Assalamualaikum,

 

Memang betul lah apa orang cakap. Salah satu cara nak bahagiakan diri sendiri ialah kita cuba gembirakan orang lain dulu. Bukan saya tak percaya ni dan bukannya saya tak pernah buat. Cuma hari ni je rasa tergerak hati nak berkongsi pasal ni. Ramai orang tak endah dan rasa tak penting nak gembirakan hati orang lain ataupun mungkin rasa macam susah nak buat orang rasa happy.

Gembirakan orang lain, bahagiakan diri sendiri, macam mana nak gembirakan orang, macam mana nak rasa bahagia, mencari kebahagiaan, hidup dengan lebih banyak memberi, Kisah Saya Dengan Garbage Collector Di Pagi Yang Nyaman, garbage collector, pengutip sampah, health engineer, pekerja pembersihan, pekerja perbandaran, berterima kasih, menghargai orang lain dengan ucapan terima kasih, sedekahkan senyuman, senyuman itu sedekah, berbuat kebaikan, 30 random acts of kindness, lori sampah, berikan penghargaan, senyum, tips untuk rasa bahagia, tips menggembirakan orang, mudahnya mencari bahagia, memberi tanpa mengeluarkan duit, bersedekah tanpa keluarkan duit, rahsia murah rezeki, tips melapangkan hati, buat baik dengan ikhlas, hormat menghormati antara satu sama lain
Bahagiakan diri sendiri dengan menggembirakan orang lain

 

Satu Kisah Di Pagi Yang Nyaman

 

Kisahnya macam ni. Pagi tadi masa nak hantar anak-anak ke sekolah saya agak kelam-kabut sebab dah lambat. Hari Rabu dan Khamis memang saya rushing sikit sebab nak hantar budak-budak ke sekolah berbeza. Dah setel masukkan anak-anak dalam kereta dan dah buka pagar, saya pun reversed kereta keluar. Alamak ternampak lori sampah pula kat depan. So saya parking kereta dekat tepi jalan sementara tunggu lori sampah yang gedabak tu lalu sambil bertenang dan sabar dalam kereta.

Bila lalu depan rumah saya, garbage collector ataupun pekerja majlis perbandaran tu pun kutip sampah daripada rumah saya. Lepas diorang dah kutip terus saya keluar daripada kereta dan serentak tu juga seorang lagi pekerja tu pandang saya. Saya pun terus senyum dan cakap, ‘Terima kasih!’. Dia pun pandang tepat kat saya dan senyum balik sambil angguk. Saya pun terus tutup pagar rumah, masuk balik dalam kereta dan gerak hantar anak ke sekolah.

Apa yang saya nak cakap dekat sini… bila pekerja tu senyum balik dekat saya, saya rasa seronok sangat! Rasa berbunga dalam hati sebab perbuatan saya yang tak seberapa tu boleh buat pekerja tu senyum! 😀 Hanya insan terpilih mampu memegang profession sebagai pengutip sampah yang mana ramai orang pandang jijik dan ramai paling muka, tak nak dekat dan tutup hidung bila terserempak. Belum lagi dengan yang buat memek muka kegelian, kibas-kibas tangan ataupun jerit ‘busuknya!’.

Saya pernah tengok seorang garbage collector yang terpercik segala isi sampah ke muka dan badan dia bila plastik tu pecah. Tapi dia sapu-sapu je pakaian dia dengan tangan dan terus sambung buat kerja. Terpaksa bertahan dengan sampah yang busuk. Terdedah dengan segala kuman dan bakteria yang boleh memudaratkan kesihatan. Berhadapan dengan risiko kecederaan dan yang paling mencabar jiwa raga mestilah cemuhan daripada masyarakat.

Saya tak pasti berapa banyak kali diorang ni perlu berhadapan dengan reaksi negatif dalam sehari. Tapi saya yakin memang ada dan banyak kali. Tapi saya yakin juga ramai yang bagi reaksi yang positif. Sebenarnya saya memang selalu niat nak cakap terima kasih. Hanya mereka yang hebat mampu buat pekerjaan ni. Ikhlas atau terpaksa belakang cerita. Tapi saya sangat salute dengan pengorbanan yang diorang sanggup buat demi nilai sesuap nasi untuk anak-anak dan isteri di rumah.

 

Gembirakan orang lain, bahagiakan diri sendiri, macam mana nak gembirakan orang, macam mana nak rasa bahagia, mencari kebahagiaan, hidup dengan lebih banyak memberi, Kisah Saya Dengan Garbage Collector Di Pagi Yang Nyaman, garbage collector, pengutip sampah, health engineer, pekerja pembersihan, pekerja perbandaran, berterima kasih, menghargai orang lain dengan ucapan terima kasih, sedekahkan senyuman, senyuman itu sedekah, berbuat kebaikan, 30 random acts of kindness, lori sampah, berikan penghargaan, senyum, tips untuk rasa bahagia, tips menggembirakan orang, mudahnya mencari bahagia, memberi tanpa mengeluarkan duit, bersedekah tanpa keluarkan duit, rahsia murah rezeki, tips melapangkan hati, buat baik dengan ikhlas, hormat menghormati antara satu sama lain
Lori sampah di Jepun tak berbau busuk!

Saya selalu teringat pengalaman tinggal kat Jepun dulu. Masyakat Jepun sangat menghormati antara satu sama lain tanpa mengira latar belakang dan kedudukan seseorang. Kalau ada orang kerja kutip sampah lalu di kawasan rumah, bila terserempak tuan rumah mesti tunduk dan ucapkan tanda penghargaan. Sebab tanpa ‘health engineer’ ni, kita akan hidup dengan diselubungi sampah-sarap.

Pentingnya peranan pengutip sampah ni kan?

Tapi sayangnya budaya menghargai pengutip sampah ni sangat kurang di Malaysia. Jasa mereka kurang dihargai.

 

Mudahnya Mencari Bahagia

 

Ramai orang tak bahagia. Ada macam-macam sebab kenapa orang tak bahagia. Dan macam mana cara nak rasa bahagia pun ada macam-macam cara. Salah satunya buat orang rasa seronok, happy, ceria dan gembira. Tapi ada orang fikir macam mana lah nak gembirakan orang kalau diri sendiri pun tak gembira dan takde duit? Nak buat orang happy kena lah banyak memberi. Macam mana nak memberi kalau tak ada duit?!

Ehhh betul ke macam tu?

Sebenarnya… tak perlu tunggu ada duit pun kita masih boleh memberi. Alhamdulillah hari ni saya dapat buat seseorang tersenyum dan senyuman dia tu membahagiakan hati saya. Walaupun dia bukan lah siapa-siapa dan saya tak kenal pun dia! Saya niat ikhlas nak cakap terima kasih tapi balasannya saya dapat kuasa magik yang melapangkan hati saya. Sampaikan saya tersenyum-senyum masa drive dan rasa tak sabar-sabar nak cerita dalam blog ni.

Ya, mudah sangat nak buat orang rasa gembira dan seterusnya membahagiakan diri sendiri at free cost! Caranya:

 

1. Senyum

Senyum tu satu sedekah sebab dengan memberi senyuman orang yang melihat dapat rasa nikmat senang hati. Senyum juga memurahkan rezeki sebab boleh memikat orang datang membeli kalau menjual. Senyum dapat merangsang hormon gembira dan bahagia dalam diri dan banyak lagi lah. Senyum itu sunnah nabi dan bila kita selalu senyum kita dapat pahala. Kuasa senyum sangat hebat!

 

Gembirakan orang lain, bahagiakan diri sendiri, macam mana nak gembirakan orang, macam mana nak rasa bahagia, mencari kebahagiaan, hidup dengan lebih banyak memberi, Kisah Saya Dengan Garbage Collector Di Pagi Yang Nyaman, garbage collector, pengutip sampah, health engineer, pekerja pembersihan, pekerja perbandaran, berterima kasih, menghargai orang lain dengan ucapan terima kasih, sedekahkan senyuman, senyuman itu sedekah, berbuat kebaikan, 30 random acts of kindness, lori sampah, berikan penghargaan, senyum, tips untuk rasa bahagia, tips menggembirakan orang, mudahnya mencari bahagia, memberi tanpa mengeluarkan duit, bersedekah tanpa keluarkan duit, rahsia murah rezeki, tips melapangkan hati, buat baik dengan ikhlas, hormat menghormati antara satu sama lain
Senyum itu sedekah 🙂

 

2. Berikan Penghargaan

Salah satu cara nak zahirkan penghargaan ialah dengan berterima kasih. Walaupun untuk perkara yang kita nampak kecil tapi kita tak sedar betapa penting dan besarnya perbuatan tu. Dan kita tak tau betapa orang tu telah bersusah-payah berkorban untuk cuba buat yang terbaik demi kesenangan dan keselesaan orang lain. Ucapan terima kasih sangat bermakna dan mampu buat seseorang terharu dan mengalirkan air mata kerana dihargai. Jadi rajin-rajinlah ringankan mulut ucap terima kasih!

 

Gembirakan orang lain, bahagiakan diri sendiri, macam mana nak gembirakan orang, macam mana nak rasa bahagia, mencari kebahagiaan, hidup dengan lebih banyak memberi, Kisah Saya Dengan Garbage Collector Di Pagi Yang Nyaman, garbage collector, pengutip sampah, health engineer, pekerja pembersihan, pekerja perbandaran, berterima kasih, menghargai orang lain dengan ucapan terima kasih, sedekahkan senyuman, senyuman itu sedekah, berbuat kebaikan, 30 random acts of kindness, lori sampah, berikan penghargaan, senyum, tips untuk rasa bahagia, tips menggembirakan orang, mudahnya mencari bahagia, memberi tanpa mengeluarkan duit, bersedekah tanpa keluarkan duit, rahsia murah rezeki, tips melapangkan hati, buat baik dengan ikhlas, hormat menghormati antara satu sama lain
Thank you is a wonder word!
3. Buat Kebaikan

Ada banyak cara nak buat kebaikan. Tolong orang tua melintas jalan. Memberi makanan kepada jiran. Menziarah orang sakit. Mencuci kekotoran dan menjaga kebersihan. Berkata-kata perkara yang baik-baik. Bahkan tolong uruskan sampah-sarap dengan baik juga adalah kebaikan. Kita boleh tolong mudahkan kerja para ‘health engineer’ dengan cara keringkan sampah sisa dapur, asingkan sampah ikut jenis, ikat plastik sampah dengan kemas dan buang sampah ditempat yang dikhaskan.

 

Gembirakan orang lain, bahagiakan diri sendiri, macam mana nak gembirakan orang, macam mana nak rasa bahagia, mencari kebahagiaan, hidup dengan lebih banyak memberi, Kisah Saya Dengan Garbage Collector Di Pagi Yang Nyaman, garbage collector, pengutip sampah, health engineer, pekerja pembersihan, pekerja perbandaran, berterima kasih, menghargai orang lain dengan ucapan terima kasih, sedekahkan senyuman, senyuman itu sedekah, berbuat kebaikan, 30 random acts of kindness, lori sampah, berikan penghargaan, senyum, tips untuk rasa bahagia, tips menggembirakan orang, mudahnya mencari bahagia, memberi tanpa mengeluarkan duit, bersedekah tanpa keluarkan duit, rahsia murah rezeki, tips melapangkan hati, buat baik dengan ikhlas, hormat menghormati antara satu sama lain
Buat baik, Allah sayang 😉

Semoga kita lebih banyak memberi untuk menggembirakan orang lain. Supaya balasannya, kita sentiasa dilimpahkan dengan nikmat kebahagiaan dalam jiwa daripada Yang Maha Esa.

Selamat mencari bahagia 😉

 

 

 

Hazrina Nasir

Gembirakan Orang Lain, Bahagiakan Diri Sendiri
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge