Assalamualaikum 🙂
Sejak mula jadi ibu, setiap kali lepas bersalin saya perasan rambut saya akan mula gugur dengan banyak sekali. Masalah rambut gugur ni mesti akan mula menghantui saya bila anak mencecah umur 4 hingga 6 bulan. Setiap kali berhadapan dengan situasi ini saya rasa risau jadi mula lah saya kelam-kabut cuba macam-macam tips sebab nak elak kepala jadi botak!

Kenapa Ibu Alami Rambut Gugur Lepas Bersalin Ataupun Postpartum Hair Loss?

Sebenarnya situasi rambut gugur lepas bersalin ni perkara biasa. Selalunya 85% hingga 95% rambut di kepala sentiasa tumbuh manakala 5% hingga 15% lagi berada dalam fasa ‘rehat’. Selepas tempoh rehat, rambut ini akan gugur terutamanya semasa kita membasuh ataupun menyikat rambut. Secara purata wanita keguguran 100 helai rambut sehari.
Rambut Gugur Banyak Lepas Bersalin, Tips Elak Botak Untuk Ibu, rambut gugur banyak, Ibu risau risiko kepala jadi botak, Kenapa Ibu Alami Rambut Gugur Lepas Bersalin Ataupun Postpartum Hair Loss, situasi rambut gugur lepas bersalin perkara normal, rambut di kepala sentiasa tumbuh, wanita keguguran rambut, Semasa hamil, hormon kehamilan, progesterone meningkat, rambut ibu mengandung lebih lebat, sihat sepanjang kehamilan, hormon estrogen meningkat, folikel rambut,  Tips Mengatasi Rambut Gugur Lepas Bersalin, kenapa botak, nampak kulit kepala, ikhtiar mengurangkan keguguran rambut, Produk penjagaan dan kesuburan rambut Prosante Shaklee memperbaiki masalah rambut gugur, kesihatan rambut, belai rambut dengan lembut, pemilihan syampu dan conditioner, menyikat rambut, malu dengan suami, pengedar shaklee semenyih, pengedar shaklee kajang, air liur bayi meleleh bukan punca rambut gugur
Sekali sikat rambut, segumpal rambut yang gugur!
Semasa hamil. hormon kehamilan iaitu progesterone meningkat menyebabkan tempoh rambut tumbuh menjadi panjang. Jadi rambut yang berada dalam fasa rehat adalah kurang dan lebih sedikit rambut yang gugur setiap hari. Sebab itu lah rambut ibu yang mengandung nampak lebih lebat dan sihat sepanjang kehamilan.
Selepas bersalin, hormon estrogen pula semakin meningkat menyebabkan lebih banyak folikel rambut masuk ke fasa rehat dan lebih banyak rambut gugur. Selalunya situasi ni akan berlanjutan 6 hingga 12 bulan lepas bersalin sebelum kembali ke fasa normal. Tak semua ibu mengalami masalah rambut gugur yang ketara. Tapi selalunya ibu yang berambut panjang akan terasa perubahan yang mendadak.
Rambut Gugur Banyak Lepas Bersalin, Tips Elak Botak Untuk Ibu, rambut gugur banyak, Ibu risau risiko kepala jadi botak, Kenapa Ibu Alami Rambut Gugur Lepas Bersalin Ataupun Postpartum Hair Loss, situasi rambut gugur lepas bersalin perkara normal, rambut di kepala sentiasa tumbuh, wanita keguguran rambut, Semasa hamil, hormon kehamilan, progesterone meningkat, rambut ibu mengandung lebih lebat, sihat sepanjang kehamilan, hormon estrogen meningkat, folikel rambut,  Tips Mengatasi Rambut Gugur Lepas Bersalin, kenapa botak, nampak kulit kepala, ikhtiar mengurangkan keguguran rambut, Produk penjagaan dan kesuburan rambut Prosante Shaklee memperbaiki masalah rambut gugur, kesihatan rambut, belai rambut dengan lembut, pemilihan syampu dan conditioner, menyikat rambut, malu dengan suami, pengedar shaklee semenyih, pengedar shaklee kajang, air liur bayi meleleh bukan punca rambut gugur
Betul ke bila air liur baby mula meleleh, rambut ibu pun mula gugur?

Tips Ringkas Mengatasi Rambut Gugur Lepas Bersalin

Sebenarnya saya sendiri mengalami situasi ini. Memang panik tambah-tambah bila suami kata, “Eh kenapa botak?”. Sabar saja lah dengar macam tu. Yelah kan rambut makin nipis. Mudah sangat nampak kulit kepala bila sikat atau selak-selak rambut. Saya pun naik buntu tak tahu nak buat apa. Tapi sebenarnya tak boleh panik dan stress sebab itu memburukkan lagi keadaan!
Jadi lepas pengalaman bersalin kali pertama, masa berpantang anak ke 2 dan ke 3 saya jadi lebih bersedia. Saya tau agak susah nak elakkan terus tapi kita boleh ikhtiar mengurangkan keguguran rambut dan elakkan daripada jadi lebih teruk. Jadi apa yang saya buat dan

  • Jaga Pemakanan – Makan lah makanan seimbang yang menyihatkan terutamanya yang kaya dengan protein, asid lemak Omega 3, zink, zat besi, vitamin A dan vitamin C. Vitamin dan mineral ni semuanya baik untuk pertumbuhan dan kesihatan rambut.
  • Elakkan Stress – Stress boleh mempengaruhi hormon dan menjadikan hormon tak seimbang. Ini boleh memburukkan lagi keadaan dan masalah keguguran rambut boleh berlanjutan dengan lebih lama.
  • Belai Rambut Dengan Lembut – Urut kulit kepala ketika membasuh dan lap rambut selepas mandi dengan lembut. Elakkan menyikat rambut ketika basah ataupun terlalu kerap. Pilih sikat yang sesuai dengan jenis rambut dan tidak memudaratkan kulit kepala.
  • Buat Rawatan Rambut – Sekiranya ada masa dan budget, boleh buat rawatan rambut di salun. Boleh juga buat sendiri di rumah menggunakan bahan-bahan semulajadi. Sambil-sambil rambut dirawat dan dibelai, ibu boleh release stress dan ambil ‘take-5’ setelah penat menguruskan anak-anak. Mesti lepas tu rasa rejuvenated! 😀

Jadi ibu-ibu tak perlu lah risau sangat kalau rambut gugur lepas bersalin tu. Sebab itu perkara normal. Kalau nak senang uruskan dan bersihkan rambut, elok berambut pendek saja masa ni. Takde lah banyak sangat rambut berterabur di lantai ataupun lubang bilik air pun tak lah asyik tersumbat je kan. 
Dah ramai orang yang cuba dan berpuas hati dengan produk penjagaan dan kesuburan rambut Prosante Shaklee ni. Anda pun boleh cuba berikhtiar daripada awal supaya masalah rambut gugur tak menjadi lebih teruk. Perlu hati-hati ya sebab kalau dibiarkan saja masalah ni tanpa perhatian mungkin anda berisiko botak. Malunya dengan suami! 
Daftar jadi ahli untuk penjimatan pembelian produk Shaklee sehingga 25%!

Pengedar Shaklee Semenyih, Kajang, Rinching, Selangor:
Hazrina Nasir [951651]
Call/ SMS/ Whatsapp: 0192692301
Email: blossomwidad@yahoo.com

Untuk setiap pembelian anda layak mendapat konsultasi percuma daripada saya.
Rambut Gugur Banyak Lepas Bersalin, Tips Elak Botak Untuk Ibu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge