Penyakit M dah melanda semula. Macam biskut sekejap dia hilang sekejap lagi dia datang balik 😛 Ada banyak benda dalam kepala ni yang kalau boleh nak diblogkan. Ada citer berat… ada citer ilmiah… citer tak berapa nak peribadi… citer luahan perasaan n so on. Tapi macam biasa la I suka share citer ringan2 je atau dengan kata lain citer mengarut 😛 Kalau citer berat or citer ilmiah nanti nak kena layan plak hujah n pendapat orang lain. I xserajin tu n somehow I’m not that good in delivering my thoughts in writing. Nanti banyak points yang tertinggal. Memang dari dulu bape kali sangat la I cakap pasal benda2 macam ni dalam blog. Kalau ada sentuh pun xbanyak sket2 je. Lagipun kalau kat blog nanti can lead to many false assumptions and interpretations. I lebih prefer berbincang depan2 itu xpe I suka. Nak berhujah lama2 pun xpe I xkisah. Kalau citer2 tak berapa nak peribadi n luahan perasaan plak pun xberapa suka sangat nak tulis. Sebabnya nanti karang feeling lebih2 plak karang terkeluar semua benda2 yang xpatut keluar hehe 😛 Jadi I tulis citer biasa2 yang tak hot n spicy dah la.

Actually nak wat entry on foods n recipes yang I dah buat previously since dah lama xletak gambar foods. Tapi bila tengok folder dah terkumpul banyakkk gambar2 makanan tu rasa malas plak nak upload satu2 hoho 😛 Nanti2 la bila terasa sangat rajin I share kat sini. Actually dah lama nak tulis entry pasal ni since during my 1st pregnancy sebagai ingatan diri sndiri terutamanya. Tapi asyik tangguh je. Since baru2 ni Fith ada cadangkan for me to share sama so ni dah semangat plak nak share. Kali ni nak citer pasal doa2 amalan during pregnancy yang I amalkan. Rasanya lebih kurang sama je dengan Fith punya n yang orang lain amalkan especially doa2 pregnancy yang asas tu. Tapi xpela I tulis jela mana tau boleh share dengan kawan2 lain. Before my 1st pregnancy bila kami dah plan bila kami nak mulakan usaha untuk conceive, I pun dah prepare awal2 sebelum tu study pasal pregnancy, breastfeeding, parenting n so on. Termasuk la doa2 amalan untuk pregnancy. I dah carik, kumpul, susun check sumbernya yang boleh dipercayai n bacaan n maksud nyer dalam Al-Quran supaya tak salah n salin siap2 in one small note book. Tujuan I buat macam ni so that hubby pun senang nak rujuk n directly boleh baca xperlu nak tercarik2. Kalau pregnant lagi nanti pun xyah tergagau2 lagi. I pun senang nak bawak g mana2. Dalam ni jugak ada doa2 amalan masa dah nak dekat bersalin, kalau susah nak bersalin n amalan2 semasa menyambut kelahiran baby. Tapi kali ni I cakap pasal doa2 amalan ketika pregnant ajelah n hingga nak dekat bersalin. I amalkan doa2 ni setiap hari especially lepas solat, sebelum tido n bila2 masa I terpk2 pasal baby dalam perut. Tapi surah yang panjang2 tu I baca ikut turutan la habiskan satu2 sebab panjang kan. Tapi I’m sure ramai je yang baca sumer surah2 ni sekali harung everyday. I belum sampai tahap tu lagi lah huhu 😛

My buku merah

dscf1248

The notes

dscf12491

Okaylah now I’m gonna list down apa yang I amalkan sahaja. Yang mana yang I xamalkan I xtulis la kat sini. Ada certain tu I xamalkan sebab termasuk dengan perbuatan. Ada jugak untuk satu tujuan tu ada lebih daripada satu doa atau amalan so I amalkan mana yang I rasa paling mudah for me. N then ada jugak yang I xyakin sebab I xdpt carik sumber yang reliable, maksud or ejaan yang betul. Mana yang I xyakin ni I xamalkan lah sebab takut salah n ada jugak yang I ubah. Contohnya Asmalul Husna ada zikir tertentu elok diamalkan supaya anak sihat, sempurna n so on tapi I xpasti betul ke zikir yang itu or yang lain. So end up I baca je keseluruhan Asmaul Husna tu. Lagipun I pun ada doa sendiri n maksud2 doa tu pun sama je jugak macam beberapa doa yang lain tu. Somehow semua ni usaha2 yang dianjurkan aje n elok diamalkan. Bukan sebab doa2 or amalan2 ni semua hajat kiter termakbul tapi semuanya berbalik kepada Allah semata2 samada dia nak bagi atau tak. Dan lagi boleh dikatakan keseluruhan doa2 ni elok diamalkan secara istiqamah. Bukan masa pregnant je baca even waktu2 lain pun boleh je amalkan. Lagipun ikut2 kan contohnya macam Al-Matsurat tu bukan amalan khas time pregnant. Tp macam I cakap tadi, ni apa yang I amalkan. Maybe lain dengan orang lain sebab I tambah n amal apa2 yang I rasa patut for me. So jangan pelikla bila tengok list amalan2 I time pregnant ni.

1. Doa-Doa Amalan Ketika Mengandung

  • Surah Al-Fatihah – menerangkan hati dan menguatkan daya ingatan
  • Surah Maryam – Memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat
  • *Surah Luqman – Memperolehi anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa
  • *Surah Yusuf – Memperolehi anak yang cantik rupa dan cantik akhlak
  • Surah Hujurat – Memperbanyakkan susu ibu dan anak bersikap berhati-hati
  • Surah Yasin – Untuk ketenangan hati dan anak tak mudah terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat
  • Surah At-Taubah – Membersihkan jiwa dan terpeliharan daripada maksiat
  • Surah An-Nahl – Melahirkan anak yang berdisiplin
  • Surah Al-Fatihah, 3 Kul, Ayat Kursi – (Baca pada kandungan setiap malam sebelum tidur)
  • Doa khas untuk ibu mengandung – “Ya Allah, peliharalah anakku selama di dalam kangdunganku dam sembuhlah segala penyakit. Sesungguhnya Engkau Maha Penyembuh dan tiada sembuhan melain dengan penawarMu. Ya Allah, lahirkanlah dari kandungan ini dengan kelahiran yang mudah dan sejahtera. Ya Allah, jadikanlah anakku ini sihat, sempurna, cerdik, berakal dan berilmu serta beramal soleh. Ya Allah, elokkanlah perangainya, fasihkanlah lidahnya dan merdukanlah suara untuk membaca Al-Quran dengan berkat Nabi Muhammad SAW”.

Surah bertanda * masa kandungan dah masuk 7 bulan boleh dibaca oleh suami sambil tangan diletakkan atas perut isteri sebab pada masa ni sel2 otak bayi sedang membesar dan bayi cepat menangkap bunyi.

2. Doa-Doa Untuk Diamalkan Setiap Kali Selesai Solat 5 Waktu

  • Surah Al-Imran (38) – Doa mendapat zuriat yang soleh/solehah
  • Surah Al-Imran (8-9) – Doa mohon rahmat
  • Surah Al-Imran (192-194) – Doa mohon ampun
  • Surah Ibrahim (40-41) – Doa anak tetap mengerjakan solat
  • Surah Al-Baqarah (128) – Doa anak patuh kepada Allah
  • Surah Al-Furqan (74) – Doa diberi zuriat yang menyenangkan hati
  • Surah Al-‘Araf (189)
  • Surah Al-Anbiya (87)/ Doa Nabi Yunus (Doa Taubat)
  • Selawat
  • Asmaul Husna
  • Al-Matsurat (I amal seminggu sekali je)

3. Amalan Semasa Hampir Bersalin

  • Surah Al-Fatihah
  • Surah An-Nahl (78)
  • Surah Al-Hasyr (21-24)
  • Surah Al-Anbiya (87)/ Doa Nabi Yunus (Doa Taubat)
  • Surah Al-‘Abasa (20)
  • Zikir “Ya-Latif”
  • Untuk dibaca oleh suami atau yang menemani perempuan bersalin: Ayat Kursi, Surah Al-‘Araf (54-55), Surah Al-Falaq,Surah An-Nas

Sebenarnya ada banyak lagi yang tertinggal tapi xdapat nak tulis kat sini. Contohnya wirid2 amalan, doa untuk hilangkan kebimbangan dan ketakutan, selawat syifa’ and so on. Sebab doa2 ni semua dalam arabic n ada certain tu maksud terjemahan pun I xde. Kalau nak maybe boleh surf kat internet la kot tapi pastikan sumber tu reliable lah. Rasanya ini jelah yang I amalkan sedikit sebanyak yang I boleh share kat sini. Yang xdapat share tu sorrylah xreti mcm mana nak share. Selain tu I amalkan baca Al-Quran hari2. Tambah2 time pregnant ni I cuba2 gakla banyak kan lagi. Selain daripada amalan2 sunat macam puasa, solat hajat n so on. Tapi puasa n solat sunat ni takla rajin pun ada gak pasang surut hehe 😛 Tapi tgh cuba nak tingkat kan lagi lah lebih drpd banding masa 1st pregnancy dulu. Jangan makin berkurang plak dah la kan hohoho 😛 I’m sure ramai lagi orang lain yang amalkan lebih daripada ni. Baguslah kalau macam tu. Bila lah I nak jadi mcm tu kan huahuahua 😛

Lastly masa balik Mesia ritu I terjmpa buku ni. Saje la beli nak baca n tambah collection buku pregnancy yang I dah sedia ada. Bagus gakla buku ni simple tapi padat. Nak bwk memana pn sng compare dengan buku2 lain yang I ada. Sesapa rasa nak kawin or bercdg nak preggy ke leh la cuba2 carik buku ni baca. Memang I suggest untuk beli.

Buku Amalan Ibu Mengandung by Ustazah Siti Nor Bahyah

dscf1247

Anyway that’s all for today. Kalau ada sesapa nak tambah or share pape ke sila2 lah ek. Tq in advance 😀

Doa-Doa Amalan Ketika Mengandung

7 thoughts on “Doa-Doa Amalan Ketika Mengandung

  • April 16, 2009 at 11:08 PM
    Permalink

    Thanks ina for sharing… sangat2 bagus tau, ada jugak yang fith belum amalkan, so lepas ni boleh cuba jadikan amalan.
    bila2 rajin nanti buh gambar2 masakan ye,dah lama tak jamu mata masakan ina ni,hehe.

    Welkam. Jom sama2 kiter cuba amalkan secara berterusan. Wokeh nnt kiter kumpul semangat rajin tu dlu ye 😀

    Reply
  • April 17, 2009 at 1:59 AM
    Permalink

    thanks gak, leh amalkan untuk anak ke 3 nanti.. oppsss.. semoga anak2 kita menjadi insan soleh @ solehah.

    Welkam. Aminnn semoga dimakbulkan Allah 🙂

    Reply
  • April 17, 2009 at 3:35 AM
    Permalink

    hi ina!!genki??kt bz sesgt..ngan newlife..tp sempat jek jenguk “rumah” kengkawan(termasuk fith n murni ok..harap2 anda2 pon genki^^) ..xsempat tgl komen jek…thanks 4 da info..hehe..boleh tmbah panduan utk next:p bilaaa ntahhhhhh tuuuuuu
    buku yg last skali tu..same ngan kt..kt ada buku yg tebal..dan yg ustazah bahyah punye tu..hari2 bawak g lab..lam kete..sampai ke tido..senang kan nak baca…padat!!!
    bye..take care…

    Hi Syima kiter sihat Alhamdulillah. Wah bz sokmo ek. Free2 update la blog. Btw apsal blog xleh masuk plak nih? U too take care n all best wishes kay 😉

    Reply
  • April 17, 2009 at 6:41 AM
    Permalink

    boleh la jd reference utk next pregnancy nnti…sankyu 😉

    Welkam. Bila tu next pregnancy? hehe 😛 Kidding!

    Reply
  • April 18, 2009 at 2:39 PM
    Permalink

    assalamualaikum
    awak ni isteri latif x-jenan ker? saya shu, x-classmate latif. suami pun satu kelas gak dulu.. bagus jugak tips2 nih.. boleh amal for next baby

    Waalaikumussalam. Hi Shu thanks for dropping by. Yup saya lah tu 😉 Btw saya dah lama baca blog awak since from Blogdrive lagi. Silent reader gituew 😛

    Reply
  • April 20, 2009 at 5:44 AM
    Permalink

    Salam..baguslah bagi tips amalan surah dan doa masa mengandung nie. buku tu pun saya ada beli. memang kechik dan padat. Saya amalkan lepas solat baca ayat kursi sambil gosok perut.. 🙂

    take care okay..

    Salam. Yup simple je buku tu very straight to d point banding buku2 lain yg saya ada. Tp tula saya tulis sumer dlm note book saya je sumer sng. Saya angkut note book tu je n Quran kecik g memana. U too take care tau 🙂

    Reply
  • April 21, 2009 at 7:49 AM
    Permalink

    ye ker? hehehe.. latif apa khabar? harap dia sihat.. awak pun sekali 😀 .. take care ye.. syok pulak teringat masa tgh ngandungkan Elyas dulu..

    Alhamdulillah kami sihat2 je. Xpe nnt Elyas dh besar sket lah bg Adik plak kt dia hehehe 😀 U too take care kay 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge