Lately I’ve been busy with stuffs. Busy merehatkan diri n bila dah ada tenaga semula busy buat segala apa yang patut. Owh penting tau merehatkan diri since nowadays it is hard for me to get quality sleep at night. So of course lepas tu feeling dragged je sepanjang hari. Kena la rehat lagi baring2. Tapi xdapat pun nak tdo. Kalau dapat pejam2 mata tu pun kadang2 dah rasa lega dah after a few minutes. Bila sambung buat keja2 rumah plak usually I’ll take my own sweet time and move at my own pace. Yelah dah sarat2 ni xlarat lah plus kenalah berlemah-lembut gitu. Lasak2 sangat karang rasa sakit je bawah perut ni. Talking about this, sekarang dah makin slalu plak sakit2 kat situ. Tapi rasa sakitnya lain la plak xmacam 1st pregnancy. Macam2 lah. But somehow it is the same thing la kot maybe the ligament there is practising for the big day ahead. Bila rasa sakit tu cuak jugak. And usually Adik is not helping at all. Lagilah dia xduduk diam. Agaknya dia pun rasa xselesa kot. So lagilah sakit. Actually I’m excited bila rasa sakit2 macam ni. Rasa xsabar nak g serah diri kat hospital hahaha πŸ˜€ But definitely I pray it will only happen after I reach full term lah. Itulah yang sebaiknya.

Sekarang ni bila badan pun rasa xlarat, I easily feel irritated too. Rasa nak naik hangin je bila ada benda xkena. But somehow that’s very minor. Kalau marah pun slalu meletup kejap sket je then terus habis. Alhamdulillah la pregnant this time I am more baik, sabar, cheerful, waras and comel gitew ehe πŸ˜› Maybe the hormonal changes in me doesn’t effect much of my mood. But somehow I think mood swing is majorly a matter of the mind. I keep reminding myself let the mind being over the matter. Or by other words, I can actually control myself lah kan. Jangan ikut sangat hati tu je. But I know sometimes this kinda of things memang susah nak control. Kiter xnak buat macam tu but we keep listening to our heart rather than our mind kan? During my 1st pregnancy macam ni lah. Mencabar tul. So not good. But still this time kalau bab merajuk dengan hubby haa itu lain citer lah. Xbest la kalau xmerajuk especially kalau dia yang cari pasal kan? πŸ˜›

So far I still can say Alhamdulillah sangat2 my pregnancy this time is even much easier for me in term of physically lah. Dari segi lain tu lain citer lah xyah cakap lah. As I said before, maybe the major reason is because I really control my weight gain and my food intake. Bukan lah xmakan. But eat healthily lah. So sebenarnya bukan lah I yang lucky sangat berat xnaik banyak. Tapi I memang betul2 kena kuat kawal nafsu makan ni. Susah jugak nak buat. Makan benda berkhasiat je, cara masak kena healthy, jangan makan lebih garam n gula, makan ikut masa n jangan skip makan, makan junk foods berpada2, consume vitamin religiously, sentiasa makan buah n sayur, stop makan sebelum kenyang n so on. But worth it lah kan. Maybe jugak sebab pregnant kali ni I xlalu sangat makan nasi. So I makan cukup2 je xde la nak berlebih2. Bila lapar cmner skali pun, bila makan I cepat kenyang. So xleh la nak sumbat banyak2 kan. So membantu gak la kat sini. Maybe a few of you wondering apsal la risau sangat kalau berat naik banyak. Tapi I’m doing this for my own good too. Kalau berat naik in normal range, I jugak yang InsyaAllah maintain sihat n I jugak yang senang in later days. Not you. After all… suka hati I lah kan, badan I. Even though pregnancy sebelum ni boleh kata agak mudah juga but this time I already knew cmner nak memudahkan lagi. Tapi dah namanya being pregnant, sekarang ni pun kadang2 dah rasa xlarat sakit itu ini segala. Yelah kalau xnak rasa pape langsung don’t get pregnant at the first place lah kan.

Past weekend we didn’t go anywhere. On Saturday we just stayed at home and in the evening playing with the dirt kat laman rumah. We cleaned up the area in front of the house, trimmed the trees and plants, mencangkul untuk cabut rumput yang dah panjang tuh and tabur racun keliling rumah. Most of the hard works hubby lah yang buat. I tolong slowly je tu pun sambil duduk. Xlarat nak bangun duduk bangun duduk. Rasa berat je badan ni. Sian hubby semalam terhantuk kat bucu tingkap. Seb baik bucu batu je tak tajam sangat. Luka kat pale n bengkak. Seb baik sket je luka. Tapi kalau dengar bunyi time kena tu wahhh ngeri. Sket punya kuat. I masa tu kat blakang rumah. I ingatkan itu bunyi dia jatuh. Bila dah tengok Β cepat2 basuh luka, letak ais n letak minyak gamat. Shiannn baby kan? Caayang dia πŸ™ Then on yesterday it was raining non-stopped n kami keje rehat2 n tdo je sepanjang hari. Rasa aman je sejuk2 n dengar bunyi hujan. Actually we planned to go out after Asar. Tapi hubby tdo kejap n I pun bila tengok dia tdo macam best je I joined skali sampaila nak dekat Maghrib ehee xsenonoh betul πŸ˜› Then we had dinner at sushi restaurant last night sebab I malas nak masak.

Actually we had started doing house spring cleaning outside and inside since a few weeks ago. I am the one who planned for this since my nesting instict keep telling me that I need to get my house to be in tip top condition before I give birth soon. Moreover masa tu dah puasa n dah nak raya. Confirm lah xraya lagi tahun ni. Alah small matter je tu. Hari2 pun boleh raya apa πŸ˜› This time my mom pun xdatang to take care of me like last time. And this time with the baby lagi, InsyaAllah. Since I’ve had exprience so I can already imagine how tougher my next confinement period is going to be. During previous confinement I was more concentrate on mind and emotional healing but this time kalau boleh nak la jaga myself physically as good as I can. Atau dengan kata lain nak rehat, baring and tdo seoptimum yang mungkin throughout until the end of my confinement period. Perasan tak the word optimum which means I’ll do it sebaik, semampu n sebanyak yang boleh. Bukan maximum ye. Bukan macam masa confinement last year after 2 weeks bersalin dah pegi ryokou bawak my mom makan angin macam tak hengat punya pegi Yamanashi, Kyoto, Shiga, Osaka n Nagoya hoho πŸ˜› Tapi kebetulan pegi pun sebab ada hal so alang2 tu berjalan2 la skali kan. So this time kalau rumah dah tip top I jugak yang boleh berpantang dengan bahagianya. Bukan lah hubby xleh tolong nanti. Tapi biasalah I je yang rasa xpuas hati lagipun dia pun dah penat nak take care of anak bini n kena g keje lagi time poser plak tu. Mesti xmenang tangan jugak nak juggle in between everything.

Besides that, since now I’m already about to settle with kemas mengemas by coming weekend I dah boleh start preparing food stocks for confinement and frozen foods meant for buka puasa. Kesian hubby takkan dia nak makan lauk sama macam orang berpantang sure macam bosan kan. Lagipun mana tau xsempat ke apa ke lepas dah balik keje nak bukak poser lagi. So better I prepare siap2 apa2 yang patut setakat mana yang mampu so senang lah sket nanti makan dlu yang frozen tu then baru masak. I ingat nak buat frozen karipap dengan roti canai. Then buat siap2 curry paste sekali dengan rempah ratus and divide into a few packets. So nanti bila nak masak hubby ambik satu, defrost n masak campur air n santan segala. I masa tu xposer makan jela bila2 pun n foods utk berpantang bukan lah susah pun nak prepare. In fact memang I style masak hari2 pun simple2, banyak bakar2, guna kurang minyak n jarang lah masak benda bersantan n berlemak bagai. For my foods nanti, I dah tulis siap2 recipes utk hubby ikut. Tinggal nak tempek kat fridge je lagi. Nanti a few days before full term I prepare siap2 frozen rempah ratus utk buat sup and bahan2 masak utk stok seminggu. Kupas n siang siap2 apa yang patut. Banyak2 pun xleh sebab xmuat fridge n nanti rosak plak bahan2 tu. Selain frozen, I akan buat jugak siap2 stok makanan kering macam ikan bilis goreng. Goreng dengan lada hitam n halia. The simplest lauk untuk orang berpantang. Some food stocks like dates, raisins, cereals, oat, nutritious drinks dah prepared dah. Ada gak yang my mom hantar from Mesia utk berpantang nanti macam Horlicks. Owhhh cedap! Cehhh macam omputih la plak. Omputih pun xmakan kot benda2 ni time confinement. Tapi my mom xtau anak dia awal2 dah belasah benda2 ni. Yelah sedap kan πŸ˜›

Kemas rumah n prepare foods stocks tula the major things. Ada lah lagi beberapa keja lagi yang perlu disettlekan before the big day. Let me list down here things for me to do before the big day arrived:

  1. Basuh langsir.
  2. Cuci tingkap n blind.
  3. Cuci fridge.
  4. Cuci toilet.
  5. Kemas kabinet dapur.
  6. Mop n vacuum rumah.
  7. Tabur pesticides keliling rumah.
  8. Basuh kitchen towel, alas kaki n cushion dining chair.
  9. Cuci counter dapur.
  10. Potong rumput, trim pokok n kemas luar rumah.
  11. Iron uniform keja hubby.
  12. Pegi beli baby stuffs yang terlupa nak beli.
  13. Basuh baby stuffs yang belum basuh.
  14. Recheck and repack hospital bag.
  15. Pasang baby crib.
  16. Sterile botol susu n breastpump.
  17. Iron baju pegi n balik hospital.
  18. Prepare food stocks for confinement and breaking fast.
  19. Jahit segala benda yang perlu dijahit.
  20. Lap perabot.
  21. Kuarkan corset.

Itu jela list keja2 yang I busy dok settlekan dari hari tu. Keja2 berat dah settle. Lega sangat sebab I pun dah xlarat nak wat keje2 gitu. Even sbnrnya time buat sumer tu hubby yang banyak bekerja keras. I tolong2 sket2 je tu pun dah xlarat. Hopefully the rest boleh la settle right before 37 weeks of pregnancy. Nampak macam xsusah pun. Tapi bila buat rupanya amik masa jugak nak habis. Macam no. 1 n no. 2 tu amik masa 1 hari gak la nak settle. Macam tu gak no. 3 n no. 5. Yang no. 10 tu dah buat 2 days. Tapi kalau ikut2 kan memang lah sampai bila pun takkan habis sebab rumput tu akan panjang balik. Actually banyak yang dah settle macam no. 4, no. 8 n no. 6. tapi I xslash sebab kalau buat awal2 pun by the time reaching full term sure dah kotor balik. So kena lah buat lagi. In fact memang every week pun kena kemas rumah, mop n vacuum sumer. Anyway yang tinggal ni sumer keja2 yang mudah2 je. Ikut2 kan memang sempat sangat. Xsabar nak slash everything in the list πŸ˜€

Since confinement kali ni kami sndiri2 je so kena lah be well prepared mentally and physically. Jadi xdela rasa susah. Sbnrnya takla susah mana pun. Nak jaga newborn pun bukanlah susah. Kecik2 dlu dh biasa jaga Adik. Memang la xsama. Boleh je buat setakat nak hidup. Kucing pun boleh jaga anak 5 ekor takkan I xleh nak jaga anak I sorang kan. Tapi kalau boleh nak la buat sebaik boleh kan. N kalau well prepared especially mentally InsyaAllah semua benda rasa mudah je. Kena kuat la n kena pandai control fikiran. But definitely lah kalau berpantang ada orang tolong n especially kat Mesia plak, boleh berpantang way much better. Ni nanti I xtau la camner nk pakai bengkung kalau hubby g keje. Boleh je pakai sndiri tp kalau ada org pakai kan lebih kemas n ketat. Kalau hubby g keja tinggal I dgn Adik je berdua kat rumah. Sure xaman I nak g toilet segala. Tapi I dah nampak pun solution to those things. Haa yee xrasa lagi boleh la cakap. Nanti tambah plak baby buat perangai baru tau langit tinggi rendah. Hmm memang la. Kena lah think for the worst to happen dari skrg ni. Dah nama pun kena jaga baby so instead of whining kena live with it jugak nanti kan. So I don’t concentrate on takut xleh wat itu ini in fact I am more concenrate kalau jadi macam tu macam ni camner nak buat. Be calm and take it easy. Biasalah kan kalau xde cabaran langsung xnak rasa semua tu jangan lah buat anak at the first place ye tak? πŸ˜‰

Kadang2 certain benda xyah pk2 sangat, just do it je. I rasa sumer orang boleh buat. Tapi how to do it correctly itu yang susah. Bab ni kena blaja lah. Ada orang xblaja pun. Tapi I kan skema πŸ˜€ Lagipun xrugi pun blaja. Ehee pregnant kali ni I study balik mana yang dah lupa je. Dah lama sangat study itu ini. My 1st pregnancy was planned. So I memang dah study dari sebelum tu lagi. Mana lah xbosan. But memang la it is an on going process n xpernah habis ada je benda baru kan n kiter kena keep our knowledge updated. Tambah2 if lack of skills on hands kena la study lebih sket. Kadang2 theoretically nmpk senang tapi nak buat terkial2 plak. Sekarang ni I dok kumpul materials utk hubby refer. Sebab ada certain things macam how to bath a newborn I xdpt la nk demo kt hubby nanti. Xkoser la I nak bersusah payah sebab I nak rehat2 je time tu boleh? πŸ˜› Macam benda ni memang dah ajar banyak kali kat dia tapi dulu la n if xajar pun dia boleh je buat. But as I said just now to me, it is important to know how to do it correctly. Hmm… InsyaAllah xjd masalah la. Boleh punya. In fact honestly I rasa to deal with extraordinary situation than others like last time was way much challenging. Perhaps this time the situation is gonna be just like what I hope and pray for it to be… like others jugak, InsyaAllah πŸ™‚

Preparation Towards The Big Day

7 thoughts on “Preparation Towards The Big Day

  • July 20, 2009 at 11:54 PM
    Permalink

    huhuhu, teringat balik camana kami dulu nk tunggu zayyan lahir ngan pindah umah bagai.. serik oii.. hihi, serik2 pun leh agi nk tambah sorang dua agi ni.. kami insyaAllah pegi umah korang obon ni. dlm 9 or 10 ogos tu. big boss dah bagi green light dah yihaaa, latif keje ke time tu.. dan tolong jgn prepare ape2 utk kami tau. kalo lapa kite mkn kat luar jek tau, awak tu tgh sarat benooorr mase tu. nk pi hantar adiah kat adik jek pun. nk pegi akhir bln 8 or bln 9 kang posa plak. pasti bln 10 balik mesia plak. baik hantar cepat2 sebelum berhabuk brg adik tu.

    Itula kan kalau pk2 sgt mmg rasa susah tp sbnrnya boleh je. Ni xbersalin lg dh berangan bila nk bagi adik utk Adik plak haha! πŸ˜› Yay! Sila lah dtg! Korg tdo sini tau. Xpe msk simple2 je. Kalo sempat kiter wat bbq sblh rumah nak hehe. Sini kedai sushi dgn apa je yg ada. Xbyk pilihan. Nk g mkn pn was2. Nnt kiter cnfirm kan bila Latif cuti ye πŸ˜€

    Reply
  • July 21, 2009 at 4:47 AM
    Permalink

    kak ina.. dah sarat sgt da ek? mesti penat kan? 36 days to go. Semoga sentiasa dipermudahkan Allah sepanjang tempoh itu.. hehe. InsyaAllah.. Amin..

    Sib baek kak ina dok umah je kan, jiran sue dan juga merangkap opismate sue kat sini pon tengah sarat gak… cian dia kene naik turun tangga hari2 nak g keje balik keje dengan perut memboyot.. camne la perasaan ek? tp dia senyum je sentiasa.. sue jer yg risau2.. tinggi tu nak naik.. 2 tingkat nk turun dr rumah.. pastu naik setingkat klu nak naik opis.. kaki dia pon da bengkak da.. sue dengar kalau kaki tu da surut bengkak nya tanda dah dekat nk deliver ek?

    herm i wonder..

    Ape pun take care of urself n adik baik2 ye kak ina..

    sekali lagi sue doakan semoga semuanya selamat..

    Amin.

    Thanks dear for the doa. Harapnya dimakbulkan, amin πŸ™‚ Tula dh makin berat bdn ni. Tp dok rmh pn bosan jugak. Penat sbb keje rmh mmg xpenah habis. Bab masak la plg boring. Hari2 masak without fail huhu. Cuma dok rmh masa sgt flexible la kan. If dok Mesia at least byk escapades takla bosan sgt. Kaki xbengkak lg. Xpasti plak if dh nk bersalin mesti bengkak jugak ke tak. Kalau sblm ni masa 8 bln dh bengkak dh. Maybe sbb pregnant sblm ni akak terlebih gemuk ehe πŸ˜› Sue pn take care ye. Bape bln je lg nk naik pelamin πŸ˜‰

    Reply
  • July 22, 2009 at 6:01 PM
    Permalink

    hahhaha nampak sgt nest instict tu menjadi2x. sama macam I la, dlm pantang hari tu x reti nak duk diam kat umah..lepas dh habis pantang & bercerita kat blog baru lah tau rupa nya tak elok di amalkan perangai berjalan2 time dlm pantang tu hehe

    Tulakan seelok2nya dok rumah diam2 jgn byk sgt bergerak. Tapi biasala dh lama sgt xkuar dh jd mcm cacing kepanasan la hehe

    Reply
  • July 22, 2009 at 11:25 PM
    Permalink

    hi ina..
    wahh…diam x diam..dah nak msk full term eh..
    kak kim doakan sume selamat ye..jgn penat2 sgt badan tuh mengemas..
    yg bab bengkung tu kan..hehehe..kak kim dulu 2 wks jek pakai bengkung yg ikat satu badan tuh..mak aih..leceh. pahtu kak kim amik corset..everytime lepas mandi..sapu minyak halia kat perut peha satu badan sume..pahtu pakai corset ngan suwar girdle tuh..senang sket..ni baru nak ikat bengkung tu baby dah start karoke. tapi sib baik kempis gak.

    Haaa seb baik Kak Kim sebut corset! Tq! Corset kiter dh lama jd tukun dlm almari tu xingat lgsg! Kena take note ni nk kuarkan corset. Idea yg sungguh bernas. Sng sket xyah ikat2 lehla pakai slalu. Yayyy dh terbayang perut yg kempis πŸ˜€ Tp suar girdle tu seksa gak nk pakai. Sbb skrg bontot dh kembang mcm muffin. Bli corset tu dlu time memula kawin hoho πŸ˜›

    Reply
  • July 23, 2009 at 6:04 PM
    Permalink

    salam ina

    lama tak sembang kan

    lately ni bz sgt2…

    take care…akak doakan smoga both of u selamat…insyaallah

    Tq kak. Tula kiter pn online baca blog org je. Bz merehatkan diri n wat pape yg patut huhu. Akak pn take care ye πŸ™‚

    Reply
  • July 24, 2009 at 10:20 AM
    Permalink

    meh peluk sikit mama and baby muhaymin. haha.sukaje panggil muhaymin, nampak kacak and berkarisma okeyh.

    kakak, kita doa semuanya akan selamat.
    xsangka dah setahun abid tinggalkan kita.
    jaga diri. sayang selalu.
    sangat seronok bila dapat rasa ikatan hati kita, walaupun kita xpnah jumpa.
    care:)

    Tq dear for d doa. Tula dh setahun dh. No one can ever replace him. Tp Adik ni la pengubat rindu kat dia. Harap2 selamat la sumer nnt, InsyaAllah. Hehe xhbs2 dgn Muhaymin dia tu. Nnt Adik lahir kiter tgk ek apa nama betul dia πŸ˜‰

    Reply
  • July 24, 2009 at 10:19 PM
    Permalink

    rina,
    kite doakan sumenye selamat ok.
    tetibe teringt mase kite nak bersalin ,pun sibuk macam ni jugak.nak sumenye perfect b4 baby ade kat rumah:-))
    take care tau!!

    Tq Kme. Tula dh start sakit2 ni cuak je. Nk kena cpt2 bg setel sumer. Huhu tetiba teringat sakit bersalin ritu πŸ˜›

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge