Yuhuu I’m still here! πŸ˜› Yesterday Wednesday, August 19th, 2009 we went for check up in the afternoon. This time also I’m not gonna tell in detail but everything went on pretty much the same as the past check ups. Yesterday was rather a boring one because we were attended by a midwife and the doctor who we were not really familiar with. But anyway Β everything is okay and Adik is doing well, Alhamdulillah. I had to undergo the membrane sweep procedure one more time and this time it was more painful but at least I was more prepared and kinda already expected how the pain should be. He did it a bit aggressive compared to the lady doctor who did it on me last week. In fact this time I couldn’t hold on to the breathing technique anymore during in the middle of the probing by the doctor because it was hurting so I just couldn’t think other than the pain πŸ˜› After done with the procedure the doctor said that I haven’t dilated yet. And since everything seemed fine, we were told to wait until next check up on next Tuesday. If in within this 1 week period I’m not gonna get into labor naturally, I will be admitted on the very next day after the check up then to be induced, that’s on Wednesday. We also told the doctor that we are not gonna wait any more longer than the EDD, so that’s why. Kalau dia suruh tunggu lagi harus aku bakar hospital tu! ehee πŸ˜› Furthermore by that time dh smpi due so xperlu la nk tggu smpi overdue plak kan. By the way, next Wednesday tu August 26th, 2009 is our wedding reception anniversary. Tapi bukanlah wedding anniversary pun.

Blood pressure: 123/76

Weight: 55.6 kg

Urine: Sugar (-+), Protein (-)

Swelling: -+ (Dah ada sket!)

It’s actually picture of his face. I myself also don’t understand this picture actually.

DSCF1580

Now prior to the membrane sweep. It was done to trigger contraction naturally but its effectiveness depends on a few factors. But what I want to blab here is rather about my condition at this moment. The doctor did say that it is very usual to have a little bleeding after the procedure. But of course I don’t know how much little is actually little heh πŸ˜› Last week’s membrane sweep wasn’t followed by any bleeding but not this time. I first noticed it during yesterday’s evening and that’s only during the third time my visit to the toilet right after the check up. I alerted hubby and we waited until today. Earlier this morning hubby called the hospital and explained everything and we were told that there is nothing to worry about. It is most probably because of the procedure I went trough yesterday but still I need to be alert and keep monitoring everything because it might also be earlier sign of labor kicking in. The bleeding is Β pale, pinkish, mixed with the vaginal discharge and just little at a time. I have it only when I go to the toilet but not every time though and the panty liner always stay clean too. On top of that… although I’m getting anxious but since Adik is being active berguling2 in my tummy I feel most of the times, relieved and relaxed though. I noticed Adik asyik tendang2 n tolak2 as like excited semcm n mcm sempit sgt je kt dlm tu. Carik jalan kuar ke? Jalan kuar kt bwh ye bukan kat perut ke bukan kat pinggang ke kay. Tau la skrg panas n rmh kiter xde aircond tp jgn la smpi xnk kuar plak ye πŸ˜›

Right until this moment I just feel a few tummy hardenings and very mild pains. In fact sblm2 ni pn dh ada rasa sket2 mcm ni. So… I don’t know. Macam belum lagi ada rasa pelik2 or obvious signs yg labor makin dkt. So I don’t think I’m going into labor very soon still. I just don’t want to put high hope. Hubby keep saying, “Ntah2 bersalin hari ni”. I’m growing annoyed listening to that already sbb drpd haritu lagi “Ntah2 itu… “ and “Ntah2 ini…” but I’m still having my swollen tummy up until now πŸ˜› Still, I keep hoping in my heart and praying to Allah because it is definitely gonna be good and exciting if it really gonna happen soon πŸ˜‰ Mana la tau kalau Allah nak bagi, sekelip mata je kan. Tapi kalau ikut record bersalin sebelum ni macam xsempat dah hari ni. Tapi kalau hari ni macam best je tarikh 20082009 kan??? Ehehhh berangan jelaaa. Anyway, deep down in me I feel a bit relieved knowing that it will end soon as latest as next Wednesday, InsyaAllah. Apa2 pun I keep praying that everything is gonna be fine and smooth. Semoga Allah permudahkan segala2nya. Hopefully Adik is gonna come out on its own in within this 1 week period so xperlu la kena induce. But if it is not gonna happen that way, I keep praying that Allah is gonna give me enough patience and strength to go through this very last 1 week of my 2nd pregnancy until Adik is safely born, InsyaAllah; Amin.

Last but not least, I want to take this chance to wish everyone Selamat Menyambut Ramadhan. Semoga kiter dapat memanfaatkan Ramadhan kali ni dgn sebaiknya. Minta maaf ye kalau ada segala salah dan silap . Xsabar nk puasa tp… hopefully xlembik sgt la. Dah sarat2 ni 24 jam asyik lapar n nk mengunyah je keje adoi πŸ˜› Doakan kami sihat n selamat ye πŸ™‚

Lil’ Munchkin No. 2’s 16th Check Up At Week 39

18 thoughts on “Lil’ Munchkin No. 2’s 16th Check Up At Week 39

  • August 21, 2009 at 3:55 AM
    Permalink

    “Ntah2 bersalin hari ni”.. hahaha, samala setiap ari pg dok ckp camtu last2 kene induced gak. derang saje jek tu nk bagi kita semangat tapi kalo dah tiap ari dengar rase naik tension gak. hihihi. lagi seminggu jek, gambatte ne mommy. semoga semuanya selamat n senang. Amin..

    Itula dh penat dgr. Kiter pn dh mls mengharap. Tggu jela kan. Tp ni rasa mcm xsmpi seminggu je ni πŸ˜›

    Reply
  • August 21, 2009 at 4:59 AM
    Permalink

    Lagi seminggu je,wah2 dekat dah…
    fith hari tu tiap2 hari dok ckp “bila laa nak bersalin ni?,cepat laa keluar dik oii”,dok ulang ckp benda tu je,haha…takper2,sabar…
    moga segalanya berjln baik yer.take care.gambatte ne

    Sama la dok ulang ayat tu gak. Tp lately malas dh nk ckp mcm tu if not nnt tension je. Redha jela bila dia nk kuar πŸ˜›

    Reply
  • August 21, 2009 at 7:05 AM
    Permalink

    I dulu ada pinkish spot gak sehari sebelum melahirkan baby SN. I biarkan je mula2, esoknya keluar lagi spot tu beserta rasa sakit2…few hours after that baby SN was born i.e on his 39th weeks 2 days. I guess it wont be that long 4 u too..hehehe..aja aja fight oh!

    I pn rasa mcm xlama dh ni. Sbb I dh start sakit uhuk uhuk! πŸ™ Semoga Allah permudahkan segalanya utk kali ni, Amin!

    Reply
  • August 22, 2009 at 3:00 AM
    Permalink

    kakak…hari2 kita tunggu bila nak update, dgn harapan gmbar muhaimin terpacul di skrin komputer,hahaha

    ok2…saya bukak minggu depan sokeyh πŸ™‚
    perut, cepatlah mengeluarkan bayi!

    Haah iyer baby Muhaimin awak tu dah kuar dah πŸ˜›

    Reply
  • August 22, 2009 at 9:02 AM
    Permalink

    ina,mai baca kat blog murni kata ina dah nak bersalin… semoga Allah mudahkan segala urusan buat ina dan bb…rahmat bulan ramadhan insyaAllah… πŸ˜‰

    Alhamdulillah. Tq Mai πŸ™‚

    Reply
  • August 22, 2009 at 8:59 PM
    Permalink

    wah!wah!..kite lak yg rase dupdap2..
    ina, semoga selamat & dipermudahkan Allah..baby ramadhan nih!

    Reply
  • August 24, 2009 at 12:49 AM
    Permalink

    i heard the news!!

    ina, aku doakan semuanya berjalan lancar.

    p/s* walaupun aku tak sempat nak update rumah sendiri tapi aku pastikan melawat hang. jaga diri elok2 naa

    πŸ˜‰

    Tq Syana darling πŸ™‚

    Reply
  • August 24, 2009 at 9:51 AM
    Permalink

    hi,doakan semuanya selamat nanti. kite dah nak masuk week 39 next week. πŸ™‚

    Semoga dipermudahkan segalanya for u juga ye, InsyaAllah πŸ™‚

    Reply
  • August 24, 2009 at 5:48 PM
    Permalink

    salam ina

    camna?

    dah slamat ker?

    akak doakan semua selamat dan berjalan ngan lancar dengan izin-Nya…aminnn

    Alhamdulillah. Tq Kak Ina πŸ™‚

    Reply
  • August 25, 2009 at 7:05 AM
    Permalink

    ermm..dah lama takde update nih..mungkinkah??
    semoga semuanya selamat berjalan lancar..InsyaAllah

    Reply
  • August 25, 2009 at 11:39 PM
    Permalink

    ina dear, CONGRATS! CONGRATS! CONGRATS! OMEDETOU! fadh+hubby terus sujud syukur bila dpt tau bb ina dh lahir:) happy nye kami! semoga mama+bb sihat2 selalu. insyaAllah..amin! hugs+kisses utk bb + mama ina!

    p/s: hubby ari2 dok tanye…mane gambo bb? x up-date lg ke? (haiyoo..mcm xingat je kalo bersalin kt jpn kene dok ward 1week)

    Fadh dear tq so much for all the prayers ye, hugs! Semoga Allah merahmati hidup Fadh sekeluarga n kwn2 yg lain juga. Selamat enjoy smbut puasa kt Mesia. Mkn sedap2 ingat kiter tau πŸ™ Tulaa kena dok hosp 1 week kan punya la lama huhu

    Reply
  • August 27, 2009 at 6:21 AM
    Permalink

    Alhamdulillah adik da lahir..

    tahniah kak ina n hubby kak ina..

    hurry… show us adik kak ina.. tak sabar nyer.. jgn letak smiley kat muka adik ye..

    Muka adik mmg xde smiley. Don’t worry πŸ˜‰

    Reply
  • August 27, 2009 at 8:49 PM
    Permalink

    Oh..dah bersalin…Congratulation my dear…

    Tq Kak. Akak take care tau πŸ™‚

    Reply
  • August 28, 2009 at 2:41 AM
    Permalink

    Along doa semuanya baik baik, ina!

    Salam ramadhan πŸ™‚

    Tq Along! Salam Ramadhan utk Along juga ye πŸ™‚

    Reply
  • August 28, 2009 at 6:49 AM
    Permalink

    Tahniah!!I dah agak dah bila lama sepi jek..
    tahniah sekali lagi…tak sabar nak tgk muka bb!

    Tq Kak Nor! Tula menyepi sbb tgh angin ‘malas’ πŸ˜€

    Reply
  • August 28, 2009 at 5:26 PM
    Permalink

    alhamdulillah…ameeeeenn syukur….
    dah agak lame tak hapdet blog…
    aku ari2 doa semoga ko dipermudahkan segalanye..
    erm tak sabarnye nak tgk adik…
    hurry ek haplod pict adek yg tentunye chumel tu..
    waaa ku begitu rindu…..tak tau nape…hehe
    salam ramadhan dr abg aqil & aqif untuk adik sekeluarga…

    Tq Ita dear for all d prayers. Alhamdulillah dh slamat. InsyaAllah nnt ada rezeki leh jmpa n main2 dgn Abang Aqil n Aqif. Semoga ko sekeluarga sihat2 n dirahmati Allah sentiasa, InsyaAllah πŸ™‚

    Reply
  • August 29, 2009 at 10:03 AM
    Permalink

    rina dah bersalin ke?congrats!!
    nanti upload ok,tak sabr nak tgk baby rina n chak;-))

    Tq Kme! Dh upload tu. Cmner? Mcm muka sapa? πŸ˜€

    Reply
  • August 29, 2009 at 4:20 PM
    Permalink

    tahniah ina….alhamdulillah semuanya selamat.jaga diri bebaik yerk.owhhh….jangan luper upload gambar baby tau.

    Tq Ida. Ida n bb pn semoga sihat sntiasa. Xsabar nk jmpa n bwk bb kiter main sama2 πŸ˜€

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge