Sebenarnya rasa malas nak update blog. Tapi dalam hati rasa mcm nk update jugak. Hari ni dah Isnin balik. Xsuka weekdays sebab kena tinggal sorg2 kat rumah. Hubby xde uhuk cedih! πŸ™ Kalau boleh nak berkepit je dok bawah ketiak dia 24 jam. Rindu la uhuk! Nak wat cmner kan. Hubby kena la kuar carik rezeki sara anak bini dia ni. Xpe la xdapat org kiter belasah baju dia. Ni tgh pkai sweater dia. In fact hari2 pun time dia g keje I curi sweater dia hahaha! Perangai ni dah jadi habit sejak tahun lepas. Konon2 rasa disayangi la seolah2 diselubungi hubby tercinta kalau pakai baju ni. Mcm kena hug la konon. Dah nama pun baju dia maka haruslah ada bau dia kan. So cium la puas2. Kalau xpakai pun kadang2 buat bantal peluk xpun bawak ke hulu ke hilir. Tapi dia slalu marah kata I kotorkan baju dia. Dia kata baju ni dah jadi bau I je dah masam dah. Mana ada… I kan wangi dan comel. Ehe perasan comel. Tapi yelah hubby slalu kata I comel pun. Mestila dia kata bini dia comel kan. Takkan dia nak kata bini orang lain comel lak kan? Comot2 sememeh pun dia kata comel gak. Maknanya dia sayang bini dia la tu. Yelah takkan nak sayang bini org lain plak kan??? πŸ˜› Owh jauhnya melalut.

Weekend kami xg mana pun. Sabtu hari mendung n hujan. Sejuk je sepanjang hari. Sebenarnya kami dah plan nak sambung gardening. So tak jadi la. Dok rumah je sepanjang hari. Bangun pun lewat sebab malam sebelumnya tdo lewat. Petangnya hubby g kaisya sebab nak wat keje sket. Then lepas Maghrib hubby g main badminton mcm biasa. I dok rumah la siapkan dinner n tgk tv. Sempat la sambung bergayut dengan Mama. Sebelum tu petangnya dah call tapi dia tengah drive. Sempat cakap jap je. Yesterday plak Ahad pun xg mana2 gak. Bangun lewat. Tapi cuaca cerah la hari ni. Lepas Asar hubby kata malas nak gardening. Dia kata sakit pinggang. I dah tarik muka masam. Ada unsur2 merajuk sket disitu. Tapi yelah takkan nak paksa gak. So I cakap kat dia I malas la nak kuar beli groceries. Suruh dia je g beli barang2 kat supa. I tuliskan list barang. Then I siap2 tukar baju n wat keje kat luar.

Cakap pasal gardening… kebun2 org2 kampung ni sumer dah siap tanam anak pokok n biji benih. Geram je tgk kebun diorg kemas n cantik2 je. Kalau tgk hasil yg dah menjadi laaagi geram! Yela diorg dh biasa wat keje2 ni. Mmg dah lifestyle diorg amalkan berkebun kat rumah even bz dgn keje2 wajib masing2. Kebun I plak baru je ratakan tanah huahua! πŸ˜› Lambat la pokok nak tumbuh. I harapkan weekend je nk wat benda2 ni sbb hubby ada. Actually leh je wat sorg2 time weekdays. Tapi xnak amik risiko. Tambah2 plak tgn kanan ni sejak sebelum bulan poser ritu mcm kena allergic je. Habis kulit menggelupas n pecah2. Bila wat keje2 keras guna tgn lagilah sakit. Hari2 kena buh ubat. Even makan pun sejak 6 bulan lepas guna sudu garpu. Nasib lah org nak kata apa. Dah tgn aku sakit, aku gak yang susah kalau xjaga elok2 kan??? Wat keje2 dapur n keje rumah pun kena pakai glove. Selain tu… sebab peknen ni la kan. So malas la nak ganas2 sgt. Better be safe than sorry. Kali ni kena hati2 biarlah terlebih2 pun. Slalunya time gardening I wat keje smbik duduk atas bangku. Ada jugak mencangkul n mengorek. Tapi gunaΒ  cangkul n fork saiz mini la. Semalam tgh2 wat keje hubby kuar g bli brg. Time dia balik I dh nak siap wat keje. Dia belikan my favorite evening tea. Konon2 nak pujuk la tu. Muka tetap maintain masam. Tapi air tetap amik laa hehe πŸ˜› Btw smlm dah clearkan tanah tu setakat yang mampu. Rupanya ada lagi rumput2 degil tersembunyi. Tapi berjaya gak buang sket2. Risau betul masa mencangkul2 tu. Even wat smbil duduk tapi kuat gak hayun tgn. Rasa bergegar2 je perut ni. Tanah tu pun skrg dah levelled. By next week leh la suruh hubby wat batas n terus tanam benih. Ini pun I leh je wat sndiri. Tapi xberani la nak tertunduk2 n mengorek2 bagai. Karang bergoncang2 Adik kat dlm perut ni.

Btw in my last entry kan ada cakap yang I kena g hospital balik sbb doctor nak amik darah lagi. Dipendekkan citer, kami pun pegilah n tanya doctor sbb apa kan. Then dia rujuk results yang dia bagi masa check up sebelum ni. Rupanya betul lah xde masalah besar tapi ada masalah kecik. Ada 2 benda yang dia xpuas hati. Satu tu result Cytomegalovirus (CMV) n satu lagi Systemic Lupus Erythematosus (SLE). Ini termasuk antara special tests yang I buat. Xsemua org peknen kena check benda2 ni. Terpulang kepada hospital masing2. Ada jugak hospital2 yang wajibkan. Maknanya nasib lah masing2 kalau kebetulan dia ada masalah dengan penyakit2 berkenaan mungkin sampai sudah dia xtahu sbb dia xpenah wat pun test2 tu. So berbalik kepada doctor tadi, dia kata results tu xde lah membimbangkan. Tapi dah sbb resultnya positive which means ada infected sket n lebih2 lagi sebelum ni dah ada case, so doctor nak wat ujian lebih detail. Doctor nak tgk samada penyakit2 tu akan berkurang ke atau makin berrtambah ke in my body. N doctor nak pastikan samada perlukan rawatan ke tak. Sebab penyakit2 ni can be very harmful to preggy woman n especially unborn baby so sbb tu la doctor nak pastikan betul2 n nk amik precautions. Even masa Adik dah lahir nanti most probably doctor akan buat tests kat dia nak tengok dia infected ke tak.

Bila dapat tau drpd doctor of course la both of us terkejut beruk, sedih, risau n tension. Yelah penyakit2 tu bukannya penyakit cikai2. Takkan lah gembira plak kalau dapat tau ada penyakit dlm badan kiter kan. Being myself… of course la I xleh stop thinking for the worst maka lagilah tension. Bukan lah I mintak2. Tapi I pun manusia biasa n normal lah itu reactions2 yang I akan alami bila dapat tau benda xbest. Eventually now I’m okay. Ntahlah maybe sbb awal2 lagi kami dah realised benda ni kami xleh wat apa2. Pk lebih2 pun wat sakit jiwa je. Kiter leh usaha setakat yang mampu jela. Selebihnya terpulang la pada Allah nak takdirkan macam mana. Yang pasti kami kena lah terus sungguh2 berdoa apa semua. Nak tanak we have to live with it. I told my mom about this. Dia pun kata xpela kena la sabar. Dah dok jejauh macam2 plak dugaan lain Tuhan bagi. Doa jela banyak2 n jaga diri baik2. Dia kat lagi kalau org yg xcheck tu kalau dia ada penyakit tu pun ntah2 sampai sudah dia xtau n dia n anak dia kebetulan sihat je hidup gembira je bla bla bla. Since my parents nak g umrah I suruh la my mom doakan anak dia yang sorg ni. Actually memang lah based on the results xbermakna I ni sakit. Tapi sbb positive sket maknanya maybe dia active sket in my body. I kena kuatkan immune system supaya diorg xdela bermaharajalela. Even ramai je org kat luar sana masing2 antara sedar atau xsedar je diorg ada penyakit2 ni ke tak. Sbb most of the time penyakit2 ni berada dlm keadaan dormant unless immune system kiter sangat teruk.

Meh I citer sket amende Cytomegalovirus (CMV) tu. Alah korg baca jelah kat link yang I dah bagi ni and ni semua benda dia dah tulis detail kat situ. In fact boleh search sndiri n akan kuar byk resources pasal penyakit ni. Virus ni sbnrnya common dlm badan manusia. Ramai je org yang ada virus ni daripada baby hingga orang dewasa. Cuma nasib la masing2 sedar ke tak ke. Most of the time orang xsedar sbb virus ni dormant n xactive. Sapa yang xde langsung virus ni lagi baguslah. Tapi mcm I ni dia active sket. Peknen sblm ni I xde wat test ni so xtau la samada I baru je kena infected ataupun dah penah kena jangkitan sblm ni. Slalunya org xperlukan rawatan pun unless kalau dah teruk sgt. Tapi sbb peknen skrg ni n virus ni boleh infected to baby dalam kandungan. Salah satu kesan yang boleh terjadi is sebabkan stullbirth jugak tu yang risau tu. N penyakit ni plak it stays in you forever in you life. Dia takkan boleh diubati cuma boleh dikawal. N satu lagi benda yang xbest kalau ada virus ni xleh breasfeed baby. Memang la breastfeeding sangat lah banyak kebaikan utk baby n mother. Tapi kalau breastfeed baby secara tak langsung d mother boleh transmit skali virus ni to baby. Nak bagi penyakit kat anak ke? Mestilah xnk kan. But I nak sangat breasfeed my baby. Cakap pasal breastfeeding… even I xpenah lactating tapi since I gave birth nearly 11 months ago sampailah skrg I masih ada susu. Xpenah kering! I pn xtau nape. Cuma since peknen lagi ni, susu tu dah cair sket. Kalau cakap pasal Systematic Lupus Erythematosus (SLE) plak. Result positive aje xcukup nak sahkan yang I ni pesakit SLE secara rasmi. Ramai juga org yg ada benda ni cuma active or xactive je. N ramai je org yg hidup sihat walafiat tanpa dia sedar dia ada bawak penyakit ni dalam badan dia. I dah baca macam2 resources kat reliable websites, setakat ni itu la yang I paham. Xtau la kalau salah. I xsure SLE ni boleh smbuh terus atau tak. Tapi I rasa SLE ni pun cuma boleh dikawal sahaja xde lagi ubat utk sembuhkan terus penyakit ni. Most of the time for both penyakit kalau immune system tinggi memang kiter xnampak langsung n mcm tak terkesan langsung dengan penyakit2 ni. Tapi tula kalau peknen… memang kena hati2 sangat sbb dia boleh bagi kesan buruk pada baby. Nak tau lebih2 pasal penyakit2 ni korg carikla sndiri malas nk citer pjg2.

Sepanjang weekend ni kami sibuk dok study pasal 2 penyakit ni. Serabut gak la. Tapi skrg dah tenang.Β  Biasala memula terima berita xbest mestila terkejut. Yelah itu bukan dalam bidang kuasa kiter. Berserah jela pada Tuhan. Somehow maybe sebab kami dah penah rasa berita yang lebih dasyat sebelum ni kot so maybe sebab tu kami xdela nak rasa dasyat sangat2 kali ni. Redha jelah. Wahhh senangnya cakap! Actually result pun akan dapat tahu within this month. Memang lah doctor tak kata apa2 pun lagi n I je yang dah terlebih2 pk. Tapi kami cuma bersedia jela mental n fizikal. Expect for the worst, so that xdela tekejut sgt nnt. Tapiii of course la kami berdoa siang n malam Allah akan sembuhkan terus penyakit ni daripada I. Terpulang kepada Dia kan kalau Dia nak sembuhkan tu sekelip mata aje. Kami doa sangat2 myself n baby akan sihat, sempurna, selamat n sejahtera sampai bila2. Harap2 doctor akan confirmkan n cakap xde apa2 sbnrnya n I xperlu risau dah, InsyaAllah. Ya Allah makbulkan lah doa kami, Amin. I will keep praying for miracles to happen. Tolong doakan jugak ye n pls give me support no matter what d result is gonna be okay? Weekend ni jugak since rasa gloomy je dok pk penyakit2 ni, I pun banyak la cakap benda merepek2 dengan hubby. Pakcik tu layan mcm xnak layan je hehehe πŸ˜› I cakap pasal amik anak angkat la, pasal kesiannn dia kawin dengan I ada simpan banyak penyakit, cakap suruh dia kawin lagi la n yang paling tak tahan asyik ingat pasal mati plak hahaha πŸ˜› Alahai sian lak tengok minah ni. Ehe sian kat diri sndiri. Klaka je rasa. Now jom la layan lagu ni. Jom banyak2 kan amal ibadat sebelum mati.


Oklah dah panjang melalut. Merepek2 to let off some steam je. Jom tenang kan jiwa dengar Quran Explorer. Sebenarnya I nak g smbung tdo. I dok rumah sorg2 mmg pasang je benda ni. Kalau tak I rasa xaman hidup hoho πŸ˜€

I’ll Keep Praying For Miracles To Happen

9 thoughts on “I’ll Keep Praying For Miracles To Happen

  • April 7, 2009 at 12:08 AM
    Permalink

    salam ina

    sedih i baca your entry nie..dont worry to much okay….saya doakan semuanya selamat insyaALLAH…

    comellah tgk your baby punya gambar ultrasound tu…my baby punya gambar doctor scan tengah tonggeng…hehehehe…hari tu scan dia macam merajuk taknak tunjuk muka dia…hehehe…cute…

    take care okay dear..

    Reply
  • April 7, 2009 at 3:24 AM
    Permalink

    Ina,
    semoga semuanya ok laa yer.hrp2 tak serius.jgn risau sgt2 k,kesian adik stress nanti.insyaAllah ramai yg tolong doakan sama utk ina.

    wah semangat yer berkebun,hehe.gambatte ne.fith tak minat dah,haha,kang kalau start rasa sayang nak tinggal blk msia,bukan hubby boleh tlg siram pun,balik2 tgk semua mampuih,huhu.

    take care,salam

    Reply
  • April 7, 2009 at 4:47 AM
    Permalink

    Nana Razaliegh,
    Thanks Nana. Tula memula tensed jugak but now dh ok. Kena pndai manage stress la. If can mestila nak dgr berita yg baik2 n best2 je kan. Amin semoga semuanya slamat n elok2 saja for both of us, InsyaAllah. Hehe my bb songsang. Hopefully dia pusing la nanti, InsyaAllah. Agaknya ur bb nk wat surprise la xnk tnjuk muka lagi. Nanti upload la pics scan ur baby leh I tgk πŸ˜€ U too take care always kay.

    Fith,
    Amin, harap2 macam tu lah; te Fith. Malas nak pk2 wat sesak kepala je. Usaha + doa byk2 + tawakal + redha dgn ketentuanNya jela n try to stay happy all d time πŸ™‚ Hehe tula semangat berkebun. Saja isi masa lgpun sini xmcm tmpat2 lain. Xde tmpt menarik nk g lepak2 masa lapang. Kampung betoi. Lgpn alang2 nnt summer kan. Dh jd kebun sng sket nk maintain nnt. Fith pls take care urself gak tau πŸ™‚

    Reply
  • April 7, 2009 at 8:19 AM
    Permalink

    Ina.. Jiey doakan yang terbaik untuk Ina.. Untuk baby.. Semoga nanti, taman yang Ina dan hubby usahakan, akan diserikan dengan anak kecil yang comel bermain-main dan bergelak ketawa bersama ibubapanya.. Aminnnn..

    Pasal CMV tu.. Jiey pun +ve.. That’s why Dr. kata could be virus infection. Bila Ian lahir, -ve infection.. Before pregnant lagi nanti pun, Dr. advise suh buat blk.. Nk tgk sama ada active ke tak virus tu.. Takut mmg takut.. Tp kita serah pada Allah SWT yea.. Sayang Ina!! Take care! *Hugs*

    Reply
  • April 7, 2009 at 4:06 PM
    Permalink

    Jiey Mien,
    Thanks a lot Jiey! Sayang Jiey jugak! Amin semoga doa2 Jiey dimakbulkan Allah, InsyaAllah. Lega plak rasa ada kwn sesama ada CMV ni hehe tah pape je. Tulakan CMV smpi bila2 xhilang. Nk pregnant lg nnt haruslah nk kena kuatkan dulu fizikal n especially mental n emosi. My son dlu doc xdpt nk cnfirm sbb CMV sbb dlu xwat pn test ni. Kiter skrg tgh cuba xnk risau n xnk pk. InsyaAllah cuba berserah je pd Allah 100%. Semoga Adik lahir sihat, sempurna, selamat n bijak n nnt boleh jumpa Abang Ian main sesama bila blk Mesia πŸ˜€

    Reply
  • April 7, 2009 at 8:40 PM
    Permalink

    salam ina

    moga2 tabah walau apapun jua dugaan….

    kita pernah diuji dgn dugaan yg lebih besar bukan?

    insyaallah kali ni kita juga mampu hadapi nya jika DIA berkehendakkan begitu…

    anyway…kak ina doakan sumernyer selamat…insyaallah…

    huhuhuh….allalalala…..formalnye ayat kat atas tu kan..kekekkeke

    ha…cpt2 siapkan taman tu….pastu upload gambor kat blog….

    psst….nak tanam ape ek?

    Reply
  • April 8, 2009 at 12:40 AM
    Permalink

    Azeemah@Kak_Ina,
    Yer betul! Tapi harap2 nya semua nya baik2 saja lah, Amin. Mintak2 Allah Yang Maha Mengasihani bagi chance la plak, InsyaAllah n jgn lah di’uji’ lagi. Mampu xmampu tu blakang citer hehe. Tq Kak sbb doakan jugak πŸ™‚ Nak tanam sayur dgn bunga! Tp kebunnya tmpt xstrategic betul. Betul2 sebelah pintu rumah haha blasah jela πŸ˜›

    Reply
  • April 8, 2009 at 9:35 AM
    Permalink

    salam..akak, hope that everything will be okay tau. kena jaga diri secara extra luar biasa. betul biarlah nampak over pun, tapi, nak buat macamanakan..

    insyaAllah, tinggikan kadar kebergantungan kepadaNya. Dia takkan menguji kita tanpa mengetahui takat kekuatan kita.

    soo…do care!

    Reply
  • April 10, 2009 at 12:15 AM
    Permalink

    Saffa,
    Thanks dearie! Tulakan nak wat mcm mana. Have to adapt and live with it lah. Usaha selagi terdaya n xputus berdoa, InsyaAllah. Kdg2 akak dh xtau dh kt mana nk extra careful tu. Kena jd patung la kot dok beku je hehe. Semoga Allah permudahkan semua jalan dan urusan, Amin πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge