Lebih kurang pukul 1240pm tadi Tokwan saya Haji Hasan Bin Saad baru je meninggal dunia. Arwah Tokwan kalau tak salah umur hampir 90 tahun. Tokwan meninggal sebab sakit tua. Dah lama juga Tokwan sakit. Kesihatan dia merosot daripada hari ke hari. Tapi Alhamdulillah hari ni dia dah tak payah tanggung sakit lagi.
Pagi tadi sempat singgah rumah Tokwan sebab nak ambil adik-adik. Saya jenguk Tokwan. Berdiri kejap di sisi dia. Semalam pun sama. Hari sebelum tu macam tu juga. Saya tak dapat nak duduk dekat-dekat bacakan Yasin. Sekadar baca doa dan zikir dalam hati saja. Cuma suami yang bacakan Yasin bergilir-gilir dengan family member yang lain.
Actually kami semua memang dah stand by. Sebab dah tau Tokwan nak pergi cuma tunggu masa je. Tadi masa dapat call kitorang dah keluar daripada rumah. Saja pusing-pusing bawa Ihsan dan Aisyah. Masa tu di Oriental Village tetiba Ayah called Fairuz bagitau Tokwan dah takde. Kitorang terus pergi lunch before bertolak balik.
Suami je pergi ke rumah Tokwan dengan adik-adik. Jalan kaki ke rumah Tokwan. Saya dengan anak-anak stay dekat motel. Kereta pun tinggal sini. Ikut hati nak juga pergi rumah Tokwan. Tapi keadaan orang ramai bersesak-sesak, panas, kena duduk setempat diam-diam adalah sesuatu yang sukar for an Autism kid like Ihsan untuk tolerate. Lebih baik stay sini untuk ketenangan semua pihak.
Arwah Tokwan dulu orang yang banyak beribadat sepanjang hidupnya. Dia dulu cikgu. Walaupun dah pencen rajin mengajar ilmu agama di rumah. Tokwan yang saya kenal memang lemah-lembut dan orang yang sangat berbahasa. Mungkin sebab rajin tuntut ilmu dan rajin membaca. Semoga Allah cucuri roh arwah Tokwan dan tempatkan dikalangan orang beriman. Saya doakan urusan pengebumian sekarang ni berjalan dengan lancar.
Teringat kenangan daripada masa kecil di kampung ni. Banyak sangat memori. Macam tu lah kan kitaran hidup. Kita sendiri pun lama-lama akan tua.
Al-Fatihah untuk arwah Tokwan…
Al-Fatihah Untuk Arwah Tokwan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge