Wah tajuk mcm beriya je. Padahal xde apa pun sbnrnya 😛 Actually I really wanted to update this blog. Tp asyikla terbantut2! I know org lain pn ada baby tp blog slalu je updated. Actually I pn byk je masa nk update blog tu. Tp even hati rasa nk update blog sgt2 tp keadaan xmengizinkan I nk update. I kalau nk update blog selalunya siang2 ni jela I ngadap internet pun. Waktu2 lain I nk spend utk buat benda2 lain plak. Nk spend masa dgn hubby la, masak la apa la. Tp I xsuka update blog in a rush atau pun asyik terganggu2. Mcm skrg ni lah. Update dgn sebelah tgn je n sblh lg pegang Ihsan. Kdg2 tu dia dh tdo tp br je nk update dia menjerit plak. Sungguh la xselesa n xkhusyuk nk update blog. Dh la I plak xreti nk take short time utk update blog. Xtau la kenapa I kena take long time nk update blog. Pdhal bknnya kena pk apa sgt pun kan. Merepek2 je lebih. Sbb tu la I mcm malas je n asyik tangguh2 nk update. Yelah sbb asyik2 sempat type separuh jln je. Kalau nk smbg pn citer tu dh basi n I pn dh xde mood nk smbg. Kdg2 tu mmg free tp mood nk memblog plak xde. So sbb ni gakla ada byk unfinished drafts yg tinggal tggu masa nk kena delete je 😛

Since I gave birth I dh msk mcm2. Selera mmg la sentiasa besar ye 😛 Tp membaking br 3 kali. Itupn pilih2 gak resepi sbb takut berat naik. Dahla berat ni stagnant je in between 48-50 kg. Mana taknya asyik mengunyah je sbb asyik lapar. Ntah bila nk dpt target weight xtau la. I pilih resepi yg mudah nk buat. Kalau boleh yg xbyk gula or kalori. Selalunya I buat roti je. Tu pun bukan I yg buat. Breadmaker tu yg buat sbb I buat loaf bread je. I cuma campak2 bhn n tggu smpi msk 😛 Yelah if tinggal berdua je dgn Ihsan mmg payah la nk buat keje. Again, I xsuka wat keje terganggu2 gitu. Kalau nk buat, buat je terus smpi hbs. So nk tanak kene tggu hubby blk la. Itu pn kdg2 mlm2 sian plak hubby kalau xspend time dgn dia. So mmg xde la rancak sgt membaking since ada baby ni. By the way my first baking project I buat banana cake. Here is d recipe. Mmg jd lah kek yg I buat tu. Cantik plak tu. I kalau buat kek slalu je naik xrata la apa la. So mcm best plak kek ni turned out lawa. Rasa dia lain sket dr yg lain. Cuma kalau nk buat lg kena double d ingredients kot. Sbb sket je plak bila dh siap. I buat ni as buah tgn masa g beraya kt Matsumoto aritu. Tp xamik gmbr plak. Sedap gak la kek ni kalau ada sapa2 nk cuba. Cuma I think my selera prefers banana cake yg biasa2 tu je. I rasa lg sedap yg biasa tu.

Second project was chocolate cheesecake. Actually I dh lama teringin nk mkn chocolate cheesecake. Dh lama cari resepi yg mcm ni tp asyik xjmpa yg berkenan. I penah buat marble chocolate cheesecake je. Mmg la sedap tp not really what I wanted to eat. Then recently masa confinement I jmpa recipe ni, Philadelphia Double Chocolate Cheesecake. Right habis je confinement period I buat kek ni. Hoho cmner la nk kurus ye tak? Turned out the cake was really yummy! Sedap sgt2 😀 Hubby pun suka. To me, the taste was perfect. Even very chocolatey tp very nice la cukup lemak manis sumer. Rasanya xmelampau2 sgt n langsung xmuak. Definitely recipe ni is a keeper n I akan buat lagi. Lagipun agak simple n xleceh sgt nk buat. Cuma I krgkan sket gula n I xletak pun blueberry on top. Mkn mcm tu je pun dh sedap dh. I recommend la utk sesapa yg nk cuba.

My picture doesn’t do justice to this cake’s taste.

DSCF2318copy

The latest project was apple pie. Alkisahnya I sgt tertggu2 this autumn season sbb nk buat apple pie. Tp kali ni I memandai2 ubah recipe. I mmg dh tau pantang larang utama nk buat pie pastry ni. Tp ntahla kenapa I guna gak recipe pastry karipap. Sbb I suka recipe pastry karipap tu mcm sedap. Lgpun recipe pastry apple pie yg I slalu guna tu yg crusty punya. Kali ni I nk buat yg biasa2 jela. Tp I xterpk plak itu recipe utk goreng pdhal I nk buat apple pie yg bakar in oven. I buat waktu malam. Itupun sket punya lama I bakar dlm oven. Pastu I kuarkan sbb dh lewat nk masuk tdo dh n kena tdokan Ihsan. Esoknya I nk mkn tgk2 mcm xbape masak lagi. So smbung bakar semula hoho 😛 Seb baik la jadi jugak even not as expected. Still sedap guna recipe pastry karipap tu. Tp mcm kurang sesuai la. Mebi if nk guna gak recipe tu kena ubah suai kt mana2. Rasanya next time I guna recipe asal je lah ataupun if nk guna gak recipe pastry karipap kena cari yg lain. Sbbnya recipe pastry karipap yg I guna tu mcm keras sket. Adoiyaiii xlarat nk lenyek. Tang ni la yg sepatutnya kejappp je leh siap tp jd sket punya lamaaa nk setel. Semput menekan2 dough tu hoho 😛 But as an overall okayla jd je. N sedap je sesuai la utk memenuhi nafsu selera sndiri. Esok2 nk suruh hubby bli apples lagi nk buat lg 😀 Here is d recipe for the apple pie. I suka recipe ni sbb dia simple n sedap especially d filling. I suka filling yg ala2 original je. Rasa dia mcm apple pie McD.

Simple je rupa apple pie ni sbb dh xlarat nk menggodek.

DSCF2393copy

Actually byk je yummy recipes yg I dh cuba even b4 I went into labor. Tp ntah2 mana dh. Malas nk korek2 balik. Okay lah that’s all for today. Tomorrow Ihsan will turn 2 months young! 😀 I’ll try to blog again ASAP sbb nk update his milestone. Till then!

Baking Projects

4 thoughts on “Baking Projects

  • October 21, 2009 at 3:26 AM
    Permalink

    ina,
    sedapnya choc cheesecake,nak cuba laa nanti…
    sama je kan kita ni,selera mkn kemain lg tp nak kurus,hadoi laa…takper2,sabar2,tak lama lg kurus laa tu,hihihi…
    haa update psl ihsan yer,buh pics byk2 tau!

    Mmg sedap pn Fith. Rajin2 nnt cuba la buat. Hehe tula xsabar nk kurus ni. Tp selera mkn pn besar jugak haih cmner lah 😛

    Reply
  • October 21, 2009 at 3:50 AM
    Permalink

    ok la tu ina..penat2 uli dough…NGAP! kire nye yg ina NGAP tu ganti blk kalori yg dh terbakar tu la:p

    Fadh, kalori yg terbakar tu kalau xganti blk lg bagus. Sbbnyer leh cpt sket kurusnya hehe 😛

    Reply
  • October 21, 2009 at 6:29 AM
    Permalink

    oisyiii desu….kirimlah sini sikit eheh

    Ala mintak lmbt. Dh hbs dh hehe 😛

    Reply
  • October 22, 2009 at 6:37 PM
    Permalink

    dah ada anak ni, mmg payah lah sikit nk masuk ke dapur esp kalau tgal berdua je dgn dia kan…
    tp worry not, lama2 nnt u akan master the skill of curik2 masa sambil multitasking masak, jaga anak, tdokan anak, kemas umah, lipat baju sume.
    eh dah tulis ni baru perasan.
    terrer nye pulak kita org pompuan ni ek boleh buat byk keja dalam 1 masa.
    supermom!!
    he he he

    Aah hebat kan kiter org pompuan ni. Itula slalu org kata kalau xde ayah leh lg hidup. Tp kalau xde mak haru biru jd nyer hehe. Tula still tgh practise ni jd great supermom. Ewah dh super tu ada great lg plak hehe 😛

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge