On Sunday, February 21st, 2010 Ihsan turned 6 months young. Wow already 6 months! Cepatnyaaa! Skrg ni xtau la kenapa suka sgt tgk blk videos Ihsan masa awal2 dlu. Bila tgk rasa mcm ehhh tomeynyaaa keciknyaaa! Rasa mcm nk baby lagi πŸ˜› ehhh Ihsan dh besar. Slalu je ckp kt Ihsan dia dh jd baby besar laa Mama nk Ihsan yg mcm dlm video tu! Tambah2 kalau tgk video dia nangis tu auwww gerammm! Yelah kalau skrg ni nangis dh xmcm dlu dh. Kalau dlu dia nangis bingit2 tinger pn sedap gak dgr. Tp skrg ni bingit2 tp xtahan dgr. Dlu nangis 1 lagu je. Skrg ni nangis mcm2 lagu. Itu ok la lagi. Yg xtahan tu kalau dia buat suara teran2 smpi terbatuk2 termuntah2. Kdg2 tu bknnya nk apa pn sbnrnya. Bila Mama angkat elok je sengih2. Cehhh! Owhhh this also means ada lbh krg 6 bln aje lagi nk ganti puasaaa! Baru 3 hari ganti. Terbantut2 disebabkan monthly period + kemalasan + xlarat nk bgn sahur sejuk2 ni + takut lapar. Lepas ni xde alasan la nk tanak kena ganti cpt2 sblm summer menjelang tiba. Gambare watashi!

Saya dgn sweater masam saya πŸ˜€

Saya dgn baju, kasut n topi baru. Mama yg suka topi ni πŸ˜€

Saya budak masam xmandi lagi. Saya xreti la cmner nk guna handset ni. Besar sgt handset ni tp tgn saya kecik. Mebi saya kena pinjam Iphone Papa la kan Papa πŸ˜€

Without further ado let’s take a look at Ihsan’s 6 months milestones. Sementara Ihsan having his afternoon nap ni baik Mama cpt2 update:

Weight and height – Berat Ihsan dh 7.0 kg and tinggi dia Mama ukur dgn tape lbh krg dlm 62.* cm. Tinggi dia mcm bertambah sket je compared to last month. Xtaula kot Mama check xbetul. Xpela xkisah la janji makin tinggi. Tp mesti lebih tinggi dr Mama n Papa la ye Ihsan! πŸ˜›

Meniarap – Mama isytiharkan Ihsan officially dh boleh meniarap sndiri dgn suka relaΒ  just a week before he entered 6 months young, Alhamdulillah. So skrg ni kejap2 tau2 je dia dh smpi kt dinding n sibuk tendang2 almari gedegang2 bising! Kejap2 dh terselit kt celah mana2 dh pastu terpaksala Mama or Papa selamatkan πŸ˜› It’s gonna take some times plak before Ihsan starts melunjur and merangkak n seterusnya jalan. Xpe baby take your time. Mama sket pn xkisah as long as you keep developing and showing progress from time to time.

Making bubbles and drooling – Drooling tu biasa la kan. But 1 thing for sure Ihsan really loves to blow bubbles abuuu abuuu abuuu. Ada hari dia ok je main sket2. But ada hari tu kalau dia rasa nk buat dia akan buat xbenti2 dr celik mata smpi la nk tdo mlm. Bila sembur air liur tu sesuka hati dia je xagak2. Sembur2 kt muka Mama n Papa la. Kalau tutup mulut dia lagi kuat dia buat πŸ˜› Kdg2 nk tdo mlm tu mata dh lelap dh sbb ngantuk sgt tp mulut still abuuu πŸ˜›

Separation anxiety – Xdela kronik sgt. Tp kdg2 ada hari yg Ihsan xleh tgk Mama hilang kejap. Nk g toilet pn xsng. Ada skali tu Mama letak Ihsan kt dapur sbb Mama nk masak. Mama g dkt fridge which situated kt blakang Ihsan. Ihsan punya la dia nk ikut tgk Mama g mana. Smpikan dia sanggup dongakkan bdn n kepala dia ke blakang. Tekejut Mama tgk. Klaka pn ye gak. Nasib baik la Bumbo seat tu tinggi if not sah2 dh terlentang ke blakang.

Stranger anxiety – Ihsan ok je dgn siapa2. Dia xnangis kalau org lain pegang. Cumanya Mama perasan Ihsan buat muka blur je bila mula2 tgk org lain but soon after that dia dh boleh senyum2 bagai. Ok la sng sket Mama nk g mana2 n bwk dia g mana2 xyah risau.

Loves being surprised – Ihsan sgt sukaaa kalau org acah dia or tekejutkan dia. Dia akan gelak heartily smpi kdg2 tu termuntah2. Kdg2 kiter baru acah2 nk terkejutkan dia, dia dh gelak2 n tegur2 kiter dlu. Kalau kiter benti dia suruh buat lagi.

Cepat boring – Ahaa skrg dh pandai boring ye. Bila dia dh boring main smbil baring or meniarap, dia bising la suruh Mama angkat. Kalau letak dlm Bumbo seat tu boleh la bertahan sekejap je. Then dia still nk duduk atas Mama or Papa. Dh boring duduk nk suruh Mama n Papa dirikan dia. Layankan aje selagi xlenguh pastu agak2 boring dia dh hilang letak la balik kt bwh πŸ˜›

Suka tgk tv – Ihsan dh pandai tgk tv or pc skrg ni. Skrg ni Mama n Ihsan slalu layan Playhouse Disney. Mama prasan Ihsan suka tgk Bunny House, Handy Manny and Imaginative Movers. Mama pn dh naik suka layan benda2 tu. Sbb fun jugak plus good for Ihsan to learn.

Suka mama nyanyi – Bila Mama nyanyi dia akan senyum seluas2 nya. Ala bukan nyanyi apa pun. Tetiap hari ada jela lagu2 for children yg Mama nyanyi. Kdg2 Mama nyanyi cmtu2 je. Kdg2 smbil tgk videos kt Youtube. Lagu2 yg slalu Mama nyanyi dgn Ihsan are like Alif Baa Taa, ABC, Nasyid Haiwan, Nasyid Buah-Buahan, Nasyid Anak2 Islam, Nasyid Raihan, doa2 n so on. Kdg2 Mama layan Uptoten.com dgn Ihsan. Skrg ni Mama tgh cari videos Youtube yg best2 sket n download 1 by 1 masuk dlm Ipod. Sng sket nnt nk jln2 Mama leh nyanyi smbil blaja dgn Ihsan dlm keta ke apa ke. Mama dh nk hafaal dh segala lagu2 tu. Tp yg xbestnya kdg2 Mama jd susah nk tdo sbb kepala Mama xleh berenti nyanyi lagu2 tu. Ada skali tu dok ulang cock ayam jantan kok kok hen ayam betina tok tok! Sudahnya asyik dok kok kok n tok tok sorg2 ish!

Suka baca buku – Ihsan ada buku2 sndiri Mama bli. Tp ada 2 buku jela yg Mama slalu baca sama dgn Ihsan n bg Ihsan pgg. Pocket book Animals and Fruits & Vegetables. Ihsan khusyuk je dgr Mama baca smbil tu dia sibuk la nk selak2. Kdg2 tu dia korek2 gmbr tu. Buku2 lain tu xsesuai utk baby pun so Mama cuma baca jela utk Ihsan mcm buku doa2 harian tu. Honestly Mama pn byk doa2 harian yg Mama lupa sbb jarang dipraktikkan mcm doa masuk toilet tu, doa tgk cermin, doa keluar toilet πŸ˜› So smbil2 ajar Ihsan Mama pn blaja ler skali. Kdg2 Baca Quran pn Mama baca sama2 dgn Ihsan. Skrg ni Mama nk blaja blk surah2 lazim yg byk Mama dh ingat2 lupa. Bkn la lupa terus. Tp kalau xbaca smbil tgk2 tu mesti tersalah. Yelah kalau solat pn asyik2 ulang surah sama je. So Mama leh la baca kt Ihsan bg Ihsan dgr slalu. Tp Mama slalu je ngelat2 πŸ˜› Tp xleh laa malas2 kan. Kena rajin tau Mama! πŸ˜›

High curiosity – Ihsan pantang dgr bunyi2 mesti dia nk tgk apa benda nyer. Kalau Mama n Papa buat apa2 pn dia tgk apa benda la Mama n Papa buat tu. Especially skrg ni bab makan. Kalau Mama n Papa mkn mesti Ihsan observe aje dgn khusyuknya. Tp Ihsan bila Mama n Papa try bg dia pgg just nk tgk apa dia nk buat, Ihsan bknnya mkn pn. Dia nk pgg2 je pastu dia buang. Nasib baik la Ihsan ni bknnya jenis suka kutip2 semua benda nk bwk masuk mulut. Ada tu ada la tp kdg2 je kejap2 je. Slalunya jari dia tu jela dia hisap n gigit2. Selain tu Ihsan suka capai segala benda yg ada dkt2 dia. Tgn dia sungguh pantas skali okeh! Bila dh capai dia akan hempas2 n jatuh kan. So kalau Mama mkn n minum smbil pgg Ihsan harus la berhati2 lebih.

Suka keyboard pc, remote control, camera – Ihsan suka sgt dgn benda2 ni mebi sbb dia slalu tgk Mama n Papa pgg benda2 ni n keje melekap dgn pc πŸ˜› So kalau dia dok dgn Mama kt pc ni sedaya upaya dia nk ketuk2 n lepuk keyboard ni wawawa! Bahaya ni. Papa nnt kena la bli laptop khas utk Ihsan 1 πŸ˜›

Suka hempas2 kaki – Itu jela keje dia. Kalau excited or marah lagi la kuat dia hempas.

Easily startled – Ihsan sgt mudah terkejut. Mmg slalu kiter dgr baby mmg mcm ni. Tp Ihsan ni mcm double la kot. Sbb nyer sblm2 ni ada jugak org lain ckp dia ni cpt seriau ek or cpt tekejut ek? Sbb kalau kiter buat bunyi kuat ke fast movement ke dkt2 dia, Ihsan sng sgt jerk n terkedip2 n kerut2 bagai. Mama prasan dr dlm perut lagi Ihsan mcm ni. Sbb masa pregnant dlu every time kalau Mama terjatuhkan benda gedeganggg and at that very moment jugak Mama rasa Ihsan jerked very strongly dlm perut. Masa Abang ‘Abid dlu dia relaxed je xdela kuat sgt tekejut mcm Ihsan. So agaknya that’s why la masa memula lahir dlu sgt susahhh nk tdokan Ihsan.

Uneven hair growth – Rambut Ihsan dh pjg dh boleh buat toncet dh kalau Ihsan ni girl. Tp nyer Mama xpotong2 lagi πŸ˜› Klaka tgk rambut Ihsan ni sbb ada side yg cpt pjg n dh bergulung2 tp ada side still pendek. Sket masa lagi nk kena ptg la bg sama rata. Barula nmpk kemas n mcm tough boy πŸ˜€

Hmmm apa lagi ek. Itu jelaa yg teringat. Yg lelain sama jela mcm bulan lepas. Mama ada mcm2 benda nk ajar Ihsan tp nnt2 la citer.

Ihsan’s 6 Months Milestones

7 thoughts on “Ihsan’s 6 Months Milestones

  • March 3, 2010 at 12:40 AM
    Permalink

    hihi kebetulan plak, baru jek upload video anak2 tgk video youtube tu. bab tak boleh tido terngiang2 kat telinga tu sebijik cam kita, haha.
    nanti upload la video ihsan kusyuk dok tgk video tu, mesti bulat jek mata anak bujang putih melepak ni.
    cam best je bumbo seat tu. tak penah beli kat anak2. adik zayyan pasni lehla try nak beli. hhaha berangan nk bb lagi.

    Hihi nnt kiter amik video dia. Skrg ni Ihsan dh xsuka baring sgt. Dia bkn nya nk sgt dh dok dlm bouncer. Maklumla kan dh makin bsr. Kalau tk kitorg la yg xleh gerak sbb keje jd kerusi malas dia. Lenguh 1 hal la. Tu ler bli jugak Bumbo seat tu. Hihi haa nnt bli utk adik Zayyan. Zayyan dh bsr xmain la Bumbo seat kan. Zayyan main basikal jer πŸ˜€

    Reply
  • March 3, 2010 at 2:05 AM
    Permalink

    amboi bulatnya mata,geram tgk.
    nmpk cam sejuk lg ek kat sana,pipi ihsan still merah2,tp mamanya buh anak bergaya cam dah masuk haru hihi.mamanya tak sabar nak pi hanami ek,hehehe

    Hihi seminggu 2 ni dh xbape sejuk sgt Fith. So jrg2 dh bg Ihsan pakai sweater. Lgpn dia tgh sibuk nk meniarap kan. Sweater tu tebal susah nk gerak. Haa yg itu gaya mutu keunggulan tu pnting Auntie Fith haha πŸ˜› Itu saje je amik gmbr b4 kuar. Tp lps tu nk kuar kiter pakai kan winter jacket dia. Kalau tak harus ler kecut si kenit tu πŸ˜€

    Reply
  • March 3, 2010 at 3:59 AM
    Permalink

    MasyaAllah..
    Kiutnya Ihsan ni.. Geram tengok!!

    Tq2! Barula boleh gang dgn Abang Ian kan Auntie Jiey? πŸ˜€

    Reply
  • March 3, 2010 at 6:01 AM
    Permalink

    rambut ihsan peranggggggggggg! tang idung tu mmg copyright ina lah! tp, tu yg buat si keci ni enchem!

    lagu kok ayam jantan tu, fateh dh pndai nyanyi sndr skang. dulu kite pn mcm ina gak, dok terngiang2 je lagu2 tu. rsnya fateh kenal binatang + buah2an drp lagu tu la. kesian dia, jd tau bkn sbb mama yg ajar πŸ™

    Hihi ensemmm tau xpe Fadh! Tp idong Ihsan tu skrg ni dh kena tarik dgn pipi gebu dia tu lagila nmpk ‘kecomelannya’ ahaha! πŸ˜€ Kiter pn tau videos Anak2 Islam tu sbb tgk video Fateh la. Tq Fadh ye. Ala Fadh jgn la rasa gitu. Itu kirernya Fadh la yg ajar tu sbb Fadh yg introduced n nyanyi dgn Fateh dlu kan. Takkan Fadh nk cipta lagu dgn melodi + senikata sndiri plak kan. Jenuh la mcm tu. Xlama lg dh nk blk boleh la kenalkan Fateh dgn Adik dlm perut plak. Fateh mesti jd Abang yg super sweet kan. Bestnyaaa. Bila la Ihsan nk dpt Adik plak ni huahua πŸ˜›

    Reply
  • March 3, 2010 at 7:15 AM
    Permalink

    comelnye gambar2 ihsan.nak pulak yg 1st tuuuu..mata bolaaaaatttt.pipi mcm pakai blusher…ihsan pinjam blusher mama ehhhh…jgn pakai lipstik tau!hahhahaa….

    tak dpt aku merasa pegang ihsannnn..comeinyaaaaaaaa

    Ihsan machooo mana boleh pakai lipstick hihi πŸ˜› Xpela Auntie As nnt kiter jmpa Ihsan dh bsr boleh la kiter main kejar2 sesama. Best kan? πŸ˜‰

    Reply
  • March 3, 2010 at 6:16 PM
    Permalink

    ina, fateh skang ni pn even xpernah jmpa adiknye lg slalu ingt adik. kalau webcam mesti tanya, “mama, adik mane? adik?” baju2 yg xmuat pn dia akan ckp, “bg adik!” ampak kasut anpanman lama die yg dh xmuat, “mbah, bg adik!” .

    hari tu ucu die suruh mkn byk, “fateh, fateh kena mkn byk biar cepat besar. boleh jg atu, mbah, ayah, mama…” terus fateh potong, “..adik”

    alhamdulillah. hebat giler rs family fadh didik fateh syg adiknya wlpn xpernah nmpk perut mamanya lg:)

    (sorry ina, jd ruang chat plk kt sini)

    Alhamdulillah! Bkn sng2 as a mom kiter nk lpskan anak bg org lain jaga even family sndiri kan. Kiter xpercaya n takut org xdpt jaga anak kiter sebaik mungkin. Tp utk Fateh Fadh xperlu risau because Fateh is really in good hands! Family Fadh didik Fateh dgn sgt hebat! Bagusnyaaa dpt Abang mcm Fateh so suwiiit! Kena blaja dgn Fadh la mcm mana nk didik anak jd suwiiit mcm Fateh hihi πŸ˜€

    Reply
  • March 6, 2010 at 1:54 AM
    Permalink

    salam…muhaymin!! (haha, nak jugak paggil nama ni)

    awak ni super duper comel okeyh. rasa mcm nak compress je, comel!! pipi mcm pipi akak masa kecik2. tapi, selalunya akan pipi merah time sejuk, panas, bengang dll la…xle sepanjang masa πŸ™‚

    kak, bila nk balik msia for good ni? kalau lmbt lagi, nnti ihsan dah xberciri baby lagik!
    saya nak hug dia masa dia baby ni πŸ˜›

    jga diri, luv u kak!

    Salam Saffa πŸ™‚ Cmner life dgn anak murid? Bdk2 nakal ke? hihi. Akak blk for good insyaAllah next year. Muhaymin awak ni masa tu dh xbaby dh ler kot xdpt la hug dia masa still baby. Kena tggu Muhaymin punya Adik plak la yer hihi. Saffa pn jaga diri baik2. Keep in touch tau! πŸ˜‰

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge