10 Tips Menyediakan Jadual Belajar Dan Ulangkaji Di Rumah Untuk Anak-Anak

Tips untuk parents menyediakan jadual belajar anak di rumah

Siapa ibu atau ayah yang ada mengajar anak di rumah? Ada buat jadual belajar atau ulangkaji tak? Saya adalah salah seorang emak yang ada buat sesi belajar untuk anak di rumah. Kalau bahasa omputehnya homeschooling schedule gitu. Saya memang sejenis individu yang perlukan jadual untuk dijadikan panduan. Sebab jadual boleh bantu saya untuk lebih fokus […]

Kisah Tentang Tingginya Harapan Ibu Ayah Terhadap Masa Depan Anak-Anak

Cerita tentang harapan seorang ibu terhadap masa depan anak-anak.

Bila bercakap tentang harapan masa depan, saya ingat lagi masa kami mula-mula cari rumah dulu lepas balik daripada Jepun. Memang dah rancang sebelum tu sebolehnya tak nak tinggal menyewa. Nak terus beli rumah sendiri. Alasannya sebab bayar installment rumah bulan-bulan pun dah lebih kurang je dengan kadar sewa bulanan. Kalau boleh saya nak beli rumah […]

Tips & Panduan Untuk Ibu Bapa Memilih Tadika Yang Sesuai Dan Tepat Untuk Anak

Perkara-perkara penting ibubapa perlu pertimbangkan masa memilih tadika yang sesuai dan terbaik untuk anak.

Cuti sekolah akhir tahun dah 2 minggu mula. Kita dah pun di penghujung tahun 2015. Ramai ibu bapa yang mula mencari dan memilih tadika mana yang sesuai dan tepat nak hantar anak masing-masing tahun depan. Bukan je mak ayah yang pertama kali nak hantar anak masuk tadika pening kepala nak fikir. Yang dah pernah hantar […]

Bahan Bantu Mengajar Hafazan Juz Amma Untuk Anak-Anak Supaya Seronok Menghafal

BBM untuk hafazan Al-Quran anak-anak bermula dengan Juz 30

Assalamualaikum, Owh wow rindunya kat blog ni. Tiap-tiap hari dijenguk tapi tak sempat nak update. Dok update entry lama-lama je. By the way hari ni nak share tentang bahan bantu mengajar hafazan Juz Amma. Buat ni khas untuk anak-anak supaya diorang seronok nak menghafal. Finally berjaya juga habis menggunting malam tadi. Hari ni tinggal nak […]

Pusat Dalam Komuniti (PDK): Majlis Penghargaan Dan Anugerah Pelatih Bagi Tahun 2014

Majlis PDK di KKTM Beranang

Semalam hari Sabtu 18 April 2015 first time kami anak-beranak joined aktiviti formal Pusat Dalam Komuniti (PDK) iaitu Majlis Penghargaan & Anugerah Pelatih Bagi Tahun 2014. Majlis dibuat di Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Beranang ataupun nama lainnya Mara Japan Industrial Institute (MJII). Memang dekat je dengan rumah. Mula daripada pukul 8.00 pagi sampai lah […]

Kenapa Pilih Homeschooling?

Kenapa pilih untuk homeschool

Kenapa nak pilih homeschooling sedangkan dah ada banyak sekolah bersepah-sepah di luar sana? Hantar je lah kan senang? Susah-susah je kan nak ajar sendiri ye dak? 🙂 Sekarang ni dah jadi trend ramai parents homeschooling anak masing-masing. Kaum ibu lah yang ramai jadi ‘cikgu’ dirumah. Ada banyak sebab kenapa ramai ibubapa pilih untuk ‘homeschool’. Termasuklah […]

Hari Pertama Aisyah Di Tadika Brainy Bunch Islamic Montessori (BBIM) Taman Pelangi Semenyih

Assalamualaikum,   Alhamdulillah Aisyah dah masuk tadika. Akhirnya kami pilih tadika Brainy Bunch Islamic Montessori (BBIM) di Taman Pelangi Semenyih. In fact hari ni hari ke 3 Aisyah pergi ke Brainy Bunch. Walaupun masih lagi menangis sejak hari pertama masa hantar waktu pagi tapi cikgu-cikgu kata tak berlanjutan. Dia menangis kejap je. Lepas tu dia boleh join […]

Umur Berapa Sesuai Hantar Anak Masuk Tadika? Dilema Ibu Bapa Sebelum Buka Sekolah

Umur berapa sesuai mula hantar anak ke tadika?

Waktu hujung-hujung tahun sebelum buka sekolah ni saya yakin ramai ibu bapa yang dalam dilema memikirkan persoalan umur berapa yang paling sesuai nak hantar anak masuk tadika, playschool, kindergarten dan sebagainya. Kan? Saya tau lah sebab saya pun macam ni juga 😀 Memang pening kepala fikir patut ke tak patut hantar, nak pilih tadika yang […]