan berganda2 nnt pn Mama dh rasa penat. Kdg2 Mama rasa nk sangkut Ihsan kt dinding so that Ihsan xbuat sepah. Takpun Mama rasa nk kurung diri sndiri so that Ihsan xdtg kacau2 (gigit2, pukul2, panjat2 n so on) Mama.

But whatever it is I always pray that I can be a good mom and Ihsan will always grow up as a soleh, healthy, happy and bright son, InsyaAllah. Amin 🙂

Ihsan’s 9 Months Milestones

13 thoughts on “Ihsan’s 9 Months Milestones

  • May 26, 2010 at 8:04 AM
    Permalink

    amboi2,boleh tahan gak yer anak teruna ina ni punya ‘angin’,haha lawak!raziqh pulak klau part brg2 dia tak kesah klau diambil,tp klau foods tu bila dia nak je mmg boleh2 dia nak,tak bg mesti nangis ngamuk,haha.
    tak lama lg ihsan dah bleh pnjt meja pc tu hbs ler,buat toys dia dah laa,hehe.time umur ni,mmg semua benda kena simpan tinggi/dlm laci.takleh display atau susun gitu2 je kan,hbs diorg kerjakn,penat kita puluh2 kali nk kemas,huhu,sabar je laa…

    Reply
  • May 26, 2010 at 10:12 AM
    Permalink

    i ras asmeu abbay cma tu la..xmo main dgn toys dia tp sibuk nak main apa yg kita selalu pegang. keyboard kat laptop i pun dah tertanggal 1 huruf akibat baby SN sibuk ‘menaip’ jugak hehehe

    Reply
  • May 26, 2010 at 1:12 PM
    Permalink

    ina, kelakar la 2nd last paragraph tu..mai pon pernah rasa cam nk gantung jer rayyan sbb ada jer idea dia nk menyepah,or kurung diri sendiri dlm bilik biar dia dgn papa dia utk dpt good sleep..hihihi..ada masanyer kita rasa camtu,but most of the time kita nak manja dgn dia 😉

    Reply
  • May 26, 2010 at 9:59 PM
    Permalink

    Fith,
    Mmg mcm2 angin budak kecik ni. Dok rmh dgn Papa Mama tinggi la tanduk dia hihi. Sng la Fith nk bg Raziqh mkn. Ihsan ni bab mkn ada songeh jugak. Suka bukak mulut kecik2. Kalau dia rasa xsedap tu lg la slow je. Itula asyik ubah2 je susunan brg tp dia pandai cari! Xde tmpt dh nk simpan. Rak plak xde pintu. Ni dok pk lg cmner nk buat.

    Yatie,
    Diorg ni sbnrnya kan ingat semua benda adalah mainan diorg hihi

    Mai,
    Betul tu Mai! Kdg2 rasa mcm leh tak nk rehat jap je pn xpela tanpa perlu pk psl sapa2. Tp tula kdg2 bila bb tdo ke rindu la plak n gatal nk kacau2 dia plak hihi

    Reply
  • May 29, 2010 at 5:58 PM
    Permalink

    cutenya ur baby… sama umur baby kita.. geram kan tgk keletah anak.. suka tgk perkembangan diorg… menghiburkan hati…

    Reply
  • May 29, 2010 at 9:35 PM
    Permalink

    Eida,
    Aah betul tu. Mmg gelihati dgn keletah diorg. Geram pn ye hihi. Tmbah2 bila makin bsr ni ada2 je pe’el nyer kan 🙂

    Reply
  • May 30, 2010 at 12:52 AM
    Permalink

    fuyoo kakuii la ihsan potong rambut. nampak makin matured rupa dia. geramla ihsan ni. ihsan, jgn lupa bodek mama dtg disneyland n hakeijima aquarium tu yea.. pegi sama2 hakimi tau..

    Reply
  • May 30, 2010 at 11:58 PM
    Permalink

    Murni,
    Tok Ihsan kata berlubang2 dh kepala 😀 Yela xdok diam nangis2 meronta2. Sudah nyer zas zas zas je janji pendek hihi. Latif kata nmpk mcm muka nakal je plak 😛 InsyaAllah ada rezeki harus pegi sana lagi 😉

    Reply
  • June 3, 2010 at 4:41 AM
    Permalink

    wah ihsan dah makin bessar…dah hero ni… :)….lepas ni habis clear la rumah ina…ready untuk ihsan panjat, tarik….hihi…aktif tu bagus ihsan!, bagi mama pening sikit tau…:)

    Reply
  • June 6, 2010 at 10:49 PM
    Permalink

    Norlin,
    Mmg dh pening dh Norlin hadoiii. Mmg itu keje dia skrg. Tinggal tak barlari, melompat n terbang je lagi hihi

    Reply
  • June 7, 2010 at 10:09 AM
    Permalink

    comelnya dia…dah pandai panjat panjat dah..my umar masih mengensut lagi..merangkak pun tidak lagi…tapi kalau dalam walker bukan main ligat lagi. bab gigit gigit tu memang..bucu bantal pun nak digigitnya..

    do take care..

    Reply
  • June 8, 2010 at 8:38 PM
    Permalink

    Nana,
    Hi you! Lama xdgr citer. Cpt2 update blog bout ur bb! My bb pn start meniarap lambat. Once dh start laju plak progress. Xpe u enjoy d moment. Once dia dh mobile mmg penat nk kwl! Maybe u boleh guna walker bila perlu je. So that boleh encourage ur bb utk usaha gerak sndiri 🙂

    Lisa,
    Aah tomey je bila dia duduk tecik je. Mcm cndawan 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge