In within 1 more week Ihsan is gonna turn 5 months young. Tp Mama belum update lagi on Ihsan’s 4 months milestone. But anyway I’m gonna do it now in a brief je la. On Monday, December 21st, 2009, Ihsan turned 4 months young. So as of today Ihsan dah spent his life in this world about half of the life he spent in my tummy before 😀 Recently we both tgk balik pictures when he was 1 month old and our reactions were like, “Lain nyerrr!” 😛 Rasanya tiap2 hari tgk Ihsan nmpk mcm sama je. Tp tau2 je Ihsan dh besar n dh berubah byk! Today I have to go fast because I got a lot of things to do. Sementara Ihsan tgh tdo ni. Kalau Ihsan dh bgn karang mmg Mama xleh nk berpk dgn aman to blog 😛 Mama will list down each progress on Ihsan briefly aje lah 🙂

  • Mengiring – Ihsan baru aje boleh mengiring. Tp Ihsan agak xrajin nk mengiringkan diri. So Mama n Papa skrg ni kena letak toys kt sebelah Ihsan utk galakkan Ihsan mengiring. Tp setakat hari ni Mama tgk Ihsan lebih berminat nk tgk muka Mama n Papa je. Masa 3 to 4 months check up health officer ada ajar mcm mana nk ajar baby meniarap sndiri. So Mama pn ada la jugak buat. Tp bila Mama tolak bdn Ihsan slalunya Ihsan akan marah n tolak balik bdn dia ke position telentang 😛
  • Meniarap – Ahaa even Ihsan xboleh lagi ubah position from mengiring ke meniarap. Tapi Ihsan dah lama dah boleh meniarap. Tp bukan meniarap sndiri la ye. Kena Mama or Papa la letakkan mcm tu. Sbbnya since Ihsan umur 1 week lagi everyday Mama akan letak Ihsan on tummy for a few minutes. Midwives kt hospital n websites baby yg Mama baca pun ada ajar suruh buat macam ni. Tujuannya supaya baby cepat dapat kuatkan leher dia. Tp rupa2nya Mama baru tau slalunya org Melayu kiter xwat mcm tu pun.  Tok Ihsan la yg ckp. So usually baby akan pandai ikut step-by-step from telentang to mengirimg to meniarap and d other way round. Tp dlm kes Ihsan ni Ihsan dh terlompat 1 step ler kuikui 😛 So Ihsan kene la reverse blk sket ye Ihsan kutip balik step yg tertinggal tu.
  • Angkat kepala, dada n badan masa meniarap – Bila diletakkan on tummy Ihsan sejak umur 2 bulan lagi dah boleh angkat kepala n dada masa meniarap. Sejak umur 3 bulan plak Ihsan dah boleh angkat badan dari pinggang ke kepala dgn tinggi masa meniarap. Skrg ni dia dh boleh tegakkan pun tgn dia n ubah2 tgn tu masa meniarap. So kdg2 tu kalau Mama tinggalkan Ihsan kejap tau2 je bila Mama dtg balik tgk2 Ihsan dah berubah 90 degree from position asal. Tak pun dh terkedapan or terkebelakang.
  • Main sembur2 air liur – Masa mula2 pndai main sembur2 ni bukan main rajin lagi Ihsan menyembur. Uishhh comot betul la. Lagi dilarang lagi kuat Ihsan buat sepenuh hati sampai la penat baru benti. Siap ada bunyi lagi abuuu abuuu. Berbuih2 n meleleh2 air liur tu kuar. Siap tersembur2 lagi kat muka Mama n Papa kdg2.
  • Suka tolak2 badan – Skrg kalau Ihsan duduk atas riba Mama n Papa Ihsan suka hempas2 badan ke belakang. Slalunya dia buat mcm ni sbb dia dh boring la. Dia nk suruh org dirikan dia.
  • Suka menjerit – Kalau dh mood dia nk menjerit tu dia keje jerit je smpi la dia penat hehe 😛
  • Easily distracted while minum susu – Skrg ni kdg2 agak susah nk bg Ihsan minum susu. Kena duduk kt tmpt senyap2. Kalau dia dgr suara2 karang tetiba je ada suara kecik menyampuk. Tak pun tetiba ada kepala n mata kecik dok intai2 tgk muka Mama. Sengih2 senyum2. Prasan la tu dia ingat org sembang dgn dia. Sudahnya minum susu pn ntah kemana. Terpaksa la Mama stop n susukan Ihsan kemudian.
  • Active – Ihsan sangat lahhh active. Kaki tgn kepala asyik bergerak je. Agaknya dlm kepala dia tu mcm2 dia pk n mcm2 dia nk buat. Memula Mama ingat semua baby mcm ni. Tp bila semua org yg jmpa Ihsan ckp Ihsan ni agak active so betul la tu mmg Ihsan ni perangai mcm tu. Sbb tu gak la berat Ihsan naik slow je even though Ihsan menyusu mcm biasa. Agaknya if Ihsan xbaper active sure berat dia dh byk naik n bdn dh makin bam bam. Tp skrg pn even Ihsan active bdn Ihsan just nice jela. Itupn Mama dh lenguh kalau dukung  lama2. Xdela kurus n takla bulat sgt. So even kdg2 org ckp Ihsan kecik tp Mama xrisau la sbb Mama tau Ihsan sihat. Mama tau kenapa berat Ihsan susah nk naik. Moreover Mama n Papa pn saiz cute je so mestilah Ihsan pn ikut saiz Mama n Papa. Ihsan lahir pn tecik je takkan la tetiba nk besar sgt2 plak kan. Yg penting bknnya sbb anak Mama xcukup makan atau pun susu Mama xcukup zat dan Mama pn xperlu la risau2 nk bg Ihsan cpt2 mkn solid food. But Mama will blog about solid food on Ihsan much later. Mama dh bncg dh dgn Papa psl ni.
  • Fair skin n different look – Mama prasan masa memula lahir Ihsan cerah. Tp bila umur 1 bln n 2 bln Ihsan mcm agak gelap. Tp skrg Ihsan dh cerah semula. Muka Ihsan pn skrg dh byk nmpk mcm muka Mama. Sblm tu asyik dgr org ckp mcm muka Papa je. Tp mana2 jelah Ihsan. Gelap ke hape ke Mama n Papa xkisah. Sbb Mama n Papa tgk Ihsan tetap paling comel didunia ni. Mama n Papa slalu ckp skrg ni Ihsan plg comel, plg best nk main n plg best nk pegang. Mebi sbb skrg Ihsan xkecik sgt n xbesar sgt lg.

Haa itu jela yg Mama terpk skrg. Kalau ikut2 kan ada byk lagi tp xpela kiter save for 5 months milestone update plak. Skrg ni Ihsan tgh bercoti2 Mesia dgn atuk, nanny, tok wan, tok n ramai lagi org lain yg sayang Ihsan ni. Ada byk sgt benda nk citer on Ihsan. Tgkla kalau sempat. Kalau xsempat kirer burn jela citer2 tu. Ni pn dh byk citer yg burnt. Owh by d way Papa, Mama n Ihsan baru je blk Mesia on last Tueday, January 5th, 2010. Balik mengejut sbb Papa Ihsan ada keje. So Mama n Ihsan jela cuti sakan. Tp nyer Mama n Ihsan n xdpt nk gerak sana sini sgt sbb just harapkan org je nk bwkkan. Plus Papa kena keje so cmner nk bercuti sakan sgt kan. Sblm2 tu Mama xupdate blog sbb Mama malas. Kan kt Nihon tgh winter. Sejuk2 tu Mama malas nk type2 ni. Tp skrg even kt Mesia yg panas Mama bz la plak. Mama bz makan huahua 😀 Kitorg bercuti di Mesia ni xtau la lama mana tp plg lama pun until hjg bulan ni. Doakan semua urusan n perjalanan kami sntiasa lancar n slamat ye. Till then 😉

Ihsan’s 4 Months Milestones

7 thoughts on “Ihsan’s 4 Months Milestones

  • January 12, 2010 at 10:29 PM
    Permalink

    Ina,
    betul ker tarikh blk msia tu?salah taip ek,hehe
    takde pic ihsan laa kali ni,ingatkn bleh tgk ihsan yg baru,hohoho…
    bestnya cuti2 msia,mkn byk2 tau.cover blk yg ngidam2 tu,nanti blk sini baru pk diet,hahaha,happy holidays!take care

    Hehe dh betulkan dh 😛 Betul tu Fith. Diet2 tu blakang citer. Ni pn dh buncit ni. Yg ptg mkn dlu kan hehe. Gmbr Ihsan ada je tp malas nk transfer. Nnt la ye 😀

    Reply
  • January 12, 2010 at 11:10 PM
    Permalink

    Wahh Ihsan blk mesia!!
    Meh la ngedate ngan abg ian..
    =)

    Ihsan blk sbb Papa kena keje so xdpt nk jln2 sgt huhu. Ada chance kiter jmpa ye 🙂

    Reply
  • January 12, 2010 at 11:21 PM
    Permalink

    ihsan balik nihon balik singgah umah umi murni dulu tau. nak gomol2 ihsan dulu.. mama kalo makan burger kat mcD tu ingat2 la daku kat sini, hihi..

    Kalo keadaan mengizinkan kami singgah ye. Kalau xsinggah pepaham jela xberjaya pujuk driver ler tu hehe. Tp kalau dia larat sure dia nk punya. Harap2 dia larat la. Leh pass buku skali. Ahaa nk gmbar skali kiter tlg makan kan McD tu? Hehehe 😛

    Reply
  • January 18, 2010 at 2:57 AM
    Permalink

    akak balik mesia ke? hehe. mesti best kan.. lame ke akak kat mesia ni?

    Akak blk sebln je ritu. How’s married life? 🙂

    Reply
  • January 18, 2010 at 3:46 PM
    Permalink

    Assalamualaikum,

    Lama tul tak jumpa latip nih, kem salam kat dia ckp nih jonet/junub from jenan. used to be close back then tapi dah lama tak kontek

    p/s: wei latip ko ade facebook tak, kalo ade add aku muhammad junaidi judin

    Waalaikumussalam. Latif ada baca comment ni. Dia kem salam semula. Tp dia xde facebook 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge