Ihsan is sleeping, finally. That was only after he being cranky, crying on and off in between playing since the noon. He was already sleepy yet he still wanted to play. He didn’t sleep during the afternoon. I did try to put him to sleep twice but he woke up right after I put him in bed. This little mister is getting cheekier and get me busier from day to day! I hope he won’t get up at least not until I finish producing this entry. Tp setakat ni dh 3 kali tgk dia. Sbb mcm terdgr2 suara dia nangis. Tp bila tgk elok je tdo cuma mcm xbape selesa. Starting this morning he’s having runny nose and a little cough. Most probably sbb masa jln2 dlm cuaca sejuk last Sunday. Hopefully it’s not getting worse. Will monitor his condition from time to time.

Back to the main story, we went to Yokohama on last Saturday, March 27th, 2010 to visit Murni and family. Last time we met was when Ihsan was still in my womb, at 37th week of pregnancy. Actually we planned to go to Yokohama during the coming Golden Week but suddenly we had a changed of plan. Hubby got a promotion ticket to Sanrio Puroland from the company. The ticket was valid for only 1 week. We only needed to pay 1000 Yen per person and free for children less than 4 or is it 3? years old. Each ticket can be used by 5 adults. Since we got the ticket for free so might as well we took the chance to visit them sooner. Kalau saja2 nk pegi Sanrio Puroland tu without the promotion ticket mmg takkan pegi kot. Lebih baik pegi DisneySea or Disneyland sbb ticket harga lbh krg je but Disney definitely jauh lebih best 😀

We started our journey at 6.00 am from home and reached there at about 10.00 am. We could arrive there sooner but as usual the traffic was heavy once we reached near to Tokyo and then we had difficulty in finding Murni’s home. Once reached there, we had lunch of rice with cheese. Xingat plak apa nama nya tp sedap sgt. Hubby pn suka n suruh mintak resepi hihi 😉 Lps rehat we got out again only after Zohor by Murni’s car. It was jammed on the road but we arrived at Sanrio Puroland at about 2.00 pm. We thought the place is an outdoor theme park but it wasn’t. The weather was quite nice on that day and if only we knew the theme park was indoor, we would go to Minato Mirai and Anpanman Museum first instead. Anyway, we had quite a fun at Sanrio Puroland. Worth the money we paid. Tp kalau nk byr original price ticket rasa nya mcm hmmm not really worth it la kot. At least to me. Baik pegi Disney. Tp kalau Disney org ramai sgt n belum tentu sempat nk main all attractions yg ada. Ada pros n cons la jugak. Terpulang la pd masing2 kan. Sanrio Puroland pn fun n not that bad either. Still… the excitement kt Disney unbeatable by Sanrio Puroland kot. After that, we went to Hard Off sbb slalu sgt dgr Murni dok citer psl Hard Off sblm ni. Owh mmg sgt best ye kedai 2nd hand ni. I’m a fan of 2nd hand shop but only here in Japan la. 2nd hand shop in Mesia I xtau mcm mana 😛 We surveyed fence utk Ihsan tp xbli pape dlu sbb kalau bli karang penuh plak kete Murni 😛 We got home after that sbb semua pn dh kepenatan. We had yummy dinner of fish curry dimasak oleh semestinylah psgan tuan rumah husband and wife. Dah lamaaa sgt xmkn kari ikan sbb my hubby malas nk mkn ikan sbb ada tulang 😛 Elok2 pas mkn tdokan anak2 plak. Lps tu bila semua dh tdo smbung sembang dgn Murni berdua kt dapur smbil mkn chocolate cake. Sesi membuncitkan perut 😀 Tp tula xdpt gak nk lama2 sgt sbb masing2 ada anak2 kecik karang tgh2 mlm nk kena bgn ntah bape puluh kali plak lg kan.

Candid picture of the host family. Mintak izin ye Murni bubuh pic sipi2 ni 😉

Hello Kitty house at behind

Sanrio Puroland entrance

On the tomorrow of the day we went to Minato Mirai. But unfortunately the weather on day was a bit gloomy and windy. So it was quite cold brrr! It was supposed to be fun but semua pn xdpt sgt nk menikmati keseronokan sbb masing2 sibuk menahan sejuk. Kalau tau sejuk mcm tu awal2 semua org dh pakai baju berbungkus2 dh. Firstly we went to Cosmo World which was outdoor. We got into the the very big ferries wheel. All these while I’d been wishing to take a ride on this ferries wheel and finally my wish came true! Best la dpt naik tinggi2 n tgk2 luar from ferries wheel tu. If only the weather was nice it would had been better. Then we enjoyed a few of the games there before finally decided to get into Queen’s Square. Singgah Starbucks kejap tapau ice-blended. Sejuk2 pn minum ais 😛 Next, we headed to Anpanman Museum. Only Ihsan, hubby and I went to the Anpanman Museum while Murni and family went to Nishimatusya to buy some stuffs. We took some picture kt Anpanman Museum and looked around before finally decided to meet Murni kt Nishimatsutya sbb hubby pn dh kesejukan xlarat nk jln2 kt area Anpanman Museum tu. After that we decided to stop at another Hard Off and masa kt sini ada la rembat 2 toys utk Ihsan. Sbb murah sgt tu yg bli tu. Tp masih elok utk main. Setakat nk bg Ihsan lepuk2, tampar2, sepak2 bagai kan hihi 😛 Kalau rosak pn xralat. We straightly headed home after that. Lps solat Ihsan, hubby and I got out by ourselves to go to the 3rd Hard Off. We managed to buy some stuffs for Ihsan and for me. Lps tu terus blk rmh semula. Masuk je rmh ada bau best. Murni msk nasi lemak plak wah wah! Sedapnyer. Keje mkn je dok rmh Murni. Rasa xnk blk plak haha 😉 Lps mkn kami rehat2 jap then terus bertolak blk ke Nagano semula sbb nk kejar discount price highway 1000 Yen tu.

At Cosmo World

Ride on the ferries wheel

View of Minato Mirai, Yokohama

At Anpanman Museum

The traffic was quite smooth. Tp masa on the way lbh krg lg 100 km nk smpi rmh hubby dh ngantuk sgt2. Stopped kejap n hubby bli energy drink. Dia pn minum dgn semangatnya n continued to drive. Konon2 dh kembali bertenaga la. Tp after a few minutes driving tetiba semangat waja td tu dh hilang blk hihi 😛 Iyer2 aje. So we stopped at the next kwsan rehat. Hubby tdo nearly 3 hours la jugak. I pn tdo jugak tp tdo2 ayam je sbb xdpt nk baring. Yela seat tu xboleh reclined sbb brg penuh dlm kete. Then at about 2.00 am we continued our journey home. I dh terlelap2 dh tp ku tahan kan jua sbb nk temankan hubby drive. Masa ni still at the area Nagano belah atas. Wahhh ada yuki turun lebat plak. Xsangka la plak boleh jmpa yuki lg perghhh! So kena la drive slowly aje. Tp yg hampehnya lori2 n trailers semua pakat pecut jugak. Kami keter kecik2 ni je yg bwk slow2. Tetiba tgk apsal lori2 ni semua berderet ni n bwk slow plak ni? Rupanya ada lori2 tabur garam kt jalan plak kt dpn sana. Hihi pdn muka beriya je pecut td 😛 Lps2 tu xde dh yuki. Seb baik tmpt kitorg xde dh yuki turun. Tp sejuk jela. Rasa mcm nk pusing g Yokohama blk je 😛 We arrived home at about 4.30 am. Angkat2 brg. Solat Subuh terus tdo. Haih… penat sgt2. Luckily hubby mmg awal2 dh took leave on Monday. So yesterday we just lazed around, kms brg2, wat apa2 yg patut and qada our sleep. Only today baru rasa refreshed blk.

All in all we had a very great time in Yokohama. Sbnrnya plg seronok dpt jmpa Murni n family sbb dh lama xjmpa. Dpt spent masa sama2 n bwk anak2 jln2 sama2. Seronok sgt tgk gelagat anak2. Zayna pn dh jd anak dara dh n makin kawaii. Dlu baby2 je lagi. Zayyan pn dh bsr jugak n makin bijak. Geli hati je dok tgk gelagat Zayyan. Last time jmpa dia masa dia br 4 bln. How time flies! Thank you very much to Murni and family for the very great hospitality. Msk kan sedap2, bwk kan jln2 sana sini, pastu blk siap bekalkan segala mainan n baby stuffs utk Ihsan. Kami g sana bwk brg sket je. Tp bila blk sini semula brg2 dh bertambah sekali ganda! Segan je dgn Murni. Apa2 pun jgn serik terima kami sebagai tetamu lagi. Bebila ada rezeki kiter jmpa lagi InsyaAllah. Semoga Murni n family sihat n dimurahkan rezeki sentiasa, amin 😀

Yokohama Trip

13 thoughts on “Yokohama Trip

  • March 31, 2010 at 12:49 PM
    Permalink

    waa….bestnye jalan2.ihsan sgt comel la wei.geram la akuuuuu.sebaik jepun tu jauh.kalau dekat2 sini.mmg aku beli tiket flight & pegi kat ko!!hehehhe….

    Xpe2 mana tau ada rezeki aku g jenguk ko kt Qatar tu. Leh la Ihsan mntak Auntie As bwk jln2 tgk unta n g pdg pasir kan? hihi 😛

    Reply
  • March 31, 2010 at 4:08 PM
    Permalink

    comel tul ihsan,mmg mcm girl dgn rambut gitu,kawaiiii…gambar yg 3rd last tu plg comel,nampak semua happy sgt2…

    best kan sekali-sekala dpt keluar jln2 jauh,jumpa kwn2,shopping2…tak jauh sgt laa tempat ina dgn murni,4jam je,hehe.boleh pergi lg laa lps2 ni…

    Mmg xjauh sgt tmpt kitorg ni Fith. Tp still xdpt la nk jmpa slalu2 huhu. Kena dok berjiran br betul2 best Fith hihi 😛 Fith bila plak nk dtg belah2 atas ni. Leh kiter jmpa ramai2 😀

    Reply
  • March 31, 2010 at 7:07 PM
    Permalink

    uishh jgnla bersegan2 ngan kita. dah anggap cam sedara dah pun. tula kan paling best dpt jumpa n jln2 bawak anak. lagi 20-30 tahun kita bwk cucu2 plak, hihi. pastu mesti dok terkenang2 la zaman kita sekarang ni.
    ada rezeki kita jumpa lagi tau. maira asyik dok tanya mana adik bb Ihsan. camtula kalo ada org dtg umah, bila balik seminggu la dia dok ulang tanya mana bb.
    arigatou buku2 from mesia tu. flash card tu sgt berguna. buku2 cerita nabi n muqaddam tu pun best. dahla besar, tulisan nya senang maira nak ngeja.
    zayyan plak memang tak lepas drum stick tu dr tangan dia, tido pun nak pegang.hihi

    Bdk2 biasala kan tetiba bila tetamu dh blk mula la rasa sunyi rumah. Ala bkn bdk2 je. Mak pak budak pn sama. Ni dh kembali la kami ke kg halaman yg sunyi, aman dan damai haha 😛 Tenkiu jugak to Umi Murni sbb bg byk brg utk Ihsan. Puas la Ihsan main smpi bsr sbb benda2 tu utk bdk2 main smbil blaja. Wat masa skrg ni jd mangsa tepuk2 Ihsan jela hihi. Walker pn dh rasmi dh tp nyer dok setempat je xgerak2 sbb dia xpandai tolak lg hihi. Haih bila la nk jmpa lagi kan. Btw lychee tu mlm tu dinner terus bukak sbb teringin. Sedap! 😀

    Reply
  • March 31, 2010 at 8:46 PM
    Permalink

    salam,

    waaaaa… entry ni buat akak terasa betul2 rindukan nihon

    minato mirai!
    cosmo world!
    hard off!
    … semua destinasi2 yang tersemat di lipatan memori…

    tak pernah ke puroland – huzaifah & humaidi tak begitu teruja dengan karektor-karektor sanrio berbanding karektor disney. tapi huzaifah sampai sekarang masih teruja dengan anpanman… alhamdulillah sesekali ke jusco ada rides bertema anpanman, jadi terubat juga rindu ujai pada anpanman…

    satu tempat akak teringin sangat nak pergi di yokohama tapi belum berkesempatan –
    masjid yokohama.
    masa di nihon, akak & hubby memang banyak ziarah masjid2 di sana
    itu antara cara kami untuk belajar mengimarahkan masjid asakusa
    masjid yokohama antara yang aktif adakan aktiviti untuk komuniti
    tapi sebab masjid tu antara masjid baru dibuka masa akak dah nak balik malaysia, jadi tak sempat nak ke sana…

    Salam Kak Azra. Mesti terkenang2 kan kak semua memori kt Nihon ni. Kami ni pn dh xlama lg dh nk blk for good mesti rindu sgt2 kat Nihon. Tp yelah sampai bila nk dok sini. Byk juga benda yg xde kt Nihon ni and vice versa. Papepun kena la enjoy the moment while it lasts. Kitorg pn kebetulan dpt promotion ticket ke Sanrio Puroland tu. Kalau harap sndiri2 nk pegi xdela kot kak. Lebih baik g Disney lagi best! Kitorg pn xkenal characters Sanrio tu. Hello Kitty tu kenal la hihi. Tp seronok jugakla byk gak benda leh tgk 😀 Nnt si kecik Haniyya dh bsr sket leh la bwk travel ke Nihon. Boleh la singgah masjid Yokohama plak 😉

    Reply
  • March 31, 2010 at 9:43 PM
    Permalink

    just nak kata.
    IHSAN muka cheeky gmbar dlm Ferris wheel!!!

    Budak ni skrg makin hari makin cheeky. Gerammm sgt kdg2 tu 😛

    Reply
  • March 31, 2010 at 11:42 PM
    Permalink

    dulu masa gi nihon 2bulan,sempat jugak jalan2 kat minato mirai & cosmo world tu..tp masa tu murni tak pindah yokohama lagi..kalau tak,sure kita pon gathering jugak..hehehe… bestnyer dpt gathering camnih… nnti balik msia,kita wat eh 😉

    Kitorg pn 1st time jln2 Yokohama. Murni ada sana sng la nnt leh jln2 sana lg hihi sesuka hati je 😛 Jomla nnt blk Mesia kiter wat gathering ramai2. Mesti best! 😀

    Reply
  • April 2, 2010 at 7:05 PM
    Permalink

    spring pun ad ayuki lagi..sejuk betul kat sana kan?
    mmg best lepak umah murni, hostess tip top firt class from both hubby wife termasuk la their 2 kids kan?

    maybe next time kita leh jumpa jugak 😉

    Aah sejuk kt sini. Itupn nasib baik kitorg kt Nagano belah bwh. Kalau tak ish xlarat la nk tahan sejuk. Mmg best lepak rmh diorg ala2 mcm check-in hotel hihi 😛 Nnt turun la sini lagi, kiter serang rmh Murni ramai2 haha 😀

    Reply
  • April 4, 2010 at 7:33 PM
    Permalink

    amboi, wat mesyuarat tingkap kat sini ngumpat kita plak, hihi.. mehla2 ramai2 dtg umah. raya ni ke.. mehla2, syoknya kalo dpt kumpul ramai2..

    Itula mengumpt Murni la ni. Ada ke tersedak2 kt rmh tu sbb org asyik dok sebut2 nama Murni ni? hihi 😛

    Reply
  • April 5, 2010 at 6:35 AM
    Permalink

    Salam ina …

    Hehehe, baru laa ari nieh sibuk nak bukak blog .. rindu nak baca celoteh ko nieh… tp x bleh nak komen pepanjang, malas nak menaip la plak .. muahahahha … kalau dah rajin karang aku komen lagi;p

    Salam Yatie. Hihi ada2 je ko nih. Xpe ni pn dh komen dh 😀

    Reply
  • April 7, 2010 at 12:16 AM
    Permalink

    salam ina,
    kite add link ina ni yek.

    alahaiii sgt geram ngan bb ihsan ni. bile dukung die gelak2 kt hard off, ya ALLAH cute bb..rase nak gomel2 je time tu (iskk anak org tu) hihi..moga ihsan jd bb yang soleh dan bahagia di dunia dan akhirat yek..muahh sikit kt die..;p

    Amin! Tq for d doa. Itula mood dia elok ok aje. Kalau tak tu xjugak hihi. Kiter pn minta izin link jugak ye 😀

    Reply
  • April 17, 2010 at 7:06 AM
    Permalink

    wahh teringat mase naik ferries wheel kat yokohama tuh…ntah bila la nak dpt pg lagi sana..

    Tggu Hariz n Hana dh besar nnt dtg lagi visit Japan 1 family. Diorg dh bsr lg best jln2 Kak Kim 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge