Ihsan td tgh tdo dlm infant car seat dia. Berkerut2 muka dia dgr Mama dia bising type keyboard. Dia ni telinga lintah sket. Nak tdo pn xleh bising2 if not sng terjaga pastu marah2. Mcm perangai sapa? Mcm Mama dia jugak πŸ˜› Adeh… Tp skrg dh berpindah tdo ats riba sambil menyusu. Tp xkhusyuk menyusu, asyik gelisah je sbb nyer tgh bz nk kentut n poo-poo jugak. Haih slalu mcm ni tau. Masuk je kt ats kt bwh pun kuar. Mama dia jugak yg xsng duduk sbb dia dok marah2. Hish sabar jelah. Kalu stop kan nyusu jap dia marah jugak. Yelah cuba buat kerja one by one kan ke bagus. Haa tp ini bukan perangai Mama dia ye. Mama dia xmkn smbil poo-poo πŸ˜›

Actually nk citer psl benda lain. Tp malas plak. Rasa nk citer psl Ihsan ni haa. Skrg ni sejuk I pakaikan dia baju 2 lapis. 1 tebal n yg nipis belah dlm. I suka pakaikan Ihsan baju bli kt sini sbb design dia sng nk pakaikan kt baby. Moreover kain dia sesuai dgn cuaca kt sini. Smlm baru je basuh segala baju dia yg bertimbun. Tambah2 hari2 sblm ni asyik hujan so penuh bakul baju kotor dia tu. Baju pn dh xcukup dh. Baju tu ada je sbnrnya, tp xsesuai sgt. Either sbb bsr sgt, susah nk pakai, sbb xsesuai dgn cuaca or simply sbb I xsuka baju tu πŸ˜› Tp smlm I terpaksa bg dia pakai baju2 tersebut. Since mandi smlm 3 kali Ihsan tukar baju. Β Mula2 I bg pakai baju baru. Then 2 kali diaper dia bocor n baju dh basah. Padahal baru je tukar sblm tu. Kerap betul dia pee-pee tgh2 mlm skrg ni. Yelah dh makin besar. Sket hari lagi diaper size newborn tu dh xmuat la. Kena cpt2 habiskan if not rugi je.

Memula bocor I tkr dgn passed down baju given by hubby’s friend. Dh nmpk mcm baby girl plak sbb baju tu cream color. Then bila bocor lagi I pakaikan baju yg dibeli kt Mesia. Usually newborn kt Mesia pakai baju yg spsg kan yg ada baju n seluar. Baju ni MIL yg belikan dlu. I xpenah bg Ihsan pakai lagi sbb baju ni besar plus kain cotton Mesia ni sejuk. So xsesuaila dgn cuaca kt sini. Tp smlm terpaksa la bg pakai jugak. Then masa Ihsan main2 tghari td tgk2 suar dia dh loyot. Sbb suar tu besar. So kaki dia dok tolak2 suar tu. Makanya diaper nyer pn loyot la skali. Dh la dia baru lepas poo-poo. Seb baik bocor sket je. Tp kena gak la blanket dia tu. So skrg ni Ihsan pakai baju bli from Mesia gak yg lagi la gedabak. Baju Pooh yg also spsg dgn baju n seluar. Seb baik hari ni ada matahari so takla sejuk sgt. Hmmm baru je basuh baju sekejapan je dh byk blk baju dlm bakul dia. Since dh ada baby slalu je washing machine tu kena kerah buat keje. Yelah bukan Ihsan je. Mama Ihsan pn asyik keje tukar baju. Kejap2 kena muntah la. Kena tembak n kena bom plak lagi la dh bape kali πŸ˜›

Starting by early this week I dh boleh solat. Lama plak nifas kali ni lebih 40 hari. Masa lepas bersalin ‘Abid dlu dlm 20 hari lebih je. Maka skrg it gets tougher la bila tinggal berdua dgn Ihsan je kt rmh. If hubby ada boleh main pass baton. Kdg2 terpk bestnya la hai kalau ada kt Mesia ramai org boleh tlg isk isk. Rindu lak nk blk Mesia πŸ™ Sian Ihsan xdpt nk rasa kasih syg atuk, nenek, pakcik n makcik sumer. Anyway, sblm ni kdg2 nk mkn, g toilet, cuci muka n etc pn mcm nk berperang. Skrg ni solat pn sama. Cuma nyer bab lain boleh tangguh2. Solat xleh nk tangguh. Nk xnk kdg2 kalau dia xnk tdo jugak terpaksa la biar je dia meraung. Nk solat pn xtenang. Dlu sblm ada Ihsan tetiap hari hubby g keje rasa rindu sgt xsbr nk tggu dia balik. Asyik la dok sms2 mcm zaman muda2 dlu (ehh skrg ni dh tua ye? :P). Skrg dh ada Ihsan xsempat nk rindu pn kt hubby. Tp nyer lagiii lah xsbr nk tggu hubby balik. N rasa sedihhh sgt kalau hubby kena keje weekend. Bila hubby ada rasa mcm boleh take a break sket. If not rasa penat sgt nk layan Ihsan sorg2. Nak plak kalau time dia buat perangai owhhh he would drive me nuts!

Ihsan skrg makin hari makin pandai. Sbb nyer dia makin byk songeh πŸ˜› Dia makin manja. Ihsan suka sgt dipegang. Dh dukung, demand nk style bersandar ke bahu ngadap blakang plak. Owhhh xpadan dgn kecik. Lepas tu dia mula la terlonjak2 terpusing2. Kepala dia tu dh bape kali hantuk kat I. Sket punya sakit. Tp dia relax je. Skrg ni waktu berjaga Ihsan dh makin pjg. Bila mood dia baik boleh la ltk kt bwh bg dia main2 dgn toys. N I pn rush la wat pape yg patut. Xlama lps tu sure dia start panggil2. Dia boleh tau Mama dia ada kt situ ke tak. Kalau I lmbt ambik dia xlama pastu menangis la penuh sebaldi air mata tu. Ihsan ni xsuka kena tinggal sorg2. Kalau dia ngantuk time kiter pegang sng2 je dia tertdo. Xyah dodoi2 bagai. Tapiii kalau kiter letak dia kt tmpt tdo dia akan automatik bangun n nangis.

Tdo pn kalau boleh Ihsan nk tdo bwh ketiak I or hubby. Nk kena ada org sentuh dia n rapat2 dgn dia. Kdg2 risau gak I tertdo n himpit dia. Tp dia bahagia je cmtu. So bila dia dh nyenyak baru I tdo kt tmpt I. Kalau mlm2 boleh la sbb kiter pn mmg nk tdo. Mula2 dlu I rajin la tepuk2 dia smbil duduk. Tp skrg dia dh makin berat kebas tgn n kaki nk pangku dia lama2. Kiter pn ngantuk nk tdo jugak kan. Perut I pn skrg skrg kdg2 terasa sakit bila angkat Ihsan smbil duduk. Yelah posture bdn xbetul kan. Kalau nk cpt I tdo kan dia atas dada I sbb dia suka smbil tu I leh tdo skali πŸ˜‰ Tp kalau siang2 kdg2 malas gak la nk layan menidokan dia. So slalunya mmg keje main angkat letak angkat letak la sbb I xtunggu cukup lama utk bg dia betul2 nyenyak. Kdg2 kiter pn nk cpt nk wat keje lain. Unless kena betul2 tggu dia nyenyak or dia sndiri ngantuk sgt2 baru la boleh letak dia n buat keje lain dgn aman. Hubby kata ni ikut perangai I la ni. Sbb masa pregnant manja sgt nk tdo apa semua nk hubby ada sama2 kt sebelah. Well, lesson learned! Pregnant lagi nnt xnk la wat perangai manja2 ni πŸ˜€ Tp slalunya even dia tdo xdpt pn nk wat keje sgt. Rmh ni kecik. Nk jln pn kena pelan2. Ini kan lagi kalau I buat keje tung tang tung tang confirm la dia terjaga. Nk xnk kena tggu hubby ada jugak br sng sket.

Kdg2 Ihsan buat jugak perangai merengek2, marah2 n gelisah2. Xtau apa dia nk. Sumer serba xkena. I tau kdg2 tu dia simply nk merengek. So layan kan ajela. Dah mmg nature baby begitu. Kalau dh 24-7 dok ngadap dia mestila kiter dh paham perangai anak kiter cmner kan. Tp hubby still in d process nk paham his son. I ckp kt dia just get along with him. Layankan aje. Tadah je tinger dia bising. Tepuk2 je. Lama2 dia senyap la. Tp hubby kdg2 dh xleh sabar. Yelah dia pn buntu kdg2 xtau nk wat apa. Sdgkan I pn kdg2 xleh sabar jugak πŸ˜› So the other day hubby sumbat pacifier kt mulut Ihsan. Dia tolak2 jugak. Tp lama2 dia hisap jugak. Tp kena pegang la if not sure dia tolak. Hubby kata senyap sket mulut dia πŸ˜› So skrg kdg2 Ihsan guna pacifier bila dia nk tdo or gelisah. Hubby la rajin sumbat. I xrajin pun. Membantu jugak la guna pacifier tu tp xdela berkesan sgt. Sekdr membantu bg dia senyap sekejap. Kdg2 tu xjalan jugak. Bila bagi pacifier tu dia hisap siap ada bunyi ‘cuppp-cuppp-cuppp’. So cute. Tp I rasa xsuka plak tgk air liur dia berbuih2 n meleleh2 kt pacifier tu πŸ˜›

Skrg ni even Ihsan dh nk msk 2 bln tp I masih belum dpt rentak mcm sblm ada Ihsan. Byk benda yg I slalu buat n nk buat tertangguh2 n xterbuat lagi. At least mesti kena ada hubby kt rmh. Tp mak2 kiter yg ada anak 4 5 6 org xpun sedozen tu relax je pn layan anak2 siap leh wat kenduri-kendara bagai kan? I pn Ihsan baru nk msk 2 bln. Lama2 hopefully dpt la kembali jd cekap n pantas. I xtau la org lain mcm mana n I xkisah pn org lain cmner. Tp for me, dh ada baby ni kena pandai multitasking. Nk wat apa2 kena pk n plan in advance. Im sure kebanyakan other moms pn mcm ni jugak. At the moment Ihsan masih clingy. I tried guna sling n pouch tp I plak yg rasa xsuka tgk Ihsan snugged kt dlm tu. Ihsan pn mcm xselesa. Dia nk kepala n tgn dia bebasss! So I tggu Ihsan besar br guna utk carry dia kt dlm rmh kalau time dia nk berkepit je. I boleh carry dia in sitting position smbil I buat keje rmh sket2 coz I will have both my hands free. Ada org kata kena la train dia jd independent. Biar dia nangis pn xpe sbb keliling rmh I xde org so xpe bising2 pun. Yelah mmg la I train tp takkan la nk biar je my baby melalak smpi nk terkeluar anak tekak. Come to think of it. I xkisah sgt pn. I’m sure at one stage nnt dia takkan clingy sgt. Skrg ni infant mmg la cmni. Nnt dia dh besar xhingin nyer dia nk dok bwh ketiak Mama dia dh. Haa masa tu baru la tau nk rindu kt anak. So skrg ni penat2 pun I layan kan aje. Enjoy d moment while it lasts πŸ˜‰

Ihsan yang ‘bijak’ πŸ˜‰ Rasa nk picit2 je pipi kdg2 tu πŸ˜›

DSCF2277

Owh yer berbalik pd tajuk di atas. Mesti pelik kan apsal Ihsan tdo dlm car seat dia kt dlm rumah? πŸ˜› Alkisahnya sblm tu dia tertdo masa I riba dia. Then letak dlm bouncer dia mcm biasa. Smlm I ada buat roti. Buat loaf bread je pun. Breadmaker tu yg buat sumer I tinggal cmpak2 bahan je. Makanya I teringin la nk makan roti bakar sapu margerine n kaya td. I baru beli kaya kt Baticrom. Dh ada baby ni xkoser la nk buat kaya sndiri. Yelah I slalu je baca blog org pegi kopitiam sana sini mkn roti bakar. Siap tnjuk gmbr besar2 bagai. Sungguh melampau. I pun teringin jugak. So lps letak Ihsan I pn buat la roti in d kitchen. Suddenly Ihsan nangis. See… dia tau Mama dia xde kt situ. Sudah nyer cmner? Pujuk2 pn dia xnak. Nak sapu margerine dgn kaya pn xaman. Makanya I pn kuarkan car seat dia n letak dia dlm tu. Then I carried him to d kitchen. Dia merengek2 jugak tp much better la siap leh tertdo sbb dia nmpk I dpn mata. Kalau nk carry bouncer dia tu pn boleh jugak sbnrnya tp bouncer tu besar sket n mcm berat. I pn malas nk fastenkan safety belt dia tu. Car seat dia xfasten kan pun dia still agak safe duk dlm tu. At last… berjaya la siap kan my roti bakar sapu kaya. Minum dgn decaffeinated Nescafe. Smbil angkat piring roti… tgn sblh carried Ihsan back to the living room. Mencabarnyer even nk makan 2 keping roti je pun. Xpe… demi roti. Ah~~~ sedapnya roti πŸ™‚

Dracumilk kekenyangan. Pangku lama2 kebas kaki I. Esok lusa lagi la xtaula πŸ˜€

DSCF2262

Gigih betul nk mkn roti bakar. Rasa terharu plak. Agaknya tetiba kalau roti I jatuh sure I kuciwa sgt2 kan πŸ˜€ Hopefully xlama lagi I akan dpt balik my momentum to run my daily routine. Nk jd Supermom yg creative, productive (bukan productive buat anak ye :P), cekap, pantas n etc. Apa lah sgt nk prepare roti bakar tu kan? Tgk la nnt2 nk wat kenduri pn I boleh buat huahua πŸ˜›

But still tetap buah hati pengarang jantung Mama. Geram2 pn slalu xjd nk marah πŸ™‚

DSCF2255

Adoi penuh living room dgn brg2 Ihsan je. Dh susun2 pn kdg2 xtau celah mana nk lalu πŸ˜›

Of Roti Bakar

5 thoughts on “Of Roti Bakar

  • October 11, 2009 at 5:04 AM
    Permalink

    cutenye gambar ihsan mencebik yg last tu!

    gambattene supermom! i bet sume mak2 pn have to face the same thing. kalau derang bole, kite pn bole,kn?

    ina, kite dr dulu ms fateh 2 minggu smpi b4 blk jpn after anto fateh, fateh tdo atas dada (imagine 10kg rice placed on ur body for the whole night), xpn tdo berbantalkn lengan mama die ni. even dh besar panjang pn. bile dh blk sini sorg2, i really miss that moment of bgn tido sakit2 bdn, baju basah sbb fateh tdo berpeluh, senak dada bile fateh hentak kepala sbb nk tukar posisi, etc. ooo…ms kite sorg2 kt sini dgn fateh ari tu, nk g toilet pn kene angkut skali si kecil tu. nk kemas rumah, buat laundry sume kene tunggu fateh tdo sbb kite mmg nk spend quality time yg ade same2 main dgn fateh (ye la, g lab kul 9-5..blk tu je la ms yg ade pn) jd ina, cherish the moment! nnt tetibe ihsan dh besar, ina pn rindu jgk saat2 ihsan nk extra perhatian tu:)

    kite dulu pn ms fateh kecik2, enchek hubby lg rela msk, buat laundry, kemas rumah sume drp jg fateh. tp, bila fateh dh 3months gitu, enchek hubby ajak fateh main ps2 n fateh pn dh senang nk handle, sume2 psl fateh, hubby plk yg handle. insyaAllah, ihsan pn good boy. nnt kejap lg ok je;)

    Itulah all moms sure face d same thing. Penat mmg la penat. Honestly kan Fadh mmg la kdg2 rasa xsabar nk Ihsan cpt besar. But at d same time rasa xready n xpuas sgt2 tgk Ihsan skrg ni. Dh besar nnt akan dtg pe’el lain plak. Each phase comes with complete package. So as u said, mmg kiter pn enjoy je d moment. Nak2 time dia fragile lg ni. Rasa sukaaa sgt tgk dia πŸ˜€ Kalau la boleh, nk freeze kan time lg πŸ˜‰ Kiter pn dh bwk dh Ihsan g toilet skali Fadh hehe. Tpnya malas gak kdg2 tu sbb Mama Ihsan xcukup kekuatan la dlm bab angkut mengangkut ni πŸ˜› Hubby kiter plak prefer jaga Ihsan. Kiter pn prefer buat sndri keje2 rumah sbb kiter lg cekap n pantas. Tp time kiter jaga, hubby plak yg take over keje2 lain. Itulah Fadh, at d moment Ihsan masih clingy. Even dia tdo mmg xdpt wat keje sgt sbb dia xleh ada bunyi skettt pun. Hopefully soon dia makin pndai la tdo nyenyak. Sng kiter nk wat keje n save time jugak kan. Fadh sure rinduuu sgt dgn Fateh. Sdgkn kiter ni pn kdg2 bila hand over Ihsan kt hubby n kiter wat keje rmh, lps tu sure rasa rugiii sgt dgn masa yg hilang tu. Semoga Fateh pn kuat n independent mcm Mama n Ayah dia. Dh xlama dh Fadh nnt boleh reunite blk as 1 family, InsyaAllah. Fadh pn Gambatte! πŸ˜€

    Reply
  • October 11, 2009 at 6:15 AM
    Permalink

    omaigod.he’s so adorable!!!!rasa macam nak kuarkan dia dr skrin laptop ni.nak gigit2 diaaaaa..comeinyaaaa….gerammm kat ihsannn.budak dracumilk tuuuu.hehehhehe

    bestnye ada baby.best.best.hehehe….klu la umah ko sebelah kat ni,aku hari2 g umah ko sampai ko halau aku balik.haha..gambar yg cebek tu..iskkk..geraammmmmm.mcm dia sedih gila ko nak tinggalkan dia.hikhik…

    take care!!!

    Hehe gambar cebik tu actually bukan dia sedih. Masa tu kitorg tgh main2 dgn dia. Smbil melayan dia ‘sembang’ tu mcm2 muka dia buat. Tetiba dia buat muka cebik tu terus aku snapped! Tp gmbr dia senyum n ketawa aku still xdpt2 lagi hehe πŸ˜€ Kalau dkt pn bagus Kak As xde nyer aku halau ko balik. Leh aku mntak tolong ko tukar diaper Ihsan sokmo! Takpun aku main tenet ko jaga Ihsan huahua! πŸ˜›

    Reply
  • October 12, 2009 at 4:52 PM
    Permalink

    Ina,fith pun rasa semua ibu2 melalui perkara yg sama.cerita ina ni mengingatkan fith masa rafiqh dulu2,mmg gitulah.takper ina,tak lama lg ok laa tu.

    comelnya ihsan,makin tembam,best kan gigit2 pipi dia tu,hihi…

    Tulakan Fith all moms surely face d same thing. Masa anak kecik2 ni penat tang lain. Dh bsr nnt penat tang lain plak. Same je. Tp xpuasss sgt2 dok tgk Ihsan time kecik2 ni. Masa ni baby ni adorable je all d times kan. So penat2 pn sabarrr je lah n layankan aje. Hehe itula Ihsan ni asyik kena tarik je pipi dia tu skrg ni πŸ˜›

    Reply
  • October 12, 2009 at 6:10 PM
    Permalink

    wahh..makin bolat budak tomey nih… makin berisi..mesti sedap buat peluk…hehehe..

    take care ina..

    Haah mmg sedappp peluk skrg ni Mai. Nak dukung pn makin lenguh hehe πŸ˜› Mai pn take care ye πŸ™‚

    Reply
  • October 13, 2009 at 8:25 PM
    Permalink

    biasalah tu Ina, akak pun heran macam mana orang dapat handle anak berderet2..sedangkan akak ni, baru sorang dah tak menang tangan kaki..hahaha…

    comelnya ihsan…

    Tulah kak, kiter kena try ada anak berderet dlu kot baru kiter tau cmner nk buat hehe πŸ˜›

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge