I’m still not in the mood to blog. I have a few drafts pending sumer tulis sekerat2. Malas sungguh la nak update blog even actually I have so many things to tell. The only thing that makes me semangat nak citer pun is regarding my current pregnancy tapi rasa macam over plak asyik cakap pasal tu je macam dah xde benda lain nak citer. However something happened this morning which terus made me feel that I have to blog about it right away!!!

Malam tadi I couldn’t sleep. Even macam ngantuk tapi mata tu segar je xleh nak lelap. Hubby kat sebelah sedap je tdo. Tangan plak rasa sakit and I suspect carpal tunnel syndrome dah nak start. Lagilah rasa xselesa. Bengkok tak best… lurus xbest… sumer serba xkena. Dah tu rasa nak pass motion plak. Hish tengah2 malam pun sakit perut gak. So I got up la g toilet then layan internet. Dah nak dekat waktu Subuh baru g baring balik n tunggu Subuh. Then kejut hubby… n pas solat baru I dapat tido. Might be sebab ngantuk sangat so lepas tu I could sleep soundly la jugak. Sampaikan xsedar alarm bunyi. I tersedar pun masa hubby tengah nak bangun. Seb baik xterlewat sangat. So I hurriedly went into kitchen untuk siapkan pape yang patut.

As usual I started to reheat apa2 yang patut untuk bentou hubby. Then I took bentou box hubby from the counter. Bekas bentou tu of course la terbalik sebab yesterday I basuh n keringkan. Once I nak terbalik kan n letak aje bentou box tu atas dining table I terus shriekkkkkkkkkked!!! Mana tak nyer penuh semut hitam dalam bekas bentou tu!!! Terkejut beruk la kan! Mana datang semut2 ni??? Banyak hokeh! Then I terus campak bentou box tu dalam sinki. Masa tu jugak mata terpandang deretan2 semut penuh kat atas counter tu!!! Arghhhhh lagi lah tertekan!!! Orang dah la dah lambat. Nak cepat. Tetiba jadi macam ni plak. Semalam xde pun! Dah la semalam xdapat tdo so rasa groggy lah jugak. Memang rasa terbakar betul lah!

Dalam tengah serabut tu I cepat2 lap dining table utk buang semut2 yang bertaburan tuh. Then basuh bekas bentou. Ewwwww geli betul lah! Pastu sambil2 terus kan apa yang patut tu I sempat jerit kat hubby yang tengah siap dalam bilik. I cakap ada semut kat dapur banyak! I suruh dia cepat2 siap. Pas dah siap dia datang tengok apa mende. I cakap kat dia suruh angkat sumer bekas2 pinggan mangkuk tu ke bawah n arahkan jugak mana2 pinggan mangkuk yang I rasa kena basuh semula tu into the sink. Yelah I nak angkat berat2 xlarat lah. Xkoser hokeh karang terpegang semut2 tu! Then I pun sempatla siapkan air minum, bekal air n bentou hubby. Nasib baik hubby breakfast pagi2 memang ringan2 je makan biskut 2 3 keping gitu. If dia jenis makan berat confirm la pagi tadi dia terpaksa berlapar sebab bini dia kena berperang dengan semut. Sambil2 siap2 kan sumer tu mulut I bising la jugak. Pakcik tu mengomel gak tapi sket je. Dia pun nak cepat so kepala dia xsempat la kot pk nak bising lebih2 tetambah dah tengok bini dia tengah hot. Takkan nak tambah lagi kan? Pagi2 lagi dah spoiled! Dah la pagi tadi hujan sejuk best je. Merosakkan pagi yang indah betul lah!

Hish tension tau! Macam2 kisah betul la time2 summer ni. Dah banyak hari xjumpa centipede semalam jumpa centipede. 2 3 hari sebelum ni asyik jumpa slug besar2 dalam shower. Tapi sebab I sekarang asyik sembur air garam dalam shower dah xnampak dah 2 3 hari ni. Pagi ni semut plak. Pas ni apa plak tatau laaa! Memang xpenah habis! Yang I rasa hopeless sangat ni I paling xsuka insects kecik2 macam semut n slimy macam slugs tu. Yang lain I boleh bersabar lagi. Yela mana xgeli tengok semut hitam2 kecik2 banyak2 plak kan. Semut pagi tadi tu if my mom dia panggil semut mayat. Warna hitam kecik2. Dia jalan slow je n suka hurung benda ramai2. Geli hokeh! Rasa nak marah… nak nangis… geram… sumer ada! In fact I rasa macam nak terus call my mom pagi tadi. Tapi seb baik sempat waraskan fikiran. Yela kaalau mood dia ok my mom layan jugak la tapi dia tengah keje pagi2 ni. Kot2 tengah sibuk ke silap2 I balik yang kena sembur pasal semut pun nak kecoh. Xpasal2 lagi tambah sakit hati kan. Tapi xkire la jap2 lagi karang nak gtau jugak huwaaaaa! Kot la dia ada tips. Tapi lebih baik cakap dengan waras supaya tak kena sound.

Haritu I discovered ada banyak sangat sarang semut depan rumah. Tanah area tu berpasir. Sedapla semut buat rumah dia banyak2. I nampak ada la 2 3 jenis semut kat situ. Ada semut besar hitam yang macam kerengga tu, semut hitam kecik yang laju n semut api. Ntah la ye ke. Tak xkoser la kan nak belek semut bagai. Haritu I dah sembur ubat semut kat depan rumah tu sebab I thought takut jugak kot2 semut tu karang merebak masuk ke rumah. Lagipun habis pokok2 I kat depan tu kena serang semut. Takut gak nanti dah banyak sangat karang kaki I n hubby lak jadi mangsa. So pas dah sembur ubat tu I tengok lepas2 tu macam dah xde. Tinggal sket2 je. Ok la kan. Sebab sebelum tu memang dah macam bandar semut dah depan tu. Now dah jadi macam ni I terpk2 dari mana semut2 tadi tu datang. After hubby g keje I cleared kan the counter. Ahaaa then I jumpa 1 bangkai kumbang. Kecik je pun besar lalat sekor. Bukanlah gabak pun. I agak mesti diorg sibuk datang nak makan kumbang ni laaa sebenarnya. Ntah bila kumbang ni jatuh kat celah2 rak tu kan. I lap2 la counter tu sumer n buang semua semut yang I nampak. Then I basuh segala pinggan mangkuk dalam sink tadi. Kuali pun dia hurung hokeh!

Tapi tula I biar je counter tu kosong. Nak pastikan betul2 dah habis semut2 tu sumer. Lagipun I xsampai n xlarat laa nak cuci bersih2 counter tu. Xkoser nak panjat2. Dah la masa cuci2 counter n nak rendam kitchen towels tu tadi I skettt lagi nak jatuh dalam bilik air. Syukur laaa xjadi pape sempat pegang dinding uhuk! Tadi jugak I dah checked kabinet bawah. Kat bawah tu I simpan segala bekas2 kosong n sebelah nya ada segala stok makanan. I suluh pakai torch light cuba2 carik kot2 ada nampak semut. Tapi xde plak. Hopefully mmg xde la. Ngeri hokeh kalau dia buat sarang dalam rumah especially tengah2 area stock makanan tuh. Tapi kabinet atas xcheck lagi. Again… xkoser nak panjat2. Actually memang counter tu dah patut dicuci. Last weekend pun hubby dah tegur pasal tu. Tapi dah alang2 next month I nak spring cleaning seluruh rumah so I thought this time boleh la tunggu 2 minggu lagi. Boleh buat sumer keje sekali harung je. Xsangka plak jadi gini. I xtau mana semut2 tu datang. Petang ni kena paksa hubby carik jugak2 laluan2 semut tu. And by this week jugak kena carik ubat semut untuk letak dalam rumah plak. Hmmm ni la susah duduk rumah lama. Tetambah dok kat kampung. Eleh poyo je. Padahal rumah baru tengah2 bandar pun leh je kena serang dengan semut. Macam our parents’ houses. Hish di mana2 je la ada semut! Xsuka semut!

Sorry la to you all semut2 which I have to get rid off this morning. I didn’t mean to be cruel to all of you sebab I knew you all pun deserve to live. After all why God create semut at the first place kan? I knew you guys pun sangat berguna for the ecosystem, nak carik makan and need foods to live. But I really can’t accept for all of you to be inside of my house. Not ever! You drive me mad!!!!! So if you don’t want to get hurt puh-leaseeeee find somewhere else… not inside my house… or any near of my house if you can. Rumah orang lain xpe ahaha! I pray God will forgive me for my sins this morning. And owh I’m not Nabi Sulaiman yang boleh cakap dengan semut. Honestly I feel guilty too sebab pagi2 lagi dah korbankan semut n I think I dah tunjuk sikap xbaik to Adik in my tummy. But somehow I think my action was reasonable lah kan??? Please somebody say yes, boleh? Takkan nak biar je betul tak??? Itu pengotor la plak nama nyer. Takkan la plak I nak kutip semut tu satu2 campak kat luar. Tahun depan pun xhabis weh! Xpelah! Sorry ye semut! Sorry but no sorry lah. You invaded my house whattt!

Ants In The House!

3 thoughts on “Ants In The House!

  • June 24, 2009 at 7:49 PM
    Permalink

    jgn pikir bukan2. kita wat camtu sebab nk bersihkan umah. niat tu yg penting. sini pun byk insect gak. paling geram nyamuk tula. dahla kita petang2 selalu dok cabut2 rumput kat luar. sian maira kene gigit. bisa betui nyamuk ni jadi cam bengkak besar kalo kene gigit. tu yg selalu soh maira tungu kat dlm jek time kite dok cabut2 rumput. sian gak die takleh main2 pasir tu. pastu minggu lepas pi gigit zayyan plak. ni yg tambah geram. rasa n cepuk2 jek nyamuk tu. ni yg tak best summer ni kan, byk binatang kecik2 ni.. tapi paling risau kalo dia serang anak. nanti adik lahir kene la lebih hati2 ngan binatang2 kecik ni. geram sgt!!

    Tula kiter bkn sengaja nk wat gitu ye tak. Hmmm rasa xbest je. Tapi mcm xmunasabah je plak kalau nk biar je kan. Dr haritu even jumpa apa2 seboleh2nya cuba suruh Latif angkat baik2 letak kt luar. Kiter mmg xsentuh la. Lalat sekor pun suruh dia yang setelkan. Sbb pk Adik nk lahir ni la kami awal2 dh beli kelambu. Xcukup yg baby nyer siap pesan mak belikan kelambu style atuk2 pakai kt rumah yg putih besar tu. At least malam2 tdo xrisau. Rumah ni mmg mcm2 ada xmcm rumah sebelum ni. Even dh tutup segala pintu tingkap ada je gak yg terlepas masuk ntah dr celah mana2. Tp dh panas nanti larat ke nk berkurung je kan. Ni pun xlama lagi cacing tanah plak kuar mencanak2. Pengsan laa. Dia mmg xmasuk rumah tapi setiap langkah tu nnti ada je cacing tanah. Banyak sangat!

    Reply
  • June 24, 2009 at 8:40 PM
    Permalink

    kalo akak tunjuk entry ni kat semut2, depa mesti syok..pasai depa jd main actor/actress…hua hua hua…

    kena buh ubat kot kat lantai..ubat semut…ngan kat main door..takpon tanya pakcik2 kat kaisya depa buat apa ngan semut2 tuh..kami selalu gak refer kat org2 tua kaisya tu kalo apa2..hehe..

    Kalo semut tu leh baca ni lg bagus! Tula effective way mmg kena tabur ubat dlm rumah je. Tahun sblm2 ni xpenah jd mcm ni. Xsangka tahun ni kena berperang dgn semut lak. Ritu beli n tabur yg jenis air je utk belah luar rumah. Nnt la weekend ni kena carik ubat semut lagi huhu 🙁

    Reply
  • June 25, 2009 at 1:00 AM
    Permalink

    salam ina … hahahaha .. bila baca bukan nak rasa geram, rasa kelakar plak sbb nampak sgt ko berkobar2 marahkan semut pepagi buta nieh .. hehehe .. jgn mare .. nanti kena lelong ..

    my serious comment, kat umah emak aku semut kurang .. mungkin sbb hari2 ayah aku sembur ubat semut kat keliling umah … yg tak bleh tahan cicak .. lelebih lagi kalau aku tak balik umah lama .. even emak aku bersihkan hari2, mesti ada aje tahi cicak merata2 dalam bilik aku tuh .. letih … letih .. seblm balik Dubai ari tuh, aku ada beli air serai wangi, cecair pekat campur ngan air then semburkan kat perabot umah or brg2 dalam umah .. katanya berkesan utk halau serangga ke hapa .. aku suruh emak aku sembur hari2 kat dlm bilik .. so far effect dia aku tatau la plak camne .. hikss ..

    apa2 pun ko jaga diri bebaik ek .. dah tulis kat komen blog, lupa plak tak reply2 email ko .. hahaha ..

    Ceh lawak plak 😛 hehe. Tula pagi2 aku dah hot. Apa la merosakkan pagi yang ceria betul. Semalam jugak aku n hubby dah bersihkan kaunter tu. Dah tau dr mana semut tu dtg. Aku carik kat internet je homemade pesticide. Xtau la berkesan ke tak. Ada mcm2 cara. Aku cuba satu je… letak pepper. Tp esok baru nak carik ubat semut. Hehe xpela xreply pun. Bukannya apa emel aku tu just nk ckp tq for the souvenirs ritu. Aku tau ko sibuk hepi2 kat rumah tu hehe 😀

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge