10 Tips Mudah Bangun Malam Agar Istiqomah Mengerjakan Solat Tahajjud

Tips mudah terjaga daripada tidur untuk solat sunat malam

Entry ni ditujukan khas untuk manfaat diri sendiri terutamanya dan sahabat pembaca sekalian secara umumnya. Nahh ni 10 tips untuk mudah bangun malam supaya istiqomah mengerjakan solat tahajjud dan amalan-amalan sunat lain. Saya ada terbaca kawan kata, kita ni beriya pegi kursus sana-sini bayar mahal-mahal tapi tips kejayaan dunia akhirat nan 1 yang free ni […]

Pengalaman Kali Pertama Cubaan Berpuasa Si Abang Anak Yang Soleh!

Yeay Abang berjaya puasa separuh hari!

Memang tak ada plan pun nak suruh Ihsan berpuasa tahun ni. Tapi entah macam mana tiba-tiba sebelum terawikh malam pertama tu tu terfikir nak buat cubaan kali pertama berpuasa dan berterawikh pada Si Abang. Saja-saja nak test tengok dia faham ke tak sebenarnya puasa tu macam mana dan sejauh mana dia boleh ikut. Sejujurnya bila […]

Marhaban Ya Ramadhan 1437H, Selamat Berpuasa!

Selamat menyambut bulan puasa Ramadhan Al-Mubarak

Marhaban Ya Ramadhan 1437H! Selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat! Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas hingga ke hari ni untuk meraikan bulan puasa tahun 2016 ni. Setakat hari ni dah hampir 2 minggu kita berpuasa. Ada lagi baki separuh bulan untuk memanfaatkan Ramadhan sebelum bulan Syawal tiba. Azam Ramadhan tahun ni macam biasa […]

Fenomena Gerhana Matahari, Peluang Mengerjakan Solat Sunat Kusuf

Peristiwa gerhana matahari

Sejak semalam ramai orang asyik sebut-sebut pasal mengerjakan Solat Sunat Gerhana Matahari ataupun Solat Sunat Kusuf sempena fenomena gerhana matahari yang berlaku hari ni, 9 Mac 2016. Dalam group Whatsapp pun tak kurang juga masing-masing pakat post info cara menunaikan solat sunat gerhana matahari ni. Honestly saya kurang peka dengan peristiwa macam ni. Tapi nasib […]

Pengenalan: Hanen Speech Therapy Program For Parents Of Children With Autism

Hanen More Than Words Program for Parents of Autism Children

Alhamdulillah setelah lebih setahun Ihsan tak dipanggil untuk sesi terapi pertuturan di HUKM, tiba-tiba awal tahun ni dapat panggilan untuk join Hanen Speech Therapy Program For Parents Of Children With Autism. Lepas sesi taklimat, akhir bulan Januari 2016 tu terus mula dengan group session 1. Lama juga tunggu turn untuk dapat masuk program ni. Yelah […]

HazrinaNasir.Com & MamaWidad.Com Domains Have Reached 1 Year!

Personal blog HazrinaNasir.Com

Assalamualaikum, yuhuuu I’m back! After more than 2 months being MIA, I hope this time my blogging spirit will maintain at the highest level. Anyway, Alhamdulillah domain hazrinanasir.com dan www.mamawidad.com have reached 1 year! Walaupun sebenarnya dah bertahun-tahun berblog, tapi sepanjang setahun pengalaman baru guna self-hosted domain ni ohh memang best! Kalau lah tau, dah lama dulu guna private […]