Wah wah asyikla xsempat2 nk update blog walaupun ada byk sgt benda nk citer sigh… Yelah most of the times occupied dgn Ihsan je. Bila dia berjaga mmg xdpt la nk duduk berblog dgn tekun kt depan pc ni. Hanya boleh jenguk2 sana sini gitu2 je. Bila mlm2 mcm ni barula dpt nk berblog dgn aman. Ni karang ada yg xpuasa esok ni sbb tdo lewat. Actually this week I determined nk poser straight 5 hari. Dh ganti 11 hari. Ada lagi 19 hari! Hopefully xliat la nk bgn esok n jgn la xterjaga plak. Alhamdulillah lately sng je nk bgn sahur. Maybe sbb dh xsejuk sgt so nk meredah ke dapur tu n sementara nk on heater n tggu dapur tu sejuk takla rasa terseksa sgt. Ada gakla rasa malas nk puasa org nk bgn sahur sbb xlarat nk bukak mata. Tp kalau dilayan2kan sgt hati ni, sampai bila nk habis ganti ni?! Kebetulan plak I dh missed my period for 2 weeks. Owh tidak! I’m so 200% confident I’m not pregnant hihihi 😛 Agaknya ada chance la ‘bercuti’ dr period for a few months like many other breastfeeding moms kot? Bagus la boleh cpt2 habiskan ganti poser. In fact rasa best jugak sbb bila xyah mkn siang2 ni boleh spend meal times tu dgn byk benda lain. Byk benda boleh settle. Sbb kalau xposer tu asyik bz mengunyah je 😛 Cuma yg xlarat nyer kdg2 tu exhausted sgt2 plak bila dh hjg2 waktu ptg tu nak2 plak kalau Ihsan buat perangai cantik manis. Sungguh la menguji kesabaran tambah2 plak kalau dh lapar cepat je nk berasap. Haih sabar Mama sabar! 😀 Owh btw my weight skrg ni dh cecah 45 kg! Kurus kan? harharhar! 😀 Alhamdulillah finally berjaya mencapat my target weight. Tp kenapa daku xrasa kurus? Agaknya sbb perut ni still bulging kot? Tambah2 kalau lepas mkn mcm xhingat nmpk mcm tgh preggy 3 bln je. Yelah dh keluar 2 anak dr perut ni. Kena la buat crunch kalau nk kempis balik. Tp sejak ada Ihsan ni xsempat la nk exercise. Takpe… nnt2 la.

Ops dh melalut dh. I nk update on Ihsan’s 7 months milestones. Dh 7 bln stgh dh br skrg nk update. Tp xpe better late than never! Anyway Ihsan turned 7 months on Sunday, March 21st, 2010. Below I’m gonna list down on Ihsan’s developments as he reached 7 months young previously:

Height & Weight: Berat Ihsan dh 7.4 kg masa dia genap 7 bln haritu. But as for now berat dia dh 7.6 kg. Tinggi dia plak dh 65.* cm.

Hobbies: Suka main benda2 yg buka mainan. Cthnya suka golek2 menuju ke diaper basket n menyepahkan brg2 yg ada dlm tu. Suka tendang2 pintu almari sekuat2 hati smpikan Papa dh susah hati skrg ni takut pintu tu pecah 1 hal plak nk ganti nnt. Kuat ooo dia tendang leh dgr dentum2 dr dapur. Suka main wipes box. Skrg ni dh ada wipes warmer so wipes box lama tu dh jd mainan Ihsan. Suka main tarik2 wipes. Selagi xdpt kuarkan wipes tissue tu lama2 dia mula la nk ngamuk. Suka main heater. Suka tarik2 sejadah. Bila Mama solat tetiba je ada tgn kecik tarik2 sejadah Mama. Suka main pewangi rumah. Ni bahaya ni. Suka cakar2 tatami smpi koyak2 kuku. Suka korek2 socket. Ni pn bahaya gak. Suka tarik2 rambut org n tepuk2 muka org. Suka lompat2 tp Mama la penattt nk pgg. Suka syok sndiri bila tgk cermin. Suka hulur2 kaki kt org. Perangai yg 1 ni Mama xbaper berkenan sbb sgt la krg sopan. Mama slowly ajar Ihsan n hopefully soon Ihsan boleh faham xbaik main2 kaki dgn org. Ihsan suka tgk Playhouse Disney Channel n Mama nyanyi2. Pndai mntak perhatian. Kdg2 tu saje je dia golek2 xtentu arah nangis2. Tp bila org angkat dia terus senyum. Dia suka je org pgg dia pastu dia akan tenung2 muka kiter. Sembang2 dgn kiter, pegang2 kiter pastu gosok2 muka dia kt kiter. Kdg2 dia saje nk baring ats kiter smbil tgk tv smbil2 tu tgn dia pn merayap2 pgg2 muka kiter. Dia nk org manja2 kan dia. Sungguh cheeky sgt kalau time dia buat mcm ni. Geram!

Understands orders: Ihsan dh paham kalau Mama or Papa kata dame, amboi, haippp or biasa dia tu, dia akan stop apa dia buat n g ke tempat lain. Tp kena ckp byk2 kali gak la. Kdg2 tu dia nangis. Kdg2 tu dia nangis tp marah kiter balik pastu dia buat balik. Tp kdg2 tu dia langsung xendah! Bila dia xnk dgr ckp Mama or Papa alihkan dia terus ke tmpt lain. Slalunya ckp mcm ni bila dia nk sepahkan basket dia tu ataupun tendang pintu. Ihsan dh perlu diajar utk berdisiplin. Selain tu bila Ihsan baring n Mama hulur tgn n ckp come here give me your hands, Ihsan akan hulur tgn. Bila Mama dukung Ihsan n ckp kiss Mama, sayang Mama or chyu chyu Mama Ihsan akan standby tggu Mama kiss dia. Ceh terbalik plak. Patutnya dia la kiss Mama. Tp kdg2 dia dktkan gak pipi dia kt kiter.

Separation anxiety and stranger anxiety: Ihsan ok je dgn org. Kalau mood dia baik ok ajelah. Cuma nya dia buat muka pelik jela kan bila memula tgk org lain. Kalau time mood dia xok, kalau xnmpk Mama n Papa mula la dia bising.

Mobility: Ihsan dh melunjur n bergolek2. Tp nyer dia xpndai nk melunjur ke dpn. So kalau dia nk menuju ke dpn instead of tarik bdn dia, dia akan pusing n golek kan bdn dia ke arah yg dia nk tuju tu. Kdg2 tu dia cuba gk nk bergerak kt dpn tp kalau xberjaya mula la dia frust n ngamuk2. Apa laa baby jgn la cpt putus asa! Ihsan dh mula nk angkat2 punggung nk merangkak tp dia goyang2 jer belum mula melangkah lagi. Ihsan dh mula nk berpaut2 n mcm dh nk duduk tp dia takut nk angkat bdn dia nk lps kan tgn dia.

Solid foods: I’ve started introduced solids to Ihsan masa hari Ahad genap dia 7 bln tu. I bg waktu pg je skali sehari. Ihsan xde la mkn byk sgt pun. Kdg2 tu dia bz nk main, bz nk mkn beep Pooh dia tu or dia rimas duduk dlm Bumbo seat dia lama2. So kdg2 tu kena pujuk2 gakla. Setakat ni Ihsan dh mkn rice, avocado, banana, pumpkin and sawi. Actually I a bit confused sbb if refer dlm manual book from city hall list mknan nyer byk xsama dgn yg I refer kt internet. Tp xpela I ikut je mana2 ikut instinct sndiri mana yg rasa sesuai. So far… Ihsan ok je. Dh pndai dh kalau org sua sudu mesti nk buka mulut. Tp kalau bg foods kt tgn dia bknnya mkn pn. Dia cmpak2 je. Sblm ni masa exclusive breastfed Ihsan mmg hari2 wajib poo-poo pn. Kdg2 2 3 kali gak sehari. Dia bknlah sakit perut but I think mmg perut dia sgt efficient. I rasa ikut I la kot 😛 So that’s why kdg2 I kena hati2 sgt nk mkn itu ini sbb perut Ihsan ni sensitive. Tp since Ihsan mkn ni dia mcm lg kerap poo-poo. Bila bg solids ni dh mcm jd problem plak. Sbb Ihsan has a very manja sensitive skin. Before this minum breastmilk je so poo-poo dia takla toxic sgt. Tp bila dia dh mkn, poo-poo dia dh jd makin toxic. Ihsan plak is a heavy wetter. So bila pee-pee dia bercampur dgn poo-poo dia menyebabkan bum-bum dia easily irritated. So 2 3 hari ni Ihsan boleh kata mcm dh nk ala2 diarrhea dh. Haritu dia nangis2 sbb bum-bum dia dh got infected so mestila sgt sakit. Last weekend I dh mcm mati kutu dgr dia nangis2. Rasa hopeless sgt2 n sedih sgt. Actually dh g clinic n amik ubat pn but sbb dia keje poo-poo so mcm xmembantu sgt la bum-bum dia utk cpt lega. Lgpn I rasa ubat doctor tu bg xbaper berkesan kot. Kebetulan last weekend brg2 dr Mesia dh smpi so stock Bepanthen cream Ihsan pn dh ada. So I guna Bepanthen je skrg n Alhamdulillah his bum-bum is getting better. Last weekend I bg dia pakai lampin je n g bli cloth diaper from the store. Tp insert nyer xde jual plak. So bila guna napkins je as inserts sgt lah messy terbocor2 sana sini. Skrg ni I bg dia pakai diaper je, renggangkan sket n xbg dia pakai suar pn. Just cover kaki dia dgn leg warmer n even overall dia tu I unbutton kt bhgian bwh. In order to allow his bum to breath. I pn dh takut nk bg dia mkn. I sndiri nk mkn pun takut2. So bg poridge kosong je dlu so that dia xbyk poo-poo thus bum-bum dia cpt lega. Bila dh lega br try foods lain2 plak. Actually I pn have sensitive skin. From my reading, rasanya no doubt la Ihsan ni mmg inherits from me la dpt sensitive skin jugak. Kulit manja ni high maintenance 😛

My favorite spot nk menendang

Tersekat! 😛

In my new car seat 😀

Yummy!

Tottemo daisuki 😛

My favorite ‘toy’ 😛

Ni apa keje la ni?

Terkejut bila Mama ckp dame!

Terus nangis. Nmpk tissue kt tgn dia tu?

Nangis2 smbil reverse. Last2 tersangkut kt dlm kotatsu xreti nk ke dpn kuarkan diri sndiri 😛

Itu jela. Xlarat dh nk tulis. Btw semiggu 2 ni mmg penat menjaga Ihsan sbb dia xbaper sihat sgt. Awal mggu lps dia selsema n batuk. 2 mlm jugakla tdo kan dia dgn bersandar kt bantal tinggi. Dh bwk g klinik aritu n today ubat pn dh hbs. Tp selsema nyer xjugak lega sigh… Hopefully xmakin terukla. If not kena la g ambik ubat lagi.

Ihsan’s 7 Months Milestones

6 thoughts on “Ihsan’s 7 Months Milestones

  • April 7, 2010 at 3:33 PM
    Permalink

    super cute laa budak kecik ni,hehe.merah pipinya yer…

    boleh tahan gak ek dia punya ligat tu,haha boleh geng dgn rafiqh n raziqh ni. tu belum merangkak lg tu,nanti lajuuuu je menonong sana sini.

    bestnya ina dah capai target weight,fith ni ntah bila nak dpt blk 45kg tu.nak kena mula puasa blk ni,dgn puasa je boleh diet,kalau tak posa asyik nak makan je,hehe.

    oh btw,psl period tu normal laa kot,dah check ker?mana tau kot2 ter-pregnant ka,hihi.fith ni pun dah 4bulan tak dtg bulan,siap ada morning sickness symptoms lg,tp tak pregnant pun.mgkn badan ni confuse kot,huhu…

    Ituler skrg ni dh risau nk tinggalkan dia sorg2 kejap2 kt dpn ni. Takut dia wat tahpape ke golek2 terhantuk ke. Hihi kiter pn xde la diet apa pun tp makin lama makin turun berat tambah2 plak poser ni laju je. Jgn nnt makin keding takpun cpt plak berat naik semula dh la. Aah normal la kan psl period tu. Cuma tak expected plak tetiba kali ni dia nk missing. Kiter xcheck pn Fith sbb seperti ku katakan dlm entry InsyaAllah daku sgt yakin 200% xpreggy muahaha! 😀 So kiter relax2 jer. Tgkla nnt wiken ni check jugak manaa la tau rezeki istimewa Tuhan nk bg jugak2 ke better tahu dr awal kan.

    Reply
  • April 7, 2010 at 4:40 PM
    Permalink

    amboi ihsan sampai bawah kotatsu dah. gelihati tgk dia masam nangis tersangkut tu. hihi, btw nanti kita belikan insert tu n pos nak?

    Skrg ni keje bz menyelamatkan dia je from time to time 😀 Insert tu br je bli smlm. Rupanya insert tu kt rak lain xltk tmpt yg sama. Ritu g xtgk hbs sumer bahagian huhu. Btw tq ye Murni 😀

    Reply
  • April 7, 2010 at 9:36 PM
    Permalink

    skrg mmg musim selsema kot. nazhan dah 2minggu selsema..duk berhingus gitu gak la wpon dah 2x gi klinik

    Agaknya la kan. Baru2 ni pn sejuk n angin kuat. Moga anak2 kiter cpt sihat, amin.

    Reply
  • April 8, 2010 at 1:15 AM
    Permalink

    muka terkejut ihsan tu comel sgt! plus pipinyer yg kemerahan tu.. rambut pon kiut…
    psstttt ihsan,dulu auntie pon suka tendang dinding pintu tu..hehehe.syiok kan??

    Hihi silap2 hb nnt arwah plak la pintu rmh ni. Jenuh plak nk mengganti nyer nnt. Mai tendang2 xpe. Ni si Ihsan tendang xde agak2. Sekuat2 hati dia tendang! 😛

    Reply
  • April 8, 2010 at 7:06 PM
    Permalink

    ina, anak demam sakit selsema memang normal utk baby 7-8 months. huhuhu arissa masa akhir2 7 bulan tu mmg sakit teruk. demam panas sampai kena bawak ke emergency bagai. dari setembam-tembam terus kurus tak naik2 dah macam sebelum sakit tuh. huhuh

    tapi yela hati mak kan, kena gigit nyamuk pun hati dah sakit…

    Yelakan kalau xsakit bkn anak org la plak nama nyer tp mmg susah hati betul kalau anak sakit 🙁 Alhamdulillah Ihsan dh sihat. Setakat ni dia dh 2x setakat batuk n selsema biasa je. Tp skrg ni masalah nappy rash plak xhbs2. Bontot manja! Siannya Arissa 🙁 Moga anak2 kiter sntiasa sihat n dilindungiNya slalu, amin.

    Reply
  • April 11, 2010 at 8:32 AM
    Permalink

    Waa….bulatnyer mata, pipi dan segalanya…geram!!!
    Waktu camni ler penat nak jaga sbb takleh dok diam…lagi ler kalo dah nak cuba cuba berjalan.
    Ganbattene mama !!

    Tq Kak Su. Tulakan nk tak nk kena ganbatte jugak. Mmg penat sbb byk akal n xdok diam! Skrg ni lg susah hati tinggalkan dia sorg2 even nk g toilet sbb ada je benda dia buat!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge