5 Months Young Ihsan

In about a week to come Ihsan is gonna turn 6 months already. But I guess it’s not too late to update on Ihsan’s 5 months milestone. On Thursday, January 21st, 2010 Ihsan turned 5 months old. Okay now I’m gonna list them down:

Tinggi n berat – Ihsan dah about 62 cm of height n berat dh 6.5 kg by the time he turned 5 months old. Tp skrg ni dh lebih la.

Mengiring – Ihsan dh makin rajin mengiring. But still dia hanya interested with muka org and particular toys sahaja. Besides, he likes his diaper basket, wipes case, diaper and a few other things yg bukan toys. So skrg ni nk tkr diaper dia or tkr baju adalah sudah mula mencabar sbb dia asyik menggeliat2 kan badan dia tu.

Meniarap – Ahaa Ihsan still belum meniarap sendiri. Mcm biasa la we encourage him to turn himself over but most of the times dia refuses and would prefer to push his body back to position terbaring. Kdg2 tu siap keras2 kan badan n marah2 lagi. Honestly I think he is a bit left behind mastering this skill. But truly I xrisau pun sbb I think dia belum smpi seru lagi nk buat benda ni. So dia masih xberminat to try this new skill. When the times comes, soon dia akan buat jugak. Tp yg I xtahan kdg2 xlarat jugak nk layan kerenah dia ni especially when we have lot of other things to do. Dia suka duduk, berdiri dan yg sewaktu dgnnya. So sometimes ada masanya keje dia nk mengarah org aje suruh angkat dia. Kalau xamik jugak mula la dia ngamuk2 hentak2 kaki nangis jerit2. Tp elok je kiter angkat terus sengih! Itu yg geram tu. Sbb kdg2 dh lenguh tgn dukung dia je keje tp keje lain sumer xleh jalan. Kalau dia rajin blaja, sndiri dh boleh bgn xpayah mintak2 tlg org. I slalu la bebel kt dia mcm ni. Ntahla dia paham tak. Tp bila kite bebel dia lagi sengih2 ada la. Geramnyerrr:P Tok n Jiddah Ihsan kata Ihsan ni ada gaya terus duduk baru merangkak? Haih ntahler suka hati Ihsan la nk terbang terus pn xpe. Tp merangkak tu penting for your brain development tau Ihsan!

Pushing himself forward – When put on his tummy, Ihsan dh boleh tolak bdn ke dpn sket2. Dia dh start jugak angkat2 punggung. Kalau tinggalkan dia sorg2 skrg ni xleh letak kt tmpt tinggi. Sbb nnt habis dia tawaf tmpt tu silap2 nnt jatuh. But still ini pun dia xrajin sgt nk buat. Yelakan nk meniarap sndiri pun xrajin apatah lagi nk bersusah payah bergerak sndiri. Bijak2. Dia tau kalau suruh Mama or Papa angkat lagi jauh dia boleh pegi 😛

Suka didukung – Kalau sesiapa dtg dkt2 kt dia. Dia akan dgn excited nyer hayun2 kaki dia maknanya dia nk suruh org angkat la tu. Siap tgk kiter tepat kt mata smbil sengih2. Tp once kiter dh angkat dia dh xheran dh nk tgk muka kiter. Dia akan busy tgk sana sini. Kepala tu xbenti tgk kiri kanan. Tegak aje leher tu.

Know his name – Dia akan pusing bila org panggil nama dia.

Friendly – Ihsan ni murah senyuman. Dia xkisah pn dgn sesapa dia nk je. Ihsan pn agak ramah berckp. Mulut tu xbenti je berckp. Kdg2 tu menjerit2 sesuka hati dia je sket punya kuat plak tu. Mama n Papa dh biasa dh kalau g mana2 Ihsan jerit2 pastu org sumer asyik dok pndg2 je. Kena la Mama n Papa buat muka toya je. Kdg2 Ihsan suka menyampuk org tua2 bersembang. Yg bestnya kdg2 tu bunyi yg kuar drpd mulut Ihsan tu mcm 2 or 3 patah perkataan. Tok n Jiddah Ihsan kata Ihsan ni mcm ada gaya cpt berckp. Ntahler kiter tgk la cmner nnt.

Separation anxiety – Ihsan xsuka ditinggalkan sorg2. Kalau dok sorg2 tu kdg2 dia akan panggil kiter. Kalau lambat mula la dia nangis. Tp kdg2 kalau mood dia ok dia boleh je main sndiri.

Sembur2 air liur – Ikut mood Ihsan la bila dia rasa nk buat xbenti2 dia buat smpi basah2 baju. Kdg2 tu mata dh pejam nk tdo dh tp mulut tu buat gak ‘abuuu abuuu’. Minum susu pn kdg2 cmtu gak.

Easily distracted – Ihsan kalau minum susu skrg ni easily distracted. Xleh ada bunyi langsung. Kalau tak mesti dia sibuk je nk tgk apa bendanya. Bila dh distracted tu mula la dia xleh concentrate. Dia akan minum 2 3 teguk pastu tgk sana sini pastu smbung minum blk pastu tgk sana sini lagi. Alamatnya smpi tahun dpn la xhbs minum susu. Skrg ni jugak kalau minum susu Ihsan suka buat bunyi ‘mmmmm mmmmm mmmmm’ ada la lagunya. I slalu la ckp kt dia xleh ckp2 masa minum susu! 😛

New hair style – Ahaa semakin rambut Ihsan pjg semakin nmpk rupanya rambut Ihsan adalah curly. Curly yg jenis mcm spring tu. Yg kiter leh mskkan jari tgh2 lubang rambut tu 😀 Ni ikut rambut Arab belah Papa la ni. Tp rambut Papa wavy ajer. Masa balik haritu ramai yg ingat Ihsan girl. Adoiyai dh siap bg pakai baju warna biru dgn t-shirt berkolar n seluar jeans pn ada gak yg tanya girl ke boy. Apooo lah! Sket nyer macho anak bujang I ni. Kalau girl mestila dh bg pakai baju bunga2, pink2 ke, berenda2 ke. Xdela nk bg pakai t-shirt berkolar. Maybe sbb rambut Ihsan tu n air muka Ihsan tu nmpk lembut. Sbb tu org ingat Ihsan girl. Wah ni mesti ensem anak bujang ku nnt ni. Jambu la konon ahaha 😛

Suka Papa buat lawak – Ihsan adalah sgt2 excited kalau tgk Papa dia. Ntahla kenapa. Kdg2 tu siap terpusing2 la pale nk tgk Papa g mana. Ihsan ni jenis susah sket nk gelak. Tp kalau Papa buat apa2 pun sng2 je Ihsan gelak. Sayangnyer Ihsan kt Papa yer 😛

Fascinated with his hands – Ihsan suka tenung tgn dia sndiri. Dia akan gerak2 kan tgn dia mcm org menari tarian melayu tu pastu dia observe la. Maybe dia amazed with what his hands can do or he tries to control the coordination of his hands.

Ihsan suka jalan2 – Ihsan suka dibawa berjalan2. Especially kalau jalan2 naik kereta. Sng2 je Ihsan tdo kalau dok dlm keta. Maybe sbb vibration dlm keta plus dgn air-cond nyer Ihsan rasa sedap je nk tdo kot.

Ihsan xsuka panas – Haritu blk Mesia kulit Ihsan yg licin habis jd xlawa dh sbb naik ruam byk sgt plus dgn kena gigit nyamuknya plus kena cakarnya. Yela bila pns2 kt Mesia tu lagi la sakan Ihsan menggaru. Mama xpenah guna bedak kt Ihsan. Tp masa kt Mesia Mama kena akur la letak bedak kt Ihsan barula kulit dia ok n Ihsan pn xmeragam. Maklumla kan Ihsan org Jepun celup. Mana nk biasa dgn cuaca kt Mesia tu. Tp skrg blk Nihon kulit Ihsan dh lawa blk dh gebu blk dh.

Exclusively breastfed – Ihsan belum start mkn solid food lagi. Rasanya paling cpt pn Mama nk bg Ihsan mkn masa dh 7 bln nnt. But at the moment time kitorg mkn Ihsan khusyuk observe sahaja. Xde pun mcm teringin nk merasa sama ke. I have done research on this and I’m confident with my own decision. Lgpun dlm Quran sndiri dh kata a baby can live by consuming only his mother’s milk until 2 years old. So xperlulah diragui lagi. Mesti ada kebaikannya disitu. Cuma kalau kiter xresearch mmg la kiter xtau. Owh jgn salah phm plak ye I don’t go against mother yg nk bg her baby solid food at 6 months old or even sooner than that. Anak masing2 suka hati anda lah nk bg solid food right after lahir pun I xkisah. But I’m just justifying I’m not doing any harm to my baby and I’m doing this for his own good plus of course just to remind mother yg go against idea delaying solid food to baby. Karang ada plak yg nk bg ceramah free kt I. Go study first. Nnt2 la kalau rajin I’ll blog about this.

Drooling – Air liur Ihsan asyik menceceh2 je. Kdg2 smpi basah baju. Maybe sbb gusi dia gatal kot. Plus, it’s a baby’s nature la kan meleleh2 air liur. Kalau tak bukan baby la namanya. But that doesn’t mean he is ready for solid.

First bud – Ihsan dh mula nk tumbuh gigi. Ada nmpk sket bud nya gigi bwh belah kanan depan. Masa mula2 haritu Ihsan keje hisap jari je xbenti. Sbb gusi gatal la kot. Tp skrg dh krg dh. Agaga cepat la plak giginya tumbuh. Pdhal Mama dok berharap gigi biar la lambat2 sket pun xpe 😛

Hmmm apa lagi yer. Rasanya itula yg terpk at the moment. Simpan the rest for 6 months milestone plak lah.

Ihsan’s 5 Months Milestones

6 thoughts on “Ihsan’s 5 Months Milestones

  • February 11, 2010 at 4:13 PM
    Permalink

    comelnya ihsan,betullah ina,air muka dia lembut,mcm gegirl you!hehe

    kejap je dah montel kan,lbh kurang berat raziqh dah.raziqh pun belum start solid lg,masih fully bf,fith pun rasa mcm nak start solid around 7@8months,buat apa nak rushing sgt kan,selagi susu ni mencukupi,lg baik pulun bg utk immunisasi dia jugak,insyaAllah,hehehe…

    Haa dh leh byg la kalau kiter dpt bb girl rupa dia cmner Fith hehe 😛 Ihsan masa blk Mesia cpt betul berat dia naik. Sbb kuat sgt menyusu. Mebi sbb pns kan. Haus la. Xpun sbb hepi sgt dpt jmpa tok tokwan so selera pn naik 😛 Tula Fith kiter baca by 10 months pn perut baby baru nk start matang sket2. So selagi kiter larat nk bg solid selmbat yg boleh.

    Reply
  • February 12, 2010 at 7:47 PM
    Permalink

    merah2 pipi anak bujang ni balik mesia panas yea.. comel bangat Ihsan ni, ni tak sabar2 nak dokong2 cium2 ni..

    Dia mmg rosy cheeks Murni. Blk Nihon ni lg merah sbb sejuk. Bila la dpt main sama2 dgn Kakak Zayna n Zayyan ni 😀

    Reply
  • February 14, 2010 at 9:48 PM
    Permalink

    lama tak jenguk sini..tgk2 gmbr ihsan dah big boy! geramm tgk pipi tu..

    Sekejapan je kan bdk2 cpt je berubah kan 😀

    Reply
  • February 15, 2010 at 2:33 AM
    Permalink

    byk muka enchek hubby ina la anak bujang sorang ni. gambar ihsan no. 3 paling tomeyyyyy! tido dikelilingi bantal. lps tu kaki siap peluk bantal lg…mcm org besar;)

    Pulak dah. Masa blk Mesia ramai kata byk rupa kiter hehe mcm2 😀 Itu gmbr time dia xbape sihat tu Fadh. Idung kena buh kunyit sbb selsema. Ihsan kalau nk tdo kena snugged if not dia sng terjaga 😛

    Reply
  • February 16, 2010 at 4:17 AM
    Permalink

    alalalala tomeyyy

    Tq Auntie Naddy – Ihsan 😀

    Reply
  • February 16, 2010 at 8:11 PM
    Permalink

    sihatnya Ihsan…mata nampak macam mata suami ina…muk alembut ja, tu l aorg ingat baby girl…hihi…nanti besar ihsan buat style rambut ganaz sikit tau….kecik kecik tomey baru org geram…hihi

    Hihi tula air muka dia lembut. Tp kalau melayan dia kdg2 xlarat nk pgg. Buas xdok diam siap dgn teran2 suara dia tu huhu. Okeh nnt Ihsan bsr sket Ihsan wat rmbut pacak. Baru nmpk macho mcm Abang Haikal hihi 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge