Updated: Time is up! So I have deleted the picture πŸ˜€

I got this tag from Fith on earlier this month. Tapi rasa macam dah lama dapat. Bila tengok balik rupanya baru lagi. Ntah Fith ingat ke tak dia ada bagi tag ni hehe πŸ˜›

Upload gambar kahwin yang paling digemari.

I ada banyak gambar kahwin yang paling digemari. Kebanyakan gambar2 kahwin kegemaran tu diambil masa wedding solemnization dan bukan daripada wedding reception. Ada sebab kenapa I xberapa suka gambar2 masa wedding reception πŸ˜› So salah satu gambar kahwin paling digemari yang ni lah. Kali ni bagi chance la xde smiley kat muka. Gambar ni diambil oleh sapa ntah xsure. Tapi memang xde guna professional photographer pun masa akad nikah. Masa ni hubby tengah ucap lafaz nikah. Cuba tengok muka hubby serious je and nervous! Orang lain pun semua tengah kusyuk n suspend dengar dia ucap lafaz. Termasuk la beberapa kaum ibu including my MIL kat sebelah tingkap sana diorg dok situ sebab nak dapat view terbaik la nak tengok ucap lafaz. Alhamdulillah sekali lafaz, kami dah sah as husband and wife πŸ™‚ I masa ni ada kat belah belakang sket my father and kat belakang I penuh dengan kaum2 hawa la. Yang pakai baju melayu biru n pakai songkok sebelah hubby tu is my FIL whereas yang membelakangkan kamera n nampak sket dia pakai baju hijau cair tu is my father. My father wakilkan kepada tok imam je untuk nikahkan I sebab dia xbiasa buat so dia malas la kot. Tapi bagus gak if not karang memasing feeling terlebih plak haha πŸ˜›

1. Nyatakan 4 sebab mengapa suka dengan gambar di atas.
-It is very meaningful because masa ni adalah salah satu titik penting yang mengubah hala tuju hidup kami selepas tu ke next level. Sungguh teruja masa ni. I tengok je hubby dari mula majlis nikah sampai majlis habis. I dapat tengok segala perasaan yang terpancar kat muka dia tu. So precious! πŸ˜€
-This pic mengingatkan perasaan masa lepas nikah tu. Hilang semua masalah! Bila dah nikah I terus rasa ringan dalam kepala n hati because I rasa I dah dapat total freedom n he is MINE. Yes… bukan sebaliknya ye. So I xpaham kenapa ada orang kata bila dah kawin xde freedom. InsyaAllah lebih banyak rahmat Allah bagi n hidup lebih berkat.
-Sebab pengantin lelaki tu is him n bukan orang lain. Alhamdulillah πŸ˜€
-Sebab I suka dapat suami hensem (dimataku lah). N semua org pun asyik telling me dia hensem so I sangat lah bangga ahahaha πŸ˜› Tapi sekarang dia dah moncet so lebih kepada comel lah muahaha! πŸ˜‰

2. Bilakah tarikh pernikahan dan di mana?
-Sabtu, 12 Februari 2005 at 2.22 pm. Solemnization ni dibuat kat masjid dekat rumah grandparents sebelah my mother in Semenyih, Selangor. N selepas to proceed dengan kenduri makan2 dekat rumah my grandparents lah kat kampung. Tak buat kat rumah my parents sebab jauh sangat kat Sabah masa ni. Our wedding reception plak setahun lebih selepas tu on Saturday, 26th August, 2006 dekat Dewan Serbaguna MPSJ, Puchong Perdana, Selangor. Wedding reception tu buat joined by both side terus. Senang keje. 3 hari lepas tu terus terbang ke Nihon. Masa ni pun busy betul so xmenyempat2.

3. Apakah warna tema majlis perkahwinan?
-Untuk wedding solemnization ni kelakar sket. I la tu yang mengarut. Tapi tula I mmglah xreti lagipun masa tu budak2 lagi baru 22 years old. Nak study pasal persiapan kahwin pun xsempat sebab I sibuk dengan real ‘study’ in univ. My mom plak pun sama je ikut je I bukannya nak guide I πŸ˜› So tema baju nikah warna putih. Tema bilik pengantin biru muda. Tema hantaran kepada pihak lelaki warna merah. Hampeh belasah je labu! Xde hal punyalah. Benda kecik je compared dgn apa yang I bakal ‘dapat’ kan? I xpaham kenapa orang sanggup tahan lama2 xnak kawin dulu semata2 alasan xcukup duit lagi, xde keta lagi, xde rumah lagi, dewan dah kena booked, mak andam dah kena booked, xjmpa lagi baju kawin cantik, xde bibik lagi , xde tukang kebun lagi segala mak nenek n so on. To me akad nikah untuk halalkan hubungan tu yang penting. N andai kata seseorang tu betul2 paham konsep nikah kahwin, bagi I majlis nikah tu kalau disempurnakan dengan majlis doa selamat n jamuan aje pun dah sangat2 memadai. Bagi I life tetap berjalan seperti biasa selepas tu and everything else will follow suit too. InsyaAllah lebih rezeki Tuhan bagi kan. Sebab tu lah jugak once dah tau kami bercintan-cintun parents bising nak nikahkan kami cepat2, Alhamdulillah πŸ˜€ Anyway, hantaran from pihak lelaki tema warna putih cream. Majlis nikah kami memang simple2 je sebab I busy sangat2 dengan thesis n hubby plak cuma balik 1 week b4 nikah. But still kenduri tu meriah sangat n lancar je, Alhamdulillah πŸ™‚ While wedding reception plak my MIL incharged, n tema semua gold n cream. Buat sederhana je but Β kawan2 kata nampak macam grand (macam aje lah tapi sbnrnya simple2 je) because of the theme color.

4. Mengapa memilih si dia untuk dijadikan teman hidup?
-Tak yah la list down yang common2 tu kan tapi senang cakap sebab xde sebab yang membuatkan I rasa ragu2 untuk terima dia as my husband. Kalau tak mesti awal2 lagi I xterima dia as my bf πŸ˜›

5. Nyatakan harapan dengan ikatan perkahwinan ini.
-Semoga Allah sentiasa memelihara hubungan kami, sentiasa dirahmati, diberi kebahagiaan didunia (merangkumi semualah anak2 soleh dan solehah, kesihatan, kejayaan and so on) dan diakhirat dan dikekalkan jodoh kami hingga ke syurga.

6. Tag 6 orang lain tuk buat tugasan ini.
-Siapa2 yang rasa nak buat dipersilakan.

Tag On Gambar Kahwin Paling Digemari

5 thoughts on “Tag On Gambar Kahwin Paling Digemari

  • May 22, 2009 at 10:20 PM
    Permalink

    Waaa.. your hubby handsome la.. Mesti baby cute nih!

    Amin. Moga2 Adik cute n hensem nnt πŸ˜€

    Reply
  • May 22, 2009 at 10:26 PM
    Permalink

    Ina,
    lawak laa citer kawen ina.fith ni pulak segala-malanya kuning emas.cuma malam akad nikah je pakai putih,lain2 tu bilik,hantaran,pelamin,kad kawen dsb semuanya kuning,hahaha,ntah apa2 ntah.
    mmg betul pun,bab kawen ni takyah nak tunggu2 benda yg remeh temeh.kita dahulukan yg plg utama,yer tak?org zmn skrg ni nak kawen semua grand2,tu psl dok tangguh2 kot,hihi.sedap je ngata org :-p

    Ok sangat la tu Fith at least same kaler. Kiter ni cacamarba apa kes lah haha! Geram betul tau tp tula dh bli sumer2 takkan nk bli lain plak kan terpaksa la proceed je. Bila dh lama2 ni ingat2 balik sangatlah terasa apakah pelik sungguh hish πŸ˜› Haah tula. Kalau org ckp xready nk pikul tanggungjwb, parents xbagi lagi n so on tu OK la tapi kalau SEMATA2 sbb yg remeh2 tu hmmm mmg la xpaham hoho πŸ˜›

    Reply
  • May 22, 2009 at 11:11 PM
    Permalink

    Lebih kurang je ngan akak lah Ina ni….

    Majlis Nikah….baju nikah akak n hubby warna putih..family n kwn2 rapat akak warna maroon…bilik tido tema maroon n coklat…pelamin dalam rumah gold coklat, pelamin kat luar rumah…warna warni…hantaran untuk hubby warna maroon… ni semua idea akak lah…..sukati akak je nak match kan….hahahaha…

    Jamuan…..akak, hubby n family akak……..warna tema coklat gold…

    Masa tu agak nerves ..yelah….sekali je pernah bersua muka ngan hubby….kali kedua jumpa tu, masa nak akak nikah…hish…hish…malu bangat!!!!….

    Camera man (kwn akak)….dah tau kita berdua tgh malu-malu kuching…suka nak dera pose macam2…memang ‘kayu’ sungguh!!!!….nasib tak suruh pose maut!!!!…

    hehehe…kalau di kenang….syuk…tapi malu..hahaha

    Hehe apa la yang kiter masing2 pk masa tu kan kak main rojak aje kalernya πŸ˜› Tapi xpe yang penting selamat nikah!… objektif utama tu tercapai kan. Wah yeke ni kirer kes bercinta lepas kahwin la ni ek πŸ˜€ Mesti la segan sungguh kan. Mana nak segan dgn org lain lagi dgn hubby lagi. Tapi tula kami pun sama kalau dh jd perhatian n kene suruh pose plak mmg lah kayu. Tapi kalau amik gambar sndiri2 berdua tu amboi bukan main lagi posing nyer hahaha πŸ˜›

    Reply
  • May 23, 2009 at 1:05 AM
    Permalink

    Salam Ina…

    ishh.. dah lama kak nora tak singgah ke sini.. and u’re expecting now!!!! waaahh.. congrats yerr.. im so happy for u!! kak nora doakan semoga ina berada dlm keadaan sihat-sihat selalu okay.. jgn keje berat2 tau.. hehe.. take care darling! *hug*

    Reply
  • May 23, 2009 at 1:09 AM
    Permalink

    Salam ina…

    ishh.. da lama kak nora tak singgah ke sini.. and u’re expecting now!!! Waaah… im so happy for u ina.. congrats yerr! kak nora doakan semoga ina berada dlm keadaan sihat-sihat selalu ya.. jgn keje berat2 tau.. u take care darling! =D

    Salam Kak Nora. Sorry I just noticed ur comment today. Xtau apsal dia masuk dlm spam plak so xpasan. Tq yer Kak Nora. InsyaAllah will try to take gud care of myself πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge